Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Liberalizacija SPC

Featured Replies

sugerišete da crkva i radikalska vlast možda i ne govore istinu, jel moguće to?

• Replies 9.5k
  • Views 680.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• mraki
    mraki

Ćale nije bio kršten, nisam ni ja. Nije išao u crkvu, nije voleo popove niti su oni ikad dolazili kod nas. Ipak, kad je umro pre par meseci sahranjen je uz popa i po svim običajima jer kažu tako treba

• s tim sto ce se sad tesko ici negde napolje, vise ce se okrenuti unutrasnjem neprijatelju.    ja sam se poslednji put iznenadila kad sam videla koliko foruma navija za ruse podrazumeva da ag

• Šta smo dosad imali: - njegova SVETLOST - protojerej STAFORD - prenos MOŠTIJU - njegovo telo je IZNOŠENO - gradjani se upisuju u KNJIGU ŽALBI - nad ODRONOM  - gde će

Posted Images

18 minutes ago, Engineer said:

Dolazili su i iz ostalih srpskih zemalja

I drugih, poput Hrvatske, Sevrne Makedonije i BiH + Rumunija i Bugarska.

Tzv cetnici iz drugih zemalja.

a što samo pravoslavni, jel katolike iz okruženja ne radi da vide nešto što ima veze sa Marijom?

jel to neki pravoslavni pojas?

28 minutes ago, levi said:

a što samo pravoslavni, jel katolike iz okruženja ne radi da vide nešto što ima veze sa Marijom?

jel to neki pravoslavni pojas?

Da, najpoznatiji Katolicki, onaj sto je bacen svetom Tomi tokom uznesenja je negde u Toskani... fantom

Cetnik koji prica engleski

4 hours ago, G. L. said:

@garcia @Halvard @Vapad

Ravnoapostolnim se nazivaju oni, koji su uspostavili hriscanstvo u nekom narodu ili zemlji. Tako je npr. Sv. Nina ili Nona - "ravnoapostolna Gruzije".

Konstantin je isto "ravnoapostolni" ili "13.apostol". Knjaz Vladimir kod Rusa, ako se ne varam, je isto to.

Iskreno nikad čuo.

7 hours ago, G. L. said:

@garcia @Halvard @Vapad

Ravnoapostolnim se nazivaju oni, koji su uspostavili hriscanstvo u nekom narodu ili zemlji. Tako je npr. Sv. Nina ili Nona - "ravnoapostolna Gruzije".

Konstantin je isto "ravnoapostolni" ili "13.apostol". Knjaz Vladimir kod Rusa, ako se ne varam, je isto to.

Samo sto Sveti Sava nije uspostavio hriscanstvo kod Srba - to je bilo mnogo ranije, jos za vreme kneza Mutimira 851. godine. kada je vecina Srba pokrstena.

Sveti Sava je uspostavio autokefalnost crkve.

Jedino ako se za ravoapostolnost ne uzima u obzir njegovo anatemisanje Bogumila na Saboru u Zici 1221. godine i njihovo istrebljivanje posle toga po Srbiji?

9 hours ago, Engineer said:

Dolazili su i iz ostalih srpskih zemalja

Pročitao sam ovo više puta i ne razumem - koje su to "ostale srpske zemlje?"

Da li postoji zvanična statistika MUP Srbije ili Turističke organizacije Beograda o tome koliko je povećan broj ulazaka u zemlju ili noćenja u Beogradu u odnosu na prosek za ovaj period?

Ako ne, da se ne zamajavamo.

43 minutes ago, Sammael said:

Da li postoji zvanična statistika MUP Srbije

Postoji, 34.000.

Ja sam u busu naleteo na neku babu koja mi je pticala da je tri puta isla da obilazi taj dogadjaj. Kaze lepo se isprica u redu.

27 minutes ago, Shan Jan said:

Ja sam u busu naleteo na neku babu koja mi je pticala da je tri puta isla da obilazi taj dogadjaj. Kaze lepo se isprica u redu.

