Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

33 minutes ago, copkillah said:

Imovinu su mahom gubili oni koji su je stekli kako današnji "tajkuni" stiču. Ne sporim da je stradao i ko ne treba, ali kao što reče neko pre neki dan, tako će i za vlasnike Alta banke neko za 100 godina da priča kako su zli studenti hteli da mu otmu sve.

Zamisli da SNS svakome ko ima vikendicu oduzme stan, ili ko ima trosoban stan oduzme jednu sobu. Zasto? Pa to su ukrali dok su "zuti" bili na vlasti. Mozda ne svi, ali bilo je puno lopova i korupcije za vreme "DOSmanlija" aka "uhapsite Miskovica".

Odakle postenom coveku bila kakva ustedjevina i imovina. Zna se da ima samo onaj ko muva.

Da li vidis patern u nacinu kako se brani/opravdava jedna ideologija?

• Replies 1.6k
  • Views 123.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

1 minute ago, x500 said:

Zamisli da SNS svakome ko ima vikendicu oduzme stan, ili ko ima trosoban stan oduzme jednu sobu. Zasto? Pa to su ukrali dok su "zuti" bili na vlasti. Mozda ne svi, ali bilo je puno lopova i korupcije za vreme "DOSmanlija" aka "uhapsite Miskovica".

Odakle postenom coveku bila kakva ustedjevina i imovina. Zna se da ima samo onaj ko muva.

Da li vidis patern u nacinu kako se brani/opravdava jedna ideologija?

Osim što to nema veze sa onim o čemu pričam. Ako je imovina oduzeta vlasnicima fabrika u kojima su deca ostajala bez udova, hoćeš da kažeš da je to bilo neopravdano? Kao što sam već rekao, uopšte ne sporim da su nastradali i oni koji to nisu zaslužili, koji jesu poštenim radom nešto stekli. Ali uz njih pokušavaju da se provuku i oni kojima je trebalo oduzeti sve što imaju, a takvih nije mali broj.

Uostalom, mi pričamo o zemlji u kojoj Nikola Pašić ima spomenik u centru grada lol

Ljudi od postanka vremena, do većeg bogatstva mahom dolazili na isti način, uz različite metode. Neko kriminalom i čistim otimanjem, neko izrabljivanjem i iskorišćavanjem sirotinje. Kako god da okreneš, onaj ko se tako obogatio nema pravo da se žali ako mu sve to bude oduzeto.

*edit

Nepregledno, napisao ispod ponovo.

Edited by Lo Zingaro

21 minutes ago, copkillah said:

Osim što to nema veze sa onim o čemu pričam. Ako je imovina oduzeta vlasnicima fabrika u kojima su deca ostajala bez udova, hoćeš da kažeš da je to bilo neopravdano? Kao što sam već rekao, uopšte ne sporim da su nastradali i oni koji to nisu zaslužili, koji jesu poštenim radom nešto stekli. Ali uz njih pokušavaju da se provuku i oni kojima je trebalo oduzeti sve što imaju, a takvih nije mali broj.

Uostalom, mi pričamo o zemlji u kojoj Nikola Pašić ima spomenik u centru grada lol

Ljudi od postanka vremena, do većeg bogatstva mahom dolazili na isti način, uz različite metode. Neko kriminalom i čistim otimanjem, neko izrabljivanjem i iskorišćavanjem sirotinje. Kako god da okreneš, onaj ko se tako obogatio nema pravo da se žali ako mu sve to bude oduzeto.

Moji su sticali generacijama i skoro sve izgubili jednim potezom agrarne reforme. Pradeda i deda su stradali direktno zbog toga. Voleo bih da je neko njima objasnio da je to zbog progresa.

Zato danas potomci udbinih generala uživaju u svom tajkunskom bogatstvu i njih niko ne dira.

Jbg, kako li je nastala crvena buržoazija? Poštenim radom svakako nije

• Popular Post
1 hour ago, Lord Protector said:

Iako je bila agrarna zemlja, Kraljevina je imala jednu od najviših stopa industrijskog rasta u Evropi tokom tridesetih godina prošlog veka, čak i nakon Velike depresije.

Rece Vucic pre par godina da imamo veci godisnji industrijski rast od EU i to je bio jedan od retkih trenutaka kad nesto nije slagao. Naravno da se nije setio da pomene neverovatan srazmer obima dveju ekonomija. Tako i tebi izmace da rast od 5% necega sto vredi 100 iznosi 105. A rast od 3% necega sto vredi 1000 je 1030. Lepo izgleda 5% na papiru ali ja i dalje vise volim da imam npr. €30 nego €5

Avio-industrija: Jugoslavija je pre Drugog svetskog rata proizvodila sopstvene avione (IK-3 je bio u rangu sa tadašnjim Meseršmitima). Imali smo fabrike poput Ikarusa i Rogožarskog.

