Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

32 minutes ago, Lord Protector said:

Da je pobedio Čang Kaj Šek (Draža) umesto Maoa (JBT) Jugoslavija bi bila slovenski Tajvan. AI nije puno pogrešio.

Ne verujem u to.

MStPa cenim i zbog toga sto je jedini objasnio nemogucnost odrzanja Jugoslavije, kao i CCCPa, nasuprot belgijskom i svajcarskom modelu.

• Replies 1.9k
  • Views 132.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

58 minutes ago, Vapad said:

UUUUU, alternativna istorija je odličan žanr, to je dobra ideja (mislim ne za forum i ovu diskusiju, za ovo ovde ništa nije dobro - i to je odličan opis kako će nam i u RL biti na neodređeno).

Idemo, dao sam AI-u parametre, ideje, usmerio malo, pitao a šta par puta i zaokružio na nešto što bih mogao i sam da zamislim

Alternativna istorija Kraljevine Jugoslavije

Posleratni košmar i cena slobode (1945–1950)

Opstanak kraljevine zahtevao je zastrašujuću i krvavu cenu. Povratak kralja Petra II na tron u dvadeset drugoj godini života nije bio miran proces, već početak brutalnog obračuna sa komunistima i fašistima.

• Likvidacija komunista: Kraljevska jugoslovenska vojska i četničke frakcije sprovele su masovnu odmazdu. Procenjuje se da je ubijeno između 80.000 i 120.000 komunista, partizanskih komesara i njihovih simpatizera.

• Gerilski rat u šumama: Tito i preostali ekstremni partizani povukli su se u planine Bosne i Crne Gore. Ovaj krvavi petogodišnji kontragerilski rat odneo je još 50.000 do 70.000 života vojnika i civila, pre nego što je pokret potpuno ugušen uz pomoć zapadnog oružja.

• Uništenje Ustaša: Za fašistički ustaški režim nije bilo milosti. Kompletno vojno i političko rukovodstvo NDH (oko 60.000 ljudi) sistematski je pohvatano, izvedeno pred preke sudove i pogubljeno. Ante Pavelić je uhvaćen od strane saveznika i javno obešen u Beogradu.

• Slom Handžar divizije: Pripadnici SS Handžar divizije (oko 10.000 do 15.000 ljudi) surovo su likvidirani kao nacistički saradnici. Da bi se sprečio opšti ustanak muslimana u Bosni, kralj i britanske snage zaustavili su divljanje ekstremnih četničkih jedinica i stavili Bosnu pod direktnu vojnu upravu krune.

• Čišćenje Kosova: Albanska pobuna pokreta Balli Kombëtar slomljena je gvozdenom pesnicom, uz 10.000 do 20.000 albanskih žrtava. Kraljevina je obnovila predratnu politiku kolonizacije i proterala desetine hiljada nelojalnih Albanaca u Tursku i Albaniju, ostavljajući Kosovo pod strogim vojnim nadzorom.

Anglo-američka kontrola i politički kompromis (1946)

Da bi sprečili novi građanski rat i opravdali podršku pred Ujedinjenim nacijama, SAD i Velika Britanija su postavili stroge uslove kralju Petru II.

• Povratak Vladka Mačeka: Kralj je vlast morao da podeli sa umerenim hrvatskim političarima. Vladko Maček i Hrvatska seljačka stranka (HSS) ušli su u vladu, a predratni sporazum o Banovini Hrvatskoj je proširen. Jugoslavija je pravno definisana kao Konfederalna Kraljevina.

• Hrvatska domobranska vojska: Unutar Kraljevske jugoslovenske vojske formirane su autonomne hrvatske jedinice, koje su vodili oficiri odobreni od strane NATO saveza, kako bi se Hrvatima garantovala bezbednost od osvete srpskih jedinica.

• Legalizacija čistki: Britanske i američke trupe okupirale su Beograd, Zagreb, Split i Sarajevo. Oni su sprečavali divlje masakre na ulicama i pomogli u osnivanju Specijalnih kraljevskih sudova, pretvarajući čistke u formalne, zakonske procese.

• Politička kastracija krune: Krajem 1946. donet je novi ustav. Kralj Petar II izgubio je apsolutnu vlast i postao isključivo ceremonijalni vladar, po uzoru na britanskog kralja Džordža VI.

Zlatno doba: Balkanska "Zapadna Nemačka" (1950–1980)

Kao prva linija odbrane prema sovjetskom bloku (Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj), Kraljevina Jugoslavija postaje miljenik Zapada i osnivač NATO pakta.

