May 5May 5 2 hours ago, Kampokei said:To ne menja cinjenicu da je druga inacica Jugoslavije ipak predstavljala civilizacijski napredak. Zenska emancipacija, antikolonijalna politika, industrijalizacija i sa njom uvezana urbanizacija i obrazovna ekspanzija. E, sad, koliko god je za divljenje uloga Jugoslavije u nesvrstanima i antikolonijalnom pokretu, ta drzava je iz Ustava u Ustav samu sebe rastakala i izjedala povladjivanjem nacionalistickim republickim vodjstvima.zenska emancipacija - okantikolonijalna politika - okindustrijalizacija - to je bio istorijski trenutakobrazovna ekspanzija - svuda prisutna u Evropi, niko nije hteo da skoluje neke seljane do XXog veka, i svi su poceli da skoluju seljane kad je tehnologija uznapredovala i kad se dobar deo planete prebacio sa poljoprivrede na drugacciju raspodelu ekonomije. Skoluju Rumuni, skoluju Nemci, skoluju englezi, Vijetnamci Iranci, pa sto ne bi i Tito.I ne moze overall civilizacijski pomak da bude zemlja gradjena na laznim anrativima koja sve vreme mazi i pazi nacionalizam ako je makar hrvatski, dok prodaje bratstvo i jedinstvo BOsancima i Srbima, i strelja ljude za osnivanje politicke stranke.Tu ima malo previse minuseva, prelazak iz demokratije u carstvo bilo koje vrste pa makar i Titovo je vec preupitno, pa i da nije sproveo cistku i golu pljacku nepodobnika nakon rata.Kome je dobro u kucu mu stiglo.
May 5May 5 13 minutes ago, copkillah said:ne znam o čemu pričaš zaistaParafrazirao sam, jbg, prastaj. Ko da pamti sve te minijature...
May 5May 5 1 hour ago, G. L. said:Upravo je ova tema, u poslednjih 10ak stranica, pokazala zasto smo tu gde jesmo. Svi vi koji origenisticki zalite za SFRJ i njenim "slobodama", ste kao danasnji Iranci, koji zale za slobodama u vreme shaha. Vladavina mula je napravila od shaha Reze Pahlavija 1 mucenika i sampiona demokratije. I sad bi protivnici mula da vrate rezim, koji su njihovi ocevi ili dede zbacili 1979.A taj Reza Pahlavi je bio "sampion demokratije", taman koliko sam ja gradonacelnik grada u kom zivim.I nijedna kolicina spina to ne moze da okrene.uvek je sreca da ste tu mel i ti i njenih osmnaestoro deda i baba da daju pravi™ uvid u ono kako su se nasi roditelji mucili. svi kazu, jezivo je vreme bilo.
May 5May 5 14 minutes ago, Engineer said:Nisam siguran. Jer ti fanovi ne tvrde da je sve bilo sjajno ili ne daj bože idealno. Već samo da je bilo bolje nego pre ili kasnije. I tu su verovatno u pravu. Čak i neosporivi zločini, represije i politički progoni za koje se svi hvataju, nisu gori ni od čega što smo imali i pre, od Karađorđa, i kasnije, do Vučića. To nije opravdanje ni za šta i ni za koga, već samo ukazivanje na činjenice, velikoj većini nepoznate. Ali ljudi vole da odaberu neki period istorije koji će idealizovati, posebno ako je začinjen porodičnim iskustvimaExtra. Objasni mi onda, sa koliko je ljudskih zivota placen taj skok lo stilo dijalektickog materijalizma u SFRJ? Koliko se zemlja vise zaduzila? Koliko je izbora bilo u njoj odrzanih? Setim se uvek Z. Puhovskog, koji onomad rece: u Hrvatskoj mozete naci fanove svih rezima i drzavnih tvorevina. Samo nema fanova Kraljevine SHS. A ona je ubila najmanje ljudi. I to ubedljivo. Tako da, sto je nekome od vas 1 vrhunac civilizacijskog dostignuca, nekome od nas nije. I obratno.
