Friday at 20:225 days 12 hours ago, Filozof manijak said:za tebe ne znam, ali ja isto imam kao Mel. Pradeda i deda su direktno i indirektno stradali od komunističke agrarne reforme pedesetih. I dan danas traje suđenje oko restitucije sa kojim se bakće moj otac, valjda će on doživeti nekakvu pravdu.Mene lično boli patka, i onako se porodično prezime završava sa mnom. Samo mi je malo ružno kako se gleda na ljude koji su stradali za vreme komunističkog režima.Pa se onda čudimo otkud toliko crkve, turbopravoslavlja i nacionalizma danas.Jbg, zakon akcije i reakcijeKako sad petokraka pravila probleme obicnom svetu, kad je PPP oplakuje? Imam osecaj da je neko baci u potok, da bi se barem 20ak štihova sa ovog foruma prijavilo da pliva za nju.
Friday at 21:445 days 1 hour ago, G. L. said:Kako sad petokraka pravila probleme obicnom svetu, kad je PPP oplakuje?Imam osecaj da je neko baci u potok, da bi se barem 20ak štihova sa ovog foruma prijavilo da pliva za nju.
Saturday at 04:284 days 10 hours ago, adam said:ne znam sta je okg al tesko da iko koristi crkvu za bilo sta. crkva je ta koja koristi sve moguce poluge da pojaca brojnost, uticaj i kintu i to radi vekovima. nije crkva ta koju koriste, ona je uvek ta koja koristi i koja se na kraju okoristi. zato je i opasna i zato je treba kontrolisati. a mi to ne radimo.Koristi naravno, sto ne znaci da i crkva sama ne trazi da ostvari svoj uticaj. Ali neki normalni redosled poteza bio bi da imas neku demokratskiju i odgovorniju vlast, pa da crkva trazi za sebe a b c, a od svega uspe da izgura evt samo a jer ove na vlasti nemaju interes da se previse tale sa Crkvom.Imas to svuda, svako ko je neka organizacija lobira da ima uticaj, razne crkve, razni lobisti, razni Bil Gejtsovii i ljudi sa konekcijama uticajem ovi oni. U Srbiji jos kod Obrenovica mozes da citas ono Kralj pokusa da se otarasi Pasica, odmah stizu ambasadori Austrije i Rusije da mu objasne da ima da ga vrati jer im Pasic radi posla, Vucic danasnjeg veka.U idealnom slucaju vlast je ta koja treba da se odupire svim ovim uticajima i trazni neki balans, a ne da sama pruza ruku i gleda kako da se shemi kao Vucic.
Saturday at 04:334 days 10 hours ago, MeanM@ said:Ne znam da li je ispravan topic, al ovo mi ne lici nikako na liberalizaciju Red, pre 30 min, strpljivo dva po dva, susret generacijaStavise, lose sam iscrtao, mislim da ide dole do Lamartinove, ili jos jedna nize.Kolko ja ne pratim dogadjanja ovih dana to je strasno nesto...Beograd ima 2 miliona ljudi, ovo jeste vise naroda nego sto Vucic moze da izvede na svoj skup bez teranja, ali nije sad pola grada doslo.Ovo je nekoliko hiljada ljudi, nista spec.
Saturday at 07:254 days PPP kao po pravilu, odvaljen od realnosti. Procesije, litije, puni hramovi, docek verskih poglavara sletovima, veronauka u skolama i to kao obavezna - to su vam, PPP_deco i PPP_stari_perduni, evropske tekovine. Toga u Jevropi ima koliko hocete. Ajde da diskutuju u GER da li je veronauka za ukidanje/da ima mesto na kraju dnevnika ili da u Poljskoj ne docekuju papu ili da u Britaniji nadbiskup kenterberijski ne krunise kralja/kraljicu? Sta su onda te drzave: SPC dzamahirije? IMHO, nove vlasti bi trebalo da opletu porez verskim zajednicama, pa shodno profitu - da one pune budzet. I da se crkvena lica lise odlucivanja u drzavnom aparatu. A ne da se iscudjavamo celivanju Bogorodicinog pojasa (koji to 99% i nije), te prizivamo jahanije popova i vladika.
Saturday at 09:044 days Je l` se Marija potpisala na pojasu cirilicom ili latinicom i da li pise Marija, Merima ili Mirjam?
Saturday at 13:094 days Popular Post Ćale nije bio kršten, nisam ni ja. Nije išao u crkvu, nije voleo popove niti su oni ikad dolazili kod nas. Ipak, kad je umro pre par meseci sahranjen je uz popa i po svim običajima jer kažu tako treba. Na moje “da se on pita” dobio sam samo “ali ne pita se” tako da nisam mogao da vodim tu raspravu… Elem, javlja majka pre neki dan da su danas zadušnice, mora se ići. Reko možemo i drugi dan, ne moramo baš tad kad se svi sjate… ne ne, mora tad, tad se ide. Ok, odemo mi danas. Naroda gomila, ali već se raščišćava polako. Dodjemo do groba, kad tamo prava gozba. Ovi sa susednog nema sta nisu doneli svom pokojniku, pa pošto ne može da stane raširili se i na ćaletov koji je pritom već betoniran pa je malo zgodnije za servirati, a i za posedeti.Jao izvinite, nismo mislili… Reko nije problem, slobodno vi (zamalo ne rekoh uživajte), mi ionako samo sveću…I dok se ja mučim sa svećom na vetru, oni imaju drugi problem, čime otvoriti lubenicu, zaboravili nož. Pitaju mene, nemam. Pitaju još neke, nema. Udaraju je, pritiskaju da pukne, ma ništa. Vikne gospodja “eno popa jebem ga u usta, možda ima on”. Ispostavi se da nema ni pop. Ali ja se tu setim koliko bi se ćale smejao da može ovo da vidi, i krenem nekontrolisano da se smejem. Kako su me samo pogledali svi, ko da nisam normalan. Možda nisam, ali nisu ni oni. Edited Saturday at 13:324 days by mraki
Saturday at 15:074 days 39 minutes ago, duda said:Idemo dalje.Za koju godinu, kontam da ćemo stići do samobičevanja Метанисање? У хришћанству од 1. века наше ере.
Saturday at 15:134 days 2 minutes ago, Hamlet Strašni said:Метанисање? У хришћанству од 1. века наше ере.Mozda u manastirima medju monastvom - pre `90ih se bar u Srbiji nije praktikovalo.Nije ni paljenje lomaci i burica sa karbidom o Bozicu.Sve je to doslo sa novovjerujucima, pa i krstenje i kad pored apoteke prodju.