February 7Feb 7 Rick SteinOrange, almond & olive cake recipe - Rick SteinThis recipe comes from Rick’s new series, Rick Stein’s Australia. Find out more here.Gledao sam program neki dan, vrlo jednostavan kolac za koji imam sve sastojke. Ok, nemam narandze ali imam 5 limuna pa ce odraditi posao. Ne vjerujem da cu se zezati sa ovim icingom, mozda napravim neki coulis od sumskog voca koje imam u zamrzivacu.
February 12Feb 12 6 hours ago, Boksi said:Pored Švarcvald jede mi se nešto sa vanila kremom, bez mnogo testa. Ideja?https://www.instagram.com/reel/DRc8HamDZxA/?igsh=ZXkzdm5pY3JmbDQ=
February 12Feb 12 Kolac Rick Steina od par postova iznad sam pravio i ispao je dobro ali sam dosao do zakljucka da mi taj nacin upotrebe citrusa ne lezi. Kad se skuha cijeli limun ili narandza, ona spusvasta bijela masa se ne moze odvojiti, a da dosta gorak ukus na kraju. U ovaj galakticki burek ne ide limun ali sam u sirup dodao sok i koricu limuna pa ni to nije leglo iako je dosta suptilno. Vjerovatno sam se zasitio citrusa i moracu napraviti pauzu.Iduci puta cu praviti ovo: Eventualno bi se moglo jazz up sa malinama ili visnjama da bude interesantnije.
February 14Feb 14 Шарлота са брусницама3 jaja dobro ulupano sa 120 gr šećera i po kašičice vanilpraška zatim 120 gr brašna usuto, po kašikice pp, šaka brusnice ozgo, 180 C, 40'.
February 14Feb 14 43 minutes ago, makaronee said:Шарлота са брусницама3 jaja dobro ulupano sa 120 gr šećera i po kašičice vanilpraška zatim 120 gr brašna usuto, po kašikice pp, šaka brusnice ozgo, 180 C, 40'.Ništa puter, ulje, trigliceridi?
February 14Feb 14 Ništa.Doduše, presek je nešto suvlji, par kapi ruma može da napravi zgodu..... ili jabuke u donjoj zoni, ali nije mi se dalo do prodavnice.
February 15Feb 15 23 hours ago, makaronee said:ili jabuke u donjoj zoniImam neke jabuke, a imam i konzervu visanja (visnji?), a i volju da umutim nesto slatko danas, na ovu kisu. Ako sam dobro skonto, ovo je kao patispanja; umute se jaja i secer dok skoro ne pobijeli, onda u to fold brasno i pp.Nego, ako bih stavljao jabuke, morao bi ih prethodno malo zapeci pa staviti na dno ili narendati pa umijesati u tijesto?
February 15Feb 15 @Seabass Ako nije dockan.. meti sloj tankih kriški (krišaka?) jabuka dole, bez prethodne obrade. Ne bih rendao u testo, da se ne ugnjecavi sredina a krajevi zagore. Edited February 15Feb 15 by makaronee @
February 15Feb 15 9 minutes ago, makaronee said:@Seabass Ako nije dockan.. meti sloj tankih kriški (krišaka?) jabuka dole, bez prethodne obrade. Ne bih rendao u testo, da se ne ugnjecavi sredina a krajevi zagore.Nije dockan, taman sam se nakanio. Napravicu dva, jedan sa maslinovim uljem i jogurtom sto mi je sigurica i ekperimentalno ovaj tvoj, koji cu vjerovatno zajebat.
February 15Feb 15 Ovaj je po mom starom receptu: almond flour, jogurt, ulje i višnje. Na ovaj drugi, po makaronijevom receptu, sam stavio jagode i kupine, nisam smio jabuke. U relni je sad, biće za 15ak min. Napravio sam i rudimentarni sirup od soka u kom su bile visnje pa mozda zalijem, vidjeću.