Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pravosuđe u Srbalja

Featured Replies

• Hamlet Strašni pinned this topic
  • 2 weeks later...
  • Replies 1.9k
  • Views 208.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Koji su stajali u biblioteci, i na jednom od njih bilo obaveštenje da se ne pali, jer je pokvaren. Ako bi ga ko god slučajno upalio, on je odmah počinjao da zuji jako, i posle 5-10 minuta počinjao da

• oborih prvu presudu koju je sudija donela u svojoj karijeri. beskrajno dobar osećaj pošto je bila užasno pristrasna.

• Za nedelju dana će biti 15 godina kako je ona Republički javni tužilac, i taj period je obeležen procvatom svih oblika kriminala i korupcije u zemlji, brutalnim nasiljem države nad pojedincima, bizarn

Posted Images

Forbes Srbija
No image preview

Novopazarac posle 21 godine dobio spor protiv Srbije: Drž...

Evropski sud za ljudska prava odredio je da Srbija mora da vrati Rifatu Prenči oduzetih 39.500 evra koje je pokušao da prenese u Mađarsku

Drugim rečima, iako je Rifat Prenča prekršio domaći zakon i pokušao da mimo propisa prenese nedozvoljeni iznos deviza preko granice, Evropsku sud smatra da je oduzimanje njegovog novca preoštra kazna. Uglavnom, ističe se manjkavost Zakona o deviznom poslovanju koji je, kako se navodi u presudi, neprecizan u svim ključnim elementima kojima se nadležnim organima omogućava da odlučuju o oduzimanju novca.

Cela odluka: https://tinyurl.com/2bwseh4d

Edited by napadaj

Tekst naginje senzacionalizmu i ne govori o ključnim aspektima odluke. Nemam sad vremena da izlažem šta sve piše, možda ću kasnije.

9 minutes ago, napadaj said:

Tekst naginje senzacionalizmu i ne govori o ključnim aspektima odluke. Nemam sad vremena da izlažem šta sve piše, možda ću kasnije.

Zar se to ne pleni privremeno, ali se vraca? Nase (jugovice) jure sa kerovima koji njuse kes po gejtovima. Mislim da se pleni privremeno (ako postoji dokaz o poreklu) da se ne iznese, ali mora da se vrati.

Edited by Moonwalker

Ne. To je zaštitna mera oduzimanja predmeta izvršenja prekršaja. Bar u Srbiji.

5 hours ago, Ayatollah said:

Kako ti nije jasno. Pravo se piše običnim jezikom, bez strašnih nerazumljivih izraza koji postoje u medicini ili IT-ju, što dalje znači da se pravom mogu baviti svaki Mile i Slavica i novinarski Mile i Slavica, jer je potreban samo zdrav razum da bi se sve razumelo i rešilo. Što bi onda bilo ko trošio pare i vreme na nekakve advokate, kada mogu sami da besplatno reše sopstvene probleme.

.

Može paralela da se povuče između prava, medicine i IT, verovatno i između sudije, doktora i (možda) programera.

Razlika je što kad odem na zdravstvenu kontrolu ili nedaj bože lečenje, ili da mi neko napravi sajt, ili da zamenim plivajući zamajac, ne treba mi čovek između kako bih rešio problematiku, pogotovo kad rezultat vrlo često zavisi od toga koliko sam (do)platio za uslugu koju svakako plaćam.

Samo donekle mogu da razumem postojanje zanimanja tipa advokat, tipa korporacijske pravne zajebancije, ili možda ja, Mile, odem da mi nešto protumači, ali ako mi je tip zaorao među u gornjim pripizdinovcima, i da mi treba dobar midlmen(čitaj ostavljam nečiju godišnju platu) kako bih dobio šta mi pripada (pravdu) - jebeš sistem.

U principu, ne treba ti. Ali onda nemas pravo da kukaš kad dodješ na izvrsenje jer nisi podneo adekvatnu tužbu, ili se nisi koristio pravnim sredstvima koje si imao na raspolaganju, ili nisi znao pravila I teret dokazivanja u odredjenoj vrsti parnice, ili ne daj boze ako nisi znao za krivicno delo samovlasce 😁

Istom logikom ti ne treba ni gradjevinac kao midlmen kako bi sagradio zgradu na svojoj parceli, valjda ti sam znas sta je dovoljno da ostvaris svoje pravo svoj na svome

Meni je uvek bilo zanimljivo takvo razmišljanje "šta će mi advokat, mogu ja sam"

Ja kao advokat, za granu prava kojom se ne bavim, uvek bih angažovao kolegu, ne bih ni pokušavao sam.

14 hours ago, Desmond Bojčinski said:

Ne traži se pravda na sudu, druže. Nećeš je tamo naći. Traži se pravo. I za to ti je potreban neko ko zna pravo.

Ovo nije samo problem prava i advokature, već mnogih drugih profesija. Moj otac je arhitekta. Ceo život se susreće sa tim likovima koji smatraju da im je nepotreban, jer šta tu ima da se zna. Naravno, kad čuju cifru od par stotina evra, padaju u nesvest. Valjda oni znaju kako kuća treba da im izgleda, a svima im izgleda kao očaj živi. Naš narod ima takav odnos prema skoro svemu, svi se u sve razumeju, od sporta do nauke. Zapravo, više ceni automehaničara i keramičara, jer kapira šta on radi, dok mu pravo deluje kao trange frange nauka, ali samo dok ne zapadne u sranje, pa mu preti robija, gubitak stana, novca, starateljstva. Onda bude, advokate, pomagaj..

