March 2Mar 2 Popular Post Moj povrsni poznanik, to jest, prijatelj moje prijateljice, James Dawes, bavio se dugo intervjuima sa osudjenim japanskim ratnim zlocincima iz kinesko-japanskog rata i na kraju je one najzanimljivije objavio u knjizi "Evil Men". Svako ko ima bilo kakvih simpatija za japansku kulturu discpline, marljivosti i ratne doktrine trebalo bi da procita tu knjigu kako bi se resio neprijatnih simpatija za nesto sto je okrutno do mere da je nekome iz Evrope tesko da uopste pojmi toliku kolicinu okrutnosti. Zahvaljujuci poslu svasta sam u zivotu video i procitao o najdubljim ponorima ljudske duse ali tu knjigu sam bas tesko podneo. Zamislite Holokaust kojem su prethodila sistematska mucenja i sakacenja Jevreja pre nego sto ih spakuju u gasne komore i bice vam otprilike jasno o cemu knjiga pise i sta su to Japanci radili u vreme tog rata.Japan je u sustini visokotehnoloska verzija klasicnog robovlasnickog mentaliteta, rasizma i kastinskog sistema. Nema u tom sistemu niceg impresivnog osim sto je potrajao do 21. veka. Edited March 2Mar 2 by harper lee
March 2Mar 2 23 minutes ago, Nikodije said:Irski borac protiv velikoengleskog zuluma- McKaliguribrt fali ti onaj smajli što je na tvoje insistiranje uvršćen u ponudu
March 2Mar 2 Hmm, znaci zasluzili su ipak Japanci one atomke? Osim kad hocemo da opljunemo nekoga drugog, onda jadni Japanci? Nije trebalo...
March 2Mar 2 3 minutes ago, radnik said:Hmm, znaci zasluzili su ipak Japanci one atomke? Osim kad hocemo da opljunemo nekoga drugog, onda jadni Japanci? Nije trebalo...Niko ne zasluzuje tako nesto. Na ratne zlocine protiv civila se ne reaguje ratnim zlocinima protiv civila, niti jedno moze da bude opravdanje za drugo. To su neke eticke norme koje jos uvek nisu naucene.
March 2Mar 2 46 minutes ago, harper lee said:Zamislite Holokaust kojem su prethodila sistematska mucenja i sakacenja Jevreja pre nego sto ih spakuju u gasne komore i bice vam otprilike jasno o cemu knjiga pise i sta su to Japanci radili u vreme tog rata.19 minutes ago, radnik said:Hmm, znaci zasluzili su ipak Japanci one atomke? Osim kad hocemo da opljunemo nekoga drugog, onda jadni Japanci? Nije trebalo...11 minutes ago, harper lee said:Niko ne zasluzuje tako nesto. Na ratne zlocine protiv civila se ne reaguje ratnim zlocinima protiv civila, niti jedno moze da bude opravdanje za drugo. To su neke eticke norme koje jos uvek nisu naucene.Jesu li bar Ameri zaslužili da im se prizna da su u WW2 pobedili ako ne veće, a ono bar jednako zlo kao što je SSSR to uradio u Evropi? Ako ih je brat Si iskulirao zbog trenutne političke situacije, mogu li bar stručnjaci za istoriju i svetsku politiku da se usaglase po ovom pitanju? Mada ne treba zaboraviti ni revizioniste koji tvrde da se Japan predao samo zato jer im je SSSR-a došao na prag, a američke operacije od Afrike, preko Sicilije do Normandije nisu ni zagolicale Nemačku.A paradoks je da posle japanskih, na drugom mestu po surovosti i teroru su verovatno ustaški zločini, što bi nacistitčke, sa industrijskim masovnim ubijanjem civila, nikada do tada viđenim, stavilo na treće mesto. A holokaust je ono što svakome, bar van Kine i jugoistočne Azije, prvo padne na pamet kad se spomene WW2. Pa se može reći da su se Japanci izvukli i dobro našmikali.
