December 14, 2025Dec 14 40 minutes ago, gone fishing said:bugarska je tada jedina zemlja sa praktično neokrnjenom vojskom, bilo je potpuno logično da ih rusi iskoriste kao topovsko meso u srbiji i mađarskojPa svaka pomoc je bila dobrodosla, Nemci nisu trcali da se predaju iako su gubili rat. Ako pricamo generalno, bez ili Amerike ili SSSRa, prica bi bila drugacija generalno. Bez YU vojske prica je mogla biti drugacija samo lokalno.Zato je vrlo interesantno pitanje sta je ustvari bio zapadno demokratski usaglaseni SBBKBB:1) jesu li oni tako upuceni svi u Jugoslaviju konkretno, pa su svi i njihov drug ChatGPT zakljucili da bi da je sve ostalo bilo isto, ali eto Crvena Amija samo nije zasla u Jugoslavijju od svih ostalih teritorija i zemalja nego nastavila "pravo" prema Austriji itd, da bi YU vojska resila Nemce podjednako brzo? Nema sanse. Resila eventually? Pa svakako da ne bi ostao nemacki dzep da zivi svoj nezavisni zivot u YU kao Frankova Spanija. Ali malo je tesko zamisljati da bi CA prosli i ostavili Nemce sebi iza ledja pa kad ih partizani rese, rese, a ako im ovi naprave dodatne probleme u nekim poluobrucima pri kraju rata, ah pa sta.2) CA nije bila ni potrebna, uopste, za onakav aftermath. Ovo pa tek ne treba ni komentarisati, ali meni deluje da su heroji zapadne demokratske misli implicirali i ovo.U oba slucaja je cela poenta vise u tvrdnji nego u konkretnom scenariju koji su razmatrali a koji nisu ni imali potrebe da razmotre i precizno definisu jer im je svima za tim stolom vec sve bilo i jasno. to je ono glavni takeaway a ne dal bi partizanima trebalo mesec duze dva il tri u nepostojecem scenariju da bi izbacivali sami Nemce sa Yu i da im saveznici odjednom nisu bili ni potrebni na samom YU terenu dok seku Nemce na okolnim frontovima.
February 15Feb 15 Na sta vas podseca ovaj slogan:Inace tri prsta su ne zbog nas nego za koncept trece republike koji je uveo Hajder...
February 15Feb 15 32 minutes ago, bags said:Na sta vas podseca ovaj slogan:Inace tri prsta su ne zbog nas nego za koncept trece republike koji je uveo Hajder...Mislila sam prvo da je nesto oko Evrovizije, gde ja zivim...
February 25Feb 25 5 hours ago, vememah said:https://x.com/BBCSteveR/status/2026199334161616939Jeste revizionizam, i to onaj u sklopu ovi donose demokratiju, oni donose resenje za kapitalizam. A niko samog sebe ne ocrnjuje, dal okupiravao zemlje istocnog bloka, dal branio svet od oruzja za masovno unistenje i sejao semena demokratije po Iraku i semena oranzne demokratije u Vijetnamu.Tako da ... rugala se serpa loncu.
March 2Mar 2 3 hours ago, Mel said:O Boze. Sad kad preokrene pa krene da hejluje Kineze. Bice uzasno.Jedine dve nacije koje imaju pravo na nacionalizam su Japanci i Irci. Japanci iz jasnih razloga, Irci jer srce tako kaze. Svi ostali (kinezi included) su smuti pa prospi. Nikada ne bih hejlovao diktature, pa nisam ja klasican PPPovac
March 2Mar 2 2 minutes ago, Caligula said:Jedine dve nacije koje imaju pravo na nacionalizam su Japanci i Irci. Japanci iz jasnih razloga, Irci jer srce tako kaze. Svi ostali (kinezi included) su smuti pa prospi. Nikada ne bih hejlovao diktature, pa nisam ja klasican PPPovac
March 2Mar 2 5 minutes ago, Shan Jan said:Taj japanski nacionalizam je ucinio gora zlodela od srpskog Jeste ako se ne uzme u obzir istorijska perspektiva. Japanci su 1 vrlo zajebana i zilava kultura koja je inspirisala dobar deo danasnje civilizacije na mnogo nivoa.
March 2Mar 2 Popular Post Just now, bios said:Još kad bi znali koji je pravi topik. Istorija budućnosti?Relativizacija najjezivijih zločina u 20. veku, jer mi Japanci deluju cool?Mislim da bi taj topik bio fantastičan...
March 2Mar 2 36 minutes ago, Caligula said:Jeste ako se ne uzme u obzir istorijska perspektiva.Japanci su 1 vrlo zajebana i zilava kultura koja je inspirisala dobar deo danasnje civilizacije na mnogo nivoa.Japancima je istorijska perspektiva plus u odbosu na Srbiju ?