Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Liberalizacija SPC

Featured Replies

On 12. 3. 2026. at 20:46, Mel said:

Ovo je trebao ChatGPTja da pita da mu prebaci na crkvenoslovenski i posalje tako ako vec planiraju da ga drze u upotrebi.

Al kapiram da niko tamo ne zna previse tog crkvenoslovenskog mimo napamet ono sto ide.

Svako ga zna dobro, jedino sto se ne uci da se razgovara. Kao i katolicki popovi i latinski, pre 2. vatikanskog koncila - svako je morao da ga zna.

Inace, jezik je puno melodicniji od srpskog i razumem ih sto su ga ostavili u bogosluzenju, ali besede, apostol i jevandjelja da budu na njemu - pa to je nemoguce razumeti.

• Replies 9.1k
  • Views 661.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ćale nije bio kršten, nisam ni ja. Nije išao u crkvu, nije voleo popove niti su oni ikad dolazili kod nas. Ipak, kad je umro pre par meseci sahranjen je uz popa i po svim običajima jer kažu tako treba

• s tim sto ce se sad tesko ici negde napolje, vise ce se okrenuti unutrasnjem neprijatelju.    ja sam se poslednji put iznenadila kad sam videla koliko foruma navija za ruse podrazumeva da ag

• Šta smo dosad imali: - njegova SVETLOST - protojerej STAFORD - prenos MOŠTIJU - njegovo telo je IZNOŠENO - gradjani se upisuju u KNJIGU ŽALBI - nad ODRONOM  - gde će

Posted Images

Da li je neko ispratio događanja oko držanja službe u Rakovici, ozbiljno se nešto sukobljavaju narod i sveštenstvo?

@spettacollo daj detalje

Ako sam dobro shvatio, bivši basista KKNa pokušava da malo spasi obraz SPCa pa naziva današnje Svetosavlje "...U najboljem slučaju državnim projektom". Mislim da ima na Tik Toku više, o ovome ali to nemam

Ništa nisam dobro shvatio - to je bilo neko lokalno peglanje između papista, ekumenista, đokista, mikista, alfista...kako treba da se izvodi liturgija, kako ne treba, itd.

Pravi snimak je na instagramu, al mogu samo ovo, ignorišite deo o blokaderima

Republika.rs | Srpski telegraf
No image preview

NIŠTA IM NIJE SVETO! Blokaderi pravili haos u Manastiru R...

Manastir - Povodom događaja oglasio se i predsednik opštine Rakovica Miloš Simić, koji je osudio vređanje sveštenstva.
6 hours ago, ragasto said:

Ništa nisam dobro shvatio - to je bilo neko lokalno peglanje između papista, ekumenista, đokista, mikista, alfista...kako treba da se izvodi liturgija, kako ne treba, itd.

Pravi snimak je na instagramu, al mogu samo ovo, ignorišite deo o blokaderima

Republika.rs | Srpski telegraf
No image preview

NIŠTA IM NIJE SVETO! Blokaderi pravili haos u Manastiru R...

Manastir - Povodom događaja oglasio se i predsednik opštine Rakovica Miloš Simić, koji je osudio vređanje sveštenstva.

Tako se i meni činilo, ali reko da vidim da li neko pouzdano zna o čemu se radi. Bilo solidno žustro mogu primetiti.

Без читања текста, има ваљда два проблема - отворене или затворене царске двери током литургије и једногласно (грчко) или вишегласно (руско) појање...

znao sam da je nešto ozbiljno fantom

21 minutes ago, garcia said:

znao sam da je nešto ozbiljno fantom

Pa verovatno u daljem sledu jeste, vrsta pojanja na stranu. To je na silu stavljanje SPC pod kapu RPC i istiskivanje Grka.

