May 5May 5 4 minutes ago, Mel said:Mogu da ti potpisem da bi tako pricali rodjaci i komsije u dobrom % i za ljude ovde na forumu solidnijeg imovinskog statusa, i slavili bi da ih vide da im neko to sve oduzima onako za dan.Svakako, ali imaš u porodici ljude kojima možeš da veruješ i one kojima ne možeš. Ja znam ko je meni i kako rekao, bez ikakvog naslađivanja ili bilo čega, samo suve činjenice, koje i da su samo 50% tačne, ne bih imao problem sa posledicama koje su doživeli. Mislim da zaista preteruješ.
May 5May 5 "Opismenili su brzinski nove generacije i izgradili novu zemlju i novu ekonomiju sa svim svojim poznatim manama. Ali to je ipak bio kvantni skok za to podneblje i mentalitet. I ono sto je najvaznije, ucili su nas da kriticki mislimo. Ovaj forum je najbolji dokaz za to."Ne druze @Lo Zingaro Ovaj forum nije dokaz ni za sta, sem da ima i u Srbiji 1000 ljudi koji su, uglavnom nesto sveta videli i neke skole pozavrsavali. Totalno si omasio poentu price. Ta Jugoslavija (za razliku od prve), je nastala na revoluciji i nepravdi, jednoumlju i autokratiji. Ako je prva zglajznula u autokratiju i nepravdu, druga je bila sagradjena na njima. To ti, a i ostali, koji dele slican POV ne vidite. Zato je to bila prava grobnica naseg naroda, koji jos uvek voli JBTa, SMa i AVa, a prezire sustinsku slobodu. A sloboda ne moze da postoji bez slobode izbora i misljenja. Obe te slobode nisu postojale u SFRJ.
May 5May 5 @G. L. Nemam nameru da nastavljam ovu besmislenu raspravu. Ako nije tajna, koje si godiste (cirka)?
May 5May 5 Just now, copkillah said:Svakako, ali imaš u porodici ljude kojima možeš da veruješ i one kojima ne možeš. Ja znam ko je meni i kako rekao, bez ikakvog naslađivanja ili bilo čega, samo suve činjenice, koje i da su samo 50% tačne, ne bih imao problem sa posledicama koje su doživeli.Mislim da zaista preteruješ.Pa ne ne preterujem. Znam kome su otimali u mojoj porodici i sad ako se i potrefilo da kod tebe nisu bili neki za zaljenje to nije bitno, to je kao da se auto zaleti u ljude na stanici i sad ja i jos neko kazemo poginuo neko nas bio dobar covek i nije zasluzio a ti kazes nije bas tako, ovaj sto ga ja znam da je poginuo bas je bio olos pa i nije tako losa stvar da ih je auto sve tako zajedno poravnao.Kako moze biti dobra stva opsta pljacka imovine obicnih ljudi, kakva je uprilicena duboko u 50ima, nekih 10ak godina nakon rata, recimo kao kod nas neko da je dosao 2010te i poceo da oduzima stanove ITjevcima.I ako je dobra stvar, pa pokazite se srednja klaso, ima je na forumu u kolicinama. Podelite tu imovinu manje srecnim sugradjanima, makar auto i jednu sobu, ne mora ceo stan ili kuca.Uostalom a kome je dopala ta imovina? Sirotanovici su dobijali novogradnju na NBGu ko je imao srece itsl stanove od firmi, al im bas kuce na dobrim lokacijama i tudje njive niko nije prepisivao. Pa se pitam kome je otislo?
May 5May 5 1 minute ago, Lo Zingaro said:@G. L. Nemam nameru da nastavljam ovu besmislenu raspravu. Ako nije tajna, koje si godiste (cirka)?Mislim da smo tu negde po godinama, ako me secanje ne vara.Prvi kvartal 1983, malo pre orvelovske 1984, a taman da se zapamti raspad SFRJ. Edited May 5May 5 by G. L.
May 5May 5 Ono jes, u SFRJ nije se nosao loknasti Isus po ulicama, nisu se slavili Draza i Pavelic, svestenstvo je bilo ograniceno na prostor svojih hramova, nisu postojali rijalitiji i televizije poput Informera, postojao je JUS standard kvaliteta koga su svi morali da se pridrzavaju....Stvarno bila tamnica.Tamnica u kojoj si mogao bilo gde da otputujes i da ti dlaka sa glave ne zafali.Bice da ovi koji su rodjeni posle tog vremena bolje znaju kakvo je bilo od nas koji smo rodjeni i odrasli u tom vremenu i jos uvek nismo toliko matori da zaboravljamo.