Jugoslavija je proizvela ukupno 13 komada IK-3

Tekstil i rudarstvo: Bor i Trepča su bili giganti i tada, a tekstilna industrija u Leskovcu je opravdano nosila naziv "srpski Mančester".

Bor i Trepca su bili istinski giganti, ali su korist od njih imali iskljucivo francuzi i englezi (kao sto to danas imaju kinezi) a lokalcima je osim niskih nadnica ostajala jalovina, zagadjenje i odlicna statistika za nas google zaludnike da bi mogli da je koristimo u verbalnom forumskom prepucavanju nakon ravno 100 godina. Leskovac je srpski Mancester bas onoliko koliko je Novi Sad srpska Atina ili onaj klinac koji je igrao prosle godine u Zvezdi (zaboravih ime) srpski Mesi. Lepo zvuci ali opet bolje ne ulaziti u brojeve.

Poređenje sa današnjim "radikalskim" manirima ne stoji kada se pogleda tadašnji intelektualni krem. U to vreme u Beogradu rade i stvaraju ljudi poput Milutina Milankovića, Mike Alasa, Slobodana Jovanovića. Beogradski univerzitet je bio centar kritičke misli, a ne partijska ispostava. Građanski sloj je bio vaspitavan na vrednostima Pariza, Londona i Beča. To nije bila "skorojevićka" elita, već sloj sa ozbiljnim obrazovanjem i manirima, sa građanskim korenima nastalim još u 19 veku.

Beogradski univerzitet je srecom i danas centar kriticke misli. Broj i procenat intelektualaca vaspitanih i odraslih za vrednostima Pariza, Londona i Beca je sigurno veci nego u to doba. Pocnimo samo od dostupnosti i mogucnosti visokog obrazovanja nekada i sada. To je smesno i porediti.

Kraljevina je, uprkos svim političkim krizama i diktaturi kralja Aleksandra, imala ozbiljan pravosudni sistem zasnovan na najboljim evropskim zakonima. Stabilnu valutu (dinar) koja je bila konvertibilna i vezana za zlato.

Slobodnu štampu (u određenim periodima) koja je po oštrini kritike bila svetlosnim godinama ispred onoga što je usledilo u jednopartijskom sistemu, pa i danas.

Ozbiljan pravosudni sistem se zasniva prvenstveno na svom stepenu autonomije a tek onda na vrsti zakona. Ti si pravnik ako se ne varam. Problem danasnje Srbije kao i one u kraljevini nisu niti su bili nakaradni zakoni vec sudstvo koje ih ne primenjuje na adekvatan nacin ili ih uopste ne primenjuju jer to tako odgovara trenutnoj vlasti.

Poređenje sa Turskom 60-ih je prilično promašeno. Kraljevina je bila integrisana u evropske tokove. Da nije bilo rata, Jugoslavija bi verovatno pratila put Austrije ili Italije, a ne Turske.

Kraljevina bez demokratije i korumpirane elite bi vise naginjala na postratovske Portugal i Spaniju koje su pocele da se modernizuju tek pocetkom 80ih a do tada su bile vise treci svet nego zapadne drzave. Da ne pominjem koliko su u startu bile vise razvijene nego nasa kraljevina.

Modernizacija je već tekla – gradovi su se munjevito menjali, uvodila se struja, gradili moderni putevi i mostovi koji su i danas u upotrebi.

Tako da je ideja o Titovom "Periklovom dobu" koja se često plasira po meni ideološki nategnuta i netačna. Ne mislim na tebe, već da je to čest narativ.

Da ne bude zabune, nisam komunista niti bih pozeleo ni jednoj drzavi da joj komunisti dodju na vlast. Ali ono sto su Tito i ekipa uradili u prvih 20 godina je bilo neophodno i neizbezno da bi se uspostavila nova funkcionalna drzava nakon onakvog krvavog i razarajuceg rata u zemlji ciju su ogromnu vecinu cinili siromasni nepismeni seljaci navikli na cinjenicu da je patnja i ugnjetavanje vec u difoltu kad dodjes na ovaj svet. Opismenili su brzinski nove generacije i izgradili novu zemlju i novu ekonomiju sa svim svojim poznatim manama. Ali to je ipak bio kvantni skok za to podneblje i mentalitet. I ono sto je najvaznije, ucili su nas da kriticki mislimo. Ovaj forum je najbolji dokaz za to. Znamo da je taj sistem neodrziv i slicno, glupo je o tome uopste i raspravljati ali sva ta prica o kraljevini koja izgleda kao zurke sa "Senki nad Balkanom" ili "Moj te video" je smesna.