2 hours ago, nautilus said:

Ne traži se pravda na sudu

Niti zdravlje u bolnici al to nije problem

2 hours ago, nautilus said:

Traži se pravo. I za to ti je potreban neko ko zna pravo

Sudija? Kao i u bolnici doktor, a ne sestra? Šlajfa mi logika po kojoj ako imam dobru sestru i masno je platim, onda ću izvučem najbolji tretman lečenja kod doktora, ili ako je neka priučena onda sam ga ugasio? Prodam kuću da bi medicinski brat nivoa Zdenko Tomanović ili Toma Fila složio priču kod doktora kako da me leči? Jel to dr ne zna i bez njega, tipa treba neko da mu predstavi krvnu sliku i protumači rtg snimak(a da nije drugi dr)?

Jel ako mi nešto klepeće ispod haube moram da platim midlmena da tačno objasni vreme, zvučne nijanse i učestalost klepetanja automehaničaru kako bi znao šta da popravi kako treba?

Kao što rekoh, jebeš sistem. Ali mislim da rešenje nije ukidanje advokature, prostije je ubacivanje midlmena svuda. Platiš lebac 50 dinara i tipu još 500 da sa police izboksuje nepipani.

Da li je pravedno da 20 posto PDVa placa i onaj lik koji mora svu svoju platu mesecno potrositi na hranu isto kao i onaj lik koji mesecno potrosi desetinu svoje plate? i jedan i drugi imaju iste potreba ali porez vise opterecuje siromasnog sa njegovog stanovista to je nepravda. za bogatog je nepravedno da on placa veci porez za to sto vise zaradjuje.

Pravda je relativna i ovisi od tacke gledanja.

Zakon trazis, i nadas se da poslanici imaju malo osecaja za pravdu dok te zakone donose. Od sudije trazis da sudi po njima.

16 hours ago, Uskebasi said:

U principu, ne treba ti. Ali onda nemas pravo da kukaš kad dodješ na izvrsenje jer nisi podneo adekvatnu tužbu, ili se nisi koristio pravnim sredstvima koje si imao na raspolaganju, ili nisi znao pravila I teret dokazivanja u odredjenoj vrsti parnice, ili ne daj boze ako nisi znao za krivicno delo samovlasce 😁

Istom logikom ti ne treba ni gradjevinac kao midlmen kako bi sagradio zgradu na svojoj parceli, valjda ti sam znas sta je dovoljno da ostvaris svoje pravo svoj na svome

neadekvatno poređenje, sigurno nećeš da čekaš majstora mesecima da dođe da omalteriše rupu veličine pesnice na zidu ili električara da ti zameni neispravan prekidač za svetlo, nego ćeš to uraditi sam, niko normalan se ne bi upustio u samostalno zidanje kuće

• tako je i sa pravom, za neke prostije stvari mogu poslužiti i laici, poput mene hihi kada me je komšija zamolio da napišem ugovor o poklonu, gde on i žena poklanjeju deo kuće sinu...

• kao template sam koristio raniji dogovor gde su drugi deo kuće poklonili ćerci, pisao sam nevoljno jer nisam advokat, na kraju je jedina ispravka kod notar bila da se dokument prebaci na ćirilicu, jbg nisam znao da zvanični dokumenti moraju biti napisani ćirilicom

• notar je mislio da je ugovor sastavio neki kolega u penziji kecman

7 minutes ago, nautilus said:

i jedan i drugi imaju iste potreba ali porez vise opterecuje siromasnog sa njegovog stanovista to je nepravda.

Nije nepravda ako obojica od tog PDV plaćaju platu doktoru i sudiji i bože zdravlja i sreće, ne koriste njihove usluge.

Sa druge strane, za porez na plate nisam siguran da li je pravedno skinuti 30% ovom što zarađuje 900 evra pa ga država rebne 300, a ovaj što zarađuje 9000 pa mu otkine 3000. Šta ovoga stimuliše ili bolje rečeno šta je on dobar za tih 2700 razlike?

Na kraju krajeva u svetu postoji jedno carstvo gde glasam za poslanika koji predstavlja te moje stavove a plaćam porez kako bi sudija dobio platu i nezavisno i profesionalno donosio pravdu ili pravo. U njemu caruje drugarstvo i nema midlmena koji predstavlja stomatologu slučaj pokvarenog zuba sa zahtevom napisanim ćirilicom da se popravi baš tako a ne onako, jer stomatolog glup ko kurac, a još ne zna ni latinicu, i da nije bilo ovog, ne bi znao da reši karijes.

Tldr, jebeš sistem.

Advokat ne zamenjuje sudiju, nego stranku. Osim u izuzetnim postupcima, nijedna stranka nije dužna da angažuje advokata.

Dakle, advokat nije midlmen, nego zamena za tebe, a ako ti ne umeš dovoljno dobro sebe da braniš, zastupaš ili zaštitiš, to nije do sistema.

Edited by napadaj