Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Torte i kolači

Featured Replies

i eto, u fazi je 'lađenja

• Replies 4.2k
  • Views 404.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Probala malo biznis: napravila oko 120 mafina i dve tepsije mince pies za novogodišnji bazar, doduše kod mene u gradu na domaćem terenu. Četiri vrste mafina: banana/čokolada, tlimu/mak/sir, karam

• Moskva šnit     

• Saher za @bubkka in rođendan

Posted Images

Kolac od rogaca i badema, sa cokoladom i kokosom. Odlicna stvar.

20260425-193512.jpg

Ne volem kokos.

Ako je taj kokos samo ozgo, davaj recept @Seabass

4 hours ago, duda said:

Ne volem kokos.

Ako je taj kokos samo ozgo, davaj recept @Seabass

20260426-085502.jpg

Ovo je recept koji sam desifrovao sa nekog YT videa. Umjesto brasna ja sam koristio mljevene bademe. Jabuke sam zamijenio sa nesto jogurta.

Priprema je jednostavna i brzo se spremi. Navijes relnu na 180C i puterom namastis posudu u kojoj ces peci. U jednoj zdjeli umutis jaja, secer,ulje i mlijeko, a u drugoj brasno, rogac, prasak za pecivo i malo soli. Negdje u to moze i neka vanilla ali je opcionalno. I onda saspes mokro u suho, izmijesas i izlijes u namascenu posudu. Moja tepsija je poduboka pa se peklo oko 40 minuta. Glazura je od cokolade sa vrhnjem, double boiler metod. Kokos samo odozgo jer mi je ostalo malo, da potrosim. Ko voli kokos - ide uz ovo. Alternativno, nasjeckaj oraha ili ne mora nista.

Sutra cu opet praviti jer imam jos jednu kesicu rogaca i napravicu sa jabukama i malo urmi, nadam se dobiti malo 'tezi' kolac, ovaj je lagan i relativno suh. Doduse, probao sam ga dok je bio jos topao, mozda te tekstura sad promijenila, vidjecu veceras. Mozda izletim kasnije po neki sladoled, mislim da bi vanilija ili caramel najbolje islo uz rogac.

3 minutes ago, Seabass said:

rogac.

Jel' mleveni prašak carob radi poso il mora pravoslavni, krupniji?

Just now, makaronee said:

Jel' mleveni prašak carob radi poso il mora pravoslavni, krupniji?

Za ovaj recept sam trosio ovaj krupniji, kupljen u BiH.

Prije nekoliko godina sam pravio i sa praskom od rogaca koji sam ovdje kupio ali po drugom receptu, tako da vjerovatno moze samo treba adaptacija.

Imam negdje i taj drugi recept, ako nadjem postavicu.

Evo ga:

tetkin-recept.jpg

Ovo je recept moje tetke, ona koristi fildzan kao mjeru. Po ovome sam pravio vise puta prije 5-6 godina i tada sam koristio prasak (puder) i radilo je svaki puta.

Btw, ja uvijek smanjim secer za makar frtalj, ne pravi razliku osim u kalorijama.

@Seabass hvala! Nego kad turim taj prašak, nema onog oporo-slatko-gorkastog karaktera koji zapravo ganjam u tim rogačkim kolačima. Moguće je da se tek u štrudlama, sve to razvije kako spada..

1 minute ago, makaronee said:

@Seabass hvala! Nego kad turim taj prašak, nema onog oporo-slatko-gorkastog karaktera koji zapravo ganjam u tim rogačkim kolačima. Moguće je da se tek u štrudlama, sve to razvije kako spada..

Hm, ne sjecam se sad koliko je razlike izmedju ovog domaceg i tog praska sto sam imao onomad. Ovaj domaci je nepogresivo rogac, ima tu gorcinu koju pominjes.

Jedino da probas drugi brand, dok ne nadjes sta ti najvise odgovara ili da kao sto sam ja, nakupujes kad budes u posjeti domaji.

Ja sam kupio dvije kesice ovoga:

20260426-102233.jpg

@Seabass

Hvala ti za ove recepte. Skroz sam rogac i rogacevo brasno zaboravila, a bas volim. Spremacu uskoro ).

I ovaj tvoj kolac bas lepo izgleda, po slici deluje socno.

Ajd javi varijantu sa jabukama i urmama, to mi je najprivlacnije

Edited by Sandradjer

1 minute ago, Sandradjer said:

@Seabass

Hvala ti za ove recepte. Skroz sam rogac i rogacevo brasno zaboravila, a bas volim. Spremacu uskoro ).

I ovaj tvoj kolac bas lepo izgleda, po slici deluje socno

Jeste, bolji je danas nego svjez iz relne, moram priznati.

Sutra cu ponovo praviti ali sa nekim sitnim modifikacijama.

Hvala. )

5 minutes ago, Seabass said:

Jeste, bolji je danas nego svjez iz relne, moram priznati.

Sutra cu ponovo praviti ali sa nekim sitnim modifikacijama.

Hvala. )

A sto se sladoleda tice, po meni bi dobro isao samo sladoled tipa fior di latte, ne vanila, karamel i ostalo

3 minutes ago, Sandradjer said:

A sto se sladoleda tice, po meni bi dobro isao samo sladoled tipa fior di latte, ne vanila, karamel i ostalo

Sladoled sam skroz zaboravio, a i da nisam, nemam blage veze sta je to. Neki sa ukusom mlijeka?

1 minute ago, Seabass said:

Sladoled sam skroz zaboravio, a i da nisam, nemam blage veze sta je to. Neki sa ukusom mlijeka?

Da, mlecni sladoled. Kao Stracciatella bez cokolade.

Taj sladoled ide u ledene kafe. Ne konzumiram, ali cenim da se dobro slaze

Edited by Sandradjer

3 minutes ago, Sandradjer said:

Da, mlecni sladoled. Kao Stracciatella bez cokolade

Imacu u vidu ako naletim negdje na taj.