53 minutes ago, Filozof manijak said:

Moji su sticali generacijama i skoro sve izgubili jednim potezom agrarne reforme. Pradeda i deda su stradali direktno zbog toga. Voleo bih da je neko njima objasnio da je to zbog progresa.

Zato danas potomci udbinih generala uživaju u svom tajkunskom bogatstvu i njih niko ne dira.

Da me ne razumeš pogrešno, ne odnosi se direktno na tebe, ali slušao sam i u svojoj (široj) familiji te priče o sticanju generacijama i nepravedno oduzetom. Direktni potomci pričaju isto kao i ti, dok drugi delovi porodice tvrde kako to nije bilo baš tako. Iskustvo i istorija govore da je neuporedivo veća šansa da su ovi drugi u pravu, a ne direktni potomci.

I još jednom, uopšte ne dovodim u pitanje to što ti konkretno kažeš za svoje, bilo je i toga naravno, ali neretko je bio slučaj da ništa što je oduzeto nije nepravedno oduzeto.

Što se crvene buržoazije tiče, jebiga, pobednici pišu istoriju, drugačija vremena i okolnosti. Ne kažem to kao opravdanje, već kao objašnjenje, svakako nije bio pošten rad kod onih koji su se (bezobrazno) obogatili. Ali takođe, smatram da je svako ko je dobio metak tokom rata, apsolutno zaslužio zauzvrat nešto od države. Neki su to zloupotrebili, neki nisu.

Ja se samo nadam da će makar sada, kada dođe trenutak, pravedno ali beskompromisno da se oduzima, pa neka kukaju potomci za 100 godina koliko žele.

2 hours ago, copkillah said:

Imovinu su mahom gubili oni koji su je stekli kako današnji "tajkuni" stiču. Ne sporim da je stradao i ko ne treba, ali kao što reče neko pre neki dan, tako će i za vlasnike Alta banke neko za 100 godina da priča kako su zli studenti hteli da mu otmu sve.

Ne. Nisu gubili samo tajkuni, to je bilo samo incijalno kad su nacionalizacijom uzeli u drzavno vlasnistvo rudnike itsl. Posle (50ih) je bio jako sirok zahvat, i sa moje i sa suprugove strane to su isti ljudi kao i mi danas koji su ostali bez svojine, jaca srednja klasa tadasnjeg vremena, neki i koji su krenuli od nule i bavili se solo trgovinom, nisu eksplaotisali nikog, neki koji su imali malo vise zemlje od nasledjenog.

Fan fakt, jedini razlog sto moj deda komi nije ostao bez dinara je sto je bio u stranci i objasnjeto mu je da odradi deobu odmah jer krece nacionalizacija poljoprivrednog zemljista. A nekima istim takvima nije imao ko da objasni jer nisu bili u komi stranci. I tako moji odrade deobu, jer kao sto je poznato tad su imanja funkcionisala po zadruznom principu, a ko to nije znao, da odradi deobu na 5 odraslih koji zive od jednog imanja koje se vodi na starinu, oni su ispusili.

Prica kako su stradali samo tadasnji Miskovici je vrlo vrlo daleko od realnosti.

Realnost je vise da jednoj polovini foruma poupadaju oni sto kod SNSa stoje za crvenku i odvale ih od kuca automobila i vikendica. I kazu sto ti imas a ja nemam. Molim lepo. Ako ste za to samo napred, dacu vam nekoliko lokacija na kojima u neuslovima zive ti koje SNS vada po skupovima sa malom decom, pa ih primite na stan i ulozite im u obrazovanje onako najdirektnije kako su to morali Srbi 50ih godina. Ako smatrate da je to a way to go. Ako ne smatrate, onda samo napred da moralizirate na prazno sa bedzem honora Vidi me mama ja sam komunista sa obe ruke oko svoje imovine koju ako je moguce sticem radom za zapadne kapitaliste.

Edited by Mel

1 hour ago, Filozof manijak said:

Oni su sve svi to zasluzili snagom oruzja. I oni i njihove druge supruge kojima su se redom izzenili kad su usli u pare. Ko i ovi sada uostalom, sve zasluzni balvani i njihove sponze.

5 hours ago, kronostime said:

Jbg, da li je nesto pomak ili nije u odnosu na predhodno stanje se meri time koliko je uticalo na vecinu.

