Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pravosuđe u Srbalja

Featured Replies

54 minutes ago, gone fishing said:

neadekvatno poređenje, sigurno nećeš da čekaš majstora mesecima da dođe da omalteriše rupu veličine pesnice na zidu ili električara da ti zameni neispravan prekidač za svetlo, nego ćeš to uraditi sam, niko normalan se ne bi upustio u samostalno zidanje kuće

• tako je i sa pravom, za neke prostije stvari mogu poslužiti i laici, poput mene hihi kada me je komšija zamolio da napišem ugovor o poklonu, gde on i žena poklanjeju deo kuće sinu...

• kao template sam koristio raniji dogovor gde su drugi deo kuće poklonili ćerci, pisao sam nevoljno jer nisam advokat, na kraju je jedina ispravka kod notar bila da se dokument prebaci na ćirilicu, jbg nisam znao da zvanični dokumenti moraju biti napisani ćirilicom

• notar je mislio da je ugovor sastavio neki kolega u penziji kecman

Ali bi se upustio u proveru papira, vlasnistva i tereta na zemljištu, pribavljanje dozvola, sastavljanje ugovora, upis vlasništva... Zato i imamo 4,5 miliona nelegalnih objekata (ne bi vucic lagao oko broja).

Naravno, prostije stvari mogu da rese i laici, samo je problem sto laici ne mogu da vide sta je prostija stvar, a sta moze da se zakomplikuje. Pa kad dodje parnica za pobijanje duznikovih radnji, ili za povredu nuznog dela, onda ce da bude zovite televiziju hoce da mi otmu imovinu.

Ne radi se tu o parama, vec upravo o ovakvom stavu da za pravo ne treba diploma. I to je ok, od tih ljudi zive advokati. Imam ja jednog prijatelja koji uvek moze da racuna na besplatne pravne savete od mene, a pri tom je veoma uspešan privrednik i moze da priusti bilo kog advokata u srbiji. E, on mene zove samo kad zasere i napravi problem iz kog ga ne moze izvuci tim najboljih advokata. Sto puta sam mu rekao, zovi me kad planiraš neku glupost, a ne kad je napraviš, ali jok, voli on da sam sastavlja ugovore, pise dopise i tome slicno. I sad kad je sve zasro, ja treba da mu smislim neki alternativni način da se izvuče sa sto manje finansijske stete, jer mu jedan papir koji nije bio kako treba pravi stetu od 600-700 hiljada evra. Samo u jednoj parnici koja ke mogla da se izbegne je napravio 1,5 miliona troškova postupka. Ali nema veze i sledeći put će isto da uradi, jer ume sam da zakrpi rupu u zidu

• Replies 1.9k
  • Views 208.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Koji su stajali u biblioteci, i na jednom od njih bilo obaveštenje da se ne pali, jer je pokvaren. Ako bi ga ko god slučajno upalio, on je odmah počinjao da zuji jako, i posle 5-10 minuta počinjao da

• oborih prvu presudu koju je sudija donela u svojoj karijeri. beskrajno dobar osećaj pošto je bila užasno pristrasna.

• Za nedelju dana će biti 15 godina kako je ona Republički javni tužilac, i taj period je obeležen procvatom svih oblika kriminala i korupcije u zemlji, brutalnim nasiljem države nad pojedincima, bizarn

Posted Images

Zar te provere nisu posao notara D

Notar ne sastavlja ugovor, ne interesuje ga da li je tu dozvoljena gradnja ili nije, da li prodavac ima dugove koji bi mogli uticati na buduceg vlasnika, da li se ugovorom o poklonu povredjuje necije pravo... A notari imaju lepu praksu da u ugovore unose upozorenja, da je ponudio da izvrsi uvid u papire, ali da stranke saglasno izjavljuju da su izvršili uvid... Video sam ugovor u kom notar upozorava stranke da objekat mozda fakticki ne postoji, da bi izbegao bilo kakvo pitanje svoje odgovornosti.

A notaru nije tesko platiti po tarifi, kao midlmenu

Пун редит питања - на шта да обратим пажњу код састављања у говора о куповини стана и питања типа купио сам непокретност, сад ме туже. шта да радим.

1 hour ago, Desmond Bojčinski said:

Sudija? Kao i u bolnici doktor, a ne sestra? Šlajfa mi logika po kojoj ako imam dobru sestru i masno je platim, onda ću izvučem najbolji tretman lečenja kod doktora, ili ako je neka priučena onda sam ga ugasio? Prodam kuću da bi medicinski brat nivoa Zdenko Tomanović ili Toma Fila složio priču kod doktora kako da me leči? Jel to dr ne zna i bez njega, tipa treba neko da mu predstavi krvnu sliku i protumači rtg snimak(a da nije drugi dr)?

Cela postavka ti je loša

Medicinska sestra - doktor

Tebi je isti odnos kao advokat -sudija

Potpuno promašeno, sudija nema nikakvo veće formlano obrazovanje.