Shan Jan rado priča sa random babama u busu

Edited by Lord Protector

19 minutes ago, Lord Protector said:

Shan Jan rado priča sa random babama u busu

Realno..bolje bi ribe nalazio u redu za pojas nego u busu

5 hours ago, kronostime said:

Samo sto Sveti Sava nije uspostavio hriscanstvo kod Srba - to je bilo mnogo ranije, jos za vreme kneza Mutimira 851. godine. kada je vecina Srba pokrstena.

Sveti Sava je uspostavio autokefalnost crkve.

Jedino ako se za ravoapostolnost ne uzima u obzir njegovo anatemisanje Bogumila na Saboru u Zici 1221. godine i njihovo istrebljivanje posle toga po Srbiji?

Istorijski gledano, njegova najveća posebnost verovatno nije u jednom pojedinačnom delu, već u tome što je uspeo da istovremeno bude monah, diplomata, zakonodavac, prosvetitelj i organizator institucija koje su opstale vekovima. Utemeljivač.

Edited by Lord Protector

6 minutes ago, Lord Protector said:

Istorijski gledano, njegova najveća posebnost verovatno nije u jednom pojedinačnom delu, već u tome što je uspeo da istovremeno bude monah, diplomata, zakonodavac, prosvetitelj i organizator institucija koje su opstale vekovima. Utemeljivač.

Monah i diplomata jeste bio.

Zakonodavac - prevodjenje crkvenih zakona Vizantije i prilagodjavanje domacim potrebama ga tesko cini time.

Prosvetitelj - koga je prosvetio?

Organizator institucija - te institucije su imale svoju organizaciju i pre njega i opstale bi vekovima i bez njega. Svaki iguman je organizator svoga manastira i pre i posle svetog Save.

Utemeljivac - crkva je postojala mnogo pre njega i predaka mu. Sta je to tacno utemeljio?

Diplomatijom je dobio samostalnost srpske pravoslavne crkve i to je to - nista vise, nista manje.

Sve ostalo je mitologija i preuvelicavanje.

Još nešto, pitanje progona bogumila u srednjovekovnoj Srbiji složenije i manje jasno nego što se često prikazuje u popularnoj literaturi.

Ono što sa relativnom sigurnošću zna jeste da se u žitijima Stefan Nemanja pominje sabor na kojem je osuđena jeres, koja se obično identifikuje sa bogumilstvom. Međutim, glavni izvori za taj događaj napisani su decenijama kasnije i imaju hagiografski karakter (post festum) cilj im je bio da predstave Nemanju kao pravovernog vladara, a ne da pruže neutralan istorijski izveštaj.

Istoričari uglavnom ne spore da je došlo do obračuna sa verskim neistomišljenicima, jer to potvrđuje više izvora. Ono oko čega postoji rasprava jeste obim, intenzitet i priroda tog obračuna.

Treba imati u vidu i širi evropski kontekst XII i XIII veka. Tada su gotovo sve hrišćanske države, i pravoslavne i katoličke, smatrale versko jedinstvo važnim za političku stabilnost. Zato sama činjenica da je neka jeres osuđena nije neobična za to vreme, otvoreno pitanje je koliko je represija bila velika.

U zapadnoj Evropi, i katoličke i neke protestantske vlasti koristile su smrtnu kaznu za verske prestupe, tokom inkvizicije pod katoličkim vlastima, jeretici su mogli biti predati svetovnim vlastima na pogubljenje.

U reformacionom periodu i pojedine protestantske zajednice kažnjavale su verska odstupanja. Najpoznatiji primer je pogubljenje Michael Servetusa u Ženevi pod vlašću povezanoj sa Džonom Kalvinom. https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Servetus (ovo je 16 vek!)

S druge strane, u pravoslavnom svetu lomače za jeretike nisu postale karakteristična i institucionalizovana praksa kao na Zapadu. To ne znači da nije bilo progona, zatvaranja, proterivanja, oduzimanja imovine ili drugih kazni za verske neistomišljenike, ali je istorijski obrazac bio drugačiji i blaži.