Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

32 minutes ago, G. L. said:

Parafrazirao sam, jbg, prastaj. Ko da pamti sve te minijature...

Screenshot_20260505_190522_com.huawei.browser_edit_203760161401719.jpg

Ne razumem, samo potvrđuješ ono što sam rekao?

• Replies 1.6k
  • Views 123.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

26 minutes ago, holden kolfild said:

uvek je sreca da ste tu mel i ti i njenih osmnaestoro deda i baba da daju pravi uvid u ono kako su se nasi roditelji mucili. svi kazu, jezivo je vreme bilo.

Tu zanimljivost sam primetio još pre bar 15ak godina, svi su porodično bili neka predratna bogataška elita, niko nije potomak sirotinje, posebno iz Beograda hihi

7 hours ago, Lo Zingaro said:

Poljsku, Estoniju, Cesku i sl. komunizam je nazadovao prvih godina jer je kod njih nivo pismenosti, razvijenog drustva i privrede bio na mnogo vecem nivou od Srbije koja je u mnogocemu licila na danasnju radikalsku. Gomila neobrazovanih koji jedva prezivljavaju na selu radeci najteze poslove bez upotrebe modernih sredstava, teski proletarijat i uski broj bogatasa od kojih je preveliki procenat stecanja kapitala u najmanju ruku diskutabilnog porekla. Takvo drustvo bi i nakon rata nastavilo da se razvija po istom kalupu. Ja Jugoslaviju 60ih pod starim sistemom vise vidim kao Tursku 60ih ili Grcku bez morskog turizma nego neku random zapadnu zemlju koja je procvala nakon zavrsetka najveceg rata.

Ipak, ja sam 1991. Švedsku zatekao kao neznatno bogatiju SFRJ.

Tek za metro, Volvo i kredite. Finansijski... so-so

Imali su veće plate, ali i sto puta veće poreze. Kulturološki, u smislu filma, sporta, teatra, muzike, književne scene i, naročito, klupske i radijske scene - bukvalno ništa. Nemamo mi pojma šta smo imali.

25 minutes ago, G. L. said:

Uzivaj u cvrstoj ruci. I navijaj da nema izbora. A mogao bi i Goli Otok da se reaktivira.

Kao u vreme JBT. Ipak su to civiliziacijski poskoci, kad nisu skokovi. covid19

ne uzivam.

niti navijam da nema slobodnih izbora. vec sam ti pisao sta mislim, da se ne ponavljam.

6 minutes ago, holden kolfild said:

kakva bratija te spopala, ne znam da li znas da je to bila revolucija?

stvarno ne znam sta ce desiti u buducnosti, ali hajde ono sto je copkillah metaforicno naveo za alt bank, hoces li plakati?

mislim da neces. i mislices da je prelepo.

Koja revolucija je bila 50 i neke?

Samo susta realnost zivota u novoj drzavi that happens to be pljackaska. Revolucija je bila tokom WWII, evt da se pise i godina posle.

Ili to pricamo o permanentnoj revoluciji, na vlast dosli partizani 45te, pa onda 55te izveli revoluciju protiv samh sebe. Moze i tako.

24 minutes ago, G. L. said:

Objasni mi onda, sa koliko je ljudskih zivota placen taj skok lo stilo dijalektickog materijalizma u SFRJ? Koliko se zemlja vise zaduzila? Koliko je izbora bilo u njoj odrzanih?

Setim se uvek Z. Puhovskog, koji onomad rece: u Hrvatskoj mozete naci fanove svih rezima i drzavnih tvorevina. Samo nema fanova Kraljevine SHS. A ona je ubila najmanje ljudi. I to ubedljivo.

Tako da, sto je nekome od vas 1 vrhunac civilizacijskog dostignuca, nekome od nas nije. I obratno.

Kako to, kako to

Politički logori u Kraljevini Jugoslaviji: Četiri zida za izolaciju i prevaspitavanje komunista

U kraljevini SHS/Jugoslaviji je izvršena prethodna agrarna reforma koja je mnoge ostavila bez poseda i imovine, ali što bi iko o tome pričao. I tako dalje, nema smisla raspravljati.

Svi vi 11. maja u Akademiju 28.

mel, nemoj me zajebavati, leba ti.

imas/te neku imovinu, koju su komi pljakasi oteli, agencija za restutuciju je vasa adresa.

ne mogu, dede mi general-majora.

e> pukovnik, iznad cin nije nikad prihvatio.

Edited by holden kolfild

3 hours ago, Kampokei said:

E, sad, koliko god je za divljenje uloga Jugoslavije u nesvrstanima i antikolonijalnom pokretu, ta drzava je iz Ustava u Ustav samu sebe rastakala i izjedala povladjivanjem nacionalistickim republickim vodjstvima.

ovo je inace teza koju zastupaju svi srpski nacionalisti od mihaila djurica, preko koste cavoskog do mila lompara.