Svaki advokat ovde formalno ispunjava uslov da bude sudija

Kakva medicinska sestra - doktor

Zato valjda i misliš da se preskoči "midlmen", ne shvtajući da advokat nije nikakav midlmen, već neko ko često koristi nesigurnost, ili neznanje sudije kako bi ishodovao najpovoljniju odluku po svog klijenta.

Što naravno ne bi mogao da je odnos med.sestra - doktor

Edited by Godfrey

Ovde je jedan od glavnih problema to što pravni laici kod nas misle da su sudije, notari i državni službenici dužni da u njihov konkretni slučaj zarone do najsitnijeg detalja, za njih pronađu rešenja koja će im odgovarati i završe im posao, nesvesni da su ovi napred imenovani uglavnom dužni samo da sprovedu neke predefinisane formalne procedure sa državnim ovlašćenjem kad se za njih sprovedu određeni uslovi, bez ikakve obaveze da sagledavaju širu sliku i sve detalje ili nečije želje i potrebe. Otuda i ova ideja kako su advokati nepotrebni midlmeni ka nekom sudiji ili notaru, bez svesti da sintetiku toga šta tačno treba da se uradi i na koji način da bi se postigao neki cilj može da uradi samo advokat (osim ako stranka to ne zna da uradi sama), a da državni organ neće, a često ni ne sme, da to uradi za stranku.

Otuda i pogrešna komparacija sa automehaničarima i lekarima koji su tu i da lociraju problem i da ga reše - država niti je tu da locira tvoj problem, niti da ti ga reši, ona je tu samo da ponudi okvir za rešavanje tog problema i da rešenju pruži snagu državne sile, a kako ćeš ti da tačno rešavaš taj problem je samo tvoja stvar.

Zbog čega ljudi ovoga nisu svesni kod nas i u zemljama sličnim nama je sada neko drugo pitanje. Vidim da su zapadnjaci toga uglavnom vrlo svesni, pa verovatno ima veze sa uređenošću sistema.

Zasto uopste gubite vreme na ovu raspravu? Ljudi su uvek mislili i uvek ce misliti da smo nepotrebni trosak i da preskupo naplacujemo svoje usluge sve dok ne zaigra mecka i pred njihovim vratima e onda ce bude: spasavaj molim te.

Ovaj Dojčinski ili je trol ili je baš promašio temu, tj. uopšte nije skapirao kako sistem fukcioniše. Skoro sam na nekom mestu pročitao da neki ljudi doživljavaju advokate kao sudijine šegrte... Kao što kolege rekoše, advokat nije nikakav posrednik, on je punomoćnik stranke, stručno lice koje zastupa stranku i njene interese. On nije obavezan činilac u postupku. E sad, to što neke stranke smatraju da su procesna pravila glupost, da je dovoljan sud da im pruži pravdu (koja je više filozofski pojam, pre svega subjektivni doživljaj), to je njihov problem. X puta sam čuo tu priču, kako će da im pomogne sud, beležnik, agencija za nekretnine. Kako objasniti laiku da je mnogim sudijama interes da ima završen predmet, a ne neka kosmička pravda. Za beležnike i ove druge da ne govorim.

Moram da dodam još jedno moje zapažanje. Što se čovek više bavi nečim, što je veštiji, profesionalniji, njegov rad, znanje i trud je manje vidljiv krajnjem korisniku, posmatraču, strankama kada dobiju gotov proizvod. Advokat napravi ugovor na 2 strane, stranka čita i onda pomisli, pa i nije neka nauka, sve je jasno, ovo bi mogao svako iole pismen. Kako je Ajatolah rekao, pravo se uglavnom priča običnim jezikom. Stranka ne zna šta je ono iza toga, šta se sve štiti određenim odredbama, misaoni proces koji je doveo do toga. Mala paralela sa sportom. Kao kada ja gledam fudbal, pa mi deluje da bih ja zabio gol iz penala ili neke situacije, da je to što vidim zapravo prosto. A ne bih, verovatno bih se sapleo na loptu. Zato i postoje profesionalci i amateri, u svim oblastima.

1 hour ago, Ayatollah said:

Ovde je jedan od glavnih problema to što pravni laici kod nas misle da su sudije, notari i državni službenici dužni da u njihov konkretni slučaj zarone do najsitnijeg detalja, za njih pronađu rešenja koja će im odgovarati i završe im posao, nesvesni da su ovi napred imenovani uglavnom dužni samo da sprovedu neke predefinisane formalne procedure sa državnim ovlašćenjem kad se za njih sprovedu određeni uslovi, bez ikakve obaveze da sagledavaju širu sliku i sve detalje ili nečije želje i potrebe. Otuda i ova ideja kako su advokati nepotrebni midlmeni ka nekom sudiji ili notaru, bez svesti da sintetiku toga šta tačno treba da se uradi i na koji način da bi se postigao neki cilj može da uradi samo advokat (osim ako stranka to ne zna da uradi sama), a da državni organ neće, a često ni ne sme, da to uradi za stranku.

Otuda i pogrešna komparacija sa automehaničarima i lekarima koji su tu i da lociraju problem i da ga reše - država niti je tu da locira tvoj problem, niti da ti ga reši, ona je tu samo da ponudi okvir za rešavanje tog problema i da rešenju pruži snagu državne sile, a kako ćeš ti da tačno rešavaš taj problem je samo tvoja stvar.

