Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

1 minute ago, Lo Zingaro said:

Nisam ni pametniji ni iskusniji. Ziveo sam u SFRJ. Ti nisi.

Ziveo sam i ja, makar 7-8-9 godina, kako ti vec gledas na to.

Sa druge strane, u Italiji zivis koliko?

• Replies 1.6k
  • Views 123.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

1 minute ago, G. L. said:

@Lo Zingaro

@kronostime

Ne. Mislio sam na ustaske i komunisticke pamflete, koji su se referisali tako prema Kraljevini SHS.

I u danasnjoj Srbiji postoje narodi koji je smatraju tamnicom.

4 minutes ago, kronostime said:

Da ti docaram sportskim recnikom: nije isto kad gledas utakmicu protiv Hajduka iz Splita i kad gledas utakmicu protiv Hajduka sa Liona.

Neuporedivo je, i ako se oba kluba isto zovu.

Da ti docaram filozofskim recnikom, tvog komsije, kog jako puno cenim: kad god idem u Nemacku, nesto se radi. Uvek nesto novo. Kad god dodjem ovde, sve je isto. Toliko o nasem naprednom komunizmu.

Izreceno 70ih godina XX veka. Znas o kome govorim.

Edited by G. L.

3 minutes ago, kronostime said:

I u danasnjoj Srbiji postoje narodi koji je smatraju tamnicom.

Koji to narodi? Znam za 1, a to je zbog dugotrajnih istorijskih konflikata. Srba pak, tamo gde je taj narod vecinski, gotovo i da nema.

2 minutes ago, G. L. said:

Kao i moj rodjeni brat - vise su vas formirale devedesete nego to malo vremena zivota u SFRJ.

Pamtite mozda obdaniste, ali veci deo ste odrasli u drzavama i sistemima nastalim nakon raspada SFRJ.

4 minutes ago, G. L. said:

Da ti docaram filozofskim recnikom, tvog komsije, kog jako puno cenim: kad god idem u Nemacku, nesto se radi. Uvek nesto novo. Kad god dodjem ovde, sve je isto. Toliko o nasem naprednom komunizmu.

Izreceno 70ih godina XX veka. Znas o kome govorim.

Radilo se i ovde i pre tih 70ih godina - nije sve pocelo da se gradi sa Prvorodjenim.

Svaka drzava u kojoj sam boravio me je oblikovala. Kao i svakog od nas. Kao i tebe ili @Lo Zingaro na primer. Da mi ne uzme za zlo.

Znas li o kome sam govorio? To je on rekao.

Edited by G. L.

Just now, G. L. said:

Nisi ziveo, bio si malo dete.

Ja u Italiji zivim evo vec 36/7 godina. Otisao iz SFRJ normalno onim redovnim vozom u ponoc iz BG u spavacim kolima i probudio se u zoru na prvoj i jedinoj granici u Trstu s crvenim pasosem na koji mi je pospani italijanski carinik lupio pecat bez da me pogleda. Primili me tamo na fakultet a uvek sam se palio na tu Italiju i zeleo da zivim u njoj. Primili me i na Pravni u BG i dugo sam se neckao i raspravljao s roditeljima dok nisam definitivno odlucio za odlazakmisleci da cu se vratiti nakon faksa smatrajuci to kao nesto normalno. Bilo normalno i kolegama s faksa koji me nisu gledali kao nekog komunistickog disidenta vec normalnog lika iz normalne susedne drzave.

4 hours ago, Lord Protector said:

Poređenje sa Turskom 60-ih je prilično promašeno. Kraljevina je bila integrisana u evropske tokove. Da nije bilo rata, Jugoslavija bi verovatno pratila put Austrije ili Italije, a ne Turske. Modernizacija je već tekla – gradovi su se munjevito menjali, uvodila se struja, gradili moderni putevi i mostovi koji su i danas u upotrebi.

Ovo je tacno, bar za neke gradove. Beograd, pre svega. Nepopularno misljenje, ali napredak koji je taj blatnjavi grad sa 3-4 pristojne ulice napravio u samo 22 godine Kraljevine je sumanut i prorporcionalno veci onome koji se desio u SFRJ. Slicno i Zagreb, mada u manjoj meri.

