May 6May 6 10 minutes ago, kronostime said:Ucilo se o zlodelima i drugih naroda u WWII samo najveca zlodela su napravili medjusobno narodi koji govore istim jezikom, cesto i istim dijalektom.Bar kod mene u skoli Zmaj Jovan Jovanovic u Brace Jerkovica naselju u Beogradu, a i u skoli pored Djuri Danicicu.Ti znas bolje od Mese Selimovica? Ok.
May 6May 6 1 minute ago, kronostime said:To je vise pitanje za tadasnjeg ministra unutrasnjih poslova, predhodnika Aleksandra Rankovica.Говорим о Усташама. Пошто је овде речено како је ок што су комунисти убијали монахе и свештенике пошто су шљам. То се дешавало у истом историјском периоду када су их и Усташе убијале, па рекох да се и њима захвалимо што су нас ослобађали шљама.
May 6May 6 6 minutes ago, G. L. said:Bravo legendo, sve si objasnio. Bilo je tako sto su okupatori vrsili pritisak da je bude. No problem.Pa šta da ti radim kad polomišem sa egzotičnom tezom da su komunisti uveli latinicu među Srbe. Ćiriličari su dočim vrlo interesantan paradoks. Mimo svake logike, umesto da naturaju to Đ mrskim Hrvatima i prisvajaju latinicu kao svoje pismo, oni ga se odriču jer se pre tog Đ neki Hrvat drznuo po uzoru na Vukovu reformu i sledeći Vukovu logiku, da primeni đ-izaciju na još 2-3 slova. To što se latinica ovde koristila i pre glagoljice u srednjem veku, jebeš to, nego uveo Hrvat Tito. E, Jugoslavija je bila strah i trepet za takve nacionalističke šibicare. Zbog toga i danas imamo ove jugofobne diskurse, pa se u to ime komunistima na teret stavlja čitav ideološki spektar, od Latinke do Šešelja, zavisno sa koje strane se šamara.Nažalost, nacionalizmi su u toj meri ubitačni i autodestruktivni da je pitanje da li ćemo imati još jednu priliku da ih satremo tamo gde sunce ne sija i uz sve nepravde i manjkavosti, opet prodišemo bar na tih 45 godina, ali sva je prilika da ćemo pre toga nestati.
May 6May 6 2 minutes ago, Mel said:Ti znas bolje od Mese Selimovica? Ok.Znam sta sam i u kom razredu ucio - nama je i lektira bila mnogo opsirnija nego generacijama 90ih i dalje.
May 6May 6 9 minutes ago, Mel said:I folklor je bio. Ipak sve to ne negira guranje istine pod tepih, i guranje forsiranog narativa uopstenog i sa potsnutom istinom, a u cilju izbegavanja pisanja o zlodelima samo nekih naroda, o cemu pise Mesa Selimovic.slabo ti razumes mesu selimovica i negovu kritiku cim uze da ga koristis u svojoj nemustoj borbi protiv jugoslavije. mora da si pocela da ga bastinis otkako ga pomenuh pre par nedelja. sa guglaupravo ti koje kritikuje su i najvise doprineli ovome sto danas zivimo, ne jugoslavija i njena ideja, pa i danas, tako ocigledno, po potrbi, jugosloven, srbin, hrvat ...Ulizice to su za mene najgoru ljudi na svijetu, najštetniji, najpokvareniji. Oni podržavaju svaku vlast, oni i jesu vlast, oni siju strah bez milosti, bez ikakvog obzira, hladni kao led, oštri kao nož, kao psi vjerni svakoj državi, kao kurve nevjerni svakom pojedincu, najmanje ljudi od svih ljudi. Dok njih bude nema sreće na svijetu, jer će uništiti sve što je istinska ljudska vrijednost.citata koliko hoces, a svaki vanvremenskiGdje je istina? Možda uvijek treba čuti samo jednu stranu; druga strana ima svoju istinu, i onda ne znamo ništa.jugoslavija je bila ta jedna istina, ali smo se naslusali svacijih po njenom raspaduaferimIzvor sadržaja (obavezno navesti): https://balasevic.in.rs/mehmed-mesa-selimovic-citati/
May 6May 6 2 hours ago, Mel said:Pobedu su odneli ljudi iz komunistickog sistema, nacionalisticke snage su bile medjutim u SFRJ vrlo kratko suspendovane a vecinom integrisane u secesionisticke frakcije kakva je bila hrvatska KP jos 60ih.Srbe su posle rata proganjali i ubijali ljudi iz srpskog monarhističkog sistema. Srbi Slobodan Penezić i Aleksandar Ranković, rođeni u tradicionalnim srpskim porodicama, u srcu Kraljevine Srbije, učili srpske škole, slavili slavu i Božić, radili i proveli mladost u Beogradu koji je potomak Karađorđa gradio i razvijao po uzoru na Pariz. Ide to tako u oba smera ; )
May 6May 6 17 minutes ago, kronostime said:Po toj lingvistickoj logici ne postoje ni srpski, hravtski, bosnjacki, crnogorski (livor dole @milfisland ) vec juznoslovenski. 🧐Rado bih potpisao to, da kojim slucajem tvorac te jezicke reforme, nije bio jedan od najvecih Srba ikada. A kad bi mi to i prihvatili - drugi narodi ne bi. I zasto im davati to? Ja radim i saradjujem sa poprilicnim brojem exYu ljudi u GER. Niko od njih taj jezik, kojim govorimo, ne naziva "nasim", vec hrvatskim, srpskim, bosanskim. Imam i jednog milfislandlike CGovca, koji insistira da govori crnogorskim.
