Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

1 minute ago, kronostime said:

Jbg, da li je nesto pomak ili nije u odnosu na predhodno stanje se meri time koliko je uticalo na vecinu.

SFRJ je bila pomak u odnosu na Kraljevinu Jugoslaviju samim time sto je duplo duze trajala, da ne pricamo o obrazovanju, industriji, medjunarodnom ugledu...

Svi ovi brlozi nastali posle nje su daleko od toga sto je ona bila, a i oni su nastali na gubljenju glava i imovine neduznih.

Svi ti brlozi nakon su direktno proistekli iz te iste SFRJ, na šta Mel s pravom ukazuje.

Sa boldovanim se slažem apsolutno.

Što se mene tiče, jedna od bitnih stvari vezano za rahmetli Jugu je ta što se raspala deceniju nakon Titove smrti, što je vrlo simptomatična stavka.

• Replies 1.6k
  • Views 123.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

2 minutes ago, Filozof manijak said:

Svi ti brlozi nakon su direktno proistekli iz te iste SFRJ, na šta Mel s pravom ukazuje.

Sa boldovanim se slažem apsolutno.

Što se mene tiče, jedna od bitnih stvari vezano za rahmetli Jugu je ta što se raspala deceniju nakon Titove smrti, što je vrlo simptomatična stavka.

Raspala se zato sto su mnogi hteli da budu novi Tito, a nisu imali ni kvaliteta ni kapaciteta za to.

Kao kad u kafani drustvo pije, pa se isposvadja koliko je ko pojeo i popio kad dodje kelner da naplati.

Ostavimo to vreme istoriji, gde mu je i mesto, a da mi svi pogledamo sta nam je ciniti sada da bi nam bilo bolje.

Prevrtanje kostiju mrtvog Tita, a i Draze sigurno nece doneti boljitak, da ne idemo dalje unazad u neke jos gore nesuglasice.

Moja poanta je da je ta država (izgleda) mogla postojati samo dok je bilo i autoritativnog vođe.

Sad moramo da sklanjamo još jednog wanna be Tita da uopšte imali neku budućnost.

imho raspala se zato što slovenci više nisu želeli da finansiraju večno zaostale bosnu, cg, makedoniju, kosovo i jug srbije, hrvati iz istog razloga plus tisućuljetnih snova o neovisnoj državi, to je pokrenulo lavinu, imate svedočenje kire gligorova da je eu došla sa ponudom od deset milijardi kredita plus ubrzan prijem u eu ako se predsednici republika dogovore i podrže antu markovića, na jednom od onih sastanaka u karađorđevu

• prvo je ustao njofra i rekao da se on ne usuđuje da uskrati san naroda o nezavisnosti a onda i zloba koji je rekao ili će jug biti čvrsta federacija ili ništa...

• Popular Post

Mene apsolutno nije briga za SFRJ, ali će Jugoslavija kao kulturni prostor postojati zauvek.

Tako da nacionalisti mogu da ga puše.

4 hours ago, milfisland said:

Razmišljam o generaciji mojih roditelja koji su u djetinjistvu bili gladni, a onda odjednom završili fakultete iz državnih studentskih domova,

Ista tako, sa minimalnim razlikama, je bilo i u drugim evropskim zemljama. Vreme nakon ww2 je bilo vreme teskog rada pre svega ali i vreme opsteg prosperita.

Nisu studenti u Sofiji, Bukurestu i Pesti spavali ispod satora, a nasi se "baskarili" u studenjaku. Nisu ljudi sa fakuletom u tim zemljama ziveli u sojenicama dok su nasi ziveli na NBG.

Nije se rahmetli SFRJ puno razlikovala od drugih drzava toga vremena.

Nova.rs
No image preview

"Ja sam lekar koji je isključio aparate Josipu Brozu Titu...

Lekar Predrag Lalević bio je član medicinskog konzilijuma koji je brinuo o maršalu i uz njega proveo čak 16 godina. Pre 46 godina, prema zvaničnoj verziji 4. ma

Edited by x500

8 minutes ago, x500 said:

Ista tako, sa minimalnim razlikama, je bilo i u drugim evropskim zemljama. Vreme nakon ww2 je bilo vreme teskog rada pre svega ali i vreme opsteg prosperita.

