March 3Mar 3 1 hour ago, copkillah said:Ja nigde nisam pominjao Srbiju, ne razumem zašto je uvlačiš u ovu priču, nije to tema, tema je tvoj delulu pogled na Japan.Ok, da uporedim japansko drustvo onda sa nekim drugim, Azerbejdzan ili Shwitzarska, jer ti uvodis neki vrednosni princip?@moderacija splitujte Japan na PZD sa nekim saljivim naslovom koji ukljucuje moj niknejm, no hard filingsIli neka se zove "nategnuti Japan van svakog jebenog istorijskog konteksta gde ameri i zli zapad spasavaju japo naciste"
March 3Mar 3 lik nacuo usput nesto o japanu ( ka vazda i o svemu) pa bi da se otvori novi topik i tu glumi eksperta LoLdobra je jedna stvar, poceo je da bude predmet sprdnje kako je trebalo biti jos pre mnogo godina. taj naivni forumaki razbaruseni don kihot iz svoje sobe.
March 3Mar 3 20 minutes ago, Caligula said:@moderacija splitujte Japan na PZD sa nekim saljivim naslovom koji ukljucuje moj niknejm, no hard filingsIli neka se zove "nategnuti Japan van svakog jebenog istorijskog konteksta gde ameri i zli zapad spasavaju japo naciste"Može Lost in Translation?
March 3Mar 3 Saznao sam onomad da prosecan srpski nacionalista mrzi Ukrajince. Juce sam saznao da mrzi i Japance. Kada je musica bez glave, moze da te iznenadi vektorom leta, dakle nista cudno za srpski nacionalizam.Napises koja su jedina dva nacionalizma imaju smisla (licno misljenje), sugerisuci time da je nacionalizam nesto u sustini lose i bez smisla. Zavrsis kao japanski nacionalista (desnicar, elitista, rasista, Amos zastitio patentom), nacista zapravo, i to proglasen od strane srpskih nacionalista koji izmedju ostalog ne daju pre cetvrt veka dato Kosovo i tvrde da je NATO pre tri godine napao Rusiju.Japan mu dodje novo bockanje i po nacinu interpretiranja i po pokvarenosti u podmetanju.Da nema PPPa trebalo bi ga izmisliti Edited March 3Mar 3 by Caligula
March 3Mar 3 Ne mogu da kažem da sam ekspert za Japansku kulturu i istoriju ali posle 10 dana u Japanu količina pažnje i dobrote doživljena od prosečnog prolaznika na ulici je apsurda i na pragu neverice u smislu da ljudi sami prilaze, nude pomoć, pitaju vas uljudno odakle ste požele sve najbolje i lep provod, kada ih zaustavite na ulici i pitate gde je hotel pa vi posle 10 minuta skrenete pogrešno a isti taj koga ste pitali vas tapne po ramenu i kaže ne tu, pa pokaže rukom - tamo, iako je išao u kontra smeru (pratio nas da bude siguran da ćemo otići gde treba).Takvih situacija je bilo mnogo ali jednu neću zaboraviti dok sam živ. Dok smo kupovali karte za metro, dva Japanca su se počačkala, jedan je držao bebu u ruci a drugom se nešto gurkao i grebao sa ovim dok su zajedno skičali na Japanskom jel realno to uglavnom tako zvuči. Pošto se stvar smirila jedan je krenuo na nivo ispod, i video nas koliko već nas je bilo na tipa pa barem 15+ metara kako posmatramo šta se desilo. Zastao, sklopio dlanove na grudi i počeo da se klanja i izvinjava, i viče "sorry sorry" valjda jer je pred strancima osramotio svoju zemlju.Sad, ne znam jel to rasizam nacionalizam i ksenofobija, nešto nisam stekao takav dojam, neki utisak sa terena je da su ti ljudi predobri za svet kakav je danas. A nije baš da nisam proputovao i da nemam sa kim da ih uporedim.
March 3Mar 3 2 minutes ago, Mil@n said:Ne mogu da kažem da sam ekspert za Japansku kulturu i istoriju ali posle 10 dana u Japanu količina pažnje i dobrote doživljena od prosečnog prolaznika na ulici je apsurda i na pragu neverice u smislu da ljudi sami prilaze, nude pomoć, pitaju vas uljudno odakle ste požele sve najbolje i lep provod, kada ih zaustavite na ulici i pitate gde je hotel pa vi posle 10 minuta skrenete pogrešno a isti taj koga ste pitali vas tapne po ramenu i kaže ne tu, pa pokaže rukom - tamo, iako je išao u kontra smeru (pratio nas da bude siguran da ćemo otići gde treba).Takvih situacija je bilo mnogo ali jednu neću zaboraviti dok sam živ. Dok smo kupovali karte za metro, dva Japanca su se počačkala, jedan je držao bebu u ruci a drugom se nešto gurkao i grebao sa ovim dok su zajedno skičali na Japanskom jel realno to uglavnom tako zvuči. Pošto se stvar smirila jedan je krenuo na nivo ispod, i video nas koliko već nas je bilo na tipa pa barem 15+ metara kako posmatramo šta se desilo. Zastao, sklopio dlanove na grudi i počeo da se klanja i izvinjava, i viče "sorry sorry" valjda jer je pred strancima osramotio svoju zemlju.Sad, ne znam jel to rasizam nacionalizam i ksenofobija, nešto nisam stekao takav dojam, neki utisak sa terena je da su ti ljudi predobri za svet kakav je danas. A nije baš da nisam proputovao i da nemam sa kim da ih uporedim.Jedno je kako se ponasaju prema gostima a drugo prema doseljenicima. Ja ne sporim njihove dobre strane, samo ne treba biti slepo opcinjen. I srpsko gostoprimstvo svi slave u svetu a ne do bog da nas imas na duze kao susede.
