Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

revolucije po definicije mogu da budu samo komunisticke, ovo ostalo su borbe za oslobodjenje, prevrati ili buroaske podvale

• Replies 1.6k
  • Views 123.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

1 hour ago, villiem said:

Kad pogledam sada, to je tako malo vremena, mnogo svega u samo par godina, a jos je zemlja bila natopljena krvlju i tugom od prvog rata

dosta slicno trenutnom stanju. nisu poskidali ratne profitere i bandu koja ih je opljackala nego nastavili po starom. komunisti nisu bez razloga ni nastali ni ustali ni pobedili. toliko o nasem medjuratnom gradjanskom drustvu. a

Edited by adam

4 hours ago, zorglub said:

Singapur je od ribarske luke sa ~70% nepismenih, rasnih nemira i odbačaja iz malajske federacije do VI ekonomije sveta došao za jedva 30 godina.

Prihvatam, primeri nisu uporedivi, ali ima jedna stvar - sistem koji je LKY ostavio pre 35 godina i dalje fercera savršeno, a nazovi sistem koji je ostavio Broz se raspao trenutka kad su se podguzne muve uverile da ih maršal ne proverava i da ipak neće ustati iz groba.

Izuzetan ti je primer, zaista. Porediš bivšu britansku koloniju koja se nalazi na jednom od strateški najbitnijih mesta na planeti sa maltene fašističkim sistemom upravljanja državom i ekonomijom potpuno podređenom interesima krupnog kapitala do nivoa gaženja osnovnih ljudskih prava sa ovom našom šakom jada koju gazi sa strane ko stigne poslednjih 250 godina. Kao da poredimo krempite i dvopek.

Ako može više o gaženju osnovnih ljudskih prava i maltene fašističkim sistemom koji je višestranačka parlamentarna demokratija u kojoj je 90% stanovništva u vlasništvu nekretnina i koja se od početka vođenja indeksa korumpiranosti nalazi u top 3 zemlje u svetu, sa jednom od najmanjih stopa smrtnosti novorođenčadi i jednim od najboljih obrazovnih i zdravstvenih sistema, stvarno bih voleo da pročitam više o tome?

5 hours ago, ultra plasticni said:

revolucije po definicije mogu da budu samo komunisticke, ovo ostalo su borbe za oslobodjenje, prevrati ili buroaske podvale

Pa sad… Revolucije mogu da budu samo francuske. Ili ruske. Inače su truli kompromisi ili u boljem slučaju donošenje amandmana.

On 6. 5. 2026. at 11:07, April said:

spustimo pašićevštinu na niži nivo, a da kraduckanje ostane društveno prihvaćeno kao specifični nacionalni sport. Kako se to u SFRJ rešavalo, pojma nemam, ali se rešavalo.

Nazalost, nije se rjesavalo. Cak naprotiv - kradja je bila potpuno demokratizovana. Svima se dalo da kradu, svakom prema mogucnostima. Jedino ogranicenje je bio licnim moral, koji mi se cini bio dosta bolji nego sad. Barem mislim da je bilo manje iskvarenog naroda.

Ovo pishem bez imalo sarkazma i kao klinac na praksi po firmama, te po kafanam prije i poslije iste. U metalo-preradjivackom kombinatu bravar ukrade komad rosfraja tako sto je portiru dao flajku vinjaka ili mu u tzv. "fushu" naostrio nozeve za sviljokolj. Poslovodja od kuce donese polovnu "Iskra Kranj" brusilicu i onda je u alatnici promijeni za njemacku AEG docim se na brojnom stanju vodi "brusilica, rucna za metal - komada 1". U isto vrijeme direktor firme naredi da se od projekta za sredjivanje parkinga ispred upravne zgrade firme, jedan kamion posalje da mu izasflatiraju prilaz na vikendicu. Koju je izradio od kredita dobijenog od firme, koji je vratio tek kad ga je inflacija obezmislila. I tako mi omladinci komentarisemo "svacije - nicije" dok nam u bifeu na stanici konobarica prodaje Pelinkovac koji je donijela od kuce, a sa sefom UTP (ugostiteljsko-trgovakog poduzeca) dijeli "pazar" pola-pola.

A kao sto vec neko rece, za to vrijem Spiljkovi sinovi valjali tankere Gadafijeve nafte.

Da je valjala, nebi se raspala. Problem je sto je danasnja Srbija josh gori mutant nego originalno losh pelcer.

