Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

6 minutes ago, G. L. said:

Znas, malcice se muljalo i te 2026. Ali, ti, kao DPSovac to neces da priznas. covid19

Da ne bude zabune, ja sam navijao da se agonija zvana SCG zavrsi.

Poenta price je da je neko 2019. odlucio da digne ustanak i gerilski se borio protiv legitimnih vlasti jos 5-6 ili koliko vec godina, nakon propasti tog ustanka. I sta ocekujes? Da drzava te sto pucaju na njene organe reda ne ubije?

Nisi mi odgovorio na pitanje: da je 2006. izbila balvan revolucija i da je moralo da se puca, da li bi bio taj sto puca po npr. Srbima sa severa CG ili bi uzeo pusku i isao da se boris uz njih - a protiv vlasti u Podgorici?

Muljale su obije strane na isti način. Independentisti su dovodili dijasporu iz Evrope i Amerike, unionisti dovodil svakoga ko je ikada registrovao kola na CG tablice (bješe to popularno u Srbiji na prelazu vjekova).

Obije strane su potrošile nestvarne pare na glasove.

Na taj dan sam veoma ponosan jer smo pokazali da smo civilizovani i da je sve sa anđelima prošlo.

Prag od 55% koliko je trebalo za uspjeh referenduma, odnosno 10% razlike postavila je EU baš zbog "muljanja".

Što se balvana tiče, valjda ti je jasno da te balvan revolucije prave službe, a ne neki jadnici koji su samo iskoristivi potrošni materijal.

Sjeti se hapšenja Arkana u Hrvatskoj sa kamionom oružja i njegovog puštanja na inicijativu srpskog DB.

Jadnici ga na kraju ispušili.

Tako da balvan revolucija nije mogla da izbije jer je srpska služba kao zainteresovana strana na unionističkoj strani bila slaba za tako nešto. I Srbija je bila pod utiskom nedavnih kosovkih batina iz 1999. da bi opet neđe potpaljivala.

Ako država pobije ustanike, mora li da pobije njihove žene i djecu? I da ih žive u kuću zapali? Što su radile srpske vlasti u CG odakle ide i nadimak Palikuća.

E pa komunisti se, vidiš, nisu na đecu svetili. No su isto školovali i partizansku i četničku.

• Replies 1.9k
  • Views 132.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

Dajte mišljenje vrijedi li gledat? Objektivnost? Kvalitet teksta i produkcije?

@milfisland

Opet pomeras stative. Mnogo toga nije moralo, ali se desilo. Pobuna zelenih, pogotovo njihova gerilska borba, bi u svakoj zemlji bila ugusena u krvi. Kao sto bi bila i eventualna balvan revolucija u CGu, 2006.

Kapiram da imas antisentiment prema Aci sa Cetinja i da gotivis JBTa - jer si to sto jesi, ali to ne mora da znaci da si u pravu. Aca Palikuca je pobio ukupno ljudi, koliko je JBT znao da posalje u smrt u jednom danu. I to nikakav tvoj spin ne moze da promeni.

6 minutes ago, G. L. said:

@milfisland

Opet pomeras stative. Mnogo toga nije moralo, ali se desilo. Pobuna zelenih, pogotovo njihova gerilska borba, bi u svakoj zemlji bila ugusena u krvi. Kao sto bi bila i eventualna balvan revolucija u CGu, 2006.

Kapiram da imas antisentiment prema Aci sa Cetinja i da gotivis JBTa - jer si to sto jesi, ali to ne mora da znaci da si u pravu. Aca Palikuca je pobio ukupno ljudi, koliko je JBT znao da posalje u smrt u jednom danu. I to nikakav tvoj spin ne moze da promeni.

Ubijao je đecu... Partizani to nisu radili.

Karađorđevići su zločinom došli na vlast. Pobio je u Solun dok je bio rat one koji su ih učinjeli dinastijom. Oćera đeda koji ga je podiga. Završio taman kako je zaslužio i on i njegova vladarska familija. Bilo je efektno što je ubijen, mada izgleda da bi ga svakako rak odnio u godinu dana. Tu sam iskrerno zadovoljan radom gospođe Karme.

Mogli su Petrovici zajedno sa srpskom vojskom preko Albanije ali nisu, neki su saradjivali sa Austougarima, neki umrli u Becu. Petrovice su oterali saveznici a ne Aleksandar.

Karadjordjevici nisu ucestvovali u prevratu, stavise, Petar je trazio da se postedi Aleksandar. Za razliku od Milosa koji je odrubio glavu Karadjordju i poslao Sultanu.

Sto se tice Solunskog procesa, od medjunarodnog faktora do nesposobnosti u Vardartskoj Makeodniji, pa veliko stradanje preko Albanije.

