February 14Feb 14 On 8. 2. 2026. at 14:47, Ras said:Potrudio sam se oko supe sa crnim lukom, luk strpljivo karamelziovao na puteru, zaćinio timijanom, lovorom i aćetobalzamikom, zalio junećom supom, pa servirao sa prepečenim hlebom i sirom.Ovo k'o one slike različitih faza transplantacije kose
February 15Feb 15 15 hours ago, aram said:Muskatna tikva, sirevi neki, za'atar i tako koještahvala dje cuo i ne cuo!imam jednu tu tikvu u spajzu, kupio za kari. u medjuvremenu pojeo i patlidzane i rakove i razno sto bi bilo potrebno a tikvi vreme ide... i bas razmisljam kako mi se ne ide nigde po ovom mraku i kisurini a kao trebao bi - kad ugledah ovo. sve imam! imam i bocu belog u frizideru. bice gozba.
February 15Feb 15 @adam ne sumnjam u tvoje kulinarske sposobnosti, ali ako želiš kompletan recept samo reci
February 15Feb 15 On 8. 2. 2026. at 14:47, Ras said:Potrudio sam se oko supe sa crnim lukom, luk strpljivo karamelziovao na puteru, zaćinio timijanom, lovorom i aćetobalzamikom, zalio junećom supom, pa servirao sa prepečenim hlebom i sirom.Ja sam jednom pravila tu corbu, nije mi bas uspela, zahteva malo jace kulinarske vestine nego sto sam ja imala.
February 15Feb 15 15 minutes ago, Mel said:Ja sam jednom pravila tu corbu, nije mi bas uspela, zahteva malo jace kulinarske vestine nego sto sam ja imala.Mel, molim te pravi je opet. I ja sam sad prvi put po onom receptu na prethodnoj strani. Karamelizovala sam u Zepter-ovoj šerpi. Lagano sat i po, a onda oprezno u tom finišu da ne zagori jer baš brzo luk menja boju. Gozba!
February 15Feb 15 22 minutes ago, aram said:@adam ne sumnjam u tvoje kulinarske sposobnosti, ali ako želiš kompletan recept samo reci iskreno, ja video sliku i u glavi odmah izlistao sta imam od sireva i zacina i kako bih uklopio. al davaj da ne zavrsim kod babe cohano.
February 15Feb 15 24 minutes ago, aram said:@adam ne sumnjam u tvoje kulinarske sposobnosti, ali ako želiš kompletan recept samo reci Nisam adam, ali recept please Zahvaljujem
February 15Feb 15 Tikva komada 1, oko 1500 grama bila, naseći na šestine uzduž, očistiti od semena. Ako nije mlada oljuštiti, ako jeste i ne mora. To se najbolje utvrdi noktom, ako ulazi u koru lako mlada je. Malo maslinovog ulja, malo soli i malo više bibera, pa u rernu na 220°C jedno 35-40 minuta.Za to vreme oljuštite 4 san marzano paradajza (ili 5-6 roma) pa ih narendajte, dodajte kašiku-dve paradajza iz tube, malo mlevenog kima, malo cimeta, malo najkvirca, soli po ukusu i prstohvat braon šećera, dve-tri kašike maslinovog ulja i sve to promešajte. Ne preterujte sa začinima, paradajz treba da ostane dominantan. U drugu činiju sipajte 30-40 grama prezli, poželjno panko, ali ako nema ok su i domaće, samo gledajte da budu ako je moguće krupne. Dodajte im kašičicu za'atara, par čenova belog luka protisnutog kroz gnječilicu, kašiku maslinovog ulja i dve kašike rendanog parmezana. Promešajte dobro i ostavite sa strane.Narežite tanko neki sir po izboru, ja sam jednu mozzarellu i nešto provolone sira, ali ide tu koješta: brie, neki blagi buđavi, kozji tvrdi... ma šta volite, samo je bitno da ne bude prejako, da ne preuzme ukus.Operite par grančica timijana i jednu svežeg oregana, pa sa oregana otkinite listove i ostavite sa strane.Ako je već prošlo tih 35-40 minuta izvadite tikvu iz rerne, prelijte paradajzom, uglavite tu i tamo grančice timijana i poređajte odozgo sir. Pospite onim prezlama, poprskajte još malo maslinovim uljem i vratite u rernu još jedno 15 minuta. Izvadite, pobacajte odozgo one listove oregana i još prstohvat za'atara i dajte svemu 10 minuta da se smiri.Mi pre toga pileću supicu, uz to karabatake, ali zaista nije neophodno ako niste stoka mesožderska kao mi. A ostalo nam pola tikve i za sutra, tj. danas 🙂
February 15Feb 15 37 minutes ago, Mel said:Ja sam jednom pravila tu corbu, nije mi bas uspela, zahteva malo jace kulinarske vestine nego sto sam ja imala.Zahtijeva strpljenje i puno, puno luka. I da su stock, hljeb i sir kvalitetni. Ali kolicina luka pravi supu od luka pa pa kad odredis kolicinu za koju smatras da je dosta, dodaj jos toliko.
