September 5, 2025Sep 5 I nazad na izvršitelje i osnovni problemOn 30. 8. 2025. at 19:03, Ayatollah said:On 30. 8. 2025. at 17:49, onamonamo said:stiglo mi je resenje o izvrsenju, tj izvestaj o prispecu posiljke.... stiglo sredinom leta, nisam bio tu da podignem, i u medjuvremenu vraceno posiljaocu....kako mogu da saznam o cemu se radi, jedino postoji neki IIVK brojTo su neke komunalne delatnosti - Infostan, kazne za parkiranje i slično. Da znaš ime izvršitelja, lako bi saznao, ovako samo ako znaš da nešto nekome duguješ.Sistem je takav da ti možeš da nemaš pojma da imaš dug, nemaš pojma da je taj tvoj dug neko preuzeo i da će namerno da odugovlači dok kamata ne bude 10x veća od samog duga. I zato svako ko je ikada učestvovao u ovom sistemu, treba da popije otkaz i doživotnu zabranu bavljenja bilo kakvim javnim radom
September 6, 2025Sep 6 22 hours ago, Engineer said:I nazad na izvršitelje i osnovni problemSistem je takav da ti možeš da nemaš pojma da imaš dug, nemaš pojma da je taj tvoj dug neko preuzeo i da će namerno da odugovlači dok kamata ne bude 10x veća od samog duga. I zato svako ko je ikada učestvovao u ovom sistemu, treba da popije otkaz i doživotnu zabranu bavljenja bilo kakvim javnim radomZašto bi neko odugovlacio sa naplatom duga? Ako ja tebi dugujem 1000 evra, ti bi cekao 90+ godina da dug poraste 10 puta?
September 6, 2025Sep 6 4 hours ago, Engineer said:Nije 90 godina nego 5. Sigurnije i bolje od štednje u banciZakonska zatezna kamata na dinare je oko 12% godisnje. Ne valja ti racunica
September 7, 2025Sep 7 Oročena štednja u bankama je oko 4% za RSD, 2% za EUR. Za manje sigurna ulaganja je oko 5% (za više mora na drugom mestu). Tako da je sa tih 12% investiranje u tuđa dugovanja najbolja investicija.Mada iskreno ne znam kakav je zakon, i ide li kamata na kamatu. Ali da je novac siguran, to jeste Edited September 7, 2025Sep 7 by Engineer
September 7, 2025Sep 7 37 minutes ago, Engineer said:Oročena štednja u bankama je oko 4% za RSD, 2% za EUR. Za manje sigurna ulaganja je oko 5% (za više mora na drugom mestu). Tako da je sa tih 12% investiranje u tuđa dugovanja najbolja investicija.Mada iskreno ne znam kakav je zakon, i ide li kamata na kamatu. Ali da je novac siguran, to jesteOk, znači ti kao poverilac, kao neko kome se duguju pare, bi želeo da ti sud ili izvrsitelj sto kasnije naplate te pare jer je to najbolji i najsigurniji vid štednje? Ali dobro, bar smo razrešili misteriju da li za 5 godina kamata bude 10 puta veca od duga.
September 7, 2025Sep 7 Ako meni neko duguje 10.000€, više bih voleo da za godinu dana dobijem 11, nego danas 10. I to je sa izvršiteljima realnost. Banka mi za isti iznos nudi 10.050€. I sad zaista ozbiljno, ako znaš nekoga ko to može da mi obezbedi, sutra ću mu dati tih 10k i za godinu dana doći po 11. Onih 200€ nek ostane kao provizija. Edited September 7, 2025Sep 7 by Engineer
September 7, 2025Sep 7 3 hours ago, Engineer said:Ako meni neko duguje 10.000€, više bih voleo da za godinu dana dobijem 11, nego danas 10. I to je sa izvršiteljima realnost. Banka mi za isti iznos nudi 10.050€. I sad zaista ozbiljno, ako znaš nekoga ko to može da mi obezbedi, sutra ću mu dati tih 10k i za godinu dana doći po 11. Onih 200€ nek ostane kao provizija.Ti si u zabludi ako misliš da je naplata takvih potraživanja sigurna. U velikoj većini slučajeva su to potraživanja kod kojih i tako postoji problem u naplati, a protekom vremena se taj rizik samo povećava, jer dužnici umiru, bankrotiraju, osiromašuju, postaju nepoznati na datim adresama, prenose imovinu trećim licima, itd. Postoji cela nauka oko naplate tih potraživanja na kojoj su kompanije poput EOS Matrixa bazirale svoj poslovni model, i jedna od glavnih komponenti je da se krene u naplatu potraživanja što je pre moguće.Ako i dalje misliš suprotno, moji klijenti će ti drage volje ustupiti po nominalnoj vrednosti sva potraživanja koja steknu prema trećim dužnicima, i ostaviti tebi da se juriš sa naplatom i ubereš kamatu.