March 3Mar 3 3 minutes ago, Shan Jan said:Jedno je kako se ponasaju prema gostima a drugo prema doseljenicima. Ja ne sporim njihove dobre strane, samo ne treba biti slepo opcinjen. I srpsko gostoprimstvo svi slave u svetu a ne do bog da nas imas na duze kao susede.Ja sam bio opčinjen najiskrenije i najdublje moguće tretmanom nas od strane random Japanaca jer takvo je moje direktno iskustvo na 10 primera.To naravno ne znači da mislim da su savršeni kao narod i kao nacija a još manje znači da želim da ih pravdam za njihove zločine iz povijesti.No mišljenja sam da su za razliku od mnogih iz svojih dela tj nedela izvukli pouke i da slična sranja teško mogu da im se ponove no nemam ništa protiv da se to pripiše mojoj naivnosti.
March 3Mar 3 37 minutes ago, Caligula said:Napises koja su jedina dva nacionalizma imaju smisla (licno misljenje), sugerisuci time da je nacionalizam nesto u sustini lose i bez smisla.Kakvo je tvoje misljenje o Turcima?
March 3Mar 3 54 minutes ago, Mil@n said:No mišljenja sam da su za razliku od mnogih iz svojih dela tj nedela izvukli pouke i da slična sranja teško mogu da im se ponove no nemam ništa protiv da se to pripiše mojoj naivnosti.Ozbiljno sumnjam u ovo, ne za njih, nego za bilo koga na ovom svetu.Nadam se da nećemo biti u prilici da proverimo da li je tako ili ne.
March 3Mar 3 Jbg, meni je USA ostavila daleko lepsi utisak od Japana sto se tice odnosa ljudi prema drugim ljudima...A oba mi je delovalo izvestaceno i neprirodno...
March 3Mar 3 53 minutes ago, Mil@n said:Ne mogu da kažem da sam ekspert za Japansku kulturu i istoriju ali posle 10 dana u Japanu količina pažnje i dobrote doživljena od prosečnog prolaznika na ulici je apsurda i na pragu neverice u smislu da ljudi sami prilaze, nude pomoć, pitaju vas uljudno odakle ste požele sve najbolje i lep provod, kada ih zaustavite na ulici i pitate gde je hotel pa vi posle 10 minuta skrenete pogrešno a isti taj koga ste pitali vas tapne po ramenu i kaže ne tu, pa pokaže rukom - tamo, iako je išao u kontra smeru (pratio nas da bude siguran da ćemo otići gde treba).Takvih situacija je bilo mnogo ali jednu neću zaboraviti dok sam živ. Dok smo kupovali karte za metro, dva Japanca su se počačkala, jedan je držao bebu u ruci a drugom se nešto gurkao i grebao sa ovim dok su zajedno skičali na Japanskom jel realno to uglavnom tako zvuči. Pošto se stvar smirila jedan je krenuo na nivo ispod, i video nas koliko već nas je bilo na tipa pa barem 15+ metara kako posmatramo šta se desilo. Zastao, sklopio dlanove na grudi i počeo da se klanja i izvinjava, i viče "sorry sorry" valjda jer je pred strancima osramotio svoju zemlju.Sad, ne znam jel to rasizam nacionalizam i ksenofobija, nešto nisam stekao takav dojam, neki utisak sa terena je da su ti ljudi predobri za svet kakav je danas. A nije baš da nisam proputovao i da nemam sa kim da ih uporedim.Tradicija. Kao sto @Shan Jan rece, balkansko gostoprimstvo je nadaleko poznato i za vecinu evropskih naroda maltene bizarno u tome dokle je sposobno da ide a Balkan istovremeno vazi za slepo crevo i najnazadniji region Evrope. Inace je karakteristicno za rigidne i konzervativne zajednice da zadrzavaju neke od slicnih manira iz oblasti kolektivnog morala koji su manje-vise odjek proslosti i nekih starijih vremena. Ne vazi to samo za Japan, niti su svi ti tradicionalni maniri nuzno losi. Vec sam rekao, ako malo analiziras ko sa najvise odusevljenja u Srbiji govori o Japanu, onoliko koliko zna ili je nacuo, po pravilu su u pitanju konzervativni ljudi koji se loze na red, poredak, tradiciju kao ugaoni kamen kulture i slicno.Ljudi imaju predstavu o Japanu kao modernom drustvu zbog njihove izvrsnosti u tehnologiji, u sustini se radi o konzervativnom drustvu koje se relativno skoro otvorilo prema modernom svetu i to na prilicno traumatican, odozgo projektovan i nasilan nacin. Mnoge tradicionalne norme su ostale, samo su malo prilagodile formu novim vremenima. To otvaranje su i oni sami platili i placaju visokim procentima ljudi koji se tesko prilagodjavaju promenama, brojne knjige su pisane o tome. Edited March 3Mar 3 by harper lee
March 3Mar 3 10 minutes ago, harper lee said:To otvaranje su i oni sami platili i placaju visokim procentima ljudi koji se tesko prilagodjavaju promenama, brojne knjige su pisane o tome.Jel mozes neku o ovome?