Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Revizionizam, ili svakim danom sve vise napredujemo...

Featured Replies

13 minutes ago, radisa said:

Jbg, meni je USA ostavila daleko lepsi utisak od Japana sto se tice odnosa ljudi prema drugim ljudima...A oba mi je delovalo izvestaceno i neprirodno...

Cudno. Amerikanci su mahom veoma srdacni i ekstrovertni ljudi, ponekad i preterano. Takodje, treba razumeti da nesto sto nama izgleda izvestaceno i neprirodno tako moze da izgleda zbog toga sto nismo navikli jer dolazimo iz razlicite kulture a ne zato sto je zaista izvestaceno i neprirodno. Ono sto je u javnom ponasanju neprirodno veoma cesto zavisi od geografske sirine i duzine.

• Replies 1.2k
  • Views 95.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Hamlet Strašni
    Hamlet Strašni

Jebem im majku.

• Kvislinška formacija Srpska državna straža, koja je delovala na prostoru Srbije tokom nacističke okupacije, našla se na promotivnom kalendaru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije za 2024. god

• Ovo su samo tvoje projekcije i ucitavanja. Vidis, zapravo SSSR je tada pozivao u odbranu Cehoslovacke. Francuska i Britanija nisu bile zainteresovane, zelele su "peace in our time" sa Hitlerom. Pol

Posted Images

3 minutes ago, harper lee said:

Cudno. Amerikanci su mahom veoma srdacni i ekstrovertni ljudi, ponekad i preterano. Takodje, treba razumeti da nesto sto nama izgleda izvestaceno i neprirodno tako moze da izgleda zbog toga sto nismo navikli jer dolazimo iz razlicite kulture a ne zato sto je zaista izvestaceno i neprirodno. Ono sto je u javnom ponasanju neprirodno veoma cesto zavisi od geografske sirine i duzine.

Meni su bili prijatni kad sam jednom bila u USA, ali zato mi je jedna Holandjanka na taj komentar dreknula Ali to je lazno! To su lazni osmesi!

O-kej.

5 minutes ago, harper lee said:

Ma da, meni je izgledalo neprirodno, jer prosto nisam navikao na takve stvari...

Ljudi samoinicijativno ulaze u small talk dijaloge koji su vrlo prijatni iako te upste ne poznaju, jako biraju reci prilikom konverzacije, paze na ponasanje u svakom trenutku u javnom prostoru... Sve to deluje neprirodno i izvestaceno, ali njima verovatno nije...

Miguce i da mi je u USA prijatnije i vise to osecam zbog jezika, u Japanu, Engleski u stvari hoce da prica samo mali broj ljudi, koliko sam primetio...

5 minutes ago, Mel said:

Meni su bili prijatni kad sam jednom bila u USA, ali zato mi je jedna Holandjanka na taj komentar dreknula Ali to je lazno! To su lazni osmesi!

O-kej.

Sve i da je 100% lazno, meni to bolje od balkanske nadrkanosti oko 1000 puta...

4 minutes ago, Mel said:

Jel mozes neku o ovome?

Mogu samo da navedem deo bibliografije na koji sam usput slucajno naleteo, nisam se nikada ozbiljno bavio time. Uglavnom se radi o statistickim pokazateljima nivoa stresa u drustvu, broja samoubistva i samopovredjivanja, visokim procentima odredjenih dijagnostickih pokazatelja u okviru psihologije licnosti i slicno. Izguglaj taijin kyofusho, na primer, ili hikikomori, to su neke od tipicnih japanskih fobija koje su u direktnom konfliktu sa dinamikom savremenog otvorenog drustva. Nemam sad u glavi nijednu knjigu koja se na sveobuhvatan nacin bavi tim konkretnim problemom bolje od drugih knjiga jer ne znam da li uopste postoji tako nesto, meni se to nalepilo usput i povrsno citajuci japanske autore ili knjige o Japanu. Kao sto rekoh, nikad se time nisam bavio cak ni ovlas.

19 minutes ago, Mel said:

O-kej.

Ljudi veoma cesto ono sto ne razumeju protumace kao lazno jer im je lakse da ga uklope u svoj svetonazor nego da izadju iz zone komfora i pokusaju da razumeju ono sto im je nerazumljivo.

1 minute ago, harper lee said:

Ljudi veoma cesto ono sto ne razumeju protumace kao lazno jer im je lakse da ga uklope u svoj svetonazor nego da izadju iz zone komfora i pokusaju da razumeju ono sto im je nerazumljivo.

Da dodam, meni su i neki raznointernacionalni ljudi koji su pre 10+ isli u BG kad su krenuli jeftini letovi, bili odusevljeni atmosferom i ljubaznoscu ljudi. Mislim ja kapiram da jesmo i nadrkani ali ima i ono da su ljudi makar nekad bili ljubazni prema turistima.

