November 22, 2025Nov 22 I za mene je ovo gore proja. Prava starinska proja koja ima samo kukuruzno brašno, so i vodu.Projara/projanica ima sir, jaja ili jogurt, prašak za pecivo, ulje/mast, može povrće, nekad se mešaju dve vrste brašna (kukuruzno i pšenično), bogatija je po sastavu. Za barenicu sam čula samo kao kosovska barenica, sa suvim rebrima ili suvim mesom. :D
November 22, 2025Nov 22 @napadaj daj recept za barenicu, prvi put cujem za taj izraz ali dobro izgleda pa cu je tako i memorisati.Pomislih u prvi mah da je barena slanina ali nije ovo je prava susena 😍
November 22, 2025Nov 22 Ja bih molila za info iz kog je kraja barenica, vidim da nisam jedina koja ga prvi put čuje @napadaj
November 22, 2025Nov 22 3 hours ago, Klara said:I za mene je ovo gore proja. Prava starinska proja koja ima samo kukuruzno brašno, so i vodu.Projara/projanica ima sir, jaja ili jogurt, prašak za pecivo, ulje/mast, može povrće, nekad se mešaju dve vrste brašna (kukuruzno i pšenično), bogatija je po sastavu. Za barenicu sam čula samo kao kosovska barenica, sa suvim rebrima ili suvim mesom. :DŠta služi da poveže kukuruzno brašno?
November 22, 2025Nov 22 Ja dodam malo ulja. Recimo, 300 ml gazirane vode, 300 grama kukuruznog brašna + polja šoljice ulja. I stavim malo praška za pecivo, mora.Ovde, recimo, baka koristi samo brašno, so i vodu. Ali tepsiju podmaže uljem, naravno. Kaže, pravi kukuruzu. :Dhttps://www.youtube.com/watch?v=A08ycE5BzHg
November 22, 2025Nov 22 14 minutes ago, Pixisis said:Ja bih molila za info iz kog je kraja barenica, vidim da nisam jedina koja ga prvi put čuje @napadajČovek garant zadremao nakon one slanine i vruće hrane. I neke šljivovice.
November 23, 2025Nov 23 21 hours ago, Serena said:@napadaj daj recept za barenicu, prvi put cujem za taj izraz ali dobro izgleda pa cu je tako i memorisati.Pomislih u prvi mah da je barena slanina ali nije ovo je prava susena 😍21 hours ago, Klara said:Stvarno, neka da recept za barenicu.18 hours ago, Pixisis said:Ja bih molila za info iz kog je kraja barenica, vidim da nisam jedina koja ga prvi put čuje @napadajOvo od juče je mera za jednu osobu, ukupno je bilo još toliko kao na slici, dakle šest parčića.1 jaje1.25 dl kisele vode0.75 dl ulja (normalnog, nikako maslinovo i slično)150 gr belog sira (najbolje neki malo tvrđi, poput mešanca iz Maksija i sl)1 dl žutog kukuruznog brašna1 dl belog pšeničnog brašnačetvrtina kesice praška za pecivosoUmutiti jaje sa malo soli, dodati kiselu vodu, ulje, sir, u pomešano brašno staviti prašak za pecivo i sve to sjediniti, pa peći na 200 stepeni. To je kako mi je keva diktirala svojevremeno, ali može i bez praćenja redosleda da se pomeša, isti je rezultat.Za više osoba srazmerno povećati i količine. Suština je da bude tanka i hrskava, jer je tada najukusnija. Edited November 23, 2025Nov 23 by napadaj
November 23, 2025Nov 23 I moja mama pravi ovako. :) Nekad smesu sipa u kalup za mafine, ali slađa mi je kad je tanja i hrskava, pa je premažem ajvarom. :D
November 23, 2025Nov 23 To je kod mene proja, i da, najlepša je kad je tanka. Malo mekanog testa između dve savršeno krckave ravne korice. Mmm sad bih pojela tepsiju 🐷
November 23, 2025Nov 23 35 minutes ago, napadaj said:Ovo od juče je mera za jednu osobu, ukupno je bilo još toliko kao na slici, dakle šest parčića.1 jaje1.25 dl kisele vode0.75 dl ulja (normalnog, nikako maslinovo i slično)150 gr belog sira (najbolje neki malo tvrđi, poput mešanca iz Maksija i sl)1 dl žutog kukuruznog brašna1 dl belog pšeničnog brašnačetvrtina kesice praška za pecivosoUmutiti jaje sa malo soli, dodati kiselu vodu, ulje, sir, u pomešano brašno staviti prašak za pecivo i sve to sjediniti, pa peći na 200 stepeni. To je kako mi je keva diktirala svojevremeno, ali može i bez praćenja redosleda da se pomeša, isti je rezultat.Za više osoba srazmerno povećati i količine. Suština je da bude tanka i hrskava, jer je tada najukusnija.Samo po 50g brasna? Ili po 100g?
November 23, 2025Nov 23 2 minutes ago, napadaj said:Merim šoljom po 1dl, ne znam koliko je to grama Pola solje od 2dl brasna. Grama je u zavisnosti od vrste brasna
November 23, 2025Nov 23 To je to, u šolji od 1 dl brašna ima 55-60 grama. Mada vam i ne treba tolika preciznost, proceni se po smesi. :D Edited November 23, 2025Nov 23 by Klara
November 23, 2025Nov 23 Šta mi rade, štaaa mi rade...znaju kome uvaliti višak kolača. Normalno, skroz čokoladne sam smazala na vreme. Meni neprijatelj ne treba... Edited November 23, 2025Nov 23 by Klara