• Maršalov plan i ekonomsko čudo: Milijarde američkih dolara slile su se u zemlju. Vojvodina i Slavonija su modernizovane američkom mehanizacijom, pretvarajući zemlju u žitnicu Evrope. Slobodno tržište i privatna imovina ostali su netaknuti.

• Jadranska rivijera: Umesto šezdesetih i sedamdesetih, turistički bum na dalmatinskoj obali počeo je već 1952. godine. Američki i zapadnonemački kapital izgradili su luksuzne hotele u Splitu, Dubrovniku i Opatiji. Jadranska magistrala izgrađena je američkim novcem.

• Odrastanje prestolonaslednika Aleksandra: Rođen u Beogradu, princ Aleksandar odrastao je u stabilnoj i bogatoj zemlji. Govorio je tečno srpski, hrvatski i slovenački jezik od malih nogu. Kada je Petar II preminuo 1970. godine, na tron je stupio dvadesetpetogodišnji kralj Aleksandar II – moderan, zapadno obrazovan monarh koji je savršeno predstavljao zemlju u svetu.

Izazovi modernog doba (1989–2020)

Prošavši kroz filter stabilnosti i bogatstva, Kraljevina je spremno dočekala globalne makroekonomske promene.

• Pad Berlinskog zida (1989): Kraljevina Jugoslavija je 1989. godine bila najstabilnija ekonomija u regionu. Već 1995. godine ulazi u Evropsku uniju, postajući investiciona kapija za propale komunističke susede (Rumuniju i Bugarsku).

• Kompjuterska revolucija (1990-e): Slovenija i Hrvatska postale su "Balkanska Silicijumska dolina". Uz ogroman priliv EU kapitala, softverska i telekomunikaciona industrija doživele su procvat, a kralj Aleksandar II je lično sponzorisao digitalno opismenjavanje škola.

• Šok jeftine radne snage (2000-e): Sa rastom standarda i plata, teška industrija u Srbiji i Bosni počela je da gubi trku sa jeftinom radnom snagom. Fabrike su se selile u Ukrajinu i Moldaviju, što je dovelo do privremene nezaposlenosti radničke klase. Zemlja se uspešno transformisala u ekonomiju visokih tehnologija, finansija i luksuznog turizma.

• Kineska opasnost (2010-e): Kao čvrsta članica NATO-a i EU, Kraljevina Jugoslavija je pružila otpor kineskom ekonomskom prodiranju. Beograd je zabranio kineske investicije u kritičnu infrastrukturu i telekomunikacije, držeći se striktno zapadne geopolitičke linije.

Doba veštačke inteligencije i digitalne krune (2026)

Danas, u 2026. godini, Kraljevina Jugoslavija je jedna od najmodernijih država Evrope. Zbog starenja stanovništva, država je izvršila potpunu automatizaciju industrije i poljoprivrede kroz veštačku inteligenciju (AI). Uprava je potpuno digitalizovana, a ustavna monarhija služi kao stabilan, vekovni politički balast u brzom, tehnološkom svetu.

Bonus - Sportska supersila: Šampioni sveta

Najveći trijumf ove Jugoslavije leži u sportu. Bez političkih podela i ratova, talenat svih republika ostao je pod jednom zastavom, stvarajući neuništivu mašineriju.

• Košarkaški vladari planete: Nikola Jokić i Luka Dončić igraju zajedno u prvoj petorci, podržani Bogdanom Bogdanovićem, Nikolom Vučevićem i elitnim igračima iz beogradskih, zagrebačkih i ljubljanskih klubova. Ova Jugoslavija redovno osvaja zlatne medalje na Olimpijskim igrama i FIBA Svetskim prvenstvima, ostajući jedini pravi i ravnopravni rival Sjedinjenim Američkim Državama.

• Fudbalska elita: Spajanjem hrvatskih genija u veznom redu sa ubojitim srpskim napadačima i slovenačkim golmanima svetske klase, Jugoslavija je prekinula istorijsku "balkansku dramu". Sa stabilnom, bogatom domaćom Prvom kraljevskom ligom i vrhunskim akademijama, nacionalni tim (Plavi) osvojio je UEFA Evropsko prvenstvo i konstantno se nalazi među top 3 reprezentacije sveta na FIFA rang listi, redovno igrajući finala Svetskih prvenstava.

bojim se da ne bi bilo baš kako AI smatra. da bi nam se desio produžetak u vidu građanskog/nacionalističkog rata kakav nam se desio devedesetih a da bi "zapad" na to gledao baš kao i nedavno.

mislim na udružene ustaše, bali kombatar i handžar diviziju protiv nikakve srpske vojske.

