Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Torte i kolači

Featured Replies

Bocica od 100ml vanilla paste je ravno £10 u supermarketu. Traje to mjesecima jer je dovoljno pola kasikice da da aromu bilo cemu ali opet, tesko mi pada. A kad sam kupovao pivo i vino svaki dan nisam se obazirao. Discuss.

• Replies 4.2k
  • Views 404.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Probala malo biznis: napravila oko 120 mafina i dve tepsije mince pies za novogodišnji bazar, doduše kod mene u gradu na domaćem terenu. Četiri vrste mafina: banana/čokolada, tlimu/mak/sir, karam

• Moskva šnit     

• Saher za @bubkka in rođendan

Posted Images

Orange frangipane tart

20251224_162629.jpg

Nikad vise porkopalopita, od sad samo ove frangipane radim pa dok ne dodijaju kao onaj Najdzelin sticky-toffee.

Jedino trebam malo da vidim kako se rijese ove neuredne ivice kore; ako ih uredim prije pecenja, znaju se skupiti i onda curi fil, a da ih pecene rezem, drobi se u mrve. Ali mozda i ne smeta malo rustike, ne ide na takmicenje.

^rustique=fantastique

pogle kod kofmana, jes da je киш..

Toeto. Zabiljezeno za iduci puta. thumbup

Ne napisah danas nista posto se sve ponavlja, samo sto se sada masa utrostruci za 4 sata (na pocetku je trebalo 10 sati). Sutra ista procedura.

3 minutes ago, Boksi said:

Znam…

Evo kupanja jutros.

IMG_0532.jpeg

27 minutes ago, Hubris said:

Evo kupanja jutros.

IMG_0532.jpeg

33 minutes ago, Boksi said:

2 hours ago, Ras said:
  3 hours ago, Hubris said:

Evo kupanja jutros.

3 hours ago, Boksi said:

Pa rekoh da traje 5 dana….

U ovom momentu je vreme da se razmislja sta ce se staviti u kolac. Ako ce nesto od voca da se potapa u alkohol to se sada radi. Ja u jedan stavljam susene brusnice (koje zatopim u port) I belu cokoladu, u drugi susenu koru pomorandze (zatopljenu u Cointreau) I crnu cokoladu.

A evo koliko je aktivno testo trenutno- napunilo je teglu sat vremena posle osvezavanja.

IMG_0536.jpeg

S obzirom da je lievito toliko aktivirano i da necu imati vremena veceras posto imam goste, presla sam na sledeci korak. Talijani to zovu primo impasto. Zamesi se testo sa 100g lievita, 400g brasna, buterom, secerom i 7 zumanaca. Mikserom se mesi oko 25min, onda se ostavi da stoji 12 sati (dok se ne utrostruci, nadam se). Ovaj korak I sledeci sluze da se u testo nabije buter i zumanca, u suludoj kolicini koje panetone zahteva…

Dakle, umeseno prvo testo:

IMG_0541.jpeg

On 23. 12. 2025. at 19:00, Hubris said:

Na ovom topiku se pre nekog vremena dok sam samo citala forum raspravljalo da li neko pravi panetone kod kuce i da li vredi. Zamalo se registrovah zbog te diskusije ) Elem, cini mi se da je zakljucak bio da se kupuje i da domaci nisu ni blizu kupovnog. Tu moram da se usprotivim. Domaci je svemirske godine bolji od kupovnog (svez I bez svega onoga sto se u kupovni dodaje da bi ostao svez mesecima), ali je isto tako uzasno zahtevan za napraviti. Suprug i ja pravimo svoje zadnjih par godina (prvi je bio covid lockdown projekat), treba najmanje 5 dana. Mi krecemo danas, planiramo da napravimo dva za veceru na koju tradicionalno idemo 27.12. Ostavicu ovde play by play, ako nekoga zanima.