May 6May 6 7 minutes ago, Hamlet Strašni said:Говорим о Усташама. Пошто је овде речено како је ок што су комунисти убијали монахе и свештенике пошто су шљам. То се дешавало у истом историјском периоду када су их и Усташе убијале, па рекох да се и њима захвалимо што су нас ослобађали шљама.Pokolji svestenika nisu bili strani ni jednoj strani u WWII: ustase klali pravoslavne svestenike, cetnici katolicke (Izvestaj Petra Bacevica Drazi o napadima 1943. sve do Makarske) i muslimanske, jevrejske svi koji stignu, a nisu ni partizani bili imuni od toga.
May 6May 6 1 hour ago, G. L. said:Rado bih potpisao to, da kojim slucajem tvorac te jezicke reforme, nije bio jedan od najvecih Srba ikada. A kad bi mi to i prihvatili - drugi narodi ne bi. I zasto im davati to?Ja radim i saradjujem sa poprilicnim brojem exYu ljudi u GER. Niko od njih taj jezik, kojim govorimo, ne naziva "nasim", vec hrvatskim, srpskim, bosanskim. Imam i jednog milfislandlike CGovca, koji insistira da govori crnogorskim.Dobro si ti ostao pismen u takvom društvu. Edited May 6May 6 by zmanic
May 6May 6 16 minutes ago, kralj said:Pa šta da ti radim kad polomišem sa egzotičnom tezom da su komunisti uveli latinicu među Srbe.Ćiriličari su dočim vrlo interesantan paradoks. Mimo svake logike, umesto da naturaju to Đ mrskim Hrvatima i prisvajaju latinicu kao svoje pismo, oni ga se odriču jer se pre tog Đ neki Hrvat drznuo po uzoru na Vukovu reformu i sledeći Vukovu logiku, da primeni đ-izaciju na još 2-3 slova.To što se latinica ovde koristila i pre glagoljice u srednjem veku, jebeš to, nego uveo Hrvat Tito.E, Jugoslavija je bila strah i trepet za takve nacionalističke šibicare. Zbog toga i danas imamo ove jugofobne diskurse, pa se u to ime komunistima na teret stavlja čitav ideološki spektar, od Latinke do Šešelja, zavisno sa koje strane se šamara.Nažalost, nacionalizmi su u toj meri ubitačni i autodestruktivni da je pitanje da li ćemo imati još jednu priliku da ih satremo tamo gde sunce ne sija i uz sve nepravde i manjkavosti, opet prodišemo bar na tih 45 godina, ali sva je prilika da ćemo pre toga nestati.Druze, opet zamena teza. Pokazi mi dokumente ili knjizevna dela na srpskom jeziku i latinicnom pismu iz npr. 13. veka. Koliko god da okrecete pricu, latinica je u Srbe usla u 20.veku. "Srpska pisma" su bila glagoljica i cirilica i ta digrafija je resena pobedom cirilice u 11/12. veku, najkasnije u vreme Sv. Save. Sadasnja "srpska pisma" su cirilica i latinica i ta digrafija ce biti resena (ocigledno) pobedom latinice. Tako da cemo, pre ili kasnije, opet biti narod koji koristi 1 pismo, ali ono koje je preuzeo od drugog naroda. To je jedina istina i kome se svidja - ok, kome ne - ima PPP lingvisticko-filolosku sekciju ovde, koju kad procesljas uzduz i popreko pitanje je da li ces naci nekog ko zna 2 strana jezika, ali su zato strucnjaci za sve i svasta, a ponajvise za ucitavanje. Grupa starpjora, koji znaju sve od Vavilona do danas, a 2 postavke ne mogu da uvezu u jedno resenje i tako dobiju ispravni silogizam, umesto wannabe argumenata, kojima barataju.
May 6May 6 14 minutes ago, zmanic said:Dobro si ti ostao pismen u takvom društvu.Mozes da izaberes jezike, na kojima ces testirati tu moju pismenost. Odokativno, na tvoj broj jezika kojima baratas, dajem ti 3 fore. Moze?
May 6May 6 1 hour ago, G. L. said:Mozes da izaberes jezike, na kojima ces testirati tu moju pismenost. Odokativno, na tvoj broj jezika kojima baratas, dajem ti 3 fore. Moze?Ma našo si u čemu da se takmičiš.Meni je i srpski nametnut, doduše dobrovoljno ali ....
