May 4May 4 2 hours ago, D11 said:Odakle ti ovo?Ja sam to u Politici pronašao u stvarima pokjnog mi ćaleta tek pre par godina. Mislim da je malo drugačiji napis. Neki redovi su podvučeni. Nisam ni znao da moji to čuvaju. Edited May 4May 4 by zmanic
May 5May 5 Bješe simpatična ona stražara pored Kuće Cvijeća. Kao neka španska vila sa atrijumom. Užička, Andre Nikolića, O3... Ekipo, Tila valja gledati u kontekstu vremena u kome je djelovao. A bogami i prostora. I vidjeti deltu iks koju je napravio kod većine divljaka koji su naseljavali Jugoslaviju. Najeo ih, opismenio, obrazovao...Razmišljam o generaciji mojih roditelja koji su u djetinjistvu bili gladni, a onda odjednom završili fakultete iz državnih studentskih domova, dobili poslove, stanove, kupili kola, kućanske aparate... Nestvarni civilizacijski pomak. Ne znam sa čim bi to danas uporedio.
May 5May 5 druktito prica engleski 1952., jebe ga rec simpathy a posebno aspirations; radi se o 1 nevidjenom shmekeru nevertheless!(intervju oko 1:30)druktito zna da je proslo Trumanovo vreme, kada su nasi gladni pretci ladili trumanova jaja“I ove zime prijeti glad”“Ljetos je Jugoslavija pretrpjela najgore suše u svojoj povijesti. Usjevi su propali, a zbog nedostatka stočne hrane, poklana je stoka. I ove zime Jugoslaviji prijeti glad. Sve to ozbiljno utječe na sigurnost sjevernoatlantskog područja. Ti događaji opasno oslabljuju sposobnost Jugoslavije da se brani od agresije, jer, među ostalim posljedicama, ugrožava borbenu sposobnost jugoslavenskih oružanih snaga”, kazao je Truman, nakon čega je pomoć odobrena pa su u Jugoslaviju idućih godina poslani, žitarice, sjeme i nafta.Pa se (druktito) preshaltovao na Novi Program$99 mil1. This Report has been prepared on the assumption that it is of great political and military importance to the United States, the United Kingdom, France and the Western world generally to maintain the advantages which the existence of an independent Yugoslavia outside the Soviet orbit confers upon the West, to avoid the [Page 1285]consequences which a collapse of Yugoslav resistance to the USSR would entail, and to move Yugoslavia further in the direction of the West.2. An estimate of Yugoslavia’s balance of payments in the year July 1, 1952 to June 30, 1953, has been prepared and is given in Appendix C.2 This estimate shows that, after allowance has been made for all financial facilities at present in prospect, the maintenance of a volume of imports only slightly above that of 1949 will necessitate further assistance of about $99 million and the taking of steps to deal with problems relating to Yugoslavia’s investment and external debts.druktito zna da od dzugashvilija nema lebaali mnogo pusi druktito Edited May 5May 5 by Bud Stonebraker
May 5May 5 1 hour ago, milfisland said:Bješe simpatična ona stražara pored Kuće Cvijeća. Kao neka španska vila sa atrijumom. Užička, Andre Nikolića, O3...Ekipo, Tila valja gledati u kontekstu vremena u kome je djelovao. A bogami i prostora. I vidjeti deltu iks koju je napravio kod većine divljaka koji su naseljavali Jugoslaviju. Najeo ih, opismenio, obrazovao...Razmišljam o generaciji mojih roditelja koji su u djetinjistvu bili gladni, a onda odjednom završili fakultete iz državnih studentskih domova, dobili poslove, stanove, kupili kola, kućanske aparate... Nestvarni civilizacijski pomak. Ne znam sa čim bi to danas uporedio.Andre Nikolića ne dotiče Kuću cveća ona pocinje od Topčiderske zvezde i ide preko Senjaka.
