Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

Ne, hoću reći da su neobrazovane obespravljene mase, gubitnici tranzicije, od gladnog kurca pravljeni, od zla oca i gore matere, konačno dobili šansu da zajašu državu. Da naprave bolje i pravednije društvo (za njih i njihovu decu naravno), da spasu državu od lopova izdajnika i ustaša, na čelu sa najvećim sinom našeg naroda, Vrhovnim Vođom.

I tako dobismo novu elitu, crvenu ovaj crnu buržoaziju, uspeli su da kupljenim diplomama obrazuju nepismenu raju, donesu progres i napredak najširem sloju stanovništva, izgrade stotine kilometara puteva.

Donesu nam tu bolju budućnost, i spreče povratak retrogradnih snaga starog režima

Moraš gledati malo širu sliku.

Imena su nebitna.

• Replies 1.6k
  • Views 123.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

40 minutes ago, adam said:

dobar prijatelj mog oca, cehoslovak koji je nekih osam godina ziveo u jugoslaviji (negde od 76 do 84) je uvek govorio - lako je vama u jugoslaviji, nebo visoko - moskva daleko. i tako je nekako i bilo. no dobro.

jos nesto bih da primetim... mi bismo danas bili u neuporedivo boljoj poziciji kao drzava da smo 6 oktobra odradili jednu 45tu. isto surovu kao ona prva. pa kad smo vec to propustili, treba napomenuti da kad ova trenutna bagra bude pala, najbolje bi bilo da ipak odradimo jednu 45tu. pa nek nam se unuci svadjaju za pola veka oko nevinih zrtava kao mi sad.

gospode

Btw, verujem da će se potomci naprednjaka secati ovog perioda kao zlatnog dobq, kad se imalo, jebalo, letovalo, kupovalo i putovalo po svetu.

2 minutes ago, Filozof manijak said:

Btw, verujem da će se potomci naprednjaka secati ovog perioda kao zlatnog dobq, kad se imalo, jebalo, letovalo, kupovalo i putovalo po svetu.

da su stvorili srednju klasu do sad,, da su opravili skolstvo i zdravstvo i da je socijalna pokretljivost ono sto je bila u sfrj, ja bih im prvi cestitao.

al ta shaka jada sto grabi u se na se i poda se naustrb naroda i prodaje zemlju budzasto nije bas dovoljna za shiru sliku.

2 hours ago, x500 said:

Stvar je u mogucnosti, ko je jarko zeleo da ode da vidi Pariz to je mogao da uradi. Da li mu je bilo pristupacno - nije. To je nesto sto ljudi sa druge, istocne, strane nisu mogli.

To je sustinska razlika.

Ovo valjda niko ne spori, samo kažem - snaga SFRJ pasoša pogrešan je primer pozitivnih tekovina te države zato što je mala manjina građana tu mogućnost mogla i da iskoristi u svrhe koje je @đorđe geprat naveo. Nismo, (odnosno Jugoslavija to nije bila) ni Japan ni Singapur da se hvalimo time.

Edited by zorglub

Što se tiče socijalne pokretljivosti, ima li boljeg primera kad razni keramičari, grobari, navijači, dobiše šansu da se popnu na socijalnoj lestvici i postanu budže, ministri, biznismeni?

18 minutes ago, x500 said:

Dakle, ako sam dobro razumeo:

• Da se pobiju/zatvore/skrajnu politicki protivnici (kao AV sto radi danas)

• Da se drzavna svojina privatizuje ili da se privatna svojina nacionalizuje, formiraju zadruge na selima, pa da se onda sve zajedno privatizuje

• Da se ukinu slobodni mediji, uvede stroga cenzura i samocenzura (AV danas)

• Ukinu sve partije i ostane samo jedna (kao SNS sada)

• Umesto obrazovanog sveta koji polako uzima vlast dovede gomila Velja Ilica koji su glasni, kurceviti i neznalice (razni oblici Brnabic, Vucevic, Mrdic, ...)

Ili nesto po sistemu Pol Pota, da se rasele gradovi i da ljudi idu na selo da rade. Ili da se rasele sela i svi da zive u gradovima.

TV duel Kostunica - Labus iz 2002 je nesto najlepse sto se desilo u Srbiji u poslednjih puno puno godina. Dva politicara koji se takmice za poziciju predsednika suceljavaju stavove sa medjusobnim uvazavanjem. Ali to je komunikacija za pickice, prave mushkarcine se vredjaju i pljuju i bave opstim mestima, pre svega ne dadu Kosovo i sl. Ustvari, jedan drzi monolog, svadja se sa izmisljnim protivnicima, prica nepovezano (Brnabicka stil), ...

covid19

ne treba vracati komunizam zaboga... al treba utamniciti sve jednu barabu koja se nakrala i oduzeti im imovinu pa kintu iskoristiti za unapredjenje skolstva, zdravstva, infrastrukture, neceg od cega zajednica ima koristi.

nisam nasilan al nema sanse da se ista promeni bez cistke kad ovi padnu. ili to, ili da opet gledamo malok koji se vratio demokratskim korenima i demokratski nastavlja da gomila stanove i kintu u svajcarskoj.

17 minutes ago, Filozof manijak said:

Ista priča kao za potomke tzv predratne elite i buržoazije.

8 minutes ago, adam said:

ne treba vracati komunizam zaboga... al treba utamniciti sve jednu barabu koja se nakrala i oduzeti im imovinu pa kintu iskoristiti za unapredjenje skolstva, zdravstva, infrastrukture, neceg od cega zajednica ima koristi.

nisam nasilan al nema sanse da se ista promeni bez cistke kad ovi padnu. ili to, ili da opet gledamo malok koji se vratio demokratskim korenima i demokratski nastavlja da gomila stanove i kintu u svajcarskoj.