May 6May 6 1 hour ago, G. L. said:Druze, opet zamena teza.Pokazi mi dokumente ili knjizevna dela na srpskom jeziku i latinicnom pismu iz npr. 13. veka. Koliko god da okrecete pricu, latinica je u Srbe usla u 20.veku. "Srpska pisma" su bila glagoljica i cirilica i ta digrafija je resena pobedom cirilice u 11/12. veku, najkasnije u vreme Sv. Save. Sadasnja "srpska pisma" su cirilica i latinica i ta digrafija ce biti resena (ocigledno) pobedom latinice. Tako da cemo, pre ili kasnije, opet biti narod koji koristi 1 pismo, ali ono koje je preuzeo od drugog naroda. To je jedina istina i kome se svidja - ok, kome ne - ima PPP lingvisticko-filolosku sekciju ovde, koju kad procesljas uzduz i popreko pitanje je da li ces naci nekog ko zna 2 strana jezika, ali su zato strucnjaci za sve i svasta, a ponajvise za ucitavanje. Grupa starpjora, koji znaju sve od Vavilona do danas, a 2 postavke ne mogu da uvezu u jedno resenje i tako dobiju ispravni silogizam, umesto wannabe argumenata, kojima barataju.AI kaže sledeće:Tražiti književna dela na srpskom jeziku pisana latinicom u 13. veku je pomalo trik-pitanje, a evo i zašto: u tom periodu, primarna pisma srpske pismenosti bila su ćirilica (za crkvene i državne potrebe) i glagoljica (koja je polako uzmicala).Međutim, latinica se itekako koristila u primorskim krajevima i u komunikaciji sa zapadnim susedima. Evo ključnih primera i konteksta koji će ti pomoći da razumeš kako je to izgledalo:1. Diplomatička građa (Povelje i ugovori)Najveći broj latiničnih dokumenata iz 13. veka koji se tiču srpskih zemalja dolazi iz Dubrovačkog arhiva. Iako su pisani na latinskom jeziku, oni sadrže srpska imena, toponime i tragove narodnog jezika.Ugovori vladara: Srpski kraljevi iz loze Nemanjića (npr. Stefan Prvovenčani, kralj Uroš I) izdavali su povelje Dubrovniku. Često su postojale dve verzije: jedna na srpskom (ćirilici) i jedna na latinskom (latinici).Značaj: Ovi dokumenti su ključni za razumevanje ekonomske istorije i prvih dodira srpskog jezika sa latiničnim pismom u administraciji.2. Uticaj Primorja i Katoličke crkveU gradovima poput Bara, Kotora i Dubrovnika, koji su bili pod vlašću ili u sferi uticaja srpskih srednjovekovnih država, latinica je bila standardno pismo.Statuti gradova: Tokom 13. veka uobličavaju se gradski statuti (npr. Kotorski statut). Iako su na latinskom, oni su proizvod lokalne sredine u kojoj se govorio narodni jezik.Natpisi: Postoje klesani natpisi na crkvama u primorju koji kombinuju latinski jezik i latinicu, a pominju srpske ktitore.3. Problem "književnih dela"U 13. veku ne postoje sačuvani romani, pesme ili žitija pisani na srpskom jeziku latinicom. Prava "narodna" književnost na latinici (poput poezije ili rane proze) počeće da cveta tek mnogo kasnije, sa razvojem renesansne književnosti u Dalmaciji i Dubrovniku (15. i 16. vek).Zašto nema više dokumenata na latinici iz tog doba?Da bismo razumeli taj period, moramo imati na umu tadašnju "podelu karata":PismoGlavna upotreba u 13. vekuĆirilicaSlužbeno pismo srpske države i autokefalne crkve. Sva bitna književna dela (npr. Žitije svetog Simeuna) su na ovom pismu.Latinski (jezik i pismo)Jezik diplomatije, trgovine sa Italijom i bogosluženja u katoličkim biskupijama na primorju.
May 6May 6 2 minutes ago, zmanic said:Ma našo si u čemu da se takmičiš.Meni je i srpski nametnut, doduše dobrovoljno ali ....Da ga nisam ja, 1 cetnik sa PPP, nametnuo?Edit: AI je lepo to sumirao, tekstovi latinicom pisani su bili na LATINSKOM JEZIKU, ne na srpskom, koji je vec tada koristio gotovo iskljucivo cirilicno pismo, uz pomalo glagoljice u primorskim krajevima. Hrvati su, u slicnom vremenskom periodu, presli, gotovo u potpunosti, sa glagoljice na latinicu. I na njihovom moru je ostalo nesto glagoljice (puno vise nego u Srba latinice). Edited May 6May 6 by G. L.
May 6May 6 1 hour ago, G. L. said:Da ga nisam ja, 1 cetnik sa PPP, nametnuo?Auuufffff,odo negde jadan i ponižen, nije ovo za mene .. .