Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

1 minute ago, Djuro said:

Za tebe su bile belle epoque, good for you, za srpski narod nisu.

Za srpski narod je komunizam bio Periklovo doba.

Cinjenica.

Vrlo.

Pa ne baš komunizam...nazovimo to socijalizam sa ljudskim likom. Tad nam je sintagma bila smešna, danas mi se čini da nisu uzalud pravili distinkciju.

• Replies 1.6k
  • Views 123.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

7 minutes ago, kronostime said:

Dobro, posao si u skolu sa 6 godina te 1990. godine?

Da. Sa 7, te 1990.

Opet kazem ponavljam: "i gerondokratia" ti nije nikakav argument.

3 hours ago, Filozof manijak said:

A jel se seća neko bonova i tačkica za hranu, par nepar vožnje i ostalih stvari koje niko da spomene?

Neko jednom reče za staru Jugu - imali smo sve, a nismo imali ništa.

a moze da se kaze i nismo imali nista, a imali smo sve

imali smo nadu, veru u bolje sutra, zajednistvo, sigurnost, nauku, modernizaciju

ono sto je bio san o velikoj i slobodnoj drzavi, mi jugosloveni zmo ziveli

nazalost, snovi o sopstevnim granicama su ubili tu drzavu

ali, to je tako, svi veliki snovi su krhki

nama ostaje nada da ce solidarnost, saradnja i razumevanje opet nadvladati

1 minute ago, G. L. said:

Da. Sa 7, te 1990.

Opet kazem ponavljam: "i gerondokratia" ti nije nikakav argument.

I?

Koliko si utakmica gledao sam uzivo do tada, na koliko si koncerata bio, gde si putovao sa obdanistem do tada?

Osamdesete znas iz nejasnog secanja, kao i @Mel , i pricate o njima ljudima koji su u to vreme vec bili punoletni i prosli tu istu SFRJ uzduz i popreko i sve to proziveli?

Nije isto i nece biti nikada pricanje iz druge ruke i licno iskustvo.

O tome vam pricamo svo svreme.

15 minutes ago, Moonwalker said:

Nista onda lepo obavesti Ruse i Bugare da to cime se sluze je srpsko pismo, a sa njima nema ic veze.

Srbi su integralni deo zapadne kulture bez obzira na religiju i tako ce i ostati.

Zaista ne znam kako da ti smisleno postavim pitanje, a da razumes tok misli, te cu probati ovako: Bugari koriste svoju, a ne srpsku cirilicu. Rusi koriste svoju, a ne srpsku cirilicu (inace slovensku cirilicu oni zovu "balgarskaja kiriljica"). Srbi koriste svoju, a ne rusku ili bugarsku cirilicu. Jedino sto Srbi koriste i HRVATSKU LATINICU iliti GAJEVICU, a nazivaju je srpskom. Bazicnim uvidom u istoriju lingvistike se to dade videti i ako to ne znas - onda nemoj da pricas o tome, pogotovo sa visine. Razumem, kad dodje Rudjer da nas troluje (iako je ponekad u pravu), ali sam ocekivao od vas da mi pokazete nesto od te "srpske latinice" pre WW2. A ne mozete da pokazete, jer je nepostojece. Latinicu je u Srbe uvela SFRJ.

Btw, svako pismo u Evropi znam da citam, sem jermenskog, a i glagoljice sam znao nekada, kao i gruzijsko. Preko 10 jezika sam ucio, sto zbog sebe, sto zbog skole. Jbg, zaboravilo se mnogo toga, ali je makar nesto ostalo da bude bolje od average PPPovca. Da me pitas nesto oko kompjutera ili programiranja - tu sam tropa, ali sa filologijom i jezicima sam jako dobar.

Edited by G. L.

1 minute ago, G. L. said:

Srbi koriste svoju

latinicu kao i cirilicu.

Srbi su juzni Sloveni jezik im je slican komsijama i delimo mnogo istog u svakodnevici.

Odlicno ja tebe razumem i politiku kulturmog odeljivanja i izolovanja Srba od svog okruzenja da bi neko stavio sapu na celo stado.

Nadam se da ce buduce generacije ostati pismene u oba pisma na maternjem jeziku.

Edited by Moonwalker

8 minutes ago, kralj said:

ali ova rasprava se uopšte ne vodi na tom nivou, nego na nivou osporavanja njenih rezultata. A taj rezultat nisu ratovi devedesetih, naprotiv, ti ratovi su najdirektnija posledica poraza jugoslovenske ideje i tekovina NOBa i pobede ujedinjenih NDH i Velike Srbije.

