Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

@G. L.

DobroTM

Nazalost nemas pojma o cemu pricam. Ja sam ovde nasao bas ono sto sam trazio i zeleo. Moje najlepse godine su bile bas te 90e koje su za vecinu mojih vrsnjaka koji su ziveli u ex YU bile kosmar. Nikakvu nostalgiju i zal za mlados' nemam pogotovo za SFRJ sistemom sto ne znaci da ne treba da cenim neke njegove pozitivne tekovine.

@Hamlet Strašni

Ako se na mene odnosi prethodni post, nisam ni pominjao politicke slobode, to se valjda podrazumeva. Govorim o nekom neracionalnom ali osecanju slobode koju je tesko formalizovati i opisati ali koji je zaista postojao.

• Replies 1.6k
  • Views 123.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

14 minutes ago, Hamlet Strašni said:

U SFRJ se hapsilo za organizovanje stranke ili sindikata mimo zvanične.

Nije postojao mehanizam da se vlast promeni na izborima.

Postojao je zakon o zaštiti lika i dela JBT koji je Vučićev vlažni san.

Tako da neka priča o politickim slobodama ne pije vodu.

Bilo je naravno i dobrih i odličnih stvari. Bilo je verovatno mnogo slobodnije nego na istoku.

Tačno, ali i pored toga nije bilo jednoumlje kao danas. Posebno na nižim nivoima vlasti, od mesnih zajednica do okruga. Tu si zapravo mogao da promeniš nešto i uradiš nešto korisno za zajednicu.

17 minutes ago, Hamlet Strašni said:

U SFRJ se hapsilo za organizovanje stranke ili sindikata mimo zvanične.

Nije postojao mehanizam da se vlast promeni na izborima.

Postojao je zakon o zaštiti lika i dela JBT koji je Vučićev vlažni san.

Tako da neka priča o politickim slobodama ne pije vodu.

Bilo je naravno i dobrih i odličnih stvari. Bilo je verovatno mnogo slobodnije nego na istoku.

I eto šta su nam političke slobode donele hihi

9 hours ago, Hamlet Strašni said:

Andre Nikolića ne dotiče Kuću cveća ona pocinje od Topčiderske zvezde i ide preko Senjaka.

Andre Nikolića smo zvali vojni objekat koji je čuvala ekipa garde iz stražare u Užičkoj. Kao i kuću Cvijeća i neki Objekat O3 u nekoj šumi na Topčideru.

2 minutes ago, Engineer said:

Tačno, ali i pored toga nije bilo jednoumlje kao danas. Posebno na nižim nivoima vlasti, od mesnih zajednica do okruga. Tu si zapravo mogao da promeniš nešto i uradiš nešto korisno za zajednicu.

Mog dedu su koji je inace bio komunista za jedan komentar na nivou organizovanja kojoj opstini ce pripasti njegovo selo, znaci primeti >>covek prvoborac i clan komunisticke stranke<< opomenuli na nivou da je se nakon toga mesec dana krio dok se ne zaboravi i dok nekog drugog ne uzmu na zub.

Pitanje koje je izazvalo burnu reakciju je a sto njegovo selo sad da pripadne opstini kojoj raniije nikad nije pripadalo.

Sad kako definises da si mogao da doprineses zajednici, kapiram da mozes tako i kod Vucica, da dajes rad i imovinu, a da se ne pitas nista i da ne postavljas neumesna pitanja.

Upravo je ova tema, u poslednjih 10ak stranica, pokazala zasto smo tu gde jesmo. Svi vi koji origenisticki zalite za SFRJ i njenim "slobodama", ste kao danasnji Iranci, koji zale za slobodama u vreme shaha. Vladavina mula je napravila od shaha Reze Pahlavija 1 mucenika i sampiona demokratije. I sad bi protivnici mula da vrate rezim, koji su njihovi ocevi ili dede zbacili 1979.

A taj Reza Pahlavi je bio "sampion demokratije", taman koliko sam ja gradonacelnik grada u kom zivim.

I nijedna kolicina spina to ne moze da okrene.

3 hours ago, Lo Zingaro said:

Rece Vucic pre par godina da imamo veci godisnji industrijski rast od EU i to je bio jedan od retkih trenutaka kad nesto nije slagao. Naravno da se nije setio da pomene neverovatan srazmer obima dveju ekonomija. Tako i tebi izmace da rast od 5% necega sto vredi 100 iznosi 105. A rast od 3% necega sto vredi 1000 je 1030. Lepo izgleda 5% na papiru ali ja i dalje vise volim da imam npr. €30 nego €5

Jugoslavija je proizvela ukupno 13 komada IK-3

Bor i Trepca su bili istinski giganti, ali su korist od njih imali iskljucivo francuzi i englezi (kao sto to danas imaju kinezi) a lokalcima je osim niskih nadnica ostajala jalovina, zagadjenje i odlicna statistika za nas google zaludnike da bi mogli da je koristimo u verbalnom forumskom prepucavanju nakon ravno 100 godina. Leskovac je srpski Mancester bas onoliko koliko je Novi Sad srpska Atina ili onaj klinac koji je igrao prosle godine u Zvezdi (zaboravih ime) srpski Mesi. Lepo zvuci ali opet bolje ne ulaziti u brojeve.

