Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Torte i kolači

Featured Replies

Evo ga- ‘drugo testo’. Posto pravim dva razlicita podelila sam testo I umesala dodatke. Sada cu ih ostaviti u ovoj nauljenoj posudi sa poklopcem oko dva sata. I toku ta dva sata 4 puta cu ih rukama rastegnuti (uhvatim i povucem na gore) i preklopiti nazad. Ovime testo postaje stabilnije, dodaci se bolje rasporede. Ovo je bitno zbog onoga sta se desava na kraju pecenja, kada se krenu da se hlade viseci naopacke. Ako su se dodaci negde grupisali ili testo nije kompaktno, odlomi se pola i padne na pod 😩

IMG_0572.jpeg

• Replies 4.2k
  • Views 404.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Probala malo biznis: napravila oko 120 mafina i dve tepsije mince pies za novogodišnji bazar, doduše kod mene u gradu na domaćem terenu. Četiri vrste mafina: banana/čokolada, tlimu/mak/sir, karam

• Moskva šnit     

• Saher za @bubkka in rođendan

Posted Images

19 hours ago, Venom said:

Radio sam ja panetone poslednjih godina i uglavnom sam koristio običan kvasac, doduše pek'o sam tad još hleb i imao starter pa sam stavljao malo i toga. Verovatno je "autentično" bolje pre svega zbog ukusa, ali ko hoće da se oproba cenim da ima bolje šanse da jednostavnijom procedurom nego autentičnom. A kome se svidi može kasnije da napravi korak više. IMHO veći je problem naći odgovarajuće brašno, jer nešto tipa manitoba nije rasprostranjeno svuda, pogotovo ne u Srbiji. Obično brašno isto može ako nema ništa drugo, ali je generalno previše slabo, nema dovoljno proteina / glutena.

Ne znam kakva je praksa u Italiji, kod mene u Nemačkoj pekari daju starter za kiselo testo ili makar prodaju, pa može da se preskoči deo pravljenja (osim ako neko baš hoće).

Brasno je definitivno ogranicavajuci faktor, zaista mislim da sa drugim brasnom ne bi islo, ne bi se diglo dovoljno, ima razlicite enzime.

Obican kvasac- stvarno ne znam, nisam probala. Ako je dovoljno aktivan i ako se urade ‘kupanja’, mislim da bi se doslo do pravog ukusa posto taj korak najvise utice na ukus. Ta kupanja dodaju vreme, ali ne traze neki rad, osim planiranja da se pocne sa pravljenjem kolaca par dana ranije. Ja ih obavim dok kuvam jutarnju kafu.

hubris, ti si moj panetonski idol )

namjeravala sam da radim po ovom receptu, sa lievito madre https://ricette.giallozafferano.it/Panettone.html

ali mi je too much trenutno.

pravicu panetone sa pivskim kvascem, a u brasno dodati protein graska, pa kako bude.

ovo je recept koji sam odabrala kad sam odustala od autenticnog: https://www.tavolartegusto.it/ricetta/ricetta-panettone-fatto-in-casa/

metro ima brasno manitoba, btw, mozda skoknem do tamo

Edited by morgana

25 minutes ago, morgana said:

namjeravala sam da radim po ovom receptu, sa lievito madre https://ricette.giallozafferano.it/Panettone.html

pravicu panetone sa pivskim kvascem, a u brasno dodati protein graska, pa kako bude.

ovo je recept koji sam odabrala kad sam odustala od autenticnog: https://www.tavolartegusto.it/ricetta/ricetta-panettone-fatto-in-casa/

Hvala puno za manitoba info! Ja sam jedne godine kao luda isla po prodavnicama u Beogradu trazeci ga, bezuspesno. Metro mi nije pao na pamet, ja zaredjala po prodavnicama zdrave hrane, ne znam ni sama zasto. Ako budes pravila, bilo kojim metodom, definitivno idi do metroa po brasno.

Ovaj prvi recept je kao sto ja radim. Pomalo se razlikuju kolicine, ali to je to. Ovaj drugi recept- stvarno ne znam, nisam tako pravila, ali nece se dobiti pravi ukus. Dodavanjem svezeg kvasca u drugo testo menja se ukus, a i bice dosta suv na kraju. Znam da prvi metod zvuci kao komplikovaniji, ali ako uporedis, kolicina rada nije znacajno drugacija za tradicionalni metod i ovaj drugi. Dodatni rad je sav na pocetku i sastoji se od cekanja (dok se starter osnazi i procisti), investicija je bukvalno 10min u prva tri dana.

