Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

48 minutes ago, đorđe geprat said:

samo mi smeta kadase zanemaruje to što smo zahvaljujući titu izašlji van sojetskog uticaja. na stranu što je titova politika premaizraelu bila apsolutno pozitivna za razliku od evropskih i ovih naših seronja.

Ovo i jeste sustina, najveca vrednost je bio izlazak iz cvrstog zagrljaja USSRa koji je omogucio normalniji zivot obicnih ljudi. Govorimo o periodu od 45 godina zivotni vek ljudi koji su ziveli pristojije od ljudi na istoku.

Izmedju ostalog, to nam je dalo stratesku prednost od 1989 koji nismo iskoristi, naprotiv kroz turbo nacionalizam i gradjanski rat, unazadili svoju zemlju, tj zemlje koje su nastale iz SFRJ. Za to nam nije Tito diretkno kriv, nesto je i do nas.

• Replies 1.6k
  • Views 123.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

@đorđe geprat Ok, u vašem slučaju se posebnost nije odražavala višim standardom, ali vam je primer svejedno kap u moru onih koji granicu nisu ni videli, osim možda u šverc turama.

Da je Jugoslavija bila deo Varsavskog pakta, postoji dobra sansa da ne bi bilo rata devedesetih.

Sto se tice razvoja, SFRJ je imala slicne stope rasta, u nekim dekadama nize, nekim vise, od proskea SEVa(sovjetska verzija EU, nastala pre "Zajednice za uglaj i celik" na zapadu, kao prethodnice EU)

Da li je SFRJ imala veca unutrasnje slobode, poput politckog pluralizma, od Varsavskkog pakta, ja mislim da nije. Postojala je jedna bitna razlika, sto su "Varsavci" za sve krivili Moskvu, pa je bio, opravdani, osecaj da njima upravlja strana sila i eto samo da CA ode ima da procvetaju, iako su ekonomski odnosi u Evropi vrlo slicni danas kao i 1990, sto se ti ce pozicije zemalja po razvijenosti. Zapad i sever su o dalje dosta ispred istoka i juga, kao bisvsih komunistickih zemalja, na dnu su Albanija, juzne jugoslevenske drzave, Bugarska, Rumunija, tu je negde Hrvatska, Slovenija je i dalje duplo slabija od Austrije po platama, ali im se pridruzila Grcka. Pri cemu su zemlje SEVa imala neke benefite koje SFRJ nije imala, jeftina nafta i gas, poput Druzbe, koja je zaobisla SFRJ a dan danas igra ogromnu ulogu u privredama Madjarske, Slovacke ili Ceske. Ili nepostojeceg metroa u Beogradu, kojeg Sofija dobila u maloj varijanti 1989, iako zvanicna linija otvorena 1998, da bi do danasnjeg dana Sofija imala 4 linije metro koje Beograd nema.

U SFRJ je bilo nase ali to nase je imalo posledice 1990-91 kada se drzava raspadala. Dok su u Cehoslovackoj slavili odlazak Rusa, u SFRJ se slavilo nesto drugo jer nije bilo Rusa da budu krivi za sve.

Ono sto je bila prednost za obicnog coveka je da moze da ode na Zapad i radi. Rukovodstvo SFRJ je u tome videlo spas za svoje privredne neuspehe 1960ih, pojava "Crnog talasa" u jugoslevnskoj kinematografiji, je povezana sa time. Pa su milioni radnika otisli u Svedsku, Z. Nemacku, Austriju, Svajcarsku...ali nezaposlenost nije padala u SFRJ cak ni posle 2-3 miliona radnika na radu na Zapadu iako su 70te bile dobre ekonomske godine u SFRJ, najbolje, posledica znacajnog zaduzivanja i dupliranja industrijskih kapaciteta u drzavi nakon ustava 1974 i sustinskog konfederalizma drzave.

Sve u svemu, komunizam je ima dobre strane: obrazovanje, nauka, sport, kultura su bile na vecem nivou na celom Istoku Evrope nego sto su danas.

Privredno, Istok Evrope je bio znacajno vise razrusen u Drugom svetskom ratu, dosli su Sovjeti koji nisu imali novca, napravljen je radikalni privredni rez sa socijalistickom privredom. Ja bih rekao da je to dobro jos bilo kako je moglo biti, npr. devedesetih tj. tranzicija, koja je bila katastroficna za Rusiju, ostatke Jugoslavije, Bugarsku ali nisu se proslavili ni Cesi sa krizom 1998.