Pa ili da se pokoljemo opet i medjusobno popljackamo, ili da odemo negde u inozemstvo posto tamo nema da se gledaju ti Mali sto gomilaju stanove...

Promuti pa prospi, al ja bih ipak neku verziju u kojoj ne moram da gledam hoce li neko da me strelja sto ne vicem Ziveo Tito i useljava se u moj otplaceni stan, mislim opcije su zlo i katastrofa, aj nek ne bude katastrofa.

7 minutes ago, copkillah said:

Ista priča kao za potomke tzv predratne elite i buržoazije.

Konačno da se složimo. Bitno je da si na dobitničkoj stranl i eto lepih vremena.

Gubitnike ko jebe, ionako su zaslužili

7 minutes ago, Filozof manijak said:

Što se tiče socijalne pokretljivosti, ima li boljeg primera kad razni keramičari, grobari, navijači, dobiše šansu da se popnu na socijalnoj lestvici i postanu budže, ministri, biznismeni?

Erm, filozofe,, moram, na ovo, prethodno, i ono pre toga da pitam - da li zaista veruješ u to?

Prvo je da su ti ljudi koji su ratovali sve do reda "od gladnog kurca" sa "kupljenim diplomama". A nije tako. I jesu obrazovali i napravili jedan sloj. I nisu oni jahali državu, oni su dugove te države prihvatili i vratili, i napravili nešto od nje, to nisu lažne pozicije. A jahali su nas, tj. "nas" kao narod, na ovaj ili onaj način, which was a style at the time, setimo se da je narod većinski bio protiv fašizma a vojska i crkva za, u Španiji, pa su i oni čekali da umre... na mrskom zapadu.

A mobilnost je da neko rođen na selu, paor, kome je deda bio na otoku jer nije dao svoje konje, uz rad na polju završi fakultet i postane, vremenom, kroz svoj rad, direktor velike i moćne kompanije, bez članstva u partiji.

To sa potomcima i letovanjem. Izjednačavaš lepa sećanja radnih ljudi sa ćacijima, jedni zaradili poštenim radom u sistemu koji nije bio idealan, drugi "zaradili". Je l zaista misliš da ima i paralelica??

Anegdota - znači nije bitno, ali je istina, ekstapoliram da je primenjivo šire u isto vreme - majka, četvrta ćerka teškog invalida, poljoprivrednika, u srednoj tehničkoj, htela sa drugaricom u pariz, sedamdesete kasne, rad na branju jabuka čitavu sezonu, i dodatak skupljen ranije, pa vozom, sporo, ali mogućno, odoše u taj Pariz. Čuvala je duuuugo bočicu Chanel no.5 - tj. dok je ja nisam u igri prosuo... ali to je druga priča..

Edited by Vapad

12 minutes ago, Mel said:

Pa ili da se pokoljemo opet i medjusobno popljackamo, ili da odemo negde u inozemstvo posto tamo nema da se gledaju ti Mali sto gomilaju stanove...

Promuti pa prospi, al ja bih ipak neku verziju u kojoj ne moram da gledam hoce li neko da me strelja sto ne vicem Ziveo Tito i useljava se u moj otplaceni stan, mislim opcije su zlo i katastrofa, aj nek ne bude katastrofa.

tita i useljavanje niko nije nudio. samo kaznjavanje sljama koji trenutno vlada onako kako su to uradili 45. i podvuci crtu i to je to. dase to desilo 5 oktobra, sumnjam da bi ovaj nakot bio na vlasti.

skupo jeste al sta ne platis na mostu, platis na cupriji.

@Vapad

Jbg, i to je neka socijalna pokretljivost, zar ne?

I ćaciji su vredno radili da dođu tog socijalnog položaja, u njihovoj percepciji. Zaradili u sistemu koji nije idealan, ali im nije palo s neba

To što se meni ne sviđa, ko me jebe.

Kao što niko nije jebo ni moju porodicu koja nije mogla nigde da putuje jer se radilo krvavo samo da bi se preživljavalo.

Za svakog ko se uspne na socijalnoj lestvici neko mora i da siđe.

Opet kažem, ponavljam, sve zavisi iz koje pozicije se gleda.

Edited by Filozof manijak

1 minute ago, Filozof manijak said:

Jbg, i to je neka socijalna pokretljivost, zar ne?

I ćaciji su vredno radili da dođu tog socijalnog položaja, u njihovoj percepciji. Zaradili u sistemu koji nije idealan, ali im nije palo s neba

To što se meni ne sviđa, ko me jebe.

Kao što niko nije jebo ni moju porodicu koja nije mogla nigde da putuje jer se radilo krvavo samo da bi se preživljavalo.

Za svakog ko se uspne na socijalnoj lestvici neko mora i da siđe.

Mislim da ovo nije nužno. A za sve ostalo, žao mi je. Kao neko ko je isto, kao i ti, dao pionirsku zakletvu, drugarski mi je žao.

A za ćacije, I beg to differ, ja sam se upecao na ludog raduleta (nije bio lud tad!!!) baš na priču o parazitima na državu, fali mi pošten rad. Njihova percepcija je ništavna ako ne ostavlja ništa iza sebe, a hale, elektrane, brane, koje su ostale iza onih, kažu da je bio neki rad tad.

27 minutes ago, Filozof manijak said:

Konačno da se složimo. Bitno je da si na dobitničkoj stranl i eto lepih vremena.

Gubitnike ko jebe, ionako su zaslužili

Pa po tom tvom, ispada da su samo oni koji su krali živeli pristojno i lepo. Poenta je i da će dobar deo radničke klase perioda SFRJ da se seća kao lepih vremena.

Ovo drugo što si napisao, ne razumem zašto i čemu, bukvalno niko ovde tako ne misli.