Zbog čega ljudi ovoga nisu svesni kod nas i u zemljama sličnim nama je sada neko drugo pitanje. Vidim da su zapadnjaci toga uglavnom vrlo svesni, pa verovatno ima veze sa uređenošću sistema.

Sve pet.

Imam ja par tih sam svoj pravnik likova, nepogresivo se koncetrisu ili opterete nekom sitnicom bez sagledavanja susitine i posle problemi.

A jos gore mi je kad se od advokata ocekuje da smo madjionicari i da sve resimo i to za dz.

Ljudi nisu svesni koliko je pravo siroko i kompleksno i da "male" greske mogu da izazovu ogromne posledice (life-changing event), tako da ko hoce profeionalnu pomoc super, ko nece isto super ali pazi sta radis.

Edited by Krangovo telo

12 hours ago, advjbg said:

Ovo nije samo problem prava i advokature, već mnogih drugih profesija. Moj otac je arhitekta. Ceo život se susreće sa tim likovima koji smatraju da im je nepotreban, jer šta tu ima da se zna. Naravno, kad čuju cifru od par stotina evra, padaju u nesvest. Valjda oni znaju kako kuća treba da im izgleda, a svima im izgleda kao očaj živi. Naš narod ima takav odnos prema skoro svemu, svi se u sve razumeju, od sporta do nauke. Zapravo, više ceni automehaničara i keramičara, jer kapira šta on radi, dok mu pravo deluje kao trange frange nauka, ali samo dok ne zapadne u sranje, pa mu preti robija, gubitak stana, novca, starateljstva. Onda bude, advokate, pomagaj..

U očima dobrog dela laika advokat je neki smutljivac koji visi po sudovima i tamo pravi neke kombinacije sa sudijama i tužiocima.

I misle da sve može da se napiše. Koliko puta mi ljudi kažu da će da plate da se donese neka odluka, a ne razumeju da to ne može. A kad mu postaviš pitanje da li bi on za pare na svom poslu uradio nešto van pravila struke, niko ne bi.

4 minutes ago, bejzbolka said:

U očima dobrog dela laika advokat je neki smutljivac koji visi po sudovima i tamo pravi neke kombinacije sa sudijama i tužiocima.

Tako je verujem u svakoj državi sveta.

Mada, ovde ni intelekualci iz ostalih branši ne razumeju ni najmanje sudske postupke.

A ovamo bi da sami zastupaju sebe.

Posle im padaju vilice kako je doneta oslobadjajuca presuda, kad "cela drzava ZNA da je bilo tako", i mora da je "pravosudje korumpirano" i to je eto, jedini razlog oslodadjajuce presude

E , u šemi su, znam ja

Klasična priča uz pivo ispred dragstora

• 3 weeks later...

Pre nekoliko meseci, moji prijatelji su imali saobraćajku tako da je vozač iz suprotnog smera, na ravnom putu i bez nekog vidljivog razloga, prešao na njihovu stranu i samo spretnošću mog prijatelja su izbegli čeoni sudar, nego ih je udario sa strane, tako da se vozilo zarotiralo i okrenulo na stranu. Srećom, nisu ozbiljnije povređeni.

E sad, posle par meseci su dobili neki izveštaj od suda ili koga god da je taj vozač kažnjen sa bednih 25.000 dinara koje se usplaćuju nekoj humanitarnoj organizaciji. Kako je moguće da je tako blaga kazna za ono što deluje da se samo pukom srećom nije završilo tragično ? Oni ga nisu dodatno tužili, nije poenta u parama koje bi eventualno dobili, nego zašto kazna nije makar malo destimulišuća ili možda ima još neki deo koji nije javljen nijma.

2 minutes ago, Lezilebovich said:

Pre nekoliko meseci, moji prijatelji su imali saobraćajku tako da je vozač iz suprotnog smera, na ravnom putu i bez nekog vidljivog razloga, prešao na njihovu stranu i samo spretnošću mog prijatelja su izbegli čeoni sudar, nego ih je udario sa strane, tako da se vozilo zarotiralo i okrenulo na stranu. Srećom, nisu ozbiljnije povređeni.

E sad, posle par meseci su dobili neki izveštaj od suda ili koga god da je taj vozač kažnjen sa bednih 25.000 dinara koje se usplaćuju nekoj humanitarnoj organizaciji. Kako je moguće da je tako blaga kazna za ono što deluje da se samo pukom srećom nije završilo tragično ? Oni ga nisu dodatno tužili, nije poenta u parama koje bi eventualno dobili, nego zašto kazna nije makar malo destimulišuća ili možda ima još neki deo koji nije javljen nijma.

Sklopio je sporazum sa tuzilastvom, ako nije bilo mrtvih i teže povredjenih, to je manje-vise standardna procedura...

44 minutes ago, Lezilebovich said:

Oportunitet. Sporazum sa tuzilastvom, koji ne sprecava njih da u parnici traze naknadu stete