3 hours ago, Ayatollah said:

Izuzetan ti je primer, zaista. Porediš bivšu britansku koloniju koja se nalazi na jednom od strateški najbitnijih mesta na planeti sa maltene fašističkim sistemom upravljanja državom i ekonomijom potpuno podređenom interesima krupnog kapitala do nivoa gaženja osnovnih ljudskih prava sa ovom našom šakom jada koju gazi sa strane ko stigne poslednjih 250 godina. Kao da poredimo krempite i dvopek.

Ovo je samo izgovor za nashu nesposobnost i lijenost. Mozemo i o Kini, i J. Koreji.

22 minutes ago, Peter Fan said:

Nazalost, nije se rjesavalo. Cak naprotiv - kradja je bila potpuno demokratizovana. Svima se dalo da kradu, svakom prema mogucnostima. Jedino ogranicenje je bio licnim moral, koji mi se cini bio dosta bolji nego sad. Barem mislim da je bilo manje iskvarenog naroda.

Ovo pishem bez imalo sarkazma i kao klinac na praksi po firmama, te po kafanam prije i poslije iste. U metalo-preradjivackom kombinatu bravar ukrade komad rosfraja tako sto je portiru dao flajku vinjaka ili mu u tzv. "fushu" naostrio nozeve za sviljokolj. Poslovodja od kuce donese polovnu "Iskra Kranj" brusilicu i onda je u alatnici promijeni za njemacku AEG docim se na brojnom stanju vodi "brusilica, rucna za metal - komada 1". U isto vrijeme direktor firme naredi da se od projekta za sredjivanje parkinga ispred upravne zgrade firme, jedan kamion posalje da mu izasflatiraju prilaz na vikendicu. Koju je izradio od kredita dobijenog od firme, koji je vratio tek kad ga je inflacija obezmislila. I tako mi omladinci komentarisemo "svacije - nicije" dok nam u bifeu na stanici konobarica prodaje Pelinkovac koji je donijela od kuce, a sa sefom UTP (ugostiteljsko-trgovakog poduzeca) dijeli "pazar" pola-pola.

A kao sto vec neko rece, za to vrijem Spiljkovi sinovi valjali tankere Gadafijeve nafte.

Da je valjala, nebi se raspala. Problem je sto je danasnja Srbija josh gori mutant nego originalno losh pelcer.

Sve ovo što kažeš postoji u zemlji u kojoj ti i ja živimo. Evo i konkretan primer.

Majstor koji mi održava dva auta je master mechanic u licenciranom Tojota dileršipu, a radimo tako što mu doteram auto pred kraj radnog vremena, on provuče kroz papire na mufte. Onda kupi delove u prodavnici u okviru firme, a servis radi tu na licu mesta posle radnog vremena. Keš na ruke za delove, plus $50-tak po radnom satu, što je više nego premija obzirom koliko danas deru za auto servis usluge.

Kraduckanje i korupcija u društvenim ili državnim firmama i korporativnim konglomeratima ima mnogo više sličnosti nego što se misli. Da ne pričam sad o stvarima kojim sam lično svedočio u svom cryoto-lending korporativnom iskustvu iz prošlog života, kad su milioni dolara znali da nestanu iz navodno Excell tabele.

Ima jedna zanimljiva teza koju samo čuo od Radisinog i mog omiljenog profesora, Dr. Roya. A to je da je određeni nivo korupcije neophodan kao mazivo da bi društvo i ekonomija napredovali. Kad bi se zakoni 100% poštovali, prosto bi se sve zagušilo i umrtvilo. Problem nastaje kad korupcija postane dominantan model ponašanja i debelo pređe marginu prihvatljivog. A to je nešto što na primer imamo danas u Srbiji, a bogami i u US of A.

21 hours ago, Mel said:

Tako su i CG partizanen banditen pravili drugu Jugoslaviju, a i solidno vise svojih sunarodnika pobili nego 1 Aca palikuca, Nikolin muski unuk, sa temperamentom povuklim na majcinu stranu. Ipak je to razblazena linija jel.

A meni naravno spec zanimljivo kako je i tu komunizam skejl apovao ono sto ne valja i protiv cega se navodno bore na jos visi nivo.

