Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Liberalizacija SPC

Featured Replies

12 minutes ago, garcia said:

-Posebno mi se sviđa ovaj mir, niko se ne svađa.

:bila policija da interveniše:

Ako pogledas koliko ljudi danima stoji u redovima broj problema gde je potrebna policija i nike tako veliki.

Meni je bilo interesantno da dolaze ljudi iz BiH i Severne Makesonije. Kazu da ima ljudi koji dolaze i iz EU zemalja: Hrvatska, Rumunija i Bugarska.

• Replies 9.5k
  • Views 680.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• mraki
    mraki

Ćale nije bio kršten, nisam ni ja. Nije išao u crkvu, nije voleo popove niti su oni ikad dolazili kod nas. Ipak, kad je umro pre par meseci sahranjen je uz popa i po svim običajima jer kažu tako treba

• s tim sto ce se sad tesko ici negde napolje, vise ce se okrenuti unutrasnjem neprijatelju.    ja sam se poslednji put iznenadila kad sam videla koliko foruma navija za ruse podrazumeva da ag

• Šta smo dosad imali: - njegova SVETLOST - protojerej STAFORD - prenos MOŠTIJU - njegovo telo je IZNOŠENO - gradjani se upisuju u KNJIGU ŽALBI - nad ODRONOM  - gde će

Posted Images

meni nije neko iznenađenje, jedino su BiH i Severna Makedonija propalije od nas u okruženju.

19 hours ago, kronostime said:

Pošto se bližio judejski praznik Pasha, Isus je otišao gore u Jerusalim.

U hramu je zatekao prodavce volova, ovaca i golubova i menjače novca kako sede za svojim tezgama.

Isus je načinio bič od uzica i isterao iz hrama sve prodavce, ovce i volove, a menjačima novca rasuo novac i isprevrtao tezge.

Prodavcima golubova je rekao: „Nosite ovo odavde! Ne pravite tržnicu od Doma moga Oca!“

Jevanđelje po Jovanu 2:13-25

fantom

siledžija.

1 minute ago, đorđe geprat said:

siledžija.

Jovan - 2:13-25

Srbi - crkveni vašar na hramovnu slavu!!!

Ali volim po preobraženju jabuke šećerne. I može da se jede grožđe, al ne može da se kupa više (.

Edited by Vapad

4 minutes ago, đorđe geprat said:

siledžija.

Edited by Hermetico

@Hermetico ali luiev uvod u taj segment, kad kaže imam knjigu ovde Dlol

1 hour ago, garcia said:

meni nije neko iznenađenje, jedino su BiH i Severna Makedonija propalije od nas u okruženju.

Nisu ni Rumuni mnogo bolji, napravili su crkvu u Madridu

1 hour ago, đorđe geprat said:

siledžija.

bukvalno ni jedan sveštenik nije umeo da mi objasni tu priču.

niti onu o Jovu ali to je stari zavet.

4 minutes ago, garcia said:

bukvalno ni jedan sveštenik nije umeo da mi objasni tu priču.

niti onu o Jovu ali to je stari zavet.

Šta ti nije jasno u tim pričama? Za ovu bih razumeo da aludiraš na popovsko licemerje, pa u stvari nije da ne mogu da objasne priču već svoje ponašanje tj. praksu Crkve.

nasilni čin Isusa protiv trgovaca u hramu.

takođe poenta cele priče o Jovu.

Edited by garcia

1 minute ago, garcia said:

To sa trgovcima u hramu je sasvim u skladu s mojim poimanjem hrišćanstva, egalitarnom i suprotstavljenom zemaljskim hijerarhijama i prevlašću; a u toj se priči konkretno apostrofira prezir prema upotrebi religije za zgrtanje profita. Priča o Jovu je poznato kontroverzna, i sigurno ćeš naći daleko bolja objašnjenja od bilo kog koje ti ja mogu dati, a koje se svodi na manjeviše očitu istrajnost u veri koju je "pravedni Jov" pokazao. Inače, nisam hrišćanin.

1. JC je zapravo pravi komunista

2. Straightforward je, lako je biti vernik kad imaš, aj budi kad sve izgubiš i kad misliš de su se o tebe ogrešili i da "ne zaslužuješ" to što si se dešava (every man - toughest battles meme), izdrži u veri i bićeš nagrađen, tako uče ljude da prihvataju harship, s tim da je ovde happy end u RL, duplo bogatstvo, duži život, nova deca, lakše je to svariti nego carstvo nebesko... šta je tu problem (ili ja pogrešno kontam poentu)?

Jov nikako nije bio nagrađen.

2 hours ago, x500 said:

Kazu da ima ljudi koji dolaze i iz EU zemalja: Hrvatska, Rumunija i Bugarska.

Apsolutno sam zapanjen da u EU zemljama ima ma'nitog naroda, mislio sam da to prestaje s članstvomvermez3

33 minutes ago, garcia said:

da pokušam...

Prvo:
Za životinje se izričito navodi isterivanje.

Za novac se navodi prosipanje.

Za stolove prevrćanje.

Za prodavce golubova usmena naredba.

Nigde se ne kaže da je nekoga udario.
naglasak nije na fizičkom nasilju već na simboličnom proročkom činu protiv korupcije u Hramu.
Knjiga o Jovu:
Putevi Gospodnji su mnogo složeniji nego što mislimo, a oni koji tvrde da ih potpuno razumeju najčešće greše.

Knjiga o Jovu je veoma bliska kasnijoj apofatičkoj (negativnoj) teologiji u hrišćanskoj mistici, kao i nekim strujama jevrejske mistike: Bog se ne može svesti na ljudske formule, pa čak ni na ispravne teološke formule. Čovek može nešto da sazna o Bogu, ali ne može da iscrpi Njegovu suštinu razumom.

Jov je biblijska verzija Gödelove nepotpunosti primenjena na ljudsku egzistenciju. Čovek pokušava da izgradi zatvoren sistem smisla u kome svaka patnja ima jasan razlog. Knjiga o Jovu pokazuje da takav sistem nije dovoljan. Postoji "meta-nivo" stvarnosti koji se ne može potpuno izvesti iz čovekovog lokalnog iskustva.

U tom čitanju, iskušenje nije samo test vere, već i test čovekove spremnosti da prihvati da istina može prevazilaziti model kojim je pokušava objasniti. To je veoma blisko i Gödelu, i apofatičkoj teologiji, i mnogim mističkim tradicijama.