Friday at 07:485 days 1 minute ago, Svemir Zeka said:Kako se gleda? I ovi su stradali (ubijeni u šumi, zatvoru ili u sopstvenoj kući) i sve im slike bile na zidovima u kući u Bosni, i evo nas, i evo mene.Gleda se isto kao što koleginica mustang gleda na osobe koje pate od depresije. Nadam se da me razumeš sad.Get over it, eto kako ja mogu
Friday at 07:525 days 1 minute ago, copkillah said:I tako dolazimo do onog momenta, kada slušaš te priče, ispada da su u predratnom Beogradu svi bili bogata i poštena gospoda, niko sirotinja, a kada se sabere sva oteta imovina, to otprilike zauzima površinu jednog Istanbula.Ovo je dosta nategnuta izjava posto na ovom forumu makar ima 1.5 osoba koje pominju da im je neka vredna imovina uzeta, a svi ostali se ponosno svrstavaju uz postenu sirotinju od koje se nije imalo sta ni ukrasti.Tako da je interesantno razmotriti genezu te verbalno bahate nipodastavajuce izjave.Ja bih mogla reci, ako nista vredno nije oduzeto, sto mom svekru dok je bio ziv nisu hteli da vrate te tricave bezvrednosti.
Friday at 08:005 days i mojoj porodici je oduzeta vrijedna imovina u tri picke materine kod skadarskog jezera, gdje su zivjeli na selu kao i 80% predratnog stanovnistva i sta, sad se analiza jugoslavije svodi na to :) a moze i da se potegne odgovor o vrednijoj imovini mnogostradalnog gradskog stanovnistva.mislila sam da je moguce u glavi drzati i fakte o nacionalizaciji i one o rapidnoj urbanizaciji i ukljucivanju u globalnu kulturu doslovno miliona ali eto izgleda da nije.
Friday at 08:065 days 17 minutes ago, Svemir Zeka said:Kako se gleda? I ovi su stradali (ubijeni u šumi, zatvoru ili u sopstvenoj kući) i sve im slike bile na zidovima u kući u Bosni, i evo nas, i evo mene.Kod vas je mogla da radi i racionalizacija (nije za dzabe, tuzno ali moralo je tako, ali makar su dosli skolstvo, opsta zdravstvena i socijalna zastita...) i samozastita uz svrstavanje uz pobednika.
Friday at 08:145 days 5 minutes ago, morgana said:i mojoj porodici je oduzeta vrijedna imovina u tri picke materine kod skadarskog jezera, gdje su zivjeli na selu kao i 80% predratnog stanovnistva i sta, sad se analiza jugoslavije svodi na to :) a moze i da se potegne odgovor o vrednijoj imovini mnogostradalnog gradskog stanovnistva.mislila sam da je moguce u glavi drzati i fakte o nacionalizaciji i one o rapidnoj urbanizaciji i ukljucivanju u globalnu kulturu doslovno miliona ali eto izgleda da nije.Prvo: opsta ocena komunista je sira tema. Prica je medjutim pocela od mog stejtmenta da su komunisti proganjali SPC, sto je negirano, pozivanjem na to da se Pera krstio u crkvi.Dallje, ovo oko ali bilo je pluseva je jasno, da uporedimo sa sadasnjim trenutkom, to je kao da pricamo o SNSu kako kradu a moja komsinica se ne slozi pa kaze ok, kradu, ali pogledaj the positives - podigli su hiljade iz siromastva kojima je DS namenio marginudo groba, i obezbedili im 15 godina jako lepog i opustenog zivota, mogucnost da zasnuju porodice, malo predahnu u opstoj krizi koja je trajala 30-40 godina pre toga, malo li je. Ukradeno ali money well spent.Mislim moze i tako a moze i krace da se kaze da su lopovske bitange, to je znaci interpretacija.Takodje, konkretno rapidna urbanizacija se dogodila u tom istorijskom periodu na mnogim mestima od kojih vecina nije bila dodirnuta rukom komunizma.
Friday at 08:175 days moze i tako, mel, da se vjecito navlaci na vjecite teze sa stanovista vjecnosti
Friday at 08:295 days @Mel Ti stalno gledaš crno belo, tj crveno belo (ne nije partizan zvezda tako da heroji sa sporta mogu da odahnu)A život je nekad siv (nekad žut).Kao što nisu "komunisti" jedan behemontni ogranizam koji svakim svojim krajem deluje po jednom umu, tako, na žalost, ni SNS neće (a nije lepo povlačiti takve paralele da bi se poentiralo btw) da se gleda kao jedan organizam. Čak su nam naši pppravnici rekli da teško da će i oni za koje mislimo da su očigledno lopine prve klase robijati. O sistemu priča sve zajedno, ovaj sistem urušava sve, uništava i usisava sve, i ne procesuira ili pardonira svoje ljude koji gaze na prelazima. Onaj sistem je oteo mnogima, jahao neke ali i mnogima dao i neke smaknjavao, i raspao se, jer jbg. to otimanje i jahanje ima cenu, ali nije uporediv sa ovim sistemom. I to nije indoktrinacija, hipstersko komunarenje, ili ljubav prema crvenom, mada nekad isijava tako jer se tezama koje su postavljene protiv tako inati, neproduktivno ali razumljivo, to je prosto malo neko analiziranje. I dobre su anegdote da daju život i pravu sliku svakodnevnih muka, ali statistički ako 1.5 čovek ima oteto i nije mogao da slavi, a 15 je dobilo više no što se ikad nadalo i moglo je da slavi, to je 1:10, pa je zato i takav pogled, ovaj sistem, ako pogledaš, je možda, nategnuti 1:3, da je 1:5, 1:6, mislim da bi se gazili studenti sve u šesnaest i nikom ništa... ljudi jbg.A pošto je ovo Liberalizacija SPC tema, wtf are we talking about?Blagi google kaže da nisu vođeni centralni podaci o krštenjima, ali me upućuje na radove Dragoljuba B. Đorđevića, tj. studije o "tradicionalnoj religioznosti" koji pokazuju kako se u SFRJ procenat krštenih kretao od jedva 15-20% u nekim razvijenim urbanim centrima, do preko 70% u ruralnim krajevima uže Srbije.Bilo bi interesantno videti kretanja pastve u 20. i 21. veku, čisto ovako, priče radi - ja kontam da je sada mnogo više krštenih nego pre 30 godina, ali ne osetim tu duhovnost u svakodnevnici, čak mi se čini da su svi više okrenuti sebi i svojim potrebama, i stavljaju ih više na prvo mesto, možda slave u svoja četiri zida a spolja se samo krste u tramvaju..