February 15Feb 15 4 minutes ago, aram said:Tikva komada 1, oko 1500 grama bila, naseći na šestine uzduž, očistiti od semena. Ako nije mlada oljuštiti, ako jeste i ne mora. To se najbolje utvrdi noktom, ako ulazi u koru lako mlada je. Malo maslinovog ulja, malo soli i malo više bibera, pa u rernu na 220°C jedno 35-40 minuta.Za to vreme oljuštite 4 san marzano paradajza (ili 5-6 roma) pa ih narendajte, dodajte kašiku-dve paradajza iz tube, malo mlevenog kima, malo cimeta, malo najkvirca, soli po ukusu i prstohvat braon šećera, dve-tri kašike maslinovog ulja i sve to promešajte. Ne preterujte sa začinima, paradajz treba da ostane dominantan. U drugu činiju sipajte 30-40 grama prezli, poželjno panko, ali ako nema ok su i domaće, samo gledajte da budu ako je moguće krupne. Dodajte im kašičicu za'atara, par čenova belog luka protisnutog kroz gnječilicu, kašiku maslinovog ulja i dve kašike rendanog parmezana. Promešajte dobro i ostavite sa strane.Narežite tanko neki sir po izboru, ja sam jednu mozzarellu i nešto provolone sira, ali ide tu koješta: brie, neki blagi buđavi, kozji tvrdi... ma šta volite, samo je bitno da ne bude prejako, da ne preuzme ukus.Operite par grančica timijana i jednu svežeg oregana, pa sa oregana otkinite listove i ostavite sa strane.Ako je već prošlo tih 35-40 minuta izvadite tikvu iz rerne, prelijte paradajzom, uglavite tu i tamo grančice timijana i poređajte odozgo sir. Pospite onim prezlama, poprskajte još malo maslinovim uljem i vratite u rernu još jedno 15 minuta. Izvadite, pobacajte odozgo one listove oregana i još prstohvat za'atara i dajte svemu 10 minuta da se smiri.Mi pre toga pileću supicu, uz to karabatake, ali zaista nije neophodno ako niste stoka mesožderska kao mi. A ostalo nam pola tikve i za sutra, tj. danas 🙂hvala! i tacno bih se zajebao jer mi paradajz nije pao na pamet. zacini, prezle, sirevi... sve to sam imao u glavi (sa slicnim zacinskim varijacijama) osim paradajza. a fakat je neophodan da doda svezinu i delom kiselost. tikva slatka, sirevi nedovoljno kiseli i eto belaja. hvala jos jednom, bice super rucak. s tim sto nemam svez paradajz al imam san marzano u konzervama pa cu tako. znam da nije isto al morace da prodje. pravim ja s tikvom slicnu ujdurmu al to mi je, iz nekog razloga, letnji/jesenji fazon pa mi zimi ne pada na pamet. iseci tikvu sa sve korom na kriske, izvaditi sredinu i na pleh. u neku soljicu uspem mulja, soli, papra, najkvirca, mlevenog korijandera i mlevene ljute paprike pa promesam i tim bogato namazem tikvu. ja ne stedim na ljutini, volim slatko-ljuto al cak i ko ne voli, treba bar malo, bitno je za kompletni ukus. preko nekoliko grancica timijana i u rernu na 220 jedno 45 minuta a moze i jace. tikva treba da bude pecena, braonkasta, a uz to i da ima tamno braon ivice, kao idealni krompiri iz rerne, da se oseti prepeceno bez zagorelosti. izvadi se iz rerne, nasecka fete bogato preko tikve i nazad u rernu jos desetak minuta. kad izadje iz rerne, kasikom se odstrani kora, isece se tikva na kocke sa sve tom fetom i stavi na tanjir za sluzenje. preko se doda jos sveze fete i semenki nara bogato. bude za prste lizat. ljuto, slatko, kiselo, zagorelo a i teksture rade - od pecene tikve preko sveze fete do nara.
February 16Feb 16 On 12. 2. 2026. at 16:14, Boksi said:Meni su livanjski i kolašinski lisnati sir vrhunac sirnog stvaralaštva u regionu. Evo @morgana će da potvrdi.livanjski i hercegovacki iz mijeha. i zabljacki kajmak iz mijeha. usvajam i kolasinski.