Jugoslovenska ideja nije porazena 90te: jer 90ta je bila vidljiva decenijama unapred, mozda ne nama everidzizima u Srbiji ali kad pogledas razmatranja iz 70ih o tome kako Tito sam drzi drzavu etnickog konflikta a sta posle Tita, kad pogledas maspok koji nije bio 80ih nego mnogo ranije itd, sve je to vec bilo tu. U komunizmu. Ili frakcijama komunizma if you will.

Nikakva devijacija u tom smislu 90te nisu bile od onoga sto im je prethodilo, ni od od onoga sto je kom partija decenijama gurala kroz rad na rastakanju drzave olicen u ustavu 74te ali zapocet mnogo pre toga jer jel nije 74ta pala niotkuda u mikrosekundi. Ni sam nacin, premda verujem da bi bio drugaciji da je neko ... pametniji sedeo umesto Milosevica, nije devijacija komunizma - opet to su varijeteti komunizma, da bilo bi lepse da je Stambolic sedeo na kom prestolu ali eto nije. To ne znaci da je onaj drugi partijski ortak bio cetnik, sorry, ali to je bio samo glupi nemoralni komunista, kao sto su i mnogi drugi u kom stranci bili.

Problem je da se komunizam iz ove perspektive 40 godna kasnije ovde od nekih posmatra chery piking sistemom - komunista je samo onaj koji je pametan, plemenit, antikolonijalisticki nastrojen, antinacionalista, pobornik jugoslovenstva unlike originalni komunista predratnog perioda, gadljiv na ubijanje. Sve sto ispada iz tog zamisljenog idealnog komuniste proglasicemo za cetnika sa bradom.

Mimo toga ja ne osporavam rezultate SFRJ u ekonomiji (osporavam da je Tito izmislio ekonomiju i napravio sve cega nije bilo pre-Tita), ali ne osporavam da su dometi ekonomiji bili isti ili i bolji nego ono sto je trasirano vec u Kraljevini. Ne osporavam smislenost socijalnog sistema, i osecaj zasticenosti koji je neki veci procenat populacije, da lupim 70%, imao, u odnosu na ovo danas kad se zasticenima mozda oseca 10% najuvezanijih i najbogatijih ili najdelulu.

Osporavati rezultate SFRJ u kulturi mogao bi samo lud covek. Napomenucu ipak da su i Andric i Selimovic rodjeni i formirani u kraljevini, dakle nije to doslo niotkuda, ali su fakat u SFRJ i nadogradili, i ulagali u kulturu, i preko onoga sto je bila da kazemo kapitalisticki driven kultura na zapadu gde se najvise radi ono sto narod trazi, dok je nas narod bio nepismen a pisali su u periodu SFRJ literarni geniji. Dobro, pisao je i Pekic koga su prvo maltene ubili a onda isutirali iz zemlje, malo je i do ljudi vec postojecih koje je SFRJ nasledila, ali i SFRJ je kao drzava ozbiljno radila na temu kulture. Emancipacija zena je najsmislenija koju je taj period dao, pa jos na vrlo neslavnoj bazi iz Kraljevine.

E sad sve je to super, ali kao sto streljanja i ubijanja desetina hiljada ljudi, sveopsta pljacka srednjeg sloja, jaki elementi razbojnistva i bahatosti decenijama nakon rata... ne negiraju vrhunske domete SFRJ kulture i ostalog, tako ni vrhunski dometi SFRJ kulture i socijalne zastite ne negiraju i onu znacajnu dimenziju komunista koja je bila u startu:

>>nasilna - do ekstremno nasilna - nakon rata u medjusobnim cistkama ali i prema neucestvujucem obicnom narodu iliti civilima

>>antidemokratska

>>represivna

>>koljacka in its own right za uzimanje, ucvrscivanje vlasti a i malo preko za svaki slucaj

>>agitprop zadati narativi koji skrivaju istinu aktivno u ime bratstva i jedinstva, o cemu eksplicitno pise Mesa Selimovic gore.

Komunisti nisu samo Ivan Stambolic i Mitra Mitrovic, komunisti su i Milovan Djilas, Aleksandar Rankovic, Mira Markovic i hubby Slobodan Milosevic.

Inače, bilo je srpske latinice i pre WW2 itekako.

Mrzi me da proveravam, ali koliko se sećam u vreme WWI i u još nekoliko navrata pod pritiskom AU u školama se pisalo isključivo na latinici.