Prvo- ne moze da se pravi od kupovnog kvasca. Kupovni kvasac sadrzi samo jedan soj kvasca u sebi i jednostavno nije dovoljno jak da se testo podigne koliko za panetone treba, a i bio bi suv kolac . Ko hoce da se zeza da pravi panetone prvo mora da napravi lievito madre (kiselo testo starter). Mi smo ga pravili od suvog grozdja mog oca (mora biti neprskano grozdje) I mesavine nuvola (najblize kod nas je tip 500) i manitoba brasna. Na ovaj nacin se dobija ‘divlji kvasac’ koji sadrzi vise sojeva i raste mnogo bolje. Inicijalno nam je trebalo oko mesec dana (sa osvezavanjem svaka dva dana) da dobijemo stabilno lievito madre. Sada je 5 godina staro, zovemo ga Principessa )

Kada hocemo da pravimo panetone, vece pred prvi dan radne akcije osvezimo lievito i ostavimo ga preko noci na sobnoj temperaturi.

Dan 1. Ujutru ‘okupamo’ testo. Zaboravila sam ovo da slikam jutros, ali ponavlja se prva tri dana pa cu slikati naknadno.

U 1-2 litra vode koja ima 28 stepeni stavi se 2g secera (ne zezam se, ako se neko pita…). Ne mesa se, nego se pusti da padne na dno a u vodi se stvori stepenasti rastvor secera. Lievito se isece pa par komada i spusti da stoji u vodi oko 25min. Svrha ovoga je da iz testa izadju ‘lose’ bakterije, sojevi koje ne zelis. Ostane kombinacija kvasca I lactobacilus-a. Ovo je bitno zbog ukusa.

Nakon kupanja se opet osvezi testo I ostavi da raste dok se ne utrostruci u velicini. Idealno je da u tom periodu bude izmedju 26 I 28 stepeni. To postizemo tako sto ga drzimo u iskljucenoj rerni sa upaljenom sijalicom, ovo nam se ispostavilo kao najprakticnije resenje. Nije tragedija ako ide ispod, samo ce duze trajati. Ne valja ako ide mnogo iznad. Probali smo svasta drugo- pored radijatora itd. Ne gledajte koliko mi je prljava rerna…. Jednom kada se utrostruci osvezava se ponovo. Prvi put ce trebati 10 sati, svaki sledeci put manje. Ovo se radi tri dana, uz kupanje svako jutro.

Nastavak sledi…

IMG_0497.jpeg

Radio sam ja panetone poslednjih godina i uglavnom sam koristio običan kvasac, doduše pek'o sam tad još hleb i imao starter pa sam stavljao malo i toga. Verovatno je "autentično" bolje pre svega zbog ukusa, ali ko hoće da se oproba cenim da ima bolje šanse da jednostavnijom procedurom nego autentičnom. A kome se svidi može kasnije da napravi korak više. IMHO veći je problem naći odgovarajuće brašno, jer nešto tipa manitoba nije rasprostranjeno svuda, pogotovo ne u Srbiji. Obično brašno isto može ako nema ništa drugo, ali je generalno previše slabo, nema dovoljno proteina / glutena.

Ne znam kakva je praksa u Italiji, kod mene u Nemačkoj pekari daju starter za kiselo testo ili makar prodaju, pa može da se preskoči deo pravljenja (osim ako neko baš hoće).

Edited by Venom

Kasnije ćemo da pričamo. Sad svi čekamo hipnotisano prikovani za ekran da Hubris izbaci sledeću epizodu.

Excited The Goldbergs GIF by HULU

Evo ga ‘prvo testo’ od jutros. Sinoc nisam stigla, pa sam ga premesila I ostavila da naraste ponovo tokom noci. Definitivno se utrostrucilo. I sada vec ima onaj karakteristican buterasti miris panetonea…🥰

Sada ide ‘secondo inpasto’. Ponovo se dodaje brasno, buter, zumanca, so, voda…ali sada i vanila, rendana kora od pomorandze, malo meda. To se mesi oko 25min (muti mikser u mom slucaju). Na kraju tog procesa se ubace dodaci, ko sta zeli, stvar ukusa. Mi smo probali sve i svasta, razne zacine, suvo voce (ja ne volim kandirano), karamelizovan kesten, razne cokolade. Bitno je da to nesto ima relativno jak ukus, da ga osetis kada na njega naidjes, ali da nije previse tesko (nece se podici koliko treba ili ce pasti na dno).

IMG_4094.jpeg

jel ovo slicno kuglofu?