To ne menja cinjenicu da je druga inacica Jugoslavije ipak predstavljala civilizacijski napredak. Zenska emancipacija, antikolonijalna politika, industrijalizacija i sa njom uvezana urbanizacija i obrazovna ekspanzija. E, sad, koliko god je za divljenje uloga Jugoslavije u nesvrstanima i antikolonijalnom pokretu, ta drzava je iz Ustava u Ustav samu sebe rastakala i izjedala povladjivanjem nacionalistickim republickim vodjstvima.

Edited by Kampokei

2 minutes ago, G. L. said:

Svaka drzava u kojoj sam boravio me je oblikovala. Kao i svakog od nas. Kao i tebe ili @Lo Zingaro na primer. Da mi ne uzme za zlo.

Znas li o kome sam govorio? To je on rekao.

Ako mislis na sadasnjeg tehnicki komsiju - srace i veceras na Informeru kako se gradi nikad vise i nikad bolje.

Ako mislis na pokojnog komsiju iz sela mog oca - govorio je on stosta, ali daleko je od sveca kakvim ga mnogi zamisljaju.

4 minutes ago, kronostime said:

Ako mislis na sadasnjeg tehnicki komsiju - srace i veceras na Informeru kako se gradi nikad vise i nikad bolje.

Ako mislis na pokojnog komsiju iz sela mog oca - govorio je on stosta, ali daleko je od sveca kakvim ga mnogi zamisljaju.

Tog pokojnog. Bese ste ga zvali "Micko"?

Cudan nadimak za Zrikija. Svetac nije bio, ali daleko najbolji na tom mestu, jos od Knjaza Mihaila.

1 minute ago, G. L. said:

Tog pokojnog. Bese ste ga zvali "Micko"?

Cudan nadimak za Zrikija. Svetac nije bio, ali daleko najbolji na tom mestu, jos od Knjaza Mihaila.

Misko.

Steta sto mu nisi poznavao oca, inace oficira te iste JNA i SFRJ u penziji, za majku vec i nije.

Edited by kronostime

8 minutes ago, Lo Zingaro said:

Nisi ziveo, bio si malo dete.

Ja u Italiji zivim evo vec 36/7 godina. Otisao iz SFRJ normalno onim redovnim vozom u ponoc iz BG u spavacim kolima i probudio se u zoru na prvoj i jedinoj granici u Trstu s crvenim pasosem na koji mi je pospani italijanski carinik lupio pecat bez da me pogleda. Primili me tamo na fakultet a uvek sam se palio na tu Italiju i zeleo da zivim u njoj. Primili me i na Pravni u BG i dugo sam se neckao i raspravljao s roditeljima dok nisam definitivno odlucio za odlazakmisleci da cu se vratiti nakon faksa smatrajuci to kao nesto normalno. Bilo normalno i kolegama s faksa koji me nisu gledali kao nekog komunistickog disidenta vec normalnog lika iz normalne susedne drzave.

Docim si ti sacekao fakultet u toj zemlji i emigrirao potom. A onda ti platonovsko/origenovsko vracanje na staro predstavlja idealisticku vrednost, jer ono sto je proisteklo iz starog nije nikako lepo ili lepse. Ja imam kolege, Italijane, koji su emigrirali za GER, otprilike kad i ti za ITA, i njima je ondasnja Italija puno bolja od danasnje. I argumentacija im je poprilicno ista, kao tvoja: L'Italia di ora non e come l'Italia di anni passati. E stata meglio.

Sad bi trebalo da te upoznam sa njima, jer oni su porasli tamo, za razliku od tebe, da vidis sta je bila jaka i kvalitetna drzava u doba il miracolo economico ili malo posle toga, a ne ovaj isprdak sada u kome zivis i koji te je oblikovao u prethodne 3.5 decenije.

U SFRJ se hapsilo za organizovanje stranke ili sindikata mimo zvanične.

Nije postojao mehanizam da se vlast promeni na izborima.

Postojao je zakon o zaštiti lika i dela JBT koji je Vučićev vlažni san.

Tako da neka priča o politickim slobodama ne pije vodu.

Bilo je naravno i dobrih i odličnih stvari. Bilo je verovatno mnogo slobodnije nego na istoku.

Hapsilo se za sve sto je protiv zakona.

Da se desila nadstresnica u SFRJ - sta mislis da bi se dogodilo sa odgovornima?

Ili da neko pomisli da pravi Cacilend?