Beogradski univerzitet je srecom i danas centar kriticke misli. Broj i procenat intelektualaca vaspitanih i odraslih za vrednostima Pariza, Londona i Beca je sigurno veci nego u to doba. Pocnimo samo od dostupnosti i mogucnosti visokog obrazovanja nekada i sada. To je smesno i porediti.

Ozbiljan pravosudni sistem se zasniva prvenstveno na svom stepenu autonomije a tek onda na vrsti zakona. Ti si pravnik ako se ne varam. Problem danasnje Srbije kao i one u kraljevini nisu niti su bili nakaradni zakoni vec sudstvo koje ih ne primenjuje na adekvatan nacin ili ih uopste ne primenjuju jer to tako odgovara trenutnoj vlasti.

Kraljevina bez demokratije i korumpirane elite bi vise naginjala na postratovske Portugal i Spaniju koje su pocele da se modernizuju tek pocetkom 80ih a do tada su bile vise treci svet nego zapadne drzave. Da ne pominjem koliko su u startu bile vise razvijene nego nasa kraljevina.

Da ne bude zabune, nisam komunista niti bih pozeleo ni jednoj drzavi da joj komunisti dodju na vlast. Ali ono sto su Tito i ekipa uradili u prvih 20 godina je bilo neophodno i neizbezno da bi se uspostavila nova funkcionalna drzava nakon onakvog krvavog i razarajuceg rata u zemlji ciju su ogromnu vecinu cinili siromasni nepismeni seljaci navikli na cinjenicu da je patnja i ugnjetavanje vec u difoltu kad dodjes na ovaj svet. Opismenili su brzinski nove generacije i izgradili novu zemlju i novu ekonomiju sa svim svojim poznatim manama. Ali to je ipak bio kvantni skok za to podneblje i mentalitet. I ono sto je najvaznije, ucili su nas da kriticki mislimo. Ovaj forum je najbolji dokaz za to. Znamo da je taj sistem neodrziv i slicno, glupo je o tome uopste i raspravljati ali sva ta prica o kraljevini koja izgleda kao zurke sa "Senki nad Balkanom" ili "Moj te video" je smesna.

Manje razvijene ekonomije po pravilu imaju veće stope rasta jer uvoze tehnologiju i preskaču faze razvoja. Međutim, ključni problem nije samo u brojkama, već u strukturi tog rasta, kvalitetu. Rast u Kraljevini bio je organski, ali spor i zavisan od stranog kapitala, dok je socijalistički rast bio forsirana akumulacija. Pitanje za kritičko razmišljanje: Da li je bolje imati 1030 evra u sistemu koji je tržišno održiv, ili 105 evra u sistemu koji eksponencijalno raste ali na "veštačkim plućima" stranih kredita i neodržive teške industrije?

Poređenje Leskovca sa Mančesterom je više marketinški trik tog doba nego realnost, ali taj "srpski Mančester" je ipak bio dokaz da je domaći građanski kapital mogao da stvori tekstilnu industriju bez državnog dekreta, što je u socijalizmu postalo nezamislivo. Skoro svi veliki socijalistički kombinati i fabrike su nastali na temeljima industrije koja je pokrenuta u Kraljevini, i koja je nacionalizovana.

Teza o neophodnosti Titovog modela za opismenjavanje seljaštva je najjači argument, ali...

Kraljevina je negovala vrhunsku intelektualnu elitu školovanu na Sorboni i kojekude (tzv. "pariški i bečki đaci"), ali je zapostavljala širu bazu.

Socijalizam: Napravio je obrnutu stvar – masovno obrazovanje koje je stvorilo tehničku inteligenciju, ali je istovremeno uvelo ideološki filter.

Kritičko mišljenje je ironičan nusproizvod: sistem nas je učio da mislimo marksistički-dijalektički (što je u suštini kritički metod), a onda smo taj metod upotrebili da srušimo sam sistem. Ja sam 1970. godište, video sam i iskusio sve.

Što se tiče poređenja sa Španijom i Portugalom: Portugal (Salazar) i Španija (Franko) su bili pod sankcijama i u (samo)izolaciji. Kraljevina Jugoslavija je bila integrisana u evropske tokove kapitala. Da nije bilo rata, transformacija bi verovatno išla putem Grčke ili Italije (da zamenimo Austriju) – haotično, korumpirano, ali sa očuvanim privatnim vlasništvom i bez gubitka 40 godina na eksperiment zvani "dogovorna ekonomija".

Ispravno detektuješ da je socijalizam "izvukao narod iz blata", ali previđaš cenu tog izvlačenja. Socijalistička modernizacija je bila ekstenzivna (trošenje resursa i ljudi), a ne intenzivna (efikasnost).