1 minute ago, đorđe geprat said:

bojim se da ne bi bilo baš kako AI smatra. da bi nam se desio produžetak u vidu građanskog/nacionalističkog rata kakav nam se desio devedesetih a da bi "zapad" na to gledao baš kao i nedavno.

mislim na udružene ustaše, bali kombatar i handžar diviziju protiv nikakve srpske vojske.

Pa ovo je najpozitivniji scenari, gde je zapad pobedio politički i položio pravo na ovu teritoriju, tako da bi imali USA i UK baze i ogromnu pomoć tih vojski. I nisam uzeo nikakve izazove kasnije, porodice tih pobijenih i proteranih, odnose sa Turskom, Albanijom, nepostojanje BiH, Makedonije a možda čak i Crne Gore, pa onda degradacija srednje klase kako fabrike odlaze, buđenje novokomunizma i tihe ideje da se otkopaju masovne grobnice, samo bi druge Mel vapile za pravdom. A crkva gde bi bila i kakav bi bio odnos SPC i Katolika, a gde bi bili muslimani. A kako bi nas istok gledao i koji bi rizici bili tu.. Mislim, baš može da se razrađuje. Jako je bitno kako razmišljaš i šta želiš da vidiš. Kada bi mu tražio najopozitivnije, sa određenim idejama, da se nije ta komi juga raspala isto bi zvučalo mnogo lepo. I osvojili bi fudbal isto!

Zato je alternativna istorija jedan zaista zahvalan žanr, dopušta široku lepezu izbora. Meni se svideo ovaj pravac razvoja.
Imate na googlu ai mode, koji zapravo radi na geminiju, i sve što treba je da mu date ulazne parametre, šta sve treba uzeti u obzir, da se treba držati istoriskih činjenica i tendencija, dogovora i odnosa, koja vas polja interesuju i kako da to frejmuje.

U osnovi, sve je to naravno šbbkbb, nije se dogodilo, dogodilo se nešto drugo, a vreme neumitno teče u samo jednom pravcu. Sada je ta godina, mi nismo ničega šampioni i šta sad, šta ćemo uraditi i jesmo li išta naučili.

Josi Proz

29 minutes ago, G. L. said:

Ne verujem u to.

MStPa cenim i zbog toga sto je jedini objasnio nemogucnost odrzanja Jugoslavije, kao i CCCPa, nasuprot belgijskom i svajcarskom modelu.

Realno, demokratska Jugoslavija je bila nemoguća posle masovnih zločina i genocida u ww2, to je samo totalitarni režim mogao da zamrzne i odloži politički i svaki drugi konflikt.
Jugoslavija je imala kostura u ormanu i bilo je samo pitanje vremena kada će ispasti iz istog.

Edited by Lord Protector

35 minutes ago, Vapad said:

U osnovi, sve je to naravno šbbkbb, nije se dogodilo, dogodilo se nešto drugo, a vreme neumitno teče u samo jednom pravcu. Sada je ta godina, mi nismo ničega šampioni i šta sad, šta ćemo uraditi i jesmo li išta naučili.

Teska je sansa da bi sa Kraljevinom bilo gore nego sto je sada nakon komunisticke devatsacije, ali nije nemoguce. U alternativnoj istini obrni okreni ali mozes da imas samo neki likelihood ali ne i 100% za bilo koju verziju, naravno.

Ono sto mozemo da vidimo je da je komunisticka pobeda skupo placena kad su dolazili i slicno placena kad su odlazili, mozda nesto manje ali slicno. Ono izmedju im je bilo ok, nikog nisu dirali ko je znao da se drzi po strani, a moglo je i do Trsta da se ode. Skole su drzali Ok, nastavivsi zapoceti trend iz Kraljevini i odrzali su kvalitet. Solidno su podrzali urbanizaciju, dosta ljudi imalo je nekretnine u vlasnistvu sto je isto jako dobro (mada to ima i po nekim ne svim zemljama zapada, ne da ne bi bilo kucevlasnistva da je ostala ni Kraljevina).

Sve u svemu, neke stvari su odrzali na zadatoj putanji a mozda i unapredili, zdraavstv ne verujem da bi bilo bolje u Kraljevini mada sumnjam da bi bilo mnogo ni gore, mozda ne bi decu prodavali strancima a mozda i bi, imala je i Kraljevina te biznismene i toleranciju na kriminal itekako kao i komunisti. Da li bi i kod Kralja dileraj droge presao u drzavni biznis kao sto je bilo vec pod komunistima, ne znam. Ono sto verujem ne bi bilo je jedna umobolnost sistema i te fore kulta ubijanja ko je rekao pogresnu rec i gradjanski rat tih dimenzija.