šizoslavija

42 minutes ago, holden kolfild said:

ne izvrci.

ovo niko nije tvrdio. boli me tuki da te vratim na post od koga je pocela prica (mozes slicno meni da napises, jer sam ti kvotovao post koji blage veze nema sa mojim komentarom, osim tvog pocetnog).

sve vreme pricas o tome, sta bi bilo, kad bi bilo na ovom svetom topiku.

ti to radis sa pozicije kao da znas sta bi bilo, sa tim ne moze da se polemise.

mislim moze na nivou one ocajne serije kad je hitler pobedio.

nije se desilo.

nije se desilo, jer nije pobedio (pa ni ndh i nekakava buduca kraljevina srbija), kao sto nisu ustase i cetnici, jer su ih partizani u tom gradjanskom ratu, osim sto su branili otadzbinu, ili zarobili ili pobili.

nikakav problem.

me likey.

Kakav ti je svetitelj, takvo mu je i nasledje. A i zemlja i ideologija za koju se borio. 1 raspad po svim savovima i nestanak sa mape. Pravac - djubriste istorije.

Ostao je samo njegov mauzolej, pa idi tamo slobodno i pevaj mu panegirike ili molci, ako ti je tako titougodnije. Mozda ce ti se takvo pojanje ili tihovanje na dobro vratiti.

20 minutes ago, holden kolfild said:

mel, nemoj me zajebavati, leba ti.

imas/te neku imovinu, koju su komi pljakasi oteli, agencija za restutuciju je vasa adresa.

ne mogu, dede mi general-majora.

e> pukovnik, iznad cin nije nikad prihvatio.

Agencija za restituciju vratila je frakciju imovine. Izgubljene prihode za decenije nekoriscenja imovine agencija ne vraca, a za sad ni najvrednije komade imovine.

Tako da hvala za uputstvo u agenciju, bas je onako ... adekvatno.

Kapiram da ce agencija za restituciju dici i mrtve i tako to.

Ali sladak savet svakako, videla bih te kako bi takvu pizdariju rekao nekom ostecenom u skorijim komunistickim i fash upravnim avanturama. Nego ovo bilo davno, pa se moze jeftin humor, nije vise neprilicno.

28 minutes ago, Engineer said:

Kako to, kako to

Politički logori u Kraljevini Jugoslaviji: Četiri zida za izolaciju i prevaspitavanje komunista

U kraljevini SHS/Jugoslaviji je izvršena prethodna agrarna reforma koja je mnoge ostavila bez poseda i imovine, ali što bi iko o tome pričao. I tako dalje, nema smisla raspravljati.

Je l polemises sa mnom ili sa prof. Zarkom Puhovskim, koji je te reci izneo?

Cisto da znam da li da ti odgovorim.

nije humor, no realnost.

nastavite da zivite u sbbkbb jugoslaviji koja se nije se desila, jer, jebi ga - kraljevina i jvuo volela vise hitlera nego otazbinu.

8 minutes ago, G. L. said:

Kakav ti je svetitelj, takvo mu je i nasledje. A i zemlja i ideologija za koju se borio. 1 raspad po svim savovima i nestanak sa mape. Pravac - djubriste istorije.

Ostao je samo njegov mauzolej, pa idi tamo slobodno i pevaj mu panegirike ili molci, ako ti je tako titougodnije. Mozda ce ti se takvo pojanje ili tihovanje na dobro vratiti.

svetitelja nemam, a ni nasledje.

za drugu recenicu>. Pravac - djubriste istorije, o tim tvojim bradatim spodobama, srecom sam ucio i to kao sto je trebalo - na strani fasista.

meni mozda mauzolej, a tebi prostranstvo ade, taman da nadjes djenerala.

cimni cotrica, homena, radovanovica i tu cetnkicku ekipu.

mozda ga nadjete.

Kapiram sad malo bolje ovo levo krilo PPPa. Vi bi ste sad potpisali da se vrati SFRJ/JUS/KPJ i sl., ali da glasate na izborima i da vas cuvaju sudovi, Ustav i zakoni. Uz to: da vam obrazovanje i lecenje budu 100% besplatni, svaka sloboda prisutna, da letujete 2x i zimujete 10ak dana i da zaradjujete 2000-3000€+ (JUD adjusted by inflation). Sve to ne mrdajuci iz Srbije.

Pa, rodjaci, ne ide to tako.

Ne moze i cvrsta ruka i slobode, te komunizam i visok HDI. A 45 godina ispiranja mozga daju bas takve posledice, da se sanja o svedskom standardu dok se priprema krvavi rat 1991.