Sto se tice Josipa Broza, tipican diktator sa izgradjenim kultom licnlosti. Imao je srece nekoliko puta, pa i 1948, da su SAD imale atomsku bombu koju SSSR nije imao i da je uz pomoc britanskih veza dobro odigrao na SAD i Britaniju. To je bilo dobro za njega, koliko za drzavu, pa, ona se raspala u krvi posle njegove smrti. Ne znam sta bih vise dodao tome. Osim pravdanja da to nije njegova krivica, nije sasvim, tu bih se slozio.

Edited by Emerald

3 minutes ago, zorglub said:

@đorđe geprat Ok, u vašem slučaju se posebnost nije odražavala višim standardom, ali vam je primer svejedno kap u moru onih koji granicu nisu ni videli, osim možda u šverc turama.

ma dostupnost je postojala, s druge strane gvozdene zavese nije postojala. na šentilju nisu postojale betoske barijere i rampe, na češko-austrijskoj granici jesu. godine 1979. godine. to je bila ta sloboda za koju nam je tito bio zaslužan odjebavanjem inforbiroa. mogući njegov personalni interes mi je bio nebitan.

3 minutes ago, zorglub said:

Stvar je u mogucnosti, ko je jarko zeleo da ode da vidi Pariz to je mogao da uradi. Da li mu je bilo pristupacno - nije. To je nesto sto ljudi sa druge, istocne, strane nisu mogli.

To je sustinska razlika.

Na nasoj teritoriji je bio ruski tenk i bile su pro-ruske lokalne snage. Da smo ostali na Staljinovoj liniji bili bi kao Rumunija i Bugarska, teska sirotinja. Ovako smo bili na pola puta prema Zapadu.

3 minutes ago, đorđe geprat said:

ma dostupnost je postojala, s druge strane gvozdene zavese nije postojala. na šentilju nisu postojale betoske barijere i rampe, na češko-austrijskoj granici jesu. godine 1979. godine. to je bila ta sloboda za koju nam je tito bio zaslužan odjebavanjem inforbiroa. mogući njegov personalni interes mi je bio nebitan.

Lepo je putiovati.

Nije lepo izvoziti sopstvene ljude kako bi smanjio drustveni pritisak neuspenih reformi

When_I_Am_Dead_and_Gone_Poster.jpg

Film se zavrsava ubostvom Dzimija Barke, od strane socijalistickog direktora, silovatelja, ako se dobro secam.

1 hour ago, đorđe geprat said:

mislim da je lako predvidivo šta bi se desilo da smo prihvatili trojni pakt. danas bi bili belorusija.

Mozda bi bili kao Rumunesti i Blgarija? Oni su bili istaknuti prvoborci Osovine, pa nisu danas losiji od Srbije.

2 hours ago, đorđe geprat said:

da li bi se vratio kralj petar i nastavilo baš kao što se nastavilo u holandiji, norveškoj, danskoj ili

bi neki komunista dojahao iz moskve, ustrojio KP a dragi jovanović i slični postali agenti neke UDBE, i postali deo zajednice real socijalizma.

ja tipujem na ovo drugo. i, pošto sam čitao o katinskoj šumi, o praškom proleću, mađarskoj '56, artura londona i milana kunderu, odgledao "ognjeni grm" na HBO, mogu samo da zahvalim titu što me poštedeo takvog života.

vise je pobio Tita Srba na 6-7 miliona nego Staljin u katinskoj sumi na 40 miliona Poljaka.

bukvalno sam start Titov, da kazemo ulazna cena Tita je visa nego Staljnova ulazna cena u Poljske Ceske i Bugarske.

Mislim da je za prezivljavanje puko najskuplja bila ov verzija sa domacim jakim komunizmom, tipa nas ili Grka.

A sad tebi jeste bilo lagodnije 70ih, to je lepo, to niko ne spori, ali da bi tebi bilo lagodnije nego Poljaku tih 30/45 godina cena je bila u dodatnim glavama.