1 hour ago, Roger Sanchez said:

@Mel je imala očekivanja otprilke da bi uz takav rasplet bilo pobijeno 33 000 svakakovih Hrvata više, a 33 000 Srba domaćina manje

Pitaj Melicu ako hoces da znas sta Melica ocekuje. Kralj nije pobio ni one Nemce sto je zatekao posle wwi u drzavi i nista manje ne bih ocekivala ni posle wwII od njega tj naslednika.

Po meni neke stvari moraju da se znaju tj neki red i neki zakon.

3 hours ago, milfisland said:

Nije bio format izjavljivanja lojalnosti, već naknadna pamet babe od tada 80+. Složićemo se, nije baš vrijeme izjavljivanja lojalnosti. Uz njenu opasku kakve su avetinje bile.

Na moj komentar da su sa takvim fanatizmom jedino napravit što su napravili, nevoljno se složila.

Baba nevoljno, ja voljno.

Za izdavanje naređenja moguće, za Titovo fajntjunovanje nisam siguran. Fajntjunuje se na terenu.

Krenuli u revoluciju i viđeli da su se zajebali.

Podnoseni su izvestaji rial tajm a Tito je odgovarao sa zatezi popustaj. Pogledacu dal mogu da naguglam ponovo neke od tih depesa kad budem pri vise vremena.

Krenuli su u staljjinisticku recepturu jer su tad furali staljinizam jer drugo nisu ni mogli, a kad su zasrali nisu pokusavali opet. Ko ni cetnici kad su ih ispackali za Focu. To zlocinacki karakter ne negira.

Meni licno je bas jadno kad neko ispadne iz milosti dvorske pa je onda naknadno kriv i kome se pertla odvezala. Just my point of view.

Da li neko neodgovarajućeg porijekla može da dobije državnu stipendiju. Jer su komunisti stipendirali. Ne zezam se. Jedno je studiranje drugo državna stipendija. Preci ovih kod kralja nisu mogli primirisat fakultetu. Iz materijalnih razloga. Kod komija sva đeca lagano.

Znaci ko kod Aleksandra Vucica. Sta mu pisemo: svi imaju stipendije da studiraju nezavisno od verske i etnicke pripadnosti da ne kazem ideoloske, ide se u Trst samo tako, cacike novog doba kupuju u Trstu doduse i po neki stan ili kucu preko farmerki, a narod ide po Tajlandima Egiptima Grckama i svim evropskim destinacijama.

Prelepo.

A imace i cenu isporucenu kao kod komunista sto je imalo.

To je i moje pitanje: zasto rusite AVa, kad vam je JBT bio super?

Je l zato sto je bahat? Sto forsira svoje, a gazi druge? Sto je antidemokrata? Sto medijski manipulise i cenzurise?

Ili samo zato sto se krade u njegovo vreme vise nego u Titovo?

Jer sve ostalo je copy/paste, samo prilagodjeno vremenu.

16 hours ago, G. L. said:

To je i moje pitanje: zasto rusite AVa, kad vam je JBT bio super?

Je l zato sto je bahat? Sto forsira svoje, a gazi druge? Sto je antidemokrata? Sto medijski manipulise i cenzurise?

Ili samo zato sto se krade u njegovo vreme vise nego u Titovo?

Jer sve ostalo je copy/paste, samo prilagodjeno vrem

Pravo pitanje je zašto ga ti/vi rusite? lolol

Doduše, ako ga budete rušili k'o Tita, onako junački...

Koji si ti otrov jebote: informisanosttm '90-ih jezdi, došla je po svoje u punom sjaju.

Forum se tako galopirajući karamelizuje, x-uje, stonebrakuje, prazilukuje, dobro je, dobro...

Svakoga dana u svakom pogledu odrastamo, ostvarujemo se, a tek karakter...lolol

„Ako vi u ’oslobodilačkim’ uniformama upadnete u jedan grad kao što je bio Beograd i u tom gradu u roku od nekoliko meseci streljate između 9.000 i 13.000 najvrednijih i najobrazovanijih ljudi, i zamenite ih poludivljim plemenom koje je upalo u taj grad, vi ste obezglavili jedan narod, pobili ste ono što je najbolje. Došla je ta banda predvođena izbe

zumljenim komandantima, na čelu sa ratnim zlikovcem Josipom Brozom, kome nikad nije su­đeno.”

