December 4, 2025Dec 4 @Mr.Mxyzptlk skuvaš palentu sa manje vode ili je dobro ukuvaš dok ne počnu da se stvaraju grudve/grudvice. Istopiš kašiku masti i vrelom preliješ palentu. Narendaš krupnije parmezan ili, još bolje, pekorino. 😍
December 6, 2025Dec 6 Pojeo sam pola tost hleba sa ribljom salatom, omiljenim "mazanjem".1 konzerva tunjevine2 kuvana jajeta1 srednja glavica crnog lukakuvani paradajz po ukusu, s tim da sam ja večeras iskoristio Barilla osnovu za bolonjez, jer nisam imao solo paradajzbiberperšunSve iseckati i izmešati viljuškom dok se ne pretvori u namaz. Uz to neki čaj, kod mene obično nana.Svaki put pojedem pola hleba uz to, a jednom sam pojeo ceo Tonus. :D
December 7, 2025Dec 7 Zaljutila sam sarme, da budem mala aždaja kad se hibernacija završi.edit: hejt za onlajn resize slika, ubiše joj svu lepotu. 😒 Edited December 7, 2025Dec 7 by Klara
December 7, 2025Dec 7 On 11/30/2025 at 2:40 PM, Ras said:Čorba od celera i praziluka. Pripremljeno na puteru i kuvano u mleku. Začinjeno solju, bibberom, jednim čenom belog luka i svežim peršunom.Prilog/salata. Šargarepa kuvana u emulziji putera i vode: očišćena šargarepa poređana po dnu posude, začinjena sa malo soli i bibera i muskatnim oraščićem, nešto više šećera, dodate kockice putera, naliveno vodom tek da se prekrije, zatvoreno papirom za pečenje i kuvano 10 minuta na srednje jakoj vatri. Pečeni paradajz, grilovani avokado, dragoljub. Preliveno tahinijem, koji je razređen limunovim sokom i začinjen jednim čenom belog luka (zgnječen, pa iseckan).Grilovani burgeri (Morava) i sir (rtanjski za gril).Ja ovde ništa ne bi' menjala, nemam primedbi Jedino mi je ovo kuvanje šargarepe u vodi i maslacu nepoznato u smislu same kulinarske tehnike tj ne znam logiku zašto voda i barenje sa puterom, a ne tiganj i pečenje, ali mi se sviđa rezultat svakako.
December 7, 2025Dec 7 Popular Post Čorba os bundeve.Uljevuša, razljevuša, ili kako god da se zove, od spanaća, spremljena sa kukuruznim brašnom, začinjeno solju, biberom, belim lukom, čili paprikom i sitno seckanim ruzmarinom, beli kozji sir (domašen, staroplaninski) i kačkavalj krstaš (makedonski trileće, Korab Trnica).Cepkana paprika iz zimnice (ajvar), začinjeno belim lukom, peršunom i malsinovim uljem plus sveža zelena salata i rotkvice.Ribić sa kajmakom. Komadi očišćenog ribića su najpre zapečeni da porumene, pa odvađeni iz posude da se proprži crni luk i na komade sečena šargarepa i sitno iseckani beli luk. Meso vraćeno, zaliveno vodom da ogrezne, pa naliveno mlekom da se kuva na tihoj vatri. Kropmir, isečen na kockice je dodat pred kraj kuvanja. Začinjeno solju, biberom, paprikom, svežim lovorom i ruzmarinom. Jelo finiširano u grnčarskoj posudi, nekih 15 minuta, a kajmak dodat na kraju, u rerni proveo možda tek minut. Koristio sam mladi kajmak, birao sam na pijaci da ima izrazito mlečni ukus. Meso je bilo perfektno, a i ovo povrće unutra, sve zajedno izrazito blagog, mlečnog ukusa. Sam sebi bih bez ikakve lažne skromonosti dao 10 za ovaj ribić - udavili smo se! Edited December 7, 2025Dec 7 by Ras
December 7, 2025Dec 7 26 minutes ago, Pixisis said:@Ras ti bi mogao da otvoriš restoran u svom stanu. Bez razmišljanja.Radi već neko vreme
December 7, 2025Dec 7 1 hour ago, Ras said:Radi već neko vreme Ma ono pravi gosti, ne friends&family.
December 7, 2025Dec 7 5 hours ago, Ras said:Čorba os bundeve.Uljevuša, razljevuša, ili kako god da se zove, od spanaća, spremljena sa kukuruznim brašnom, začinjeno solju, biberom, belim lukom, čili paprikom i sitno seckanim ruzmarinom, beli kozji sir (domašen, staroplaninski) i kačkavalj krstaš (makedonski trileće, Korab Trnica).Cepkana paprika iz zimnice (ajvar), začinjeno belim lukom, peršunom i malsinovim uljem plus sveža zelena salata i rotkvice.Ribić sa kajmakom. Komadi očišćenog ribića su najpre zapečeni da porumene, pa odvađeni iz posude da se proprži crni luk i na komade sečena šargarepa i sitno iseckani beli luk. Meso vraćeno, zaliveno vodom da ogrezne, pa naliveno mlekom da se kuva na tihoj vatri. Kropmir, isečen na kockice je dodat pred kraj kuvanja. Začinjeno solju, biberom, paprikom, svežim lovorom i ruzmarinom. Jelo finiširano u grnčarskoj posudi, nekih 15 minuta, a kajmak dodat na kraju, u rerni proveo možda tek minut. Koristio sam mladi kajmak, birao sam na pijaci da ima izrazito mlečni ukus. Meso je bilo perfektno, a i ovo povrće unutra, sve zajedno izrazito blagog, mlečnog ukusa. Sam sebi bih bez ikakve lažne skromonosti dao 10 za ovaj ribić - udavili smo se!Mmm kakva trpeza, milinica!Mora samo bosanski kritičar da proradi u meni ovo ti je za razljevušu predebelo i druge konzistencije, što ne znači da nije ukusnije od razlljevuše Ja sam danas jela (i pojela komplet) svekrvine lovačke šnicle, kakva divota, uz standardno tu je i gomila povrća, sitno iseckana paprika....preljepo 😍