Friday at 08:315 days Tek juče videla koje su razmere događaja oko Hrama, mi smo definitivno narod očajnika. Crkva=krizni štab. Imala sam fazu "oče naš do jutra" tako da ne zameram, al jadno je i mnogo tužno. Dete sam socijalizma, dosta su mi pokidane veze sa tradicijom pre toga, kao i mnogima iz moje generacije.
Friday at 08:385 days 2 minutes ago, Mel said:Kod vas je mogla da radi i racionalizacija (nije za dzabe, tuzno ali moralo je tako, ali makar su dosli skolstvo, opsta zdravstvena i socijalna zastita...) i samozastita uz svrstavanje uz pobednika.91` moj tast doveo svoju tastu Mariju iz Strmice u Beograd, ostala joj imovina tamo i sta sad?Kad sam pitao sina da li da pokrecemo neki postupak kao naslednici - samo me je pitao: a koga poznajemo tamo?Imovina samo radi imovine ne znaci nista, ako ces da zivis u non stop nekom ratu sa komsijama.Oduzeto je i mojoj familiji po svim granama dosta toga - stekli smo opet kasnije dovoljno da ostavimo svojoj deci.Pradeda je imao par zgrada i trgovina dole na Dorcolu pa mu oduzese i nabise mu familiju u Jatagan malu u dvoriste iz kog 1976. svi dobise stanove kad se rusilo zbog autoputa i voza kroz Beograd.U jednoj od tih zgrada na Dorcolu je i Kinik - gde da ga izgonim pod stare dane i navlacim neki baksuz na potomstvo?Ostavljam nasledniku ono sto sam ja stekao za svoga zivota a to je pola kuce pod Avalom i 10 ari dvorista, a od dedova mu je ostalo jo 10 hektara i kuca na Jastrepcu, kuca u CG i 10 ari placa, kuca u Vevcanima u Makedoniji i nekih 50 hektara u planini, sa majcine strane na Rudniku u Jarmenovcima rodna kuca mog tasta i 20 hektara zemlje....I sad treba da se kolje u Hrvatskoj za neko imanje, a ni ovo sada ne moze da stigne da pokosi?PS. U vezi je godinama sa devojkom iz 4 generacija beogradskih lekara tako da prijave za snajke i prijateljstvo ne primam na PM.
Friday at 08:395 days 32 minutes ago, Mel said:Kod vas je mogla da radi i racionalizacija (nije za dzabe, tuzno ali moralo je tako, ali makar su dosli skolstvo, opsta zdravstvena i socijalna zastita...) i samozastita uz svrstavanje uz pobednika.Ružno je ovo što pišeš, ja se suzdržavam da psihoanaliziram tvoju porodicu, jer smatram da je nekulturno. A da mogu, mogla bih.
Friday at 08:545 days 1 minute ago, Vapad said: O sistemu priča sve zajedno, ovaj sistem urušava sve, uništava i usisava sve, i ne procesuira ili pardonira svoje ljude koji gaze na prelazima.Jedan rodjak moje mame, meni nebliska strana porodice ali nebitno, je radio ta ciscenja posle WWII i stigne ga stres, pocne da pije, a kad pije prica. Drugovi su ga resili tako sto su ga pokupili autom da ne melje vise. I naravno da nikog nisu procesuirali.Rahmetli Slobodan je isto voleo ta ubistva prevoznim sredstvima, izmedju ostalog.SNS je kao neki destilat udbaskog, ono najgore sto je bilo u komi partiji a bez onog ideoloskog okolo, negoiranje obrazovanja itd.I niko ne kaze ili makar ja ne kazem da komunisticki sistem nije bolji od SNSovog, samo ukazujem da ne moze Kraljevina da se gleda crno, SNS crno, a komunisti, e komuniste cemo nijansirano.
Friday at 09:035 days ako bih morala da poređam najgora moguća društvena uređenja od kad je svjeta i vjeka mislim da bi išlo ovim redom: kapitalizam, monarhija .... sklona sam da poverujem da smo od prvobitne ljudske zajednice pa na ovamo samo nazadovali
Friday at 09:065 days 15 minutes ago, Svemir Zeka said:Ružno je ovo što pišeš, ja se suzdržavam da psihoanaliziram tvoju porodicu, jer smatram da je nekulturno. A da mogu, mogla bih.Ovaj bukvalno si sama uzela svoju porodicu kao primer kako treba u odnosu na moju koja je primer kako ne treba reagovati. Tu si vec prilicno iskazala svoj stav i misljenje (ne da ja imam nesto protiv toga, you're welcome, ali pogledaj ko je pokrenuo temu sta je ispravna reakcija).
Friday at 09:125 days Gledam sad po prvi put ove scene, meni je ovo sjajno, tacno pokazuje gde smo i zasto smo tu gde jesmo.