May 5May 5 6 minutes ago, G. L. said:Parafrazirao sam, jbg, prastaj. Ko da pamti sve te minijature...Pa dobro, ima ih koji pamte i utakmicu na Poljudu i igrace oba kluba koji placu, a i zajednicki transparent sa zagrebackom bracom "Druze Tito mi ti se kunemo"Do duse - to je bilo pre tvog vakta.🤣 Edited May 5May 5 by kronostime
May 5May 5 1 minute ago, holden kolfild said:uvek je sreca da ste tu mel i ti i njenih osmnaestoro deda i baba da daju pravi™ uvid u ono kako su se nasi roditelji mucili. svi kazu, jezivo je vreme bilo.Uzivaj u cvrstoj ruci. I navijaj da nema izbora. A mogao bi i Goli Otok da se reaktivira. Kao u vreme JBT. Ipak su to civiliziacijski poskoci, kad nisu skokovi.
May 5May 5 1 minute ago, kronostime said:Pa dobro, ima ih koji pamte i utakmicu na Poljudu i igrace oba kluba koji placu, a i zajednicki transparent sa zagrebackom bracom "Druze Tito mi ti se kunemo"🤣Sto znaci tacno sta?
May 5May 5 4 minutes ago, holden kolfild said:uvek je sreca da ste tu mel i ti i njenih osmnaestoro deda i baba da daju pravi™ uvid u ono kako su se nasi roditelji mucili. svi kazu, jezivo je vreme bilo.Nekom je i sad zlatno doba. Ipak moj sedamnaesti deda kaze da je demokratija bila ukinuta u SFRJ, da je nekolo desetina hiljada ljudi ubijeno posle rata onako malo da se ucvrsti vlast i za svaki slucaj, da je privatna svojina obicnih ljudi popljackana i razdeljena medju bratijom.Tako i sad, neko kuka da je okrnjena demokratija i da vlast krade, neko zadovoljan sto mu je stranka obezbedila posao i more.
May 5May 5 5 minutes ago, G. L. said:Extra.Objasni mi onda, sa koliko je ljudskih zivota placen taj skok lo stilo dijalektickog materijalizma u SFRJ? Koliko se zemlja vise zaduzila? Koliko je izbora bilo u njoj odrzanih?Setim se uvek Z. Puhovskog, koji onomad rece: u Hrvatskoj mozete naci fanove svih rezima i drzavnih tvorevina. Samo nema fanova Kraljevine SHS. A ona je ubila najmanje ljudi. I to ubedljivo.Tako da, sto je nekome od vas 1 vrhunac civilizacijskog dostignuca, nekome od nas nije. I obratno.SFRJ je bila manje zaduzena za 40 godina nego svi ovi torovi sada.
May 5May 5 2 minutes ago, G. L. said:Tako da, sto je nekome od vas 1 vrhunac civilizacijskog dostignuca, nekome od nas nije. I obratno.ne izvrci. ovo niko nije tvrdio. boli me tuki da te vratim na post od koga je pocela prica (mozes slicno meni da napises, jer sam ti kvotovao post koji blage veze nema sa mojim komentarom, osim tvog pocetnog). sve vreme pricas o tome, sta bi bilo, kad bi bilo na ovom svetom topiku. ti to radis sa pozicije kao da znas sta bi bilo, sa tim ne moze da se polemise. mislim moze na nivou one ocajne serije kad je hitler pobedio.nije se desilo.nije se desilo, jer nije pobedio (pa ni ndh i nekakava buduca kraljevina srbija), kao sto nisu ustase i cetnici, jer su ih partizani u tom gradjanskom ratu, osim sto su branili otadzbinu, ili zarobili ili pobili.nikakav problem. me likey.
