Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Torte i kolači

Featured Replies

@Seabass može prekomerno mućenje jaja da dovede do gumaste strukture testa. Stvore se veliki baloni vazduha koji su nestabilni pa lako puknu kad izađu iz rerne i onda dobiješ jedan veliki točak gume umesto kore za tortu. Ja sam imala taj slučaj, pa sam tražila razlog i bio je taj.

Osim toga, mnogo mućenja, ali kad se doda brašno razvija gluten i tekstura ide u pravcu hleba. Mislim da to nije tvoj slučaj.

Takođe, prašak za pecivo ako si koristo, može biti star i u tom slučaju kao da ga ni nemaš.

Na kraju, i to što si otvorio na pola procesa sigirno nije pomoglo. To znam još kao mala kad su me upozoravali da slučajno ne otvaram rernu dok radi 😃 pa se useklo u pamćenje.

• Replies 4.2k
  • Views 404.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Probala malo biznis: napravila oko 120 mafina i dve tepsije mince pies za novogodišnji bazar, doduše kod mene u gradu na domaćem terenu. Četiri vrste mafina: banana/čokolada, tlimu/mak/sir, karam

• Moskva šnit     

• Saher za @bubkka in rođendan

Posted Images

Otvaranje rerne na pola procesa, ili čak i više puta u slučaju sušenja kora neće škoditi, naprotiv - neophodno je zbog kontrole procesa!

Rezultat tog procesa moraju biti suve kore. Da bi kore bile suve, njihovo pakovanje u pleh ne sme biti pregusto, kore po potrebi treba okretati i premeštati, osušene se mogu vaditi ranije, a za neosušene nastaviti proces.

Da bi se umanjio rizik lošeg praška za pecivo, može se koristiti metod pola prašak, a pola soda bikarbona. Čak mislim da je tako u Akisovom receptu.

Za bolje nalivanje, osim temperature (vrela masa- hladan sirup), izrežite kolač na kocke.

Kod @Seabass -a se problem nalivanja pojavio kao posledica preguste, nenarasle i gnjecave mase.

Edited by Ras

Sa 100% sigurnošću mogu da potvrdim da otvaranje rerne dok proces rasta testa još traje rizikuje ishod. Moje pravilo je da kad osetim (kroz zatvorena vrata) da je počelo da miriše, to mi je znak da mogu da otvorim vrata da proverim šta se dešava unutra. Ali i to pažljivo, jer temperaturni šok ako se desi, nema nazad.

On 12/19/2025 at 1:26 AM, Serena said:

Pecen i kolac )

Dva goluba su se u jendek prevalila ostalo je ok lolol

IMG-20251219-012111.jpg

Svaka cast! Ja sam ove godine pravila prvi put umesto moje majke (koja je hvala bogu jos tu, ali ne moze) i nikako mi nije uspeo. Krenuo da raste nekontrolisano pukao po sredini kada se jedna strana izdigla. Dekoracija se nije pomerila, eto to se tesim…

1 hour ago, Ras said:

Otvaranje rerne na pola procesa, ili čak i više puta u slučaju sušenja kora neće škoditi, naprotiv - neophodno je zbog kontrole procesa!

Rezultat tog procesa moraju biti suve kore. Da bi kore bile suve, njihovo pakovanje u pleh ne sme biti pregusto, kore po potrebi treba okretati i premeštati, osušene se mogu vaditi ranije, a za neosušene nastaviti proces.

Da bi se umanjio rizik lošeg praška za pecivo, može se koristiti metod pola prašak, a pola soda bikarbona. Čak mislim da je tako u Akisovom receptu.

Za bolje nalivanje, osim temperature (vrela masa- hladan sirup), izrežite kolač na kocke.

Kod @Seabass -a se problem nalivanja pojavio kao posledica preguste, nenarasle i gnjecave mase.

50 minutes ago, Pixisis said:

Sa 100% sigurnošću mogu da potvrdim da otvaranje rerne dok proces rasta testa još traje rizikuje ishod. Moje pravilo je da kad osetim (kroz zatvorena vrata) da je počelo da miriše, to mi je znak da mogu da otvorim vrata da proverim šta se dešava unutra. Ali i to pažljivo, jer temperaturni šok ako se desi, nema nazad.

Slažem se!

I @Seabass je govorio o pečenju mase, nisam pažljivo čitao.

Ono što sam napisao o sušenju kora ostaje, tu je efekat hlađenja rerne i privremenog zaustavljanja sušenja nebitan.

Edited by Ras

@Ras a pa to, naravno. Ovo važi samo onda kad se testo diže, znači torte, hlebovi. Pa i gibanica, čak i ako nema testo.

Imao sam utisak da se portokalopita ne moze zeznuti ali sam se ocigledno prevario. Posto ova runda ide u djubre, nema sanse da ponavljam, ne jede mi se to. Danas cu pokusati frangipane sa suhim sljivama i eventualno ovaj Boksijev kolac sa Grauniada jer imam i brasno od badema i narandze.

Imam i but od srndaca koji trebam dekostirati i marinirati za cetvrtak, mnogo teo opet.

3 hours ago, Hubris said:

Svaka cast! Ja sam ove godine pravila prvi put umesto moje majke (koja je hvala bogu jos tu, ali ne moze) i nikako mi nije uspeo. Krenuo da raste nekontrolisano pukao po sredini kada se jedna strana izdigla. Dekoracija se nije pomerila, eto to se tesim…

Pravila sam ga po ovom receptu

Ako napravis vise ovih loptica kao u videu manja je mogucnost da dodje do pucanja. Pre pecenja mora dobro da naraste jer i to moze biti razlog pucanja narocito ako se stavi u prevrucu rernu.