Bilo je inicijativa i sredinom 19. veka da se uvede u škole od strane naših intelektualaca. Jeste Gaj odradio reformu po uzoru na Vuka, Daničić je delimično dodatno reformisao, ali Srbi svejedno imaju pravo da je baštine i danas na kraju istorijskog niza od preko 2 hiljade godina.

21 minutes ago, kronostime said:

I?

Koliko si utakmica gledao sam uzivo do tada, na koliko si koncerata bio, gde si putovao sa obdanistem do tada?

Osamdesete znas iz nejasnog secanja, kao i @Mel , i pricate o njima ljudima koji su u to vreme vec bili punoletni i prosli tu istu SFRJ uzduz i popreko i sve to proziveli?

Nije isto i nece biti nikada pricanje iz druge ruke i licno iskustvo.

O tome vam pricamo svo svreme.

Rekao ti Mesa Selimovic isto sto i Mel, ali ti pricas svoju pricu , meni bilo lepo, ja putovaoooo, svuda bio rado vidjen gost... sto ti niko nije ni osporio.

Just now, kralj said:

ali Srbi svejedno imaju pravo da je baštine i danas na kraju istorijskog niza od preko 2 hiljade godina.

thumbup

1 minute ago, kralj said:

Inače, bilo je srpske latinice i pre WW2 itekako.

Mrzi me da proveravam, ali koliko se sećam u vreme WWI i u još nekoliko navrata pod pritiskom AU u školama se pisalo isključivo na latinici.

Bilo je inicijativa i sredinom 19. veka da se uvede u škole od strane naših intelektualaca. Jeste Gaj odradio reformu po uzoru na Vuka, Daničić je delimično dodatno reformisao, ali Srbi svejedno imaju pravo da je baštine i danas na kraju istorijskog niza od preko 2 hiljade godina.

Prica o 2 pisma je najnebitnija prica ikad imo. I ne znam sta radi na temi o SFRJ i Brozu. Deset razlicitih slova, such a big deal, a ionako bi je ucio zbog engleskog.

7 minutes ago, G. L. said:

Latinicu je u Srbe uvela SFRJ.

Ovo nije tačno. To je kao kad bi rekao da je SFRJ uvela Slovence u ćirilicu. Oni su samo imali časove latinice i ćirilice ravnopravno i morali da znaju oba pisma.

Ti stalno pričaš o Srbima - shvati da Srbija nije država Srba i ostalih, već svih građana koji žive na teritoriji Republike Srbije. U tom smislu, ravnopravnost oba pisma mora da bude podrazumevana. To je neophodno da bi se svi naši građani osetili delom ove države, a ne samo najveća nacionalna grupa. A ta beneficija o ravnopravnosti oba pisma mora da važi i za same Srbe.

7 minutes ago, Mel said:

Rekao ti Mesa Selimovic isto sto i Mel, ali ti pricas svoju pricu , meni bilo lepo, ja putovaoooo, svuda bio rado vidjen gost... sto ti niko nije ni osporio.

Pored Mese Selimovica, u skolama se citao i Ivan Goran Kovacic, Skender Kulenovic.... obilazili su se i manastiri, a i Jasenovac tokom ekskurzija i izleta.

To ti niko nije rekao?

5 minutes ago, April said:

Ti stalno pričaš o Srbima - shvati da Srbija nije država Srba i ostalih, već svih građana koji žive na teritoriji Republike Srbije. U tom smislu, ravnopravnost oba pisma mora da bude podrazumevana. To je neophodno da bi se svi naši građani osetili delom ove države, a ne samo najveća nacionalna grupa.

Jeste, zato ostale evropske drzave imaju i do 10 pisama i 25 jezika da bi se svi njihovi gradjani osetili ravnopravno.

Majko Isusova.

Nit se po Evropi manjine osecaju ravnopravno jer imaju tj nemaju alternativna pisma, nit se u Srbiji neko oseca ravnopravno zato sto ima cast da moze srpski da pise latinicom.

13 minutes ago, Moonwalker said:

latinicu kao i cirilicu.

Srbi su juzni Sloveni jezik im je slican komsijama i delimo mnogo istog u svakodnevici.

Odlicno ja tebe razumem i politiku kulturmog odeljivanja i izolovanja Srba od svog okruzenja da bi neko stavio sapu na celo stado.

Nadam se da ce buduce generacije ostati pismene u oba pisma na maternjem jeziku.

Nazalost, ne razumes. Kazes da razumes, ali dela ti ne prate reci.

Kolegi Venecuelancu cu morati da kazem da ne prica na spanskom, vec da je to njegov jezik. Rekla mi @Moonwalker, mora da je to tacno.