May 5May 5 1 hour ago, Lord Protector said:Manje razvijene ekonomije po pravilu imaju veće stope rasta jer uvoze tehnologiju i preskaču faze razvoja. Međutim, ključni problem nije samo u brojkama, već u strukturi tog rasta, kvalitetu. Rast u Kraljevini bio je organski, ali spor i zavisan od stranog kapitala, dok je socijalistički rast bio forsirana akumulacija. Pitanje za kritičko razmišljanje: Da li je bolje imati 1030 evra u sistemu koji je tržišno održiv, ili 105 evra u sistemu koji eksponencijalno raste ali na "veštačkim plućima" stranih kredita i neodržive teške industrije?Poređenje Leskovca sa Mančesterom je više marketinški trik tog doba nego realnost, ali taj "srpski Mančester" je ipak bio dokaz da je domaći građanski kapital mogao da stvori tekstilnu industriju bez državnog dekreta, što je u socijalizmu postalo nezamislivo. Skoro svi veliki socijalistički kombinati i fabrike su nastali na temeljima industrije koja je pokrenuta u Kraljevini, i koja je nacionalizovana.Teza o neophodnosti Titovog modela za opismenjavanje seljaštva je najjači argument, ali...Kraljevina je negovala vrhunsku intelektualnu elitu školovanu na Sorboni i kojekude (tzv. "pariški i bečki đaci"), ali je zapostavljala širu bazu.Socijalizam: Napravio je obrnutu stvar – masovno obrazovanje koje je stvorilo tehničku inteligenciju, ali je istovremeno uvelo ideološki filter.Kritičko mišljenje je ironičan nusproizvod: sistem nas je učio da mislimo marksistički-dijalektički (što je u suštini kritički metod), a onda smo taj metod upotrebili da srušimo sam sistem. Ja sam 1970. godište, video sam i iskusio sve.Što se tiče poređenja sa Španijom i Portugalom: Portugal (Salazar) i Španija (Franko) su bili pod sankcijama i u (samo)izolaciji. Kraljevina Jugoslavija je bila integrisana u evropske tokove kapitala. Da nije bilo rata, transformacija bi verovatno išla putem Grčke ili Italije (da zamenimo Austriju) – haotično, korumpirano, ali sa očuvanim privatnim vlasništvom i bez gubitka 40 godina na eksperiment zvani "dogovorna ekonomija".Ispravno detektuješ da je socijalizam "izvukao narod iz blata", ali previđaš cenu tog izvlačenja. Socijalistička modernizacija je bila ekstenzivna (trošenje resursa i ljudi), a ne intenzivna (efikasnost).Ipak, tvrdnja da nas je taj sistem učio da "kritički mislimo" je više kompliment našem inatu nego nameri tadašnjeg CK SKJ Mogao bih se nacelno sloziti s vecinom posta jer si ipak izbrusio prethodnu analizu kraljevine. Sustina je globalni istorijski momentum u kome se jugoslaviija nasla u komunistickoj sferi I objektivna neodrzivost socijalistickog ekonomskog modela koji joj je paradoksalno pomogao ù pocetnoj komplikovanoj fazi. Ne slazem se sa grckim i italijanskim scenariom zbog prevelikog etnickog nerazresivog problema. Puklo bi kao i Sfrj i to verovatno mnogo ranije.
May 5May 5 3 minutes ago, holden kolfild said:nikakav problem.me likey.partizani su se pokazali kad nije viso bilo Tita da ih drzi ko rogove u vreci. Uprilicili su jos jednu koljacinu, ovaj put pred kamerama. Bas nista tu nije bilo za lajki ali svakako stvar tvog ukusa.
May 5May 5 Ti sto su se klali su bili Partizani, taman koliko je knez Pavle bio komunista... Edited May 5May 5 by radisa
May 5May 5 9 minutes ago, Mel said:Nekom je i sad zlatno doba. Ipak moj sedamnaesti deda kaze da je demokratija bila ukinuta u SFRJ, da je nekolo desetina hiljada ljudi ubijeno posle rata onako malo da se ucvrsti vlast i za svaki slucaj, da je privatna svojina obicnih ljudi popljackana i razdeljena medju bratijom.Tako i sad, neko kuka da je okrnjena demokratija i da vlast krade, neko zadovoljan sto mu je stranka obezbedila posao i more.kakva bratija te spopala, ne znam da li znas da je to bila revolucija? stvarno ne znam sta ce desiti u buducnosti, ali hajde ono sto je copkillah metaforicno naveo za alt bank, hoces li plakati? mislim da neces. i mislices da je prelepo.