Dušan Kovačević, dramski pisac, član Krunskog saveta, ambasador, dobitnik pulske Zlatne arene za najbolji film 1984. godine...

Kapućino u Dolomitima....

I banda, poludivlja plemena predvođena izbezumljeni komandantima...

Milan St. Protić kao najumnija srpska glava...

U, jebote, od ovog mož' se rikne...

2 minutes ago, namenski said:

Pravo pitanje je zašto ga ti/vi rusite? lolol

Doduše, ako ga budete rušili k'o Tita, onako junački...

Koji si ti otrov jebote: informisanosttm '90-ih jezdi, došla je po svoje u punom sjaju.

Forum se tako galopirajući karamelizuje, x-uje, stonebrakuje, prazilukuje, dobro je, dobro...

Svakoga dana u svakom pogledu odrastamo, ostvarujemo se, a tek karakter...lolol

„Ako vi u ’oslobodilačkim’ uniformama upadnete u jedan grad kao što je bio Beograd i u tom gradu u roku od nekoliko meseci streljate između 9.000 i 13.000 najvrednijih i najobrazovanijih ljudi, i zamenite ih poludivljim plemenom koje je upalo u taj grad, vi ste obezglavili jedan narod, pobili ste ono što je najbolje. Došla je ta banda predvođena izbe

zumljenim komandantima, na čelu sa ratnim zlikovcem Josipom Brozom, kome nikad nije su­đeno.”

Dušan Kovačević, dramski pisac, član Krunskog saveta, ambasador, dobitnik pulske Zlatne arene za najbolji film 1984. godine...

Kapućino u Dolomitima....

I banda, poludivlja plemena predvođena izbezumljeni komandantima...

Milan St. Protić kao najumnija srpska glava...

U, jebote, od ovog mož' se rikne...

U pravu si sve. nobles

Nije najmudrija srpska glava ni MStP niti neko drugi - vec je to drug @namenski

Zato nam treba 1 platonisticko-origenski povratak u 1944-1945. i da opet "oslobodimo Srbiju", ali ovoga puta sa sve apokatastazom. I to crvenom, ne i crkvenom. ajde

2 veka autokratije medj Srbima su malo, treba nam jos lečka. Jos jedno 200injak godina raznih ludaka, koji jasu na mitu o cvrstoj ruci i domacinu aka pater familiasu, sa petokrakom na celu ili ne. 1 Scheisse egal.

Onda cemo mozda i da se civilizujemo, samo ce neke nove iteracije @namenskog, da objasnjavaju drugima, tu izuzetnu vrednost povratka na ovakva podesavanja.

Do tad neka bude da sam ja Dobrica, Dusan Kovacevic ili ko god od mracnih ljudi nase knjizevne scene. grozan

Edited by G. L.

Skini se @namenski -om, promeni nick u Učitavač, i samo nastavi...

Odlično vam ide...

O&O

Biram društvo...

fantom

Edit lolol: sreća što još ima po neka kočnica, inače bismo ovde tek čuli...

Živ nisam šta će biti kad zavrsite sa Brozom i komunjarama pa predjete na Hrvate, Šiptaretm, balije...

Edited by namenski

1 hour ago, namenski said:

Skini se @namenski -om, promeni nick u Učitavač, i samo nastavi...

Odlično vam ide...

O&O

Biram društvo...

fantom

Edit lolol: sreća što još ima po neka kočnica, inače bismo ovde tek čuli...

Živ nisam šta će biti kad zavrsite sa Brozom i komunjarama pa predjete na Hrvate, Šiptaretm, balije...

Rekao bih pre da si ti neko ko ucitava. Niti sam neko ljude deli po naciji i kvalifikuje tim imenima (koje mi predlazes), niti mi je problem da kazem da me autokratije ne fasciniraju - vec da sam protiv svake. Kako protiv zvalaveskuove, tako i protiv titoeskuove.

Eto ti i odgovora na tvoje pitanje, zasto sam sustinski i protiv SNSa i AVa i svega toga sta oni reprezentuju. Ali sam i protiv JBTa i komunizma. Da ne bude zabune: ne hvalim i ne idealizujem ni Acu i Kraljevinu mu, iz istih razloga - nedostatak demokratije, slobode stampe, a postojanje represije i suzbijanja sloboda. Niti jedna drzava koja je sagradjena na takvim osnovama ne zasluzuje postovanje. Ni ona, a ni njeni vladari.

Over and out, jer si sam tako trazio. grozan