Na "silu" su zamenili porilican broj popova po Srbiji onima doslim iz Bosne gde je vera sporedna, a politika i "biznis" na prvom mestu. Crnogorci npr. im to nisu dali (SPC u Crnoj Gori)

Edited by Moonwalker

Opet nagadjate, pa ako ubodete - super. covid19

Ne funkcionise to tako. Dilema "otvorene/zatvorene dveri" nije jednaka dilemi Moskva vs Carigrad ili sta vec. Pojanje je opet drugi par cipela. Srpsko pojanje je posebno, jer je narodno. I razlikuje se od grckog. Caka je sto neke vladike, koje su studirale u Grckoj (Porfirije, Irinej, Jerotej, Andrej...), pokusavaju da uvedu upravo to "grcko pojanje" u SPC. A ono je nama strano.

Ovde se radi o izmanipulisanoj masi, koja se tripuje da ce vladike da je pokatolice "na pravdi Boga". Takvih dileja ima svugde. Bukvalno oni sto piju pivo ispred prodavnice i bistre sveCku politiku, samo u crkvenom smislu.

[to su moja iskustva, a nakupilo ih se za 30ak godina aktivnog boravka u Crkvi]

Edited by G. L.

5 hours ago, G. L. said:

Opet nagadjate, pa ako ubodete - super. covid19

Ne funkcionise to tako. Dilema "otvorene/zatvorene dveri" nije jednaka dilemi Moskva vs Carigrad ili sta vec. Pojanje je opet drugi par cipela. Srpsko pojanje je posebno, jer je narodno. I razlikuje se od grckog. Caka je sto neke vladike, koje su studirale u Grckoj (Porfirije, Irinej, Jerotej, Andrej...), pokusavaju da uvedu upravo to "grcko pojanje" u SPC. A ono je nama strano.

Ovde se radi o izmanipulisanoj masi, koja se tripuje da ce vladike da je pokatolice "na pravdi Boga". Takvih dileja ima svugde. Bukvalno oni sto piju pivo ispred prodavnice i bistre sveCku politiku, samo u crkvenom smislu.

[to su moja iskustva, a nakupilo ih se za 30ak godina aktivnog boravka u Crkvi]

Nije netačan opis sem očekivanog apologetskog zaključka crkvenog vrha i demonizujuće karikature ljudi koji na različite, često meni lično veoma strane, načine artikulišu svoje nezadovoljstvo istim. Koliko samo poznajem ljudi, svih uzrasta a bez razlike visokog obrazovanja (najčešće bogoslovskog), a koji su primera radi bili ogorčeni i situacijom s Artemijem i sa Pantelićem i Milićevićem. Moja perspektiva je da su načini na koji se formuliše jedan u osnovi sasvim opravdan revolt sekundarni.

6 hours ago, Frank Galvin said:

Nije netačan opis sem očekivanog apologetskog zaključka crkvenog vrha i demonizujuće karikature ljudi koji na različite, često meni lično veoma strane, načine artikulišu svoje nezadovoljstvo istim. Koliko samo poznajem ljudi, svih uzrasta a bez razlike visokog obrazovanja (najčešće bogoslovskog), a koji su primera radi bili ogorčeni i situacijom s Artemijem i sa Pantelićem i Milićevićem. Moja perspektiva je da su načini na koji se formuliše jedan u osnovi sasvim opravdan revolt sekundarni.

To sto ti pricas bi bilo isto kao kad bi meni smetao tvoj nick/avatar i zbog toga te stalkujem ovde i na svaki tvoj razuman post udaram dislike. nobles

To kad svetina krene sa pricom "oce nas pokatolice ovi popOvi" to veze nema ni sa Milicevicem, ni sa Pantelicem, ni sa tobom, ni sa mnom.

Angazovanje vrha SPCa u dnevnoj politici se kritikuje na drugaciji nacin. Kao sto ih mi ovde zezamo, samo puno argumentovanije - poput Blagoja ili Vukasina.

3 hours ago, G. L. said:

To sto ti pricas bi bilo isto kao kad bi meni smetao tvoj nick/avatar i zbog toga te stalkujem ovde i na svaki tvoj razuman post udaram dislike. nobles

To kad svetina krene sa pricom "oce nas pokatolice ovi popOvi" to veze nema ni sa Milicevicem, ni sa Pantelicem, ni sa tobom, ni sa mnom.

Angazovanje vrha SPCa u dnevnoj politici se kritikuje na drugaciji nacin. Kao sto ih mi ovde zezamo, samo puno argumentovanije - poput Blagoja ili Vukasina.