Tipa secam se gde sam nekad stanovala neki Brazilac bio sa devojkom sa Islanda potrefio neko lepo vreme, naleteli na keju na takmicenje u ribljoj corbi, pokusali da skontaju sta je dobili corbe i sto je vrlo vazno niko im nije naplatio a corba vrh (mislim da im je to utrostrucilo boravak) i sve u svemu prezadovoljni bili.

Ja sam od toga kao neke polazne tacke dosla do toga da se ko onaj nesrecnik zgrcim pre neki dan kad mi je neki kolega rekao Ti si bese iz Srbije? Bio sam tamo sad za Novu godinu. Znaci znojcic poceo da me obliva.

18 minutes ago, radisa said:

Ma da, meni je izgledalo neprirodno, jer prosto nisam navikao na takve stvari...

Ljudi samoinicijativno ulaze u small talk dijaloge koji su vrlo prijatni iako te upste ne poznaju, jako biraju reci prilikom konverzacije, paze na ponasanje u svakom trenutku u javnom prostoru... Sve to deluje neprirodno i izvestaceno, ali njima verovatno nije...

Miguce i da mi je u USA prijatnije i vise to osecam zbog jezika, u Japanu, Engleski u stvari hoce da prica samo mali broj ljudi, koliko sam primetio...

Neki da, neki ne, pogotovo ovo trece sto si naveo. Ako mogu da izvucem nesto sto bi eventualno moglo da se opise kao zajednicka karakteristika Amerikanaca je njihov task oriented stav prema onome sto im okolnosti zadaju kao problem, izazov ili zadatak ali i to je na osnovu mog limitiranog uzorka koji je uglavnom vezan za akademski svet. U tom smislu su izuzetno prakticni i posveceni, mnogo vise nego druge zajednice sa kojom sam imao dodira. Radio sam godinama sa grupama ruskih i americkih akademaca na njihovom dijalogu, klatno izmedju americke pragmaticnosti da rese zadatak na najefikasniji moguci nacin u najkrace moguce vreme i ruske potrebe da do beskonacnosti raspravljaju o prirodi zadatka pre nego sto se uopste upuste u njegovo resavanje gura dalje od skoro bilo cega sto sam u zivotu video.

Kad smo već na pravom topicu dva teksta od pre 9 godina koji su u temi modernog Japana, tj. ideje Japan is great!

Asia-Pacific Journal: Japan Focus
No image preview

The “Japan Is Great!” Boom, Historical Revisionism, and t...

[…]
Asia-Pacific Journal: Japan Focus
No image preview

The Story of the Nation: “Japan Is Great” - Asia-Pacific...

[…]

5 minutes ago, Mel said:

Da dodam, meni su i neki raznointernacionalni ljudi koji su pre 10+ isli u BG kad su krenuli jeftini letovi, bili odusevljeni atmosferom i ljubaznoscu ljudi. Mislim ja kapiram da jesmo i nadrkani ali ima i ono da su ljudi makar nekad bili ljubazni prema turistima.

Tipa secam se gde sam nekad stanovala neki Brazilac bio sa devojkom sa Islanda potrefio neko lepo vreme, naleteli na keju na takmicenje u ribljoj corbi, pokusali da skontaju sta je dobili corbe i sto je vrlo vazno niko im nije naplatio a corba vrh (mislim da im je to utrostrucilo boravak) i sve u svemu prezadovoljni bili.

Ja sam od toga kao neke polazne tacke dosla do toga da se ko onaj nesrecnik zgrcim pre neki dan kad mi je neki kolega rekao Ti si bese iz Srbije? Bio sam tamo sad za Novu godinu. Znaci znojcic poceo da me obliva.

Ne znam sta bih ti odgovorio. Iz mog ugla svako ko ima problem sa novom kulturom koju upoznaje nema problem s tom kulturom vec sa samim sobom i svojim predrasudama. Svuda moze svasta da ti se desi, naravno, govorim o kulturi sredina iz kojih uvek moze nesto da se nauci i u necemu da se uziva. Da li je neko nesto doziveo u Srbiji lepo ili ruzno, kako je video i sta je zakljucio o Srbiji, to mene nimalo ne dotice. Niti zastupam Srbiju, niti odgovaram za njene postupke. Moze da mi bude zao ako je doziveo nesto lose ili da mi bude drago ako je doziveo nesto dobro ako je u pitanju osoba do koje mi je stalo i nista dalje od toga.

Putovao sam dosta i svasta sam ruzno doziveo na mnogim mestima ali nista od toga nisam zapamtio. Takodje sam svuda svasta lepo doziveo i zapamtio svaku sitnicu. Prosto nikad nisam nalazio dovoljno dobar razlog da ubedjujem sebe da je svet "obicnih" svakodnevnih ljudi losiji nego sto jeste.