55 minutes ago, morgana said:

znam da nece biti pravi ukus, nazalost, drugi recept sudeci po sastojcima bude izmedju recimo briosa i panetonea po strukturi tijesta

(pravim godinama pojednostavljen, u mom kraju je to obredni bozicni i uskrsnji kolac). i taj koncept je super iako nije pravi, kad je vec situacija takva da pravi ne moze da se izvede.

okaci nam i slike gotovog heart

svaka cast za trud.

edit, ideja da dodam protein graska ne valja, na drugi pogugao, jer ne dodaje na glutenu, cak slabi tijesto

Edited by morgana

26 minutes ago, morgana said:

znam da nece biti pravi ukus, nazalost, drugi recept sudeci po sastojcima bude izmedju recimo briosa i panetonea po strukturi tijesta

(pravim godinama pojednostavljen, u mom kraju je to obredni bozicni i uskrsnji kolac). i taj koncept je super iako nije pravi, kad je vec situacija takva da pravi ne moze da se izvede.

svaka cast za trud.

edit, ideja da dodam protein graska ne valja, na drugi pogugao, jer ne dodaje na glutenu, cak slabi tijesto

Prevideh deo sa proteinom graska. Iskreno ne znam koji bi bio efekat. Ako ista, verovatno minimalan, ne bih dodavala.

Nesto izmedju briosa I panetonea ne zvuci uopste lose….😋

Elem, proslo dva sata, rastezali smo se I savijali, sada je veoma kompaktno. Naraslo je po malo, sto je dobar znak. Stavila sam ih u papire za pecenje, pokrila folijom, i tako idu u ‘inkubator’ (rerna zagrejana na priblizno 27 stepeni) dok ne dostignu 1cm ispod ruba papira. Kad ce to da se desi- ko zna, oko 8 sati ce mu trebati, najverovatnije. Ja sada izlazim iz kuce, vodim decu napolje. Nauljila sam foliju da mi se ne zalepi testo ako bas brzo poraste. Negde veceras idu u rernu. Nastavice se…. )

30 minutes ago, morgana said:

svaka cast za trud.

IMG_0573.jpeg

IMG_0574.jpeg

ljepota heart

Kome sam ja nasla da objasnjavam zasto joj je pukao slavski kolac covid19@Hubris zna kako dise kvasac i dizano testo D

Svaka cast na trudu hail

Nisam znala da se hlade okrenuti naopacke. Ima logike kako bi inace tako svileno testo sa puno supljina i teskog punjenja ostalo naduvano.

Inace nisam ljubitelj panetona ali posle ove tvoje price vise se necu nervirati kad nam ga neko pokloni, nego cu sa postovanjem gledati na sav ulozeni trud.

Držimo fige da pecenje i hladjenje prodje kako treba i cekamo slike 😍

Kad nadjes vremena napisi kako brusnice obavijas belom cokoladom.

Dobra ideja, mozda moze da se iskorisi za neki drugi kolac thumbup

Edited by Serena

Nisam se dosad nešto usuđivala da napravim moj starter, ali posle ove priče i slika - moram! :D

Inspirativno! 🌟 Što volim ljude koji se strpljivo zabavljaju sa testom i poslasticama, bogovi. :D

To je to, grejem rernu. 185 stepeni. Posle 5min se izvadi da se zasece po vrhu I stavi buter odozgo. Posle se pece jos 50tak minuta na 175.

IMG_0588.jpeg

2 hours ago, Serena said:

Kome sam ja nasla da objasnjavam zasto joj je pukao slavski kolac covid19@Hubris zna kako dise kvasac i dizano testo D

Svaka cast na trudu hail

Nisam znala da se hlade okrenuti naopacke. Ima logike kako bi inace tako svileno testo sa puno supljina i teskog punjenja ostalo naduvano.

Inace nisam ljubitelj panetona ali posle ove tvoje price vise se necu nervirati kad nam ga neko pokloni, nego cu sa postovanjem gledati na sav ulozeni trud.

Držimo fige da pecenje i hladjenje prodje kako treba i cekamo slike 😍

Kad nadjes vremena napisi kako brusnice obavijas belom cokoladom.

Dobra ideja, mozda moze da se iskorisi za neki drugi kolac thumbup

Pa zamisli kako sam se nasekirala oko slavskog kolaca… prvi koji sam samo ja pravila 😔

Ne obavijam brusnice belom cokoladom- stavljam ih odvojeno. Belu nasecem na male kockice. Posto je ona sustinski kakao buter potpuno se otope u kolacu, sustinki se ne vide, ali mu daju bas lep ukus.

Inace ni ja ne volim kupovni panetone, krenuli smo da pravimo zato sto suprug voli. Onda sam se ja navukla na domaci…

5min

IMG_0592.jpeg

IMG_0593.jpeg

IMG_0594.jpeg

Ako nekoga interesuje zasto se ovo radi- da bi testo moglo jos vise da raste. Buter se polako topi i vrh kolaca ostaje vlazan/mek duze tako da moze da nastavi da raste. Inace bi ga kora zaustavila

9 minutes ago, Hubris said:

Ne obavijam brusnice belom cokoladom- stavljam ih odvojeno

A ja vec videla brusnice kao crvene kuglice obavijene belim omotacem u zutom testu panetonea lol

Gorim od zelje da saznam kako li ga hladis naglavacke think znaci jos minimum sat vremena do te faze...

Sad zaista postaje napeto lolol

@Hubris ziga