Obzirom da si ga pravila prvi put ne brini bice bolji sledeci, a onaj posle jos bolji. Meni je ovo dvadeset drugi pokusaj lolol

French prune tart recept koji cu da pokusam:

Ingredients for the pastry: 250g Plain Flour 125g Unsalted Butter 1 1/2tbsp Caster Sugar 1tsp Vanilla Extract 1 Egg Yolk

Ingredients for the filling 275g Pitted prunes 150ml Brandy 2 Eggs 1tsp Vanilla Extract 100g Ground Almonds 30g Butter 120g Golden Caster Sugar 150ml Double Cream

Oven Temperature 180°C/350°F

Jedino sto cu brandy zamijeniti sa Earl Grey cajem.

Mislim da je ovo malo bolje sad.20251223_182042.jpg

Sad sam se malo opet oslobodio i samopuzdanje se vratilo pa cu ako stignem sutra napraviti jedan ovakav tart sa narandzom. Citav dan mi ode u food prep za cetvrtak, sad nemam sta da jedem.

Ovo je pun pogodak, bullseye! Sutra defo pravim nandzarasti frangipane.

20251223_204308.jpg

8 hours ago, Serena said:

Pravila sam ga po ovom receptu

Ako napravis vise ovih loptica kao u videu manja je mogucnost da dodje do pucanja. Pre pecenja mora dobro da naraste jer i to moze biti razlog pucanja narocito ako se stavi u prevrucu rernu.

Obzirom da si ga pravila prvi put ne brini bice bolji sledeci, a onaj posle jos bolji. Meni je ovo dvadeset drugi pokusaj lolol

Hvala ti! Pravila sam I ja ovako sa vise loptica, ali mi je ona centralna eksplodirala. Mislim da nisam ostavila dovoljno da poraste pre pecenja, zurila sam posto mi je trebala rerna za jos nesto, sto je inace manje bitno. Bas sam se izglupirala.

Na ovom topiku se pre nekog vremena dok sam samo citala forum raspravljalo da li neko pravi panetone kod kuce i da li vredi. Zamalo se registrovah zbog te diskusije ) Elem, cini mi se da je zakljucak bio da se kupuje i da domaci nisu ni blizu kupovnog. Tu moram da se usprotivim. Domaci je svemirske godine bolji od kupovnog (svez I bez svega onoga sto se u kupovni dodaje da bi ostao svez mesecima), ali je isto tako uzasno zahtevan za napraviti. Suprug i ja pravimo svoje zadnjih par godina (prvi je bio covid lockdown projekat), treba najmanje 5 dana. Mi krecemo danas, planiramo da napravimo dva za veceru na koju tradicionalno idemo 27.12. Ostavicu ovde play by play, ako nekoga zanima.

Prvo- ne moze da se pravi od kupovnog kvasca. Kupovni kvasac sadrzi samo jedan soj kvasca u sebi i jednostavno nije dovoljno jak da se testo podigne koliko za panetone treba, a i bio bi suv kolac . Ko hoce da se zeza da pravi panetone prvo mora da napravi lievito madre (kiselo testo starter). Mi smo ga pravili od suvog grozdja mog oca (mora biti neprskano grozdje) I mesavine nuvola (najblize kod nas je tip 500) i manitoba brasna. Na ovaj nacin se dobija ‘divlji kvasac’ koji sadrzi vise sojeva i raste mnogo bolje. Inicijalno nam je trebalo oko mesec dana (sa osvezavanjem svaka dva dana) da dobijemo stabilno lievito madre. Sada je 5 godina staro, zovemo ga Principessa )

Kada hocemo da pravimo panetone, vece pred prvi dan radne akcije osvezimo lievito i ostavimo ga preko noci na sobnoj temperaturi.

Dan 1. Ujutru ‘okupamo’ testo. Zaboravila sam ovo da slikam jutros, ali ponavlja se prva tri dana pa cu slikati naknadno.

U 1-2 litra vode koja ima 28 stepeni stavi se 2g secera (ne zezam se, ako se neko pita…). Ne mesa se, nego se pusti da padne na dno a u vodi se stvori stepenasti rastvor secera. Lievito se isece pa par komada i spusti da stoji u vodi oko 25min. Svrha ovoga je da iz testa izadju ‘lose’ bakterije, sojevi koje ne zelis. Ostane kombinacija kvasca I lactobacilus-a. Ovo je bitno zbog ukusa.

Nakon kupanja se opet osvezi testo I ostavi da raste dok se ne utrostruci u velicini. Idealno je da u tom periodu bude izmedju 26 I 28 stepeni. To postizemo tako sto ga drzimo u iskljucenoj rerni sa upaljenom sijalicom, ovo nam se ispostavilo kao najprakticnije resenje. Nije tragedija ako ide ispod, samo ce duze trajati. Ne valja ako ide mnogo iznad. Probali smo svasta drugo- pored radijatora itd. Ne gledajte koliko mi je prljava rerna…. Jednom kada se utrostruci osvezava se ponovo. Prvi put ce trebati 10 sati, svaki sledeci put manje. Ovo se radi tri dana, uz kupanje svako jutro.

Nastavak sledi…

IMG_0497.jpeg

Imam i ja divlji starter, od 2018. Zove se Yeasty Cunt. Mozda probam napraviti panetone.