May 6May 6 32 minutes ago, Filozof manijak said:Sećam se da je u mojoj porodici tada bila baš frka, i da nije pomoći u vidu hrane od strane baba i deda sa sela, ne znam kako bi pregurali taj period.neki su uživali putujući po svetu sa crvenim pasošem (koji su svi u svetu poštovali (sic)), a neki smo jedva sastavljali kraj sa krajem.Na kraju krajeva, svi posmatramo svet iz perpektive sopstvenog dupeta.Nemas bre ti prava to bre da pises. Stariji si od mene za nepunu srednju skolu. Sa'ce ti objasne Titovi pioniri i veterani PPPa, kako si bre bio ciciban/rebjonak bre kad je bilo mnogo lepo, pa se ne secas i zrtva si propagande. Btw, ja sam ziveo lepo 90ih (spletom okolnosti), a ruzno 2000ih (opet spletom okolnosti). Znaci li to da su 90e bile le belle epoque, samo PPP failuje da to vidi ili je to moj specificum vitae?
May 6May 6 4 minutes ago, April said:Znaš šta je tu pravo pitanje - ko tu više gubi, Hrvati ili mi?Istorijska sećanja ne postoje samo zbog žrtava, Koliko prosečan Zagrepčanin trpi zbog narativa i ponašanja nametnutog pravo iz Dalmatinske Zagore? Koliko trpe zbog katoličkih konzervativnih uzusa? Šta jedan prosečan evropski klinac sve mora da primi u svoj život zbog komšije kozojeba koji mu propisuje šta će se smatrati uobičajenim?I obrnuto, naravno. Opravdavaš Srebrenicu? Pa ok, onda očekuj da ti se ćerka uda za nekog zadrtog potomka koljača.Trpi onaj koji nije umeo da ceni sebe, ni svoje zrtve ni svoje zive, za razliku od onih koji su sebe cenili i postovali na prvom mestu, i sebe pozicionirali na najbolji nacin i odrzali svoj narod i svoju zemlju. Takodje trpi onaj ko je najebao zbog nesposobnosti da se uklopi u realnost, povezanu sa konstantnim laganjem sebe o sebi, onom sto je bilo, odmah povlaci nerazumevanje onog sto je sad i sto dolazi, nerealna slika sveta, tripovanja raznih vrsta, itd.Nije slucajno da Slovenci koji imaju najbolji i najrealniji odnos prema istoriji i koji iskopavaju sve jer se istine ne guraju pod tepih nego objasnjavaju, imaju i najbolju i najsmisleniju drzavu.
May 6May 6 34 minutes ago, Filozof manijak said:Sećam se da je u mojoj porodici tada bila baš frka, i da nije pomoći u vidu hrane od strane baba i deda sa sela, ne znam kako bi pregurali taj period.neki su uživali putujući po svetu sa crvenim pasošem (koji su svi u svetu poštovali (sic)), a neki smo jedva sastavljali kraj sa krajem.Na kraju krajeva, svi posmatramo svet iz perpektive sopstvenog dupeta.Potpuno isto mislim. Za mene je bio apsolutni kulturološki šok kad su nas poslali na praksu u Beogradski vunarski kombinat gde je radno vreme bilo od 6 ujutro, a topli obrok tipa kolenica na kupusu u pola osam ujutro. Ipak - niko tamo sebe nije smatrao siromašnim, oni su bili zadovoljni što imaju državni posao, verujući da će država biti garant njihovog standarda, To danas nije slučaj.Garantujem da danas ima 200% više stvarno siromašnih, upućen sam u temu oko socijale i svi koji nemaju stabilan prihod prvo nemaju čim da se leče, a potom i brdo stvari koje u SFRJ nisu bile neophodne, a danas jesu.
May 6May 6 15 minutes ago, G. L. said:Je l ti kapiras covece, da je komunizam 1 neodrziv sistem per se?Ono: trosis vise nego sto zaradjujes, neefikasan si, na duze staze pucas...Dobacujes li do toga ili ne?Gde sam ja pricao o odrzivosti komunizma?Ja samo pricam o SFRJ u kojoj sam odrastao i koliko je to bilo normalnije drustvo od svih ovih posle.Jbg, ja sam svoje pravo glasanja koristio dok si ti jos bio u obdanistu.
May 6May 6 30 minutes ago, G. L. said:Naravno da ne postoji. Pricas o hrvatskoj latinici, koju su Srbi via JUS prisvojili. Mozemo da pricamo o srpskoj cirilici, ne i o "srpskoj latinici".Naravno da postoji, pricam o srpskoj latinici. Nije samo cirilica srpska, niti je ekskluzivno srpska.Postoji i ruska, i bugarska i makedonska cirilica.Srbi nisu svojina SPC. Edited May 6May 6 by Moonwalker
May 6May 6 1 minute ago, Moonwalker said:Naravno da postoji, pricam o srpskoj latinici. Nije samo cirilica srpska.Postoji srpska latinica, bas kao sto postoji austrijski jezik.