March 2Mar 2 1 minute ago, Engineer said:Jesu li bar Ameri zaslužili da im se prizna da su u WW2 pobedili ako ne veće, a ono bar jednako zlo kao što je SSSR to uradio u Evropi? Ako ih je brat Si iskulirao zbog trenutne političke situacije, mogu li bar stručnjaci za istoriju i svetsku politiku da se usaglase po ovom pitanju? Mada ne treba zaboraviti ni revizioniste koji tvrde da se Japan predao samo zato jer im je SSSR-a došao na prag, a američke operacije od Afrike, preko Sicilije do Normandije nisu ni zagolicale Nemačku.A paradoks je da posle japanskih, na drugom mestu po surovosti i teroru su verovatno ustaški zločini, što bi nacistitčke, sa industrijskim masovnim ubijanjem civila, nikada do tada viđenim, stavilo na treće mesto. A holokaust je ono što svakome, bar van Kine i jugoistočne Azije, prvo padne na pamet kad se spomene WW2. Pa se može reći da su se Japanci izvukli i dobro našmikali.Amerikancima niko ne osporava gigantsku ulogu koju su preuzeli u slamanju ne samo japanskog imperijalizma vec i nacizma u Evropi, ne znam zasto je to uopste tema. Pri cemu se ne radi samo o vojnim naporima i zrtvama koje su podneli vec i o ogromnoj pomoci koju su isporucili Velikoj Britaniji i Sovjetskom Savezu. Druga je stvar ono u sta su se pretvorili posle tog rata i sto eskalira u poslednjih tridesetak godina otkako je pao Berlinski zid, to nema veze s ovim prvim.
March 2Mar 2 Ma pustite čoveka, sve što on zna o Japanu su anime i sakura. Jača strana mu je srpska istorijska perspektiva, to je mislio.
March 2Mar 2 Japanci imaju pravo na nacionalizam .Sva zverstva koja su ustase pocinila nad srbima, jevrejima, ciganima i "nepocudnim" hrvatima je milosrdje prema onome sto je jedinica 731 uradila kinezima i ono sto je japanska regularna vojska uradila nakon osvajanja nankinga.Zverstva koja su tada pocinjena, pre jedva 85 godina, vise prilice starom rimu i srednjevekovnoj evropi nego 20. veku.U odnosu na to kako su japanci ubijali i sta su radili sa ljudima, cak i ss-ovci izgledaju kao milosrdni andjeli.Ovakve izjave, da japanci imaju pravo na nacionalizam su u rangu otvorene podrske nacizmu i zasluzuju podugacak ban.Fuj.
March 2Mar 2 Ne osporavaš ti, ali se osporavaju mnogi, čak i ovde. Ne mora to nužno biti (ne)opravdana mržnja prema SAD-u, već ili neznanje ili nemanje želje da se nauči o ratu koji je vođen na drugoj strani sveta. I to je u redu, ali onda se bar treba okaniti diskusija na tu temu.I zato danas u zapadnoj Evropi ljudi misle da je USA imala najveću zaslugu za poraz rajha, dok se na istoku polako menja narativ o značaju svake strane, ali ne u toj meri. Na kraju se vraćamo na početak: "Those who cannot remember the past are condemned to repeat it" Edited March 2Mar 2 by Engineer
March 2Mar 2 21 minutes ago, Drako said:Japanci imaju pravo na nacionalizam .Sva zverstva koja su ustase pocinila nad srbima, jevrejima, ciganima i "nepocudnim" hrvatima je milosrdje prema onome sto je jedinica 731 uradila kinezima i ono sto je japanska regularna vojska uradila nakon osvajanja nankinga.Pogledati ovaj film.https://www.imdb.com/title/tt0093170/?ref_=ext_shr
March 2Mar 2 Bio sam nemalo iznenađen ako ne i šokiran saznanjem da su Amerikanci pustili kolovođe Unit 731 u zamenu za rezultate istraživanja
March 2Mar 2 6 minutes ago, Nikodije said:Bio sam nemalo iznenađen ako ne i šokiran saznanjem da su Amerikanci pustili kolovođe Unit 731 u zamenu za rezultate istraživanjaAmerikanci su svoja vrsili na crncima. Sto je o-kej. Citala sam pe nekoliko godina knjigu o zeni od koje su postale He-La celije, opis sta je njeno dete nakon sto je ona umrla, koje je dopalo neke ustanove za brigu o deci proslo i kako je zavrsilo su meni tad bile van pameti. nikakav rat, redovan postupak.