Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kultni film koji nisam gledao (a sebe smatram filmofilom)

Featured Replies

• Replies 204
  • Views 12k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• francuski sobar
    francuski sobar

Jednom sam reko da su iz mog nekog iskustva ljubitelji fantastike što epske što naučne uglavnom dobri neki ljudi. Jebiga ja nisam Znači terminatori, predatori, poteri, hobiti... bilo koji film koji i

• Xaxa, ukljucih TV i evo patuljci nagovaraju drvece da krenu u rat.

• nisam ja
    nisam ja

moglo bi se reći da tvoj topik nije postao kultni, yes?

Posted Images

nemaču pojma, pojma nemaš

Nikad nisam ni tvrdio da imam D

Nema te fikcije koja može da užasava kao realnost ili mogućnost realnosti. Kome je život mirna reka, što bi rekli, aferim. Ja sam vizualizovala ko zna koliko takvih scena o kojima mi je pričano iz vizure Monike. Nije život Pretty woman

Baš smo nedavno u RL spomenuli Irreversible i ja se zaista slabo sećam tog filma, osim utiska koji je izazvao - da se radi o artificijelnom proseravanju, posledično o dosadnom filmu, koji sam odgledao emotivnio distanciran. Ubediše me da grešim.

Sa druge strane, postoji scena silovanja u Veži me (Almodovar), koju sam nekako uspeo da svarim, a taj film i volim.

6 minutes ago, Ras said:

Baš smo nedavno u RL spomenuli Irreversible i ja se zaista slabo sećam tog filma, osim utiska koji je izazvao - da se radi o artificijelnom proseravanju, posledično o dosadnom filmu, koji sam odgledao emotivnio distanciran. Ubediše me da grešim.

Sa druge strane, postoji scena silovanja u Veži me (Almodovar), koju sam nekako uspeo da svarim, a taj film i volim.

to mi je govoreci o efektu (a druga tema) idi i smotri, hvaljen ali meni toliko too much da se potpuno odvojim

Just now, morgana said:

to mi je govoreci o efektu (a druga tema) idi i smotri, hvaljen ali meni toliko too much da se potpuno odvojim

Potreba da se distanciraš od užasa koji vidiš. Razumljivo je zar ne?

Za mene je to dobar film, teško sam podneo gledanje, ali dobar film.

1 minute ago, Ras said:

Potreba da se distanciraš od užasa koji vidiš. Razumljivo je zar ne?

Za mene je to dobar film, teško sam podneo gledanje, ali dobar film.

distanciranje od uzasa nije bila planirana reakcija rezisera, vjerujem. cini mi se da je isao na uzivljavanje al je preplavio.

Edited by morgana

Disociraš se, logično. To se dešava i u stvarnim situacijama, odvajanje od osećanja, odsecanje.

naravno da je logicno al kazem da mislim da nije namjerno (i u svakom slucaju mislim da je groteskna eksploatacija, taman da i jeste potpuno planirano i kontrolisano) i da mi je kvarilo dojam

toliko, da ne trolujem temu

Edited by morgana

U Idi i smotri, ne sećam se da postoji očigledna namera režisera da po svaku cenu izazove rekaciju, što bi bio ekvivalent podilaženju gledaocu u romkomu npr, ili bi se film mogao tumačiti kao propagandni, a mislim da to nije.

Moć tog filma, smatram da leži u prostom izlaganju gledaoca mehanizmu zla/represije.

Neko bi mogao da kaže da je u Irreversible primenjen sličan postupak (izložen si sceni nasilja) a da je prijem jednog ili drugog filma uslovljen okolnostima koje su subjektivne i ne govore o (objektivnim) kvalitetima tih filmova. Uvažavam takav stav, kao što sam uvažio i u slučaju Gaspara Noa, kada su mi prijatelji skrenuli pažnju.

ok, ne slazem se za idi i smotri.

dva filma sam poredila samo po tipu reakcije koju izazivaju, prvi tebi, a drugi meni, a posredno po pretjeranosti koja po meni zalazi u eksploataciju.

sta sam jos negledala, a trebalo je. sopranove. nije film al eto, pet puta sam pocinjala, ne mogu.

nolana sam sklona da prekinem na pola gledanja.

Edited by morgana

5 hours ago, Shan Jan said:

Brazil je apsolutno remek delo ako volis malo taj uvrnuti vajb gde nisi siguran da li je realnost ili san.

Evo malo jeresa. Nisam izdržao 5 minuta kad sam pre 20+ godina pokušao da ga gledam. Uostalom kao ni bilo koji Giliamov film, nije za mene to weird shit...

Nolana takođe ne mogu da smislim, odgledao sam do kraja jedino Interstelar. Koene i Gašpara isto, mada se to nešto i može preživeti... Džona Votersa prezirem...

Obožavam Linča, Kjubrika, Sema Mendesa, Tima Bartona, Tarantina... Spilberg, Kamerun i Džekson se podrazumevaju... Oliver Stoun može da prođe...

Edited by Michael Krueger

Da se vratim na temu... Nikada nisam odgledao Eternal Sunshine of the Spotless Mind...

Vecina ovoga sto ste nabrojali su intelektualna preseravanja, sto neko rece gore.

Idi i smotri je too slow, odustao posle 15 min, iako volim ratne filmove, sta mi snimas jedan kadar 10 minuta.

Primer dobrog ratnog filma je Das Bot, realnost ali ne banalna, umetnost ali ne preseravanje. I osecaj za tempo i ritam, nemam vremena 3 sata da gledam kako se razvija radnja.

Da ne pocinjem sad hejt o Tarkovskom s_d