October 5, 2025Oct 5 polako ne brzajte, nova ai evolucija, kada dostigne full potencijal za 2 do 3 godine će moći da pomogne sa problemom smrti i starenja generalno, očekuje se da se na godišnjem nivou pojavljuju lekovi koji će za 2 godine produžavati životni vek, što praktično znači besmrtnost od trenutka kada fda dozvoli da se ti lekovi nađu u apotekama, što nažalost ne očekujem pre 2035, zbog potrebnih ispitivanja, a možda i nikad jer je štetno za državni budžet, osim ako nam ai ne donese i ubi
October 5, 2025Oct 5 Mislim da je očekivani životni vek generacije današnje dece negde oko stotke (tako nešto).
October 5, 2025Oct 5 Smrt je dar čoveku, besmrtnost je prokletstvo.52 minutes ago, gone fishing said:polako ne brzajte, nova ai evolucija, kada dostigne full potencijal za 2 do 3 godine će moći da pomogne sa problemom smrti i starenja generalno, očekuje se da se na godišnjem nivou pojavljuju lekovi koji će za 2 godine produžavati životni vek, što praktično znači besmrtnost od trenutka kada fda dozvoli da se ti lekovi nađu u apotekama, što nažalost ne očekujem pre 2035, zbog potrebnih ispitivanja, a možda i nikad jer je štetno za državni budžet, osim ako nam ai ne donese i ubiProdužiti životni vek, a bez mogućnosti da se konzervira mladost i vitalnost je po meni put u propas' ljudskog društva.
October 5, 2025Oct 5 1 hour ago, Pixisis said:Mislim da je očekivani životni vek generacije današnje dece negde oko stotke (tako nešto).pre neki dan sam u nekoj emisiji čuo statistiku da čak 16% današnje dece neće doživeti 14 rođendan, da tek 8% stanovništva živi preko 65 godina, na svetskom nivou naravno, mi ovde nismo ni svesni kolika je zaostalost azije i afrike za tzv zapadom i onih par azijskih bogatih država...
October 5, 2025Oct 5 1 hour ago, Filozof manijak said:Smrt je dar čoveku, besmrtnost je prokletstvo.Produžiti životni vek, a bez mogućnosti da se konzervira mladost i vitalnost je po meni put u propas' ljudskog društva.pa to i jeste poenta, a ne da se živi 150 godina i bude vezan za krevet zadnjih 60, to nikome nije potrebno, mehanizme koji dovode do starenja znamo, sada nam treba efikasan i bezbedan način da ih isključimo, da sprečimo slobodne radikale, koji su nus produkt ćelijskog disanja u mitohondrijama, da bombarduju jedro naših ćelija i oštećuju dnk, greške pri kopiranju dnk su ono što dovodi do starenja, pojave mnogih bolesti i u krajnjem ishodu smrti. Možda bi nam i dosadilo da zaustavimo starenje kada dostignemo 25 godinu i da zadržimo taj nivo psiho-fizičkih sposobnosti u nedogled
October 5, 2025Oct 5 1 hour ago, Milošica said:Ja ne starim, ali moja slika u dedinoj kući je sve ružnija svaki put kad odem.Ti si Dorijane van statistike
October 5, 2025Oct 5 1 hour ago, Milošica said:Ja ne starim, ali moja slika u dedinoj kući je sve ružnija svaki put kad odem.Pa kad je polivas vinjakom
October 5, 2025Oct 5 32 minutes ago, gone fishing said:pa to i jeste poenta, a ne da se živi 150 godina i bude vezan za krevet zadnjih 60, to nikome nije potrebno, mehanizme koji dovode do starenja znamo, sada nam treba efikasan i bezbedan način da ih isključimo, da sprečimo slobodne radikale, koji su nus produkt ćelijskog disanja u mitohondrijama, da bombarduju jedro naših ćelija i oštećuju dnk, greške pri kopiranju dnk su ono što dovodi do starenja, pojave mnogih bolesti i u krajnjem ishodu smrti. Možda bi nam i dosadilo da zaustavimo starenje kada dostignemo 25 godinu i da zadržimo taj nivo psiho-fizičkih sposobnosti u nedogled Negde sam pročitao da su telomeri u hromozomima glavni mehanizam koji reguliše starenje ćelije.Drugi problem je um, da li um može ostati mlad iako je telo hipoteticki zamrznuto u mladosti?
October 5, 2025Oct 5 1 hour ago, gone fishing said:pre neki dan sam u nekoj emisiji čuo statistiku da čak 16% današnje dece neće doživeti 14 rođendan, da tek 8% stanovništva živi preko 65 godina, na svetskom nivou naravno, mi ovde nismo ni svesni kolika je zaostalost azije i afrike za tzv zapadom i onih par azijskih bogatih država...Da, naravno u razvijenom svetu trebalo je da stavim napomenu. More than half of all children in rich countries will live to be 100 – but is this a blessing or a curse?
October 5, 2025Oct 5 47 minutes ago, Filozof manijak said:Drugi problem je um, da li um može ostati mlad iako je telo hipoteticki zamrznuto u mladosti?Ovo je odlicno pitanje i mislim da je odgovor - ne. Moze nase telo da bude u mladalackoj formi ali um kreira neuronsku mrezu tokom odrastanja pa sve do valjda kasnih 20tih. Kako se to pravi, tako postajemo manje kao sundjer a vise ustogljeni. Sve i da celije zive vecno, jos jedno odrastanje neces doziveti, osim ako ne zelis da te revertuju kao osobu na fabricka podesavanja
October 5, 2025Oct 5 Nema straha - kada Degras jednostavno objasni da je svaki atom našeg tijela potekao sa zvijezda koje su postojale milijardama godina, pa došle do svog kraja, eksplodirale i razasule se. I da smo miks sastojaka od različitih zvijezda, možda, čak, iz različitih galaksija. Sve ćemo to jednog dana samo da vratimo vasioni i biti će od nas nešto drugo. Kosmički lego je besmrtan, a i mi s njim. Život pojedinca je samo epizoda sitkoma na trećem kamenu od Sunca.now playing:
October 5, 2025Oct 5 8 hours ago, gone fishing said:pre neki dan sam u nekoj emisiji čuo statistiku da čak 16% današnje dece neće doživeti 14 rođendan, da tek 8% stanovništva živi preko 65 godina, na svetskom nivou naravno, mi ovde nismo ni svesni kolika je zaostalost azije i afrike za tzv zapadom i onih par azijskih bogatih država...Takodje u nekim zemljama su eksplodirali stanovnistvo, a vodotokovi im od toga nisu narasli.Kad smo onomad ratovali sa Turcima, nas u Srbiji je bilo 4-5 miliona, Grka isto toliko, Bugara tu negde, Turaka 20ak miliona.Kad se sabere nas na Balkanu vs Turci 20/20.Sad je na Balkanu i dalje tu negde Grka Srba i Bugara, a Turaka ima 90 miliona.Ili Alzir - 1920te -5 miliona ljudi, 2025te - 50 miliona ljudi.Uz takvav populacioni rast ide ugl i veliki ekon razvoj ali nastaju i ogromna naselja milionski getoi itd.