Just now, harper lee said:

Ne znam sta bih ti odgovorio. Iz mog ugla svako ko ima problem sa novom kulturom koju upoznaje nema problem s tom kulturom vec sa samim sobom i svojim predrasudama. Svuda moze svasta da ti se desi, naravno, govorim o kulturi sredina iz kojih uvek moze nesto da se nauci i u necemu da se uziva. Da li je neko nesto doziveo u Srbiji lepo ili ruzno, kako je video i sta je zakljucio o Srbiji, to mene nimalo ne dotice. Niti zastupam Srbiju, niti odgovaram za njene postupke. Moze da mi bude zao ako je doziveo nesto lose ili da mi bude drago ako je doziveo nesto dobro ako je u pitanju osoba do koje mi je stalo i nista dalje od toga.

Putovao sam dosta i svasta sam ruzno doziveo na mnogim mestima ali nista od toga nisam zapamtio. Takodje sam svuda svasta lepo doziveo i zapamtio svaku sitnicu. Prosto nikad nisam nalazio dovoljno dobar razlog da ubedjujem sebe da je svet "obicnih" svakodnevnih ljudi losiji nego sto jeste.

Jao ja se osecam licno odgovornom ili makar prozvanom kad neko tako bane u Srbiju na par dana i verovatno jednom u zivotu.

A to verovatno jeste "pogresna" reakcija.

30 minutes ago, radisa said:

Zavisi dosta od toga gde si bio u USA. Sledeći put svrati malo južnije i verovatno ti neće toliko izgledati izvestačeno, ako uopšte- na daleko čuveno southern hospitality. I to ne važi samo za turiste, nego i ja kao doseljenik sam osetio na svojoj koži. To verovatno ima veze sa tim što je na jugu sredina generalno konzervativna @harper lee je spomenuo nešto u tom smislu na prethodnoj strani.

Ali, naravno da nije sve tako ružičasto, recimo black/brown doseljenici imaju malo drugačiji tretman od belih Evropljana. I doseljenici iz Kalifornije nisu baš dobrodošli, ali to je već neka druga priča.

Nisam još bio, ali kažu da su i Njujorčani isto jako ljubazni i spremni da pomognu.

Just now, bios said:

Zavisi dosta od toga gde si bio u USA. Sledeći put svrati malo južnije i verovatno ti neće toliko izgledati izvestačeno, ako uopšte- na daleko čuveno southern hospitality. I to ne važi samo za turiste, nego i ja kao doseljenik sam osetio na svojoj koži. To verovatno ima veze sa tim što je na jugu sredina generalno konzervativna @harper lee je spomenuo nešto u tom smislu na prethodnoj strani.

Ali, naravno da nije sve tako ružičasto, recimo black/brown doseljenici imaju malo drugačiji tretman od belih Evropljana. I doseljenici iz Kalifornije nisu baš dobrodošli, ali to je već neka druga priča.

Nisam još bio, ali kažu da su i Njujorčani isto jako ljubazni i spremni da pomognu.

Tehnicki, bio sam na Jugu... fantom

Richmond, VA, i opet cu, verovatno u kasno leto...

Edited by radisa

2 minutes ago, Mel said:

Jao ja se osecam licno odgovornom ili makar prozvanom kad neko tako bane u Srbiju na par dana i verovatno jednom u zivotu.

A to verovatno jeste "pogresna" reakcija.

Pogresna nije ako je tvoja, samo moras da pokusas da razumes zasto tako reagujes. Svima nama (OK, skoro svima) je draze kad neki stranac dozivi Srbiju kao prijatno mesto nego kad je dozivi kao neprijatno ali to zavisi od osobe do osobe i od iskustva do iskustva i nema veze sa nama licno. Meni su maznuli novcanik na zeleznickoj stanici u Kijevu sa svim dokumentima, srecom sam pasos drzao na drugom mestu pa sam mogao da doputujem kuci bez vecih problema. Ali, kad to uporedim sa svim fenomenalnim stvarima koje sam doziveo i ljudima koje sam upoznao u svim krajevima Ukrajine ne vidim da imam neki poseban motiv da taj incident uopste pominjem ili da iz njega bilo sta zakljucujem o Ukrajini i Ukrajincima. Krali su mi novcanik i na Zelenom Vencu pa nikom nista. Desi se.

4 minutes ago, radisa said:

Mislim, samo da napomenem, bio sa

Tehnicki, bio sam na Jugu... fantom

Richmond, VA, i opet cu, verovatno u kasno leto...

Odličan lolol

Trebalo je da napišem deep south fantom