SFRJ je bila pomak u odnosu na Kraljevinu Jugoslaviju samim time sto je duplo duze trajala, da ne pricamo o obrazovanju, industriji, medjunarodnom ugledu...

Svi ovi brlozi nastali posle nje su daleko od toga sto je ona bila, a i oni su nastali na gubljenju glava i imovine neduznih.

Vreme SFRJ je proslost, a i Tito je umro pre skoro pola veka - da li ce se za sve greske i dalje kriviti proslost ili ce se konacno krenuti u sredjivanje sadasnjosti u ime neke bolje buducnosti?

SFRJ je duze trajala od KSHS ne zbog kvaliteta njih samih kao takvih, vec zbog istorijskih okolnosti. Mesas babe i zabe.

9 minutes ago, copkillah said:

Da me ne razumeš pogrešno, ne odnosi se direktno na tebe, ali slušao sam i u svojoj (široj) familiji te priče o sticanju generacijama i nepravedno oduzetom. Direktni potomci pričaju isto kao i ti, dok drugi delovi porodice tvrde kako to nije bilo baš tako. Iskustvo i istorija govore da je neuporedivo veća šansa da su ovi drugi u pravu, a ne direktni potomci.

I još jednom, uopšte ne dovodim u pitanje to što ti konkretno kažeš za svoje, bilo je i toga naravno, ali neretko je bio slučaj da ništa što je oduzeto nije nepravedno oduzeto.

Što se crvene buržoazije tiče, jebiga, pobednici pišu istoriju, drugačija vremena i okolnosti. Ne kažem to kao opravdanje, već kao objašnjenje, svakako nije bio pošten rad kod onih koji su se (bezobrazno) obogatili. Ali takođe, smatram da je svako ko je dobio metak tokom rata, apsolutno zaslužio zauzvrat nešto od države. Neki su to zloupotrebili, neki nisu.

Ja se samo nadam da će makar sada, kada dođe trenutak, pravedno ali beskompromisno da se oduzima, pa neka kukaju potomci za 100 godina koliko žele.

Nikad nije nepravedno dok ne osetimo na sopstvenoj koži, tuđa muka nikad ne boli.

Sve su ovo pojedinačne sudbine i anegdotalne priče kojima je cilj da prikažem kako percepcija stare Juge u mnogome zavisi na kojoj strani društvene raspodele je ko završio.

Što se mene tiče glavni pokazatelj njene kakvoće je koliko je trajala posle Titove smrti i kako je završila. Da je bila postavljena na zdravim osnovama ne bi se tako lako i krvavo raspala. Da je istinski valjala ne bi se upokojila posle pada berlinskog zida.

2 hours ago, Lord Protector said:

Avio-industrija: Jugoslavija je pre Drugog svetskog rata proizvodila sopstvene avione (IK-3 je bio u rangu sa tadašnjim Meseršmitima). Imali smo fabrike poput Ikarusa i Rogožarskog

59 minutes ago, Lo Zingaro said:

Jugoslavija je proizvela ukupno 13 komada IK-3

Mislim da govorite o istoj stvari samo iz razlicitih uglova. Obe Jugoslavije su imale avio industriju, koje sada nema ni u jednom obliku na nasim prostorima.

Mogao je vojni avion da se kupi i tada, kao i sada, ali su nekada postojale fabrike koje su mogle da prave avione toga vremena. Postojali su inzenjeri, tehnicari i majstori da ih osmisle, projektuju i naprave.

Sa obe zamlje smo bili u vrhu, doduse evropske B lige, a danas smo na dnu i borimo se za opstanak u takmicenju.

18 minutes ago, copkillah said:

Mogu da ti potpisem da bi tako pricali rodjaci i komsije u dobrom % i za ljude ovde na forumu solidnijeg imovinskog statusa, i slavili bi da ih vide da im neko to sve oduzima onako za dan.

7 minutes ago, x500 said:

Mislim da govorite o istoj stvari samo iz razlicitih uglova. Obe Jugoslavije su imale avio industriju, koje sada nema ni u jednom obliku na nasim prostorima.

Mogao je vojni avion da se kupi i tada, kao i sada, ali su nekada postojale fabrike koje su mogle da prave avione toga vremena. Postojali su inzenjeri, tehnicari i majstori da ih osmisle, projektuju i naprave.

Sa obe zamlje smo bili u vrhu, doduse evropske B lige, a danas smo na dnu i borimo se za opstanak u takmicenju.