May 6May 6 Nista onda lepo obavesti Ruse i Bugare da to cime se sluze je srpsko pismo, a sa njima nema ic veze.Srbi su integralni deo zapadne kulture bez obzira na religiju i tako ce i ostati. Edited May 6May 6 by Moonwalker
May 6May 6 Car Dusan ne bi mogao da procita danasnje nazive ulica na srpskoj cirilici.Knjaz Milos je ionako bio nepismen. 😁 Edited May 6May 6 by kronostime
May 6May 6 10 minutes ago, kronostime said:Gde sam ja pricao o odrzivosti komunizma?Ja samo pricam o SFRJ u kojoj sam odrastao i koliko je to bilo normalnije drustvo od svih ovih posle.Jbg, ja sam svoje pravo glasanja koristio dok si ti jos bio u obdanistu.Nit si koristio pravo glasanja dok sam bio u obdanistu, niti ti je to nekakva prednost sto si stariji. Gerontokratske price ostavi nekome drugome.To sto je SFRJ bila bolje mesto za zivot od SRJ/RS - ne govori mnogo o ekstra kvalitetu SFRJ, koliko o entropiji zvanoj SRJ/RS. Edited May 6May 6 by G. L.
May 6May 6 Just now, G. L. said:Nit si koristio pravo glasanja dok sam bio u obdanistu, niti ti je to nekakva prednost sto si stariji. Gerontokratske price ostavi nekome drugome.To sto je SFRJ bila bolje mesto za zivot od SRH/RS - ne govori mnogo o ekstra kvalitetu SFRJ, koliko o entropiji zvanoj SRJ/RS.Dobro, posao si u skolu sa 6 godina te 1990. godine?
May 6May 6 11 minutes ago, April said:Potpuno isto mislim. Za mene je bio apsolutni kulturološki šok kad su nas poslali na praksu u Beogradski vunarski kombinat gde je radno vreme bilo od 6 ujutro, a topli obrok tipa kolenica na kupusu u pola osam ujutro. Ipak - niko tamo sebe nije smatrao siromašnim, oni su bili zadovoljni što imaju državni posao, verujući da će država biti garant njihovog standarda, To danas nije slučaj.Vecina tih zena su bile siromasne i dosle sa sela gde im je zivot bio neuporedivo tezi (i siromasniji) od zivota u gradu i rada u fabrici. Jednom nogom na selu (donosila se hrana) a drugom nogom u gradu gde se radi za minimalac (tekstilna industrija nika nije imala dobre plate). Znali su za gore pa im je i to sto su imali im je bilo dobro. Danas vecina ljudi potice iz grada i sada su sa obe noge na asvaltu. Nema sela da ih dotira i nema vise socijalne pravde vec samo onaj divlji sirovi kapitalizam. Doduse ovaj evropski oblik gde placas visok porez a dobijas minimum od drzave nazad. Ameri imaju lek za tu bole's, radis 2-3 posla i Bog da te vidi. Mozes skoro sve da platis, samo ako se ne razbolis ;)
May 6May 6 24 minutes ago, G. L. said:Naravno da ne postoji. Pricas o hrvatskoj latinici, koju su Srbi via JUS prisvojili. Mozemo da pricamo o srpskoj cirilici, ne i o "srpskoj latinici".Stvarno? Uđi onda u Google languages, pa proveri da li postoji. To prvo. A drugo, svojim stavom o pravom srpskom pismu, iz ove države teraš građane koji tu žive svakako duže od većine ćiriličara, dakle sandžačke muslimane, Bunjevce, Mađare, Rumune, Slovake itditd. E pa, nečemo tako Dino.I da se vratim na temu: u SFRJ je to bilo izvanredno rešeno, pa su svi u školi imali ravnopravno časove sa ćirilicom i latinicom, dalje je bilo stvar izbora. Proboj latinice nema veze sa bilo kakvim SFRJ monopolom, već sa rastućim globalnim uticajem engleskog jezika koji nisu umele da reše mnogo veće evropske kulture, recimo francuska i italijanska. Nekad su u Budimpešti pretežno govorili nemački, danas je engleski pod must, baš kao i u Rimu ili Atini. Kvebek, Baskija, Katalonija i slične pokrajine su anahronizmi koji više ne odolevaju.Uvek me bilo sramota koliko Rusi u Beogradu bolje govore engleski od nas. Moja ćerka uopšte ne zna englesku gramatiku i stalno me pita kako se šta piše, ali parla bolje od mene jer je YT deo njenog odrastanja. Meni je uvek zanimljivo kako lokalnim zilotima ne smeta јутјуб da propovedaju svoje teorije o az-bukiju na njemu.