1 minute ago, milfisland said:

Ubijao je đecu... Partizani to nisu radili.

Karađorđevići su zločinom došli na vlast. Pobio je u Solun dok je bio rat one koji su ih učinjeli dinastijom. Oćera đeda koji ga je podiga. Završio taman kako je zaslužio i on i njegova vladarska familija. Bilo je efektno što je ubijen, mada izgleda da bi ga svakako rak odnio u godinu dana. Tu sam iskrerno zadovoljan radom gospođe Karme.

Pa ne znam bas da to komunisti nisu radili. Nemoj samo o partizanima. Medju njima je bilo i akomunista.

Docim JBT nije poslao u smrt dobar deo vrha svoje partije? Ono: Milan Gorkic, Sima Markovic, Andrija Hebrang, Arso Jovanovic, Sreten Zujovic, Mustafa Golubic....i mnogi drugi. To njemu ne zameras.

Glede djeda, Nikole Srbina (kako se i sam izjasnjavao) - da je taj djed uzeo presto nove Kraljevine - on bi streljao protivnike te drzave prvi. Kod njega zeleni ili koji vec, ne bi trajali kao u Aca.

Vidis, ti se seiris nad atentatom, koji je od Ace napravio mucenika. Umesto da umre prirodno i da ostane upamcen kao diktator, sto bi se i desilo. I onda treba da te uzmem za ozbiljno? Bukvalno kao da pricam sa D.Sukovicem ili N.Adzicem.

5 minutes ago, G. L. said:

Pa ne znam bas da to komunisti nisu radili. Nemoj samo o partizanima. Medju njima je bilo i akomunista.

Docim JBT nije poslao u smrt dobar deo vrha svoje partije? Ono: Milan Gorkic, Sima Markovic, Andrija Hebrang, Arso Jovanovic, Sreten Zujovic, Mustafa Golubic....i mnogi drugi. To njemu ne zameras.

Glede djeda, Nikole Srbina (kako se i sam izjasnjavao) - da je taj djed uzeo presto nove Kraljevine - on bi streljao protivnike te drzave prvi. Kod njega zeleni ili koji vec, ne bi trajali kao u Aca.

Vidis, ti se seiris nad atentatom, koji je od Ace napravio mucenika. Umesto da umre prirodno i da ostane upamcen kao diktator, sto bi se i desilo. I onda treba da te uzmem za ozbiljno? Bukvalno kao da pricam sa D.Sukovicem ili N.Adzicem.

"Pa ne znam bas da to komunisti nisu radili" ti nije neki argument. Đecu ubijali nisu. Evo ispade da je Tito izuzev što je ubija đecu, ubio Mustafu Golubića. Ajde pročitaj ponešto. Doduše kad mu spočitavaš ubijanje đece što ne bi i ubijanje nekoga koga je Gestapo uhapsio, mučio i ubio. Bez ako nećeš one "influeserske" priče da ga je Tito namjestio Njemcima u julu 1941. Ili Gorkića koji je ubijen u Staljinovoj Rusiji. I tako Hitler i Staljin ubijali sve živo da bi Tito bio glavni dasa u Jugoslaviji.

Uz to, masu imaš ŠBBKBB. Dobro, mladost... Pročitaj ponešto da budeš zanimljiv za pisaniju, a i udavismo ovaj narod.

Edited by milfisland

27 minutes ago, Emerald said:

Mogli su Petrovici zajedno sa srpskom vojskom preko Albanije ali nisu, neki su saradjivali sa Austougarima, neki umrli u Becu. Petrovice su oterali saveznici a ne Aleksandar.

Karadjordjevici nisu ucestvovali u prevratu, stavise, Petar je trazio da se postedi Aleksandar. Za razliku od Milosa koji je odrubio glavu Karadjordju i poslao Sultanu.

Sto se tice Solunskog procesa, od medjunarodnog faktora do nesposobnosti u Vardartskoj Makeodniji, pa veliko stradanje preko Albanije.

Tražio da se Petar poštedi, pa bi bio Pero kralj ka u prkno da je Aleksandar preteka.

"A nemojte ga oladit momci" ;)

Što se povlačenja preko Albanije tiče, Crna Gora ga je omogućila držeći odstupnicu u Mojkovačkoj bici. Pa su joj posle lijepo zahvalili.

Edited by milfisland

6 hours ago, Vapad said:

Navodi kažu da su begovima i agama u jugoslaviji oduzeti 2.5 miliona hektara zemlje.. nisam se bavio time previše, ali zvuči poznato?