Nisu studenti u Sofiji, Bukurestu i Pesti spavali ispod satora, a nasi se "baskarili" u studenjaku. Nisu ljudi sa fakuletom u tim zemljama ziveli u sojenicama dok su nasi ziveli na NBG.

Nova.rs

"Ja sam lekar koji je isključio aparate Josipu Brozu Titu...

Lekar Predrag Lalević bio je član medicinskog konzilijuma koji je brinuo o maršalu i uz njega proveo čak 16 godina. Pre 46 godina, prema zvaničnoj verziji 4. ma

Samo sto su studenti iz SFRJ mnogo lakse putovali po inostranstvu za razliku od svojih kolega is Sofije, Peste, Bukuresta, Praga, Varsave....

33 minutes ago, kronostime said:

Samo sto su studenti iz SFRJ mnogo lakse putovali po inostranstvu za razliku od svojih kolega is Sofije, Peste, Bukuresta, Praga, Varsave....

Jel to inostrantstvo imalo Tita za vladara? Jel u tom inostranstvu nije bilo masovnog studiranja posle WWII ako nisu imali ekog komi Tita? Ako su bas i studirali, jesu to makar radili iz kartonskog naselja, ako vec nisu imali Tita? Jesmo to morali inzenjere da saljemo u Francusku i Nemacku ili nkv radnike?

Da u Yu posle WWII nije bilo masovnijeg obrazovanja i studiranja, bukvalno bismo bili jedini u Evropi i od kapitalista i od socijalista i od komunista koji bi to uspeli.

Razdvojte prosecno postignuce bilo koje evropske i sire drzave posle WWII od inherentnog komunistickog doprinosa, recimo jaca prava i vece ucesce zena u ekonomiji od kapitalistickog zapada u istom periodu.

47 minutes ago, x500 said:

Ali...zar nije baš to ono što već 36 godina očajnički želimo - a nemamo

Poljsku, Estoniju, Cesku i sl. komunizam je nazadovao prvih godina jer je kod njih nivo pismenosti, razvijenog drustva i privrede bio na mnogo vecem nivou od Srbije koja je u mnogocemu licila na danasnju radikalsku. Gomila neobrazovanih koji jedva prezivljavaju na selu radeci najteze poslove bez upotrebe modernih sredstava, teski proletarijat i uski broj bogatasa od kojih je preveliki procenat stecanja kapitala u najmanju ruku diskutabilnog porekla. Takvo drustvo bi i nakon rata nastavilo da se razvija po istom kalupu. Ja Jugoslaviju 60ih pod starim sistemom vise vidim kao Tursku 60ih ili Grcku bez morskog turizma nego neku random zapadnu zemlju koja je procvala nakon zavrsetka najveceg rata.

20 minutes ago, April said:

Ali...zar nije baš to ono što već 36 godina očajnički želimo - a nemamo

Imamo i danas vecinu stvari kao i druge slicne drzave. Ono nismo imali u SFRJ nemamo ni od 1990, sa izuzetkom perioda od 2001 do 2012, je demokratsko ustrojstvo, slobodu govora i vladavinu prava. Sada imamo jedan oblik kapitalistickog "Tita". Za to smo sami krivi (

15 minutes ago, Lo Zingaro said:

Poljsku, Estoniju, Cesku i sl. komunizam je nazadovao prvih godina jer je kod njih nivo pismenosti, razvijenog drustva i privrede bio na mnogo vecem nivou od Srbije koja je u mnogocemu licila na danasnju radikalsku. Gomila neobrazovanih koji jedva prezivljavaju na selu radeci najteze poslove bez upotrebe modernih sredstava, teski proletarijat i uski broj bogatasa od kojih je preveliki procenat stecanja kapitala u najmanju ruku diskutabilnog porekla. Takvo drustvo bi i nakon rata nastavilo da se razvija po istom kalupu. Ja Jugoslaviju 60ih pod starim sistemom vise vidim kao Tursku 60ih ili Grcku bez morskog turizma nego neku random zapadnu zemlju koja je procvala nakon zavrsetka najveceg rata.

Iako je bila agrarna zemlja, Kraljevina je imala jednu od najviših stopa industrijskog rasta u Evropi tokom tridesetih godina prošlog veka, čak i nakon Velike depresije.