Ipak, tvrdnja da nas je taj sistem učio da "kritički mislimo" je više kompliment našem inatu nego nameri tadašnjeg CK SKJ ilija

Edited by Lord Protector

13 minutes ago, Mel said:

Sad kako definises da si mogao da doprineses zajednici

Tako što pogledam samo jedan primer, poželjno iz svoje šire familije, i to ekstrapoliram na milione ljudi i par decenija.

6 minutes ago, G. L. said:

Upravo je ova tema, u poslednjih 10ak stranica, pokazala zasto smo tu gde jesmo. Svi vi koji origenisticki zalite za SFRJ i njenim "slobodama"

Ova tema je pokazala, kao i mnoge druge, da ukazivanje da nije sve crno-belo, ne znači da ljubiš crno ili belo. Najmanji problem je kritikovati SFRJ, ima tu dosta materijala. Ono što jeste problem je bez objektivnosti hvaliti neke druge, ranije, kasnije sisteme. A posebno bez uzimanja u obzir istorijskih okolnosti u kojima su svi oni nastajali i trajali.

Edited by Engineer

13 minutes ago, G. L. said:

Upravo je ova tema, u poslednjih 10ak stranica, pokazala zasto smo tu gde jesmo. Svi vi koji origenisticki zalite za SFRJ i njenim "slobodama", ste kao danasnji Iranci, koji zale za slobodama u vreme shaha. Vladavina mula je napravila od shaha Reze Pahlavija 1 mucenika i sampiona demokratije. I sad bi protivnici mula da vrate rezim, koji su njihovi ocevi ili dede zbacili 1979.

A taj Reza Pahlavi je bio "sampion demokratije", taman koliko sam ja gradonacelnik grada u kom zivim.

I nijedna kolicina spina to ne moze da okrene.

Cekaj, bre, Pahlavijev Iran je bio monarhija, a ovde u Srbiji za monarhijom zale najvise protivnici Josipa Broza Tita i SFRJ , a i ovi mulci koji se loze na loknastog Isusa i popove.

6 minutes ago, Engineer said:

Ova tema je pokazala, kao i mnoge druge, da ukazivanje da nije sve crno-belo, ne znači da ljubiš crno ili belo. Najmanji problem je kritikovati SFRJ, ima tu dosta materijala. Ono što jeste problem je bez objektivnosti hvaliti neke druge, ranije, kasnije sisteme. A posebno bez uzimanja u obzir istorijskih okolnosti u kojima su svi oni nastajali i trajali.

Upravo fanovi JBTa i SFRJ rade to o cemu pricas.

7 minutes ago, kronostime said:

Cekaj, bre, Pahlavijev Iran je bio monarhija, a ovde u Srbiji za monarhijom zale najvise protivnici Josipa Broza Tita i SFRJ , a i ovi mulci koji se loze na loknastog Isusa i popove.

Kopcaj analogiju: pre je bilo idealno (a nije), zato sto je sada sranje (a jeste). Nikakve veze nema nista sa tim da li je monarhija ili republika. Danasnja "Islamska Republika Iran" je 1 monarhija, gde je neki tamo supreme leader nekrunisani kralj. Republika je deklarativno, kao sto je DDR bila Nemacka "Demokratska" Republika.

52 minutes ago, copkillah said:

I eto šta su nam političke slobode donele hihi

Kako si ono bese rekao na Sportiću: biti drzavni projekat, najbolje od svih drzava na ovim prostorima, je za pohvalu. To je kompliment. Zar ne?

5 minutes ago, G. L. said:

Kopcaj analogiju: pre je bilo idealno (a nije), zato sto je sada sranje (a jeste). Nikakve veze nema nista sa tim da li je monarhija ili republika. Danasnja "Islamska Republika Iran" je 1 monarhija, gde je neki tamo supreme leader nekrunisani kralj. Republika je deklarativno, kao sto je DDR bila Nemacka "Demokratska" Republika.

"pre" u kojem je moja generacija odrastala je kudikamo bolje od "pre" u kojem je tvoja generacija odrasla - jedino nam je zajednicko da je ovo sada sranje.

8 minutes ago, G. L. said:

Kako si ono bese rekao na Sportiću: biti drzavni projekat, najbolje od svih drzava na ovim prostorima, je za pohvalu. To je kompliment. Zar ne?

ne znam o čemu pričaš zaista

9 minutes ago, G. L. said:

Upravo fanovi JBTa i SFRJ rade to o cemu pricas.

Nisam siguran. Jer ti fanovi ne tvrde da je sve bilo sjajno ili ne daj bože idealno. Već samo da je bilo bolje nego pre ili kasnije. I tu su verovatno u pravu. Čak i neosporivi zločini, represije i politički progoni za koje se svi hvataju, nisu gori ni od čega što smo imali i pre, od Karađorđa, i kasnije, do Vučića. To nije opravdanje ni za šta i ni za koga, već samo ukazivanje na činjenice, velikoj većini nepoznate. Ali ljudi vole da odaberu neki period istorije koji će idealizovati, posebno ako je začinjen porodičnim iskustvima