September 7, 2025Sep 7 3 hours ago, Engineer said:Ako meni neko duguje 10.000€, više bih voleo da za godinu dana dobijem 11, nego danas 10. I to je sa izvršiteljima realnost. Banka mi za isti iznos nudi 10.050€. I sad zaista ozbiljno, ako znaš nekoga ko to može da mi obezbedi, sutra ću mu dati tih 10k i za godinu dana doći po 11. Onih 200€ nek ostane kao provizija.Kao sto Ayatollah rece, ako imas para ja te mogu povezati sa bar 30 ljudi koji imaju potraživanja veća o 10000 eur, sa sve donetim i pravnosnaznim resenjima o izvrsenju, koji ta potraživanja ne mogu da naolate vec godinama. Kao bonus, na svako to potrazivanje imas bar 5 godina obracunate kamate koju ti drage volje ustupaju. Ti kontas da ove firme koje otkupljuju potrazivanja ista kupuju za 5-10% od visine potraživanja. Toliko je dobra investicija da ti neko duguje pare
September 7, 2025Sep 7 Jasno je meni to, znam i da je to realnost, ali ne može se zarad nečije pravde drugom naneti nepravda. A ono malo što je stizalo do mene je toliko strašno, da ne smem da napišem šta im želim. A opet lično znam i korektne slučajeve.Naravno da ceo sistem mora da postoji, ali ne može biti nakaradan. I nema smisla da isto bude i za privredu i za fizička lica. Priča se povremeno i o ličnom bankrotu. Možda ni to nije samo po sebi rešenje, ali valjda je posao države da uradi najviše što može za najveći broj ljudi.
September 7, 2025Sep 7 Znas konkretan slucaj da je za 5 godina kamata presla glavni dug 10 puta? Ajd podeli sa nama to, jer ja tako nesto nikada nisam video u sudskoj praksi
September 7, 2025Sep 7 Znam za konkretan slučaj da dužnik nije obavešten da ima dug, da su znali da će naplatiti sa sve kamatom i troškovima i držali ga u fioci neko vreme. Uostalom, cela rasprava je krenula od toga da se ovde na forumu javio član koji je saznao da ima dug, ali nema pojma kome i koliko duguje. Ja sam prilično siguran da on nije znao za taj dug i da bi platio odmah samo da je obavešten. Ovako će platiti dug, kamatu i troškove izvršitelja.Da je uvek tako kao što vi tvrdite, i da je uvek u interesu što pre naplatiti sve, neko bi mu svaki dan zvonio na vrata da što pre završi s tim.
September 7, 2025Sep 7 Ti razumeš da je velika razlika izmedju izmaštanog slučaja da se kamata uveca 10 puta za 5 godina i slučaja koji je neko ovde izneo? Taj slucaj je gotovo izvesno dug za neku komunalnu uslugu, sto se cesto desava. Meni su stizala takva izvrsenja kad iz nekog raoga zaboravim da platim račun. To su dugovi od par hiljada dinara, za koje je mala verovatnoca da neki mastermajnd naplate proceni da je odlicno resenje držati desetak godina taj predmet u fijoci da bi se uzelo jos par hiljada dinara kamate. Dok je bio nadlezan za sprovodjenje izvrsenja, sud u Beogradu je imao par miliona nerešenih izvrsnih predmeta, pa je to razlog sporije naplate. Ali ajde, da verujemo tebi da je to sve planski uradjeno da zajebu nekoga za kamatu
September 7, 2025Sep 7 Nisam rekao da je planski sve urađeno, već da se koriste mogućnosti koje su im dozvoljene, a na štetu dužnika. Par (desetna) hiljada dinara puta par (desetina) hiljada dužnika i 12% od toga je koliko novca uzetog nizašta. Plus svi ostali troškovi. Čemu to pravdati? Nisam ni rekao da je prethodni sistem bolji, ali ne može se nešto loše opravdavati nečim gorim. Znaš kako je tek teško u Africi ili Bangladešu. A i '93 nismo imali 'leba, sad treba da pevamo. Ako ne možemo da obezbedimo u 2025. da svaki čovek u svakom trenutku sa 2 klika može da zna kome i koliko duguje, onda je trenutni sistem loš. I to veoma loš. A ja treba da budem srećan što je bolji nego '95? Portal poreske administracije se ograđuje da izveštaji koji ti daju nisu javna isprava, nego samo osnova za izmirenje. Za pravo stanje moraš ići na šalter svakog petog četvrtka u mesecu, između 14:50 i 15:00. I tako u sud, parking servis, vodovod, i još u svaku izvršiteljsku kancelariju u krugu od 200km.Ne tražim ja da se štite prevaranti i lopovi, već samo da se njihovo kažnjavanje ne radi na štetu onih koji hoće da ćute, rade i plaćaju šta duguju.
September 7, 2025Sep 7 Nije prethodni sistem bolji, ili losiji, jer su ti predmeti preuzeti u rad novog sistema. Postoji par miliona izvrsnih premeta, pa je smesna tvrdnja da neko gura predmete po fijokama da bi namakao 12 % kamate godišnje. Ako nista drugo, izvrsitelj naknadu za rad naplacuje na kraju postupka, pa bar on nema interes da odugovlači. A mani me te priče kako jadni ljudi ne znaju da duguju. Predmet kod izvrsitelja dolazi ili preko sudskog postupka, ili na osnovu komunalnih usluga. I ti sad kao ne znas da si izgubio neku parnicu, ili da nisi platio racun za struju? Treba verovatno neki staratelj da se uvede koji fe voditi racuna o tome?