Poznato i po tome što je s time počela izvršna faza atentata u skupštini

6 hours ago, milfisland said:

"Pa ne znam bas da to komunisti nisu radili" ti nije neki argument. Đecu ubijali nisu. Evo ispade da je Tito izuzev što je ubija đecu, ubio Mustafu Golubića. Ajde pročitaj ponešto. Doduše kad mu spočitavaš ubijanje đece što ne bi i ubijanje nekoga koga je Gestapo uhapsio, mučio i ubio. Bez ako nećeš one "influeserske" priče da ga je Tito namjestio Njemcima u julu 1941. Ili Gorkića koji je ubijen u Staljinovoj Rusiji. I tako Hitler i Staljin ubijali sve živo da bi Tito bio glavni dasa u Jugoslaviji.

Uz to, masu imaš ŠBBKBB. Dobro, mladost... Pročitaj ponešto da budeš zanimljiv za pisaniju, a i udavismo ovaj narod.

Zvicerovu decu je ubio licno Acika?

Procitao sam ja mnogo toga, dosta i na stranim jezicima, da bih mogao da provalim ostrascene ljude, poput tebe. Docim sam siguran da ti nisi ni novinski clanak u stanju da procitas na nekom drugom od maternjeg ti.

Interesantno je da vidis grehe Ace i Kraljevine mu, a ne vidis 10 ili 20 ili i vise od toga jaci intenzitet na drugoj strani. Mogao bih da budem kvaran, pa da te pitam: koliko Bugara ili Nemaca ili Madjara je bilo poterano, pobijeno ili pohapseno kao znak odmazde za ucesce u WW1, a koliko je podunavskih Svaba stradalo posle 1.1.1945.?

A da, to isto Svabama su radili i Poljaci, Cesi, Slovaci, Belorusi... Pa jesu, ali Aco Palikuca nije, a mogao je. Jbg....

Edited by G. L.

7 hours ago, milfisland said:

Tražio da se Petar poštedi, pa bi bio Pero kralj ka u prkno da je Aleksandar preteka.

"A nemojte ga oladit momci" ;)

Što se povlačenja preko Albanije tiče, Crna Gora ga je omogućila držeći odstupnicu u Mojkovačkoj bici. Pa su joj posle lijepo zahvalili.

Petar nije bio za ubistvo Aleksandra. Zaverenici su razmatrali nekoliko mogucnosti od proterivanja Aleksandra iz Srbije do proglasenja republike.

Prethodno je Srbija u Balkanskom ratu pomogla CG oko Skadra. Pozicioniranje u CG je bio plan da se brani u planinama uz podrsku Italije sa mora u snadbavanju. Ali je moral i stanje u vojsci bilo neodrzivo i krenulo se u totalno povlacenje. Posle Mojkovacke bitke odluka clasti u CG nije da nastavi dalju borbu vec razoruzanje.

Petrovicima se nudilo da krenu zajedno do Krfa, oni su to odbili. Deo porodice je otvoreno stao na stranu Austrougarske. Njima je Francuska, a ne Aleksandar, zabranili da imaju pozicije posle 1918. NIje Aleksandar zabranio kretanje Nikoli u Francuskoj.

1 hour ago, G. L. said:

Zvicerovu decu je ubio licno Acika?

Procitao sam ja mnogo toga, dosta i na stranim jezicima, da bih mogao da provalim ostrascene ljude, poput tebe. Docim sam siguran da ti nisi ni novinski clanak u stanju da procitas na nekom drugom od maternjeg ti.

Interesantno je da vidis grehe Ace i Kraljevine mu, a ne vidis 10 ili 20 ili i vise od toga jaci intenzitet na drugoj strani. Mogao bih da budem kvaran, pa da te pitam: koliko Bugara ili Nemaca ili Madjara je bilo poterano, pobijeno ili pohapseno kao znak odmazde za ucesce u WW1, a koliko je podunavskih Svaba stradalo posle 1.1.1945.?

A da, to isto Svabama su radili i Poljaci, Cesi, Slovaci, Belorusi... Pa jesu, ali Aco Palikuca nije, a mogao je. Jbg....

Nije ni Hitler lično ubio ni jedno dijete. Tako da ti taj argument ne stoji baš.

Nego, kad ti ne ide sa argumentima, počinješ o ostrašćenosti drugih i svojoj načitanosti. I o svom znanju jezika, a kako drugi o kojima ništa ne znaš ne znaju isti.

Dječija klasika, ponijeću lopta doma ako ne dobijam utakmicu. Slabo su te one tete u vrtić naučile.

Cini mi se da si ti poceo da udaras na foru "procitaj nesto, valjace ti". Zapravo: ne cini mi se, vec stoji to tako u tvom postu iznad. Nategnuta je ta tvoja milogorska prica do granice pucanja. Tu je problem. No dobro, svako ima pravo na misljenje. srdoc

11 hours ago, milfisland said:

Jesi li viđela kad partizansko groblje na Brezi gdje su četnici strijeljali crnogorsku mladost?

