June 6Jun 6 Mali intermeco...I ja sam se začudio pominjanju Porfijevog dvojnika, pa evo šta g. Chat GPT kaže:Tvrdnje o tome da patrijarh Porfirije (svetovno Prvoslav Perić) ima dvojnika spadaju u domen teorija zavere i političkih dezinformacija. Ove spekulacije su se sporadično pojavljivale na društvenim mrežama, a najčešće su plasirane iz političkih razloga tokom osetljivih dešavanja u regionu. [1, 2]Kao glavne tačke vezane za ove navode izdvajaju se:Politički kontekst u Crnoj Gori: Najglasnije tvrdnje o „dvojniku” pojavile su se na društvenim mrežama i pojedinim portalima s ciljem osporavanja njegovog odlaska u Crnu Goru, gde su insinuirale da je umesto njega poslat drugi čovek. [1]Zvanične aktivnosti: Patrijarh Porfirije sve vreme obavlja svoje redovne dužnosti na čelu Srpske pravoslavne crkve, uključujući i nedavna bogosluženja povodom ispraćaja moštiju Časnog pojasa Presvete Bogorodice iz Hrama Svetog Save u Beogradu. [1, 2]Kruženje teorija zavere: Na internetu se teorije o dvojnicima često vezuju za javne ličnosti u trenucima visokih tenzija ili kontroverzi (slično kao što se nekada tvrdilo za Tita ili političke figure). []
June 6Jun 6 2 hours ago, ragasto said:Mali intermeco...I ja sam se začudio pominjanju Porfijevog dvojnika, pa evo šta g. Chat GPT kaže:Tvrdnje o tome da patrijarh Porfirije (svetovno Prvoslav Perić) ima dvojnika spadaju u domen teorija zavere i političkih dezinformacija. Ove spekulacije su se sporadično pojavljivale na društvenim mrežama, a najčešće su plasirane iz političkih razloga tokom osetljivih dešavanja u regionu. [1, 2]Kao glavne tačke vezane za ove navode izdvajaju se:Politički kontekst u Crnoj Gori: Najglasnije tvrdnje o „dvojniku” pojavile su se na društvenim mrežama i pojedinim portalima s ciljem osporavanja njegovog odlaska u Crnu Goru, gde su insinuirale da je umesto njega poslat drugi čovek. [1]Zvanične aktivnosti: Patrijarh Porfirije sve vreme obavlja svoje redovne dužnosti na čelu Srpske pravoslavne crkve, uključujući i nedavna bogosluženja povodom ispraćaja moštiju Časnog pojasa Presvete Bogorodice iz Hrama Svetog Save u Beogradu. [1, 2]Kruženje teorija zavere: Na internetu se teorije o dvojnicima često vezuju za javne ličnosti u trenucima visokih tenzija ili kontroverzi (slično kao što se nekada tvrdilo za Tita ili političke figure). []Ja sam se ocigledno zezala i izmislila to za dvojnika, a ChatGPT ce to za dvojnika da ti ispise za bilo kog drugog rendom lika ako ga upitas.
June 6Jun 6 27 minutes ago, mraki said:Ode pojas, evo i live prenos ispraćaja na javnom servisu…Ocekujem 1 opstedrustveni preporod, iz teksta gde se napada Marija Vasic:- Nosim kapu sa tri roga, i borim se protiv Boga - pevali su komunisti sprovodeći revoluciju u zemlji i govoreći narodu da je "Bog mrtav", da "više nema Boga". Srpski narod je strpljivo čekao pet decenija da i njima vidi leđa, a onda se poput feniksa digao iz pepela.Scene ispred Hrama Svetog Save, u koji je da se pokloni pred Pojasom Presvete Bogorodice ušlo preko 600.000 ljudi do sad, svedoče da je Srbija ponovo krštena. Zasluga je to Svetog Save ravnoapostolnog i Srba svetitelja, zaštitnika srpskog naroda. Ponovno krštenje zemlje i naroda sprovela je Srpska pravoslavna crkva uz svesrdnu podršku srpske države. Edited June 6Jun 6 by Jeremija
June 6Jun 6 Polako, sad će neko da nam objasni da je Sv.Sava oduvek bio samo i jedino ravnoapostolni i šta je tu čudno.
June 6Jun 6 Laušević kao Miloš Obilić - o srpskim vladarima - "Boj na Kosovu" iz 1989."Čitajući nenapisane knjige zaboravio si one napisane. A u tim si knjigama mogao da pročitaš da je pastir bio i dvaput kršteni, veliki župan srpski Stefan Nemanja. I njegov sin Stevan, Prvovenčani, kralj. I sveti Sava ravnoapostol, i Stefan Uroš drugi i kralj Milutin i Stefan Dušan Silni srpski car, mogao si da vidiš i da pročitaš da ti pastiri nisu gubili ovce, da srpski narod sa njima nije bio stado ovaca što blejeći ide na klanje, da su pred njima uzmicali i lavovi, pa bi na osnovu onoga što je bilo mogao da vidiš i ono što će biti. A biće... Biće da će se i danas na Kosovu naći pastir pred čijom će rukom ustuknuti onaj ko dosad ni pred kim nije ustuknuo... Neko će sunce, makar i kroz mnogo stotina godina, izgrejati i obasjati Srbiju ."Na ovo me asociralo. Edited June 6Jun 6 by Vapad
June 6Jun 6 N1 Info RSKoliko se ljudi poklonilo Časnom pojasu Presvete BogorodiceSPC: Više od 1,1 miliona vernika se poklonilo Časnom pojasu Presvete BogorodiceSPC: Više od 1,1 miliona vernika se poklonilo Časnom pojasu Presvete Bogorodice
June 6Jun 6 3 minutes ago, Shan Jan said:Sta zna Crkva sta je milionce Zna onu staru, dobru, kad lazes, lazi krupno.
June 6Jun 6 @garcia @Halvard @VapadRavnoapostolnim se nazivaju oni, koji su uspostavili hriscanstvo u nekom narodu ili zemlji. Tako je npr. Sv. Nina ili Nona - "ravnoapostolna Gruzije".Konstantin je isto "ravnoapostolni" ili "13.apostol". Knjaz Vladimir kod Rusa, ako se ne varam, je isto to. Edited June 6Jun 6 by G. L.
June 6Jun 6 3 hours ago, Shan Jan said:Sta zna Crkva sta je milionce Pa Ako je trajalo 16 dana znaci izmedju 65 I 70 hiljada dnevno, otprilike 1 covek po sekundi (preciznije 1.2 sec). Ne znam, nisam bio ali mozda I nije nerealno.
June 6Jun 6 1 hour ago, dillinger said:Pa Ako je trajalo 16 dana znaci izmedju 65 I 70 hiljada dnevno, otprilike 1 covek po sekundi (preciznije 1.2 sec). Ne znam, nisam bio ali mozda I nije nerealno.To bi značilo da je 20% populacije cele države dovoljno religiozno, dovoljno posvećeno da dođe u BG, i dovoljno dokono da može da provede x sati u redu. Nije se desilo.