Danasanja Srbija je gore postavljena i od Kraljevine i od SFRJ kakve god da su one bile. Onoliko koliko je dugotrajnija je so istorijskog trenutka a i manje je multietnicna, mada gradjanski rat moze da se sredi ako bas zatreba nekom.

26 minutes ago, Mel said:

Ne. Nisu gubili samo tajkuni, to je bilo samo incijalno kad su nacionalizacijom uzeli u drzavno vlasnistvo rudnike itsl. Posle (50ih) je bio jako sirok zahvat, i sa moje i sa suprugove strane to su isti ljudi kao i mi danas koji su ostali bez svojine, jaca srednja klasa tadasnjeg vremena, neki i koji su krenuli od nule i bavili se solo trgovinom, nisu eksplaotisali nikog, neki koji su imali malo vise zemlje od nasledjenog.

Fan fakt, jedini razlog sto moj deda komi nije ostao bez dinara je sto je bio u stranci i objasnjeto mu je da odradi deobu odmah jer krece nacionalizacija poljoprivrednog zemljista. A nekima istim takvima nije imao ko da objasni jer nisu bili u komi stranci. I tako moji odrade deobu, jer kao sto je poznato tad su imanja funkcionisala po zadruznom principu, a ko to nije znao, da odradi deobu na 5 odraslih koji zive od jednog imanja koje se vodi na starinu, oni su ispusili.

Prica kako su stradali samo tadasnji Miskovici je vrlo vrlo daleko od realnosti.

Realnost je vise da jednoj polovini foruma poupadaju oni sto kod SNSa stoje za crvenku i odvale ih od kuca automobila i vikendica. I kazu sto ti imas a ja nemam. Molim lepo. Ako ste za to samo napred, dacu vam nekoliko lokacija na kojima u neuslovima zive ti koje SNS vada po skupovima sa malom decom, pa ih primite na stan i ulozite im u obrazovanje onako najdirektnije kako su to morali Srbi 50ih godina. Ako smatrate da je to a way to go. Ako ne smatrate, onda samo napred da moralizirate na prazno sa bedzem honora Vidi me mama ja sam komunista sa obe ruke oko svoje imovine koju ako je moguce sticem radom za zapadne kapitaliste.

Ne znam da li stvarno porediš vreme neposredno nakon krvavog rata, u kome su dotadašnji nosioci državnog uređenja izdali narod, sa ovim današnjim vremenom.

I više puta sam naglasio da svakako nisu stradali samo Miškovići tog vremena, mogu da ponovim koliko god puta je potrebno. Ali potomci takvih najviše i kukaju, naravno.

13 minutes ago, Filozof manijak said:

Nikad nije nepravedno dok ne osetimo na sopstvenoj koži, tuđa muka nikad ne boli.

Sve su ovo pojedinačne sudbine i anegdotalne priče kojima je cilj da prikažem kako percepcija stare Juge u mnogome zavisi na kojoj strani društvene raspodele je ko završio.

Što se mene tiče glavni pokazatelj njene kakvoće je koliko je trajala posle Titove smrti i kako je završila. Da je bila postavljena na zdravim osnovama ne bi se tako lako i krvavo raspala. Da je istinski valjala ne bi se upokojila posle pada berlinskog zida.

Ja nisam rekao da nije nepravedno, ponoviću, više puta sam rekao da sam itekako svestan da je najebao i onaj ko nije zaslužio.

Zdrave osnove, jebiga, temelj je postavio kralj Aleksandar I, da li je to trebalo da se radi, lako je reći iz ove perspektive da nije. Svi imamo naknadnu pamet.

Just now, copkillah said:

Ne znam da li stvarno porediš vreme neposredno nakon krvavog rata, u kome su dotadašnji nosioci državnog uređenja izdali narod, sa ovim današnjim vremenom.

I više puta sam naglasio da svakako nisu stradali samo Miškovići tog vremena, mogu da ponovim koliko god puta je potrebno. Ali potomci takvih najviše i kukaju, naravno.

50te nisu nikakvo vreme neposredno nakon krvavog rata. To je period kad se vlast ucvrstila, i kad su znali da mogu da pul offuju pljacku sirokih razmera od obicnih ljudi.

Takodje te godine su od bezakonja 90ih udaljene podjednako koliko i 90te od sadasnjeg trenutka. Sta vise uprilicili su ih bukvalno isti ti kojima nije bilo jasno a sto sad odjednom ne bi smelo da se opljacka po izboru i napise neki pamflet na tu temu i to proglasi za pozitivnu tekovinu. Samo sad dosle neke cike sa kamerama i snimile ih sa rukama u tudjoj kaci.