May 5May 5 4 minutes ago, kronostime said:Tamnica u kojoj si mogao bilo gde da otputujes i da ti dlaka sa glave ne zafali.Tamnica u kojoj su pobili desetine hiljada ljudi na mrtvo jer su utripovali da bi mogli chelengovati Titovu diktaturu. tamnica u kojoj je Borislav Pekic jedva izbegao smrtu kaznu za svoja zlodela.Ali fakat jeste, danas kad idem za Grcku u ovoj tamnici vratim se pocupane kose.Bilo bi jako lepo da se malo gleda dalje od narativa za poneti kad se posmatra nesto, bilo sta.
May 5May 5 2 minutes ago, Mel said:Tamnica u kojoj su pobili desetine hiljada ljudi na mrtvo jer su utripovali da bi mogli chelengovati Titovu diktaturu. tamnica u kojoj je Borislav Pekic jedva izbegao smrtu kaznu za svoja zlodela.Ali fakat jeste, danas kad idem za Grcku u ovoj tamnici vratim se pocupane kose.Bilo bi jako lepo da se malo gleda dalje od narativa za poneti kad se posmatra nesto, bilo sta.Perspektiva nekoga ko je odrastao u toj SFRJ i perspektiva nekoga ko je odrastao u onome sto je nastalo na rusevinama iste se poprilicno razlikuje.
May 5May 5 2 minutes ago, G. L. said:Mislim da smo tu negde po godinama, ako me secanje ne vara.Prvi kvartal 1983, malo pre orvelovske 1984, a taman da se zapamti raspad SFRJ.Varas se. Razlika je 13 godina, fundamentalnih da bi ti mogao imati neko iskustvo iz bivse drzave. Drzave koja je realno imala sve mane ovog sveta i koja je bila realno neodrziva prvenstveno ekonomski ali u kojoj se disalo mnogo vise slobode nego sto ti mozes da zamislis pogotovo gad izadjes s onim izlizanim floskulama o slobodi izbora i slobodi misljenja kao bazi svega o cemu bi ti zavidela svaka random Mis Sveta. Da se razumemo, nista licno s tobom. Jednostavno neke stvari ne mozes da razumes i prilazis im ideoloski. Praksa je nesto sasvim drugo.
May 5May 5 12 minutes ago, kronostime said:Ono jes, u SFRJ nije se nosao loknasti Isus po ulicama, nisu se slavili Draza i Pavelic, svestenstvo je bilo ograniceno na prostor svojih hramova, nisu postojali rijalitiji i televizije poput Informera, postojao je JUS standard kvaliteta koga su svi morali da se pridrzavaju....Stvarno bila tamnica.Tamnica u kojoj si mogao bilo gde da otputujes i da ti dlaka sa glave ne zafali.Bice da ovi koji su rodjeni posle tog vremena bolje znaju kakvo je bilo od nas koji smo rodjeni i odrasli u tom vremenu i jos uvek nismo toliko matori da zaboravljamo.Je l znas za koga i zbog cega se koristi fraza "tamnica naroda"? Ima i "grobnica naroda".
May 5May 5 1 minute ago, Lo Zingaro said:Varas se. Razlika je 13 godina, fundamentalnih da bi ti mogao imati neko iskustvo iz bivse drzave. Drzave koja je realno imala sve mane ovog sveta i koja je bila realno neodrziva prvenstveno ekonomski ali u kojoj se disalo mnogo vise slobode nego sto ti mozes da zamislis pogotovo gad izadjes s onim izlizanim floskulama o slobodi izbora i slobodi misljenja kao bazi svega o cemu bi ti zavidela svaka random Mis Sveta.Da se razumemo, nista licno s tobom. Jednostavno neke stvari ne mozes da razumes i prilazis im ideoloski. Praksa je nesto sasvim drugo.Hoces reci da je razlika izmedju nas dvojice 13 godina i da si ti neuporedivo zivotno iskusniji - > pametniji ili sta vec?
May 5May 5 2 minutes ago, G. L. said:Je l znas za koga i zbog cega se koristi fraza "tamnica naroda"?Ima i "grobnica naroda".Austro-Ugarska? SSSR? Star Wars Imperija?
May 5May 5 1 minute ago, G. L. said:Je l znas za koga i zbog cega se koristi fraza "tamnica naroda"?Ima i "grobnica naroda".Da ti docaram sportskim recnikom: nije isto kad gledas utakmicu protiv Hajduka iz Splita i kad gledas utakmicu protiv Hajduka sa Liona.Neuporedivo je, i ako se oba kluba isto zovu.
May 5May 5 2 minutes ago, G. L. said:Hoces reci da je razlika izmedju nas dvojice 13 godina i da si ti neuporedivo zivotno iskusniji - > pametniji ili sta vec?Nisam ni pametniji ni iskusniji. Ziveo sam u SFRJ. Ti nisi.
May 5May 5 @Lo Zingaro @kronostime Ne. Mislio sam na ustaske i komunisticke pamflete, koji su se referisali tako prema Kraljevini SHS.