Avio-industrija: Jugoslavija je pre Drugog svetskog rata proizvodila sopstvene avione (IK-3 je bio u rangu sa tadašnjim Meseršmitima). Imali smo fabrike poput Ikarusa i Rogožarskog.

Tekstil i rudarstvo: Bor i Trepča su bili giganti i tada, a tekstilna industrija u Leskovcu je opravdano nosila naziv "srpski Mančester".

Poređenje sa današnjim "radikalskim" manirima ne stoji kada se pogleda tadašnji intelektualni krem. U to vreme u Beogradu rade i stvaraju ljudi poput Milutina Milankovića, Mike Alasa, Slobodana Jovanovića. Beogradski univerzitet je bio centar kritičke misli, a ne partijska ispostava. Građanski sloj je bio vaspitavan na vrednostima Pariza, Londona i Beča. To nije bila "skorojevićka" elita, već sloj sa ozbiljnim obrazovanjem i manirima, sa građanskim korenima nastalim još u 19 veku.

Kraljevina je, uprkos svim političkim krizama i diktaturi kralja Aleksandra, imala ozbiljan pravosudni sistem zasnovan na najboljim evropskim zakonima. Stabilnu valutu (dinar) koja je bila konvertibilna i vezana za zlato.

Slobodnu štampu (u određenim periodima) koja je po oštrini kritike bila svetlosnim godinama ispred onoga što je usledilo u jednopartijskom sistemu, pa i danas.

Poređenje sa Turskom 60-ih je prilično promašeno. Kraljevina je bila integrisana u evropske tokove. Da nije bilo rata, Jugoslavija bi verovatno pratila put Austrije ili Italije, a ne Turske. Modernizacija je već tekla – gradovi su se munjevito menjali, uvodila se struja, gradili moderni putevi i mostovi koji su i danas u upotrebi.

Tako da je ideja o Titovom "Periklovom dobu" koja se često plasira po meni ideološki nategnuta i netačna. Ne mislim na tebe, već da je to čest narativ.

Edited by Lord Protector

36 minutes ago, Lo Zingaro said:

ovaj procenat nepismenih u Poljskoj posle wwii je oko 20%, u Srbiji oko 40%, pri cemu Poljska nije imala delove koji su od Turaka uzeti 1913te.

Moje babe i dede su 20 i neka godista, svi su vec isli u osnovnu i bili pismeni, i to je bilo ocekivano u to vreme, ova generacija njihovih roditelja koji su se tukli sa Turcima i Nemcima su bili nepismeni (i cinili osnovu testatistike o broju nepismenih - ta generacija pradeda/prababa je svakako prirodnim putem ispala iz statistike posle WWII, a dede i babe skolovane u kraljevini je nisu kvarile).

Kraljevina je trajala svega 20 godina, za to vreme bila je karakterisana ogromnim razvojem, sto je i logicno imajuci u vidu nisku startnu poziciju i skorasnje oslobodjenje mnogih krajeva od zaostalije Turske drzave, kao i okrenutost Kraljevine saradnji sa evropskim razvijenijim drzavama (Rusija je tad bila komunisticka, Kraljevina je u tom smislu bila zapadnoevropski okrenuta/dirigovana).

Edited by Mel

4 hours ago, Filozof manijak said:

Ovo je tačno, ali svi nekako zaboravljaju da ubace u jednačinu kako je za nečiji civilizacijski pomak neko drugi platio gubitkom svoje imovine, a neki i gubtkom glave.

Imovinu su mahom gubili oni koji su je stekli kako današnji "tajkuni" stiču. Ne sporim da je stradao i ko ne treba, ali kao što reče neko pre neki dan, tako će i za vlasnike Alta banke neko za 100 godina da priča kako su zli studenti hteli da mu otmu sve.

Just now, copkillah said:

Imovinu su mahom gubili oni koji su je stekli kako današnji "tajkuni" stiču. Ne sporim da je stradao i ko ne treba, ali kao što reče neko pre neki dan, tako će i za vlasnike Alta banke neko za 100 godina da priča kako su zli studenti hteli da mu otmu sve.

Zato i treba gledati pojedinačne primere a ne uopštavati.

Konkretno moj pradeda sigurno nije stekao kao današnji tajkuni, što ne sprečava mog dedu da mi uglavnom afirmativne stvari priča o tom sistemu. Nije crno-belo.

Edited by Milošica