Evo daću ti konkretan primer, meni možda najbliži prijatelj, odrastao u vrlo konzervativnoj pobožnoj porodici u kojoj govori, dakle preko ćaleta je bio izložen i borbi protiv služenja po novom kad je to počinjalo, ne samo što zna lično sve "horepiskope" "Eparhije raško-prizrenske u egzilu", i normano išao u Esfigmen itd, nego se bogami išlo i u takozvanu Akakijevu SIPC u Novom stjeniku, pa je u njihovoj kući ona "Slobodna SPC" (Australija/Novi Zeland) proglašavala osnivanje dal nove eparhije, podružnice, jebemliga... čak kao da se sećam kad smo bili nešto mlađi da je ćale njegov imao ideju da neko od mlađe dece šalje u tips onaj Svetolazarev kamp al je to keva sasekla u korenu. E sad pazi, iz zog perioda se ja sećam da je on najkritičniji od celog nekog šireg društvs bio prema SPC, zbog Artemijevog slučaja. A sada će ti pričati (i vrlo je spontan taj proces razvoja, mislim da ćeš iz onoga što sledi videti kakav), tačnije od neke 2017. će ti govoriti kako o čistki na PBF, vrlo detaljno i s pozadinom o slučajevima i Kubata, i Milićevića, i Pantlića, i da ne nabrajam sad on one dvojice đakona pa do Lazara Nešića, itd. Njegova žena, isto teolog, moja draga prijateljica takođe, ali neko ko uopšte nema takvu pozadinu (iz potpuno sekularne porodice), pak prosto sledi Porfirijevu liniju Šta ćeti moj prijatelj reći za ljude poput svog ćaleta? Da to umeju da budu ljudi koji su najinformisaniji o unutrašnjim podelama, o tokovima novca, o najrazličitijim marifetlucima, samo što onda na vrh svega toga (ne govorimo sada o reakcionarnim boleštinama u propratnom sadržaju, tj. društvenim stavovima, samo o "analizi" SPC u institucionalnom, ne ideološkom smislu) dodati neku paranoičnu boleštinu s Vatikanom, Jevrejima, itd.

A mislim da je bilo itekako pozitivnih primera saradnje (i to koja uopšte nije doživljavana kao neobična) između, pa hajde evo konkretno, nekoga ko sebe naziva "drugosrbijancem" kao što je Milićević i Nade Gladović, koja je novinar za "Srbin info" i koja je kao takva napadana od strane batinaša iz Ćacilenda (to je ono što je relevantno u političkoj borbi, pozicioniranje), koja ima zasluge u borbi protiv vladike Pahomije, danas nažalost još uvek aktuelnog, i to veoma aktuelnog obzirom na ovo što je isplivalo za Prohor pčinjski i tada monaha, a sada vikarnog episkopa (ta kategorija je tek tema za sebe) Alekseja... nešto što ti ako intentivnije u kontaktu s ljudima u Crkvi nažalost i ne mora biti novost.

Ne negiram informisanost ljudi koji su u tim parasinagogama aktivni. Ono sto mi smeta je njihova reakcija na sasvim normalne poteze crkvenog vrha. Dilema "otvorene/zatvorene dveri" nekada nije ni postojala, jer ih nije ni bilo. Tek sa ikonoklasicizmom i borbom Crkve u tim vremenima, to zatvaranje oltara ikonostasom dobija punocu. A opet, je li sedenje na liturgiji apravoslavno? Onda Grci, od kojih smo mi primili hriscanstvo, kao i pola sveta - nisu pravoslavni? Pitanje kalendara, bogosluzbenog jezika i td. uopste nisu razlog za driblanje vrha Crkve, kako god da se odluci. Ali, to sto se bave svime i svacime i sto se pokrivaju vezama sa vlascu - to vec jeste.

Sve ove ljude, cija si imena eksplicitno naveo (sem N. G.), sam licno upoznao. I niko od njih nije u konfliktu sa Crkvom zbog dogmatskih ili liturgijskih pitanja - vec zbog politike. I to sa pravom.

Edited by G. L.