May 5May 5 1 hour ago, milfisland said:Razmišljam o generaciji mojih roditelja koji su u djetinjistvu bili gladni, a onda odjednom završili fakultete iz državnih studentskih domova, dobili poslove, stanove, kupili kola, kućanske aparate... Nestvarni civilizacijski pomak. Ne znam sa čim bi to danas uporedio.Ovo je tačno, ali svi nekako zaboravljaju da ubace u jednačinu kako je za nečiji civilizacijski pomak neko drugi platio gubitkom svoje imovine, a neki i gubtkom glave.
May 5May 5 Re: Interview(trivia)Upućivanje brzih pogleda sa lako naklonjenom glavom, praćeno šeretskim izrazom lica, ponešto nervozni pokreti ruku podsećaju me na jednog savremenog vođu države, ввп naime.
May 5May 5 Za svaki civilizacijski pomak je neko drugi platio gubitkom glave ili imovine - to je, jednostavno, istorija civilizacije.
May 5May 5 1 hour ago, Filozof manijak said:Ovo je tačno, ali svi nekako zaboravljaju da ubace u jednačinu kako je za nečiji civilizacijski pomak neko drugi platio gubitkom svoje imovine, a neki i gubtkom glave.Ne samo neko drugi, radi se o desetinama hiljada ljudi koji su ni luk jeli ni luk mirisali da zasluze sve to. Covek iz detetove familije kome su sve oduzeli, a ostao je siroce kao dete, kome je tetka platila trgovacku skolu i koji je bio na nogama decenijama u kucu nije ulazio otprilike radeci i sticuci, i imao odlicnu kucu i radnju na dobrom mestu ali nikakve avione i kamione, pola foruma je u tom statusu. Umro je tako od nicega ni par godina nakon sto su mu uzeli kucu plac i radnju. Iza njega je ostalo jedno od dece teski invalid. Nigde se on ne vodi kao neka zrtva necega, jos je i dobro prosla ta porodica kakvih jos prica ima...
May 5May 5 9 minutes ago, kronostime said:Za svaki civilizacijski pomak je neko drugi platio gubitkom glave ili imovine - to je, jednostavno, istorija civilizacije.tim koji nisu imali sreće to onda nije civilizacijski pomak.Samo kažem da se ne čudimo što dosta njih to vreme ne posmatra kao pomak. Edited May 5May 5 by Filozof manijak
May 5May 5 Raspodela glava na žive i mrtve kao i imovine na imati i nemati je u osnovi i najvažnija raspodela u ljudskoj (ne)prirodi.Najgore od svega što su nam procene pre svega lične.
May 5May 5 pa naravno da su lične, voleo bih da vidim tog objektivnog i neličnog.Neki radikalski proleteri i elita će i za period nakon 2012. reći da su doživeli civilizacijski pomak Jbg.
May 5May 5 1 hour ago, Filozof manijak said:Ovo je tačno, ali svi nekako zaboravljaju da ubace u jednačinu kako je za nečiji civilizacijski pomak neko drugi platio gubitkom svoje imovine, a neki i gubtkom glave.Zato je vazno biti oni prvi koji ce profitirati, nego oni drugi sto ce platiti glavom, slobodom ili imovinom. I onda se ljutimo na Mileta i Slavicu sto gledaju da uvek budu uz vlast. Cist pragmatizam..
May 5May 5 7 minutes ago, Filozof manijak said:tim koji nisu imali sreće to onda nije civilizacijski pomak.Samo kažem da se ne čudimo što dosta njih to vreme ne posmatra kao pomak.Jbg, da li je nesto pomak ili nije u odnosu na predhodno stanje se meri time koliko je uticalo na vecinu.SFRJ je bila pomak u odnosu na Kraljevinu Jugoslaviju samim time sto je duplo duze trajala, da ne pricamo o obrazovanju, industriji, medjunarodnom ugledu...Svi ovi brlozi nastali posle nje su daleko od toga sto je ona bila, a i oni su nastali na gubljenju glava i imovine neduznih.Vreme SFRJ je proslost, a i Tito je umro pre skoro pola veka - da li ce se za sve greske i dalje kriviti proslost ili ce se konacno krenuti u sredjivanje sadasnjosti u ime neke bolje buducnosti? Edited May 5May 5 by kronostime