December 27, 2025Dec 27 On 26. 12. 2025. at 11:56, morgana said:hubris, ti si moj panetonski idol namjeravala sam da radim po ovom receptu, sa lievito madre https://ricette.giallozafferano.it/Panettone.htmlali mi je too much trenutno.pravicu panetone sa pivskim kvascem, a u brasno dodati protein graska, pa kako bude.ovo je recept koji sam odabrala kad sam odustala od autenticnog: https://www.tavolartegusto.it/ricetta/ricetta-panettone-fatto-in-casa/metro ima brasno manitoba, btw, mozda skoknem do tamoJavi kako je prošlo, ali mislim da grašak neće pomoći. Protein je širok pojam, ima raznih amino kiselina i nisu sve iste. Najkompletniji izvor su jaja u smislu da imaju sve amino kiseline (makar one korisne ljudima), ali ne verujem ni da bi to pomoglo jer pretpostavljam da gluten ima i neke druge razloge zašto postaje elastičan u dodiru s vodom.Enivej, kod mene ima da se kupi gluten, možda ima u metrou i to. Nisam nikad koristio, ali računam ako je obično brašno kod nas na 10-11% proteina, a jače brašno kao manitoba na 13-14, cenim da se na kilo brašna doda 30g glutena i to je to. Kupovao sam manitobu ovde, mana je što je skupo, jer nije baš široko rasprostranjeno. Doduše na šta sve trošimo pare, zaključio sam da to i nije neki trošak ako je neko baš zainteresovan.
December 27, 2025Dec 27 Just now, Venom said:Javi kako je prošlo, ali mislim da grašak neće pomoći. Protein je širok pojam, ima raznih amino kiselina i nisu sve iste. Najkompletniji izvor su jaja u smislu da imaju sve amino kiseline (makar one korisne ljudima), ali ne verujem ni da bi to pomoglo jer pretpostavljam da gluten ima i neke druge razloge zašto postaje elastičan u dodiru s vodom.Enivej, kod mene ima da se kupi gluten, možda ima u metrou i to. Nisam nikad koristio, ali računam ako je obično brašno kod nas na 10-11% proteina, a jače brašno kao manitoba na 13-14, cenim da se na kilo brašna doda 30g glutena i to je to. Kupovao sam manitobu ovde, mana je što je skupo, jer nije baš široko rasprostranjeno. Doduše na šta sve trošimo pare, zaključio sam da to i nije neki trošak ako je neko baš zainteresovan.hvala, dobre ideje nece pomoci grasak, napisala sam vec u sljedecem postu. smjernicu da ga koristim sam vidjela negdje na netu ali potom izguglala da ne samo da nece dodati na glutenu nego ce i da oslabi tijesto.nalazila sam gluten online, to je opcija 2 u odnosu na manitoba brasno kojeg bi trebalo da ima u metrou.u svakom slucaju za ovaj bozic pravim pojednostavljen panetone (bez lievito madre) ali i to je napredak u postupku u odnosu na recepte koje sam koristila ranije.
December 27, 2025Dec 27 Ja sam nekada kupovao Vital Wheat Gluten da pojacam brasno ali mi nije ispadalo kao kad je brasno samo po sebi sa visim % glutena. Ima li neko oprobani recept za patispanju, da malo vedzbam prije panetoneta.
December 27, 2025Dec 27 10 hours ago, Pixisis said:Bravo @Hubris ovo je pravi pravcati poduhvat Šta je sve nama pandemija ostavila u amanet 😂Predlažem da se splituje ovaj deo oko panettonea jer očigledno je da priča ima mnogo sledbenika i da će zaživeti ponovo mnogo pre sledećih praznika. Šteta da ostane zatrpana među ostalim postovima.I da @Hubris očekujemo i poprečni presek Edit: imam i jedno pitanje, to neprskano voće može da ide i u druge startere ili važi samo za panettone?To je isti starter za sve, ja pravim hleb sa njime izmedju dva pravljenja panetonea. Jedina razlika je koliko je reaktivan, tj koliko moze da se aktivira.
December 27, 2025Dec 27 Bravo @Hubris ! Fantasticno izgleda - supljikavo, vazdusasto, mekano.Sa zadovoljstvom i nestrpljenjem sam pratila celu pricu 🙂!Imas li recept za jos neki slatkis, ali laksi 😂😂😂.
December 27, 2025Dec 27 Hvala svima na komplimentima! ❤️ ne mogu da provalim kako da stavim ‘Hvala/🙏’ reakciju na individualni post, nije medju reakcijama koje vidim kada kliknem…
December 27, 2025Dec 27 1 hour ago, Seabass said:Ja sam nekada kupovao Vital Wheat Gluten da pojacam brasno ali mi nije ispadalo kao kad je brasno samo po sebi sa visim % glutena.Ima li neko oprobani recept za patispanju, da malo vedzbam prije panetoneta.Dodavanje glutena ne moze u potpunosti da ojaca brasno zato sto se jacina brasna (onaj broj) ne odnosi samo na kolicinu glutena, vec i na druga svojstva- kako dobro prima tecnost i zadrzava gasove. Davno sam ovo gledala, verovatno gresim negde u detaljima, ali povecanje jednog svojstva ne povlaci automatski povecanje drugih. Gluten valjda uticen na gas (pravice vece mehurice), ali ne i na vlaznost, tako nesto, ispravice me vec neko. Zato cisto dodavanje glutena samo delimicno pomaze.
December 27, 2025Dec 27 8 minutes ago, Hubris said:Hvala svima na komplimentima! ❤️ne mogu da provalim kako da stavim ‘Hvala/🙏’ reakciju na individualni post, nije medju reakcijama koje vidim kada kliknem…'Hvala' izgleda kao pehar
January 2Jan 2 Apple frangipane tartNije savrseno, ima gresaka ali su samo kozmeticke. Treba jos da vjezbam pastry.
January 7Jan 7 Popular Post I mi Banacani "paneton" za trku imamo Laloška cesnica. Edited January 7Jan 7 by Serena
January 13Jan 13 Apple cake, recept sa jednog od onih 3 min video uradaka. Jednostavno i brzo za spremiti, nije ni skupo.2 zumanca100g secera100ml mlijeka150g brasnaprasak za pecivosok pola limuna (imao sam narandzu)2 jabukevanila, cimet suho grozdje etc optional
January 17Jan 17 Ja ću dumrem šta sve slatko strpah u se danas. Izmedju ostalog, prijatno iznenadjenje: praline u https://boni.co.rsI jedan kaneloni za poneti kod Pepe-a u Gospodar Jovanovoj.Malo je sabijen u transportu, ali je 10 yummy.
January 17Jan 17 Ovo je jos jedna verzija Najdzelinog sticki-dejta, ovog puta bez black treacle. Black treacle mi je dodijao, kao i ovaj kolac uopste ali sam htio da potrosim 300g urmi da ih ne gledam vise. Ova verzija je uglavnom cokolada, almond flour i kokos.