Znamo kako su četnici ubijali u Kolašinu, da malo preciziramo ko je tamo ubijao.

Priča đed unučadima.

Došli Talijani i pokupili nas i rekli imate dvije mogućnosti. Da vas jebemo ili da vas strijeljamo.

Pa što je bilo sa tobom đedo.

Ada mene su strijeljali.

E ovakva je bila priča tvojih lažavih đedova i prađedova, da ti objasnim kad obraza nemaš da se postidiš za Kolašin, najveće stratište crnogorske omladine.

Biće sjutra prdoklačenje takvih ka ti da na Lazine u Bjelopavliće četnici Jakova Jovovića nisu strijeljali 29 momka i 23 đevojke.

Edit: Džabe ti je sva pisanija. Ovi tvoji su lizali njemačke i italijanske guzice, a partizani su jedina vojska koja se borila protiv okupatora. I to se neće izmjenit makar ti napisala ođe milion postova.

Groblje na kolašinskoj Brezi. Svaki kamen ima ime i prezime ČOVJEKA kojega su četnici strijeljali.

Ova slika je samo dio.

IMG_6706.jpeg

Lažav ti bio taj pradjed za Kolasin.

Evo kako izgledaju sa imenima i prezimenima.

IMG_6707.jpeg

A kako izgledaju oni sto su ih komunisti pobili, jel ima to ime prezime?

Ono sto je ovde interesantno je sto ti ovo sve vrlo dobro znas, ali kad ludaci izadju da sprovedu staljinizam i pokupe ucitelje lekare its koji su bukvalno civili kod kuce sedeli, to se onda zove vidju li ti rata bez zlocina. Kad ja kazem da su onda u CG svi zbrisali preko kod cetnika, kazes da je lazov ko mi je to pricao. Posle pises isto, uz dodatak Djilas je kriv.

Dakle to je taj problem o kome ja pricam, sublimovan, mnogo su neke osnovne vrednosti i dogovore drustva okrenui naopako.

Edited by Mel

8 hours ago, milfisland said:

"Pa ne znam bas da to komunisti nisu radili" ti nije neki argument. Đecu ubijali nisu.

"Nismo ubijali decu" je nesto sto je Djilas govorio kad neko nesto rekne. To im je bila prodajna poenta agitpropa, ok je ubijati ljude, zene moze ali manje a decu nikako. Djilas je vukao Njegosev Gorski vijenac za sobom kroz veci deo rata, gledao je odatle sta je inspirativno, i koristio ta neka nacela moral kojim je Njegos pokusavao da zameni dominantne obicaje u Crnoj Gori onda kad je on vladao. Sve ono nemojte ubijati lastavice utekle su vama da uteku i ostale pouke su bile namenjene malo pokusaju da malo prebaci CG u sledecu razvojnu fazu iz one borbe sa turcima i poturicama pa ko pretekne kad se ubijalo redom. Ne znam koliko mu je (Njegosu) licno poslo za rukom za zivota da utice, ali svakako to im komunistima je bilo jedno od selling pointsa. Mi se kupamo, mi se brijemo, mi ne ubijamo decu, nije bas sve uvek bilo tacno i egzaktno ali nije ni da se nisu trudili, pa je vrmeenski dobrim delom bilo tacno koliko su bili u mogucnosti takoreci.

Negde do kraja rata partizani su imali ubijene dece na tone sto od onih streljanja po Sloveniji sto kad su etnicke manjine trpali u logore gde su onda deca "spontano" poumirala ko Ana Frank od tifusa "spontano" jel, ali selling point je ostao (i de facto spasao zivote mnogoj deci sem pomenutih, sto tokom trajanja rata sto u cistkama kasnije na kraju rata da ih ne postreljaju sa ocevima). To je bio neki prihvaceni stav da je ok ubijati ove preko 16-17 muskarce, ali ove ispod ne. Tako se recimo i Ljuba Tadic spasao da pretekne. Mladic je kasnije isto odvajao decu i majke od muskaraca, jer je vojne/ vojno sposobne muskarce propagirano po tom kom moralu da je ok ubijati. Cetnici su recimo u istocnoj Bosni ubijali apsolutno svakoga, pa je dece bilo oko pola ukupno ubijenih u tom etnickom ciscenju. Ovo (da se ubijjaju svi civili a ne odvaja) je u tom trenutku inace vise dotadasnja CG tradicija, imali su neke ovakve akcije i posle dolaska Karadjordjevica na vlast, da ulete tamo u one krajeve dal sever CG dal danasnji Sandzak pa malo popale i pobiju, dok ovi iz BG cuju i posalju vojsku vec je dva dana odtinjalo tamo gde su bile kuce.