15 minutes ago, Emerald said:

Postojala je jedna bitna razlika, sto su "Varsavci" za sve krivili Moskvu, pa je bio, opravdani, osecaj da njima upravlja strana sila i eto samo da CA ode ima da procvetaju, iako su ekonomski odnosi u Evropi vrlo slicni danas kao i 1990, sto se ti ce pozicije zemalja po razvijenost

I kod nas su svi mogli da krive Beograd, a Beogradu da krive sve ostale )

Zato i postoji narativ da je Milosevic kriv za raspad JU. Dok u Beogradu rado krive hrvatski nacionalizam za raspad drzave

8 minutes ago, x500 said:

I kod nas su svi mogli da krive Beograd, a Beogradu da krive sve ostale )

Zato i postoji narativ da je Milosevic kriv za raspad JU. Dok u Beogradu rado krive hrvatski nacionalizam za raspad drzave

U trenutku raspada SFRJ, predsednik predsednistva je Stipe Mesic.

Ne secam se da su Cesi i Poljaci stolovali u Moskvi.

Nije uporedivo, takav je narativ bio, mi smo se sami oslobodili, samostalna politika, plaimo kubanke po Vasingtonu i Moskvi.

dobar prijatelj mog oca, cehoslovak koji je nekih osam godina ziveo u jugoslaviji (negde od 76 do 84) je uvek govorio - lako je vama u jugoslaviji, nebo visoko - moskva daleko. i tako je nekako i bilo. no dobro.

jos nesto bih da primetim... mi bismo danas bili u neuporedivo boljoj poziciji kao drzava da smo 6 oktobra odradili jednu 45tu. isto surovu kao ona prva. pa kad smo vec to propustili, treba napomenuti da kad ova trenutna bagra bude pala, najbolje bi bilo da ipak odradimo jednu 45tu. pa nek nam se unuci svadjaju za pola veka oko nevinih zrtava kao mi sad.

52 minutes ago, cedo said:

filozof se umorio, pa ce mel da uskoci :D

db ziva, tuc muc, nemusto, ali regler nove srpska politicke misli vrti

kao da su sluzbe izmisljene u vreme jugoslavije. kao da dragi jovanovic nije postojao, kao da se obznana nije desila, kao da glavnjaca na hemijskom fakultetu nije radila bezmalo vek (ovo samo za ljubitelje golog otoka)

edit: sta htedoh da kazem ... ne, nije jugoslavija kriva

Za mene je 2012.bila nova '45.

10 minutes ago, Filozof manijak said:

Za mene je 2012.bila nova '45.

hoces reci dosli radikali, napravili cistku, pobili i utamnicili demokrate i razne druge koji su bili na vlasti i polozajima, konfiskovali im pokradenu imovinu i krenuli od nule?

super, bas mi je drago da smo se resili i malog i maje gojkovic i cucka i vucele i covica i sapica i ostale bagre koja nas je tlacila dok su bili u demokratskoj stranci.

4 minutes ago, adam said:

mi bismo danas bili u neuporedivo boljoj poziciji kao drzava da smo 6 oktobra odradili jednu 45tu. isto surovu kao ona prva. pa kad smo vec to propustili, treba napomenuti da kad ova trenutna bagra bude pala, najbolje bi bilo da ipak odradimo jednu 45tu. pa nek nam se unuci svadjaju za pola veka oko nevinih zrtava kao mi sad

Dakle, ako sam dobro razumeo:

• Da se pobiju/zatvore/skrajnu politicki protivnici (kao AV sto radi danas)

• Da se drzavna svojina privatizuje ili da se privatna svojina nacionalizuje, formiraju zadruge na selima, pa da se onda sve zajedno privatizuje

• Da se ukinu slobodni mediji, uvede stroga cenzura i samocenzura (AV danas)

• Ukinu sve partije i ostane samo jedna (kao SNS sada)

• Umesto obrazovanog sveta koji polako uzima vlast dovede gomila Velja Ilica koji su glasni, kurceviti i neznalice (razni oblici Brnabic, Vucevic, Mrdic, ...)

Ili nesto po sistemu Pol Pota, da se rasele gradovi i da ljudi idu na selo da rade. Ili da se rasele sela i svi da zive u gradovima.

TV duel Kostunica - Labus iz 2002 je nesto najlepse sto se desilo u Srbiji u poslednjih puno puno godina. Dva politicara koji se takmice za poziciju predsednika suceljavaju stavove sa medjusobnim uvazavanjem. Ali to je komunikacija za pickice, prave mushkarcine se vredjaju i pljuju i bave opstim mestima, pre svega ne dadu Kosovo i sl. Ustvari, jedan drzi monolog, svadja se sa izmisljnim protivnicima, prica nepovezano (Brnabicka stil), ...

covid19