May 6May 6 11 minutes ago, G. L. said:Btw, ja sam ziveo lepo 90ih (spletom okolnosti), a ruzno 2000ih (opet spletom okolnosti). Znaci li to da su 90e bile le belle epoque, samo PPP failuje da to vidi ili je to moj specificum vitae?Za tebe su bile belle epoque, good for you, za srpski narod nisu. Za srpski narod je komunizam bio Periklovo doba.Cinjenica.Vrlo.
May 6May 6 28 minutes ago, Mel said:Pobedu su odneli ljudi iz komunistickog sistema, nacionalisticke snage su bile medjutim u SFRJ vrlo kratko suspendovane a vecinom integrisane u secesionisticke frakcije kakva je bila hrvatska KP jos 60ih.Decenijama se pricalo o tome da ce YU da pukne na sastavne delove posle Titove smrti. Bilo je jasno da Tito to drzi zajedno nasuprot integralnoj volji bar nekih od svojih naroda, sto je prosto jedan dugotrajni kotinuirani fakat a ne nesto sto se moze suspendovati (a ja ne bi rekla ni da treba).Dodacu da su nacionalisti tipa clanova moje porodice a na kraju i mene 200te, glasali Draskovica i Djindjica, ili DSS, a svi komunisti u mom gradu a bilo ih je iskljucivo Milosevica. Kad je Milosevic pao 2000te kukali su da ce sada da se menja sistem. Ja sam se tome (naivno) radovala i bas onako puckala na njihove traktate o privatizaciji (tada).Sta vise, integralni komunizam je prvo zastupao rzbijanje Jugoslavije kao vestacke tvorevine. To je komunizam 20ih i 30ih. Inicijalni komunisti, koji su posle otisli u partizane, su od starta imali za cilj razbijanje Jugoslavije i pravljenje neke organizacije balkanskih komunistickih drzava. Nije da su prevrnuli curak naopako kasnih 50ih, njima je to bilo obecan i ulivano u glave u samom startu.Samo je sticaj okolnosti, WWII i Staljinova instrukcija (i svakako i licne Titove ambicije) to preobratilo u pricu o komunistima koji ustvari hoce Jugoslaviju.Ali to je bilo bukvalno suprotno od osnovne komunisticke ideologije.Komunisti, a i pre toga levičari i generalno progresivni ljudi sa ovih prostora su bili listom zagovornici jugoslovenske ideje. Imala je, istina, KPJ taj antijugoslovenski zaokret sredinom dvadesetih, ali je bio privremen i osujećen pod uticajem SSSRa. U svakom slučaju Jugoslavija je nastala (opstala i raspala se) kao izraz niza vrlo kompleksnih društvenih i međunarodnih okolnosti, ali ova rasprava se uopšte ne vodi na tom nivou, nego na nivou osporavanja njenih rezultata. A taj rezultat nisu ratovi devedesetih, naprotiv, ti ratovi su najdirektnija posledica poraza jugoslovenske ideje i tekovina NOBa i pobede ujedinjenih NDH i Velike Srbije.Možemo naravno da diskutujemo da li je ta državnost bila održiva (slažem se da je insistiranje na Titu kao jednom od najvećih brendova mlade nacije bila greška, sećam se da je pod M u čitankama uvek bila Mama kao pojam koji se referisao, a T nije bio tata), ali ne možemo o tome da je Jugoslavija sprovela radikalnu transformaciju iz zaostale agrarne zemlje u modernu industrijsku silu, izgradivši monumentalnu infrastrukturu i prestižne univerzitete, dok je istovremeno stvorila globalno relevantnu kulturnu scenu i društveni poredak koji je nudio sigurnost, besplatno školstvo i međunarodni ugled koji svi ovi Pantelijini naslednici ne mogu da ponove za tri života, nego dižu dva prsta u svojim fiktivnim nezavisnim državama da pitaju sme li se podići penzija za 3%, dok na dnevniku ide prilog o MOMA izložbi posvećenoj srpskoj arhitekturi na kojoj se pominju isključivo odvratni brutalistički spomenici NOBu. Da ne davim više. Ta država sasvim izvesno nije bila održiva, pitanje i koliko bi bila da se reformisala u nešto modernije, ali svim njenim narodima svaki dan Jugoslavije je bio blagoslov u odnosu na sve to što su im upriličili unuci i đedovi pre i posle njih. Il što pišu braća Hrvati - djedovi.
May 6May 6 Pobogu sva industrija i elektrane su radile od 6 do 2. Plus su smene bile 6-2, 2 - 10. i 10-6.Tek kad smo bili u osnovnoj skoli, mozda osamdesetih je promenjeno na 7 do 3 i smene sa osmica na dvanaesticu plus slobodan dan.