A ovo sto pises koliko je Crnogoraca bilo u partizanenima, lepo je to, narocito kad pogledas da su partizani tek 43ce izdominirali nad cetnicima u CGu isto ko i u Sbiji, a da ih je 42ge bilo znatno vise od partizanena bas kao i u Srbiji. To su te neke sustinske razlike ova dva strjking kontrastna regiona. Dobro, jedno moram da priznam, Crnogoraca je u centicima gledano na populaciju bilo znatno vise nego "Srbijanaca".

Takodje Aca palikuca vam nije ni za kusur ako gledas sta je od vas ka nama doslo, mislim ukljucujuci i Acu palikucu ali bilo je tu i jacih bisera, a fan fekt je i da je kuknjava oko Ace palikuce okinula tek 2005te. Pre toga od CG ekipe u Beogradu nisam cula da su ikad pomenuli tu osobu, a onda su 2005te svi odjednom popadali po podu faksa i krenuli da se grce i trzaju ko Sasa Jankovic, valjaju po podu i drze za krocheze dok kukaju Aca... Aca palikuca. Prvo sam mislila da je neko od studenata, dok negde na pola polivanja vodom ne razumesmo da nije to, nego citali sinocke neki istorijski feljton sa Cetinja pa ih dotaklo u dusu.

Ne bi bilo loše da te vrati vremenska mašina u rajsko doba Kraljevine Jugoslavije. Pa da osjetiš malo na sopstvenoj koži kakav je bio položaj žena, nekih 50% populacije. Kakav im je bio status, koje su im bile perspektive, čemu su se mogle nadat. Što su mogle naslijediti, koje su bile mogućnosti ako bi ih muž masakrira od batina na dnevnoj bazi ili mu jednostavno dosade pa ih išćera. Koje su im bile opcije za obrazovanje, rad, karijeru, poslove... Pa nam se vratiš i onda objasniš kako je drug Tito uništio taj zemaljski raj.

Ovolika kritičnost prema sistemu i liku pod čijim vođstvom su žene izvučene iz jedine moguće pozicije muževog roba & neudate lude tetke bratovog roba od strane ženskog forumaša mi je, najblaže rečeno, čudna.

@Peter Fan apsolutno ista iskustva; da ne davim oko toga sta su drzavni&partijski sluzbenici&direktori valjali sa caletom svakodnevno(placevi, stanovi, kamioni puni robe, usluge oko zdravstva&zaposljavanja…)jer imam nameru da udavim sa anegdotom o putovanjima na Zapad u ’70-im do ‘83. u zgradi u kojoj sam ziveoD

15 spratova, novogradnja, 14+1 (“1” je za ateljee slikara&vajara), oko 100 stanova, u njoj svega od igle do lokomotive - (RL) od neudate tetkice u skoli pa do direktora (mozda?) najvece YU firme u svojoj oblasti (koji se fiktivno razveo da bi dobili jos 1).

(Zgrada je 1 otvorena knjiga - znas kilometrazu komsijinih kola)

Putovanja na Zapad (RL)

• profesionalni svercer sa 7.-og, radi vecinom trst, redje solun aust&nem

• momak sa 14.-og svako leto moleraj kod rodjaka u torontu

• tatin&mamin sin sa 2.-og redovno da se obuje&obuce+ploce&magazini

• prof.dr. sa medicinskog(treci sprat)+moj cale(drugi sprat) koji skoro svake idu na, zvalo se, simpozijume; direktor poslovno(mislim 14.-i sprat)

• matorac-avanturista(drugi sprat) koji sredinom ‘70-ih nekako (duza prica) ode u London na 2-3m kurs engleskog + bio je jedini vlasnik stana(kredit) u zgradi

• cerka 1 starog chikashkog chetnikaje otisla da ga poseti pred smrt

• par starijih klinaca koji su preko KUD-a (igrali, svirali) 1 proputovali EU autobusom pa cak bili i u, I shit you not, Monaku!

Ukratko, putovalo se ali selektivnoD

4 hours ago, Peter Fan said:

Bukvalno sve tako bilo - samo što ti i ja pamtimo sami kraj te države, poslednjih par decenija i socijalizam s ljudskim likom.

Početkom sedamdesetih, međutim, još je svašta bilo kažnjivo, pa je moj deda ležao nekoliko meseci zbog lovačke bez dozvole. Iste one lovačke puške koju sam ja, majmun, pre neku godinicu vratio MUP-u, pa su me još dodatno smarali jer na nju nije urađena dopunska ostavina?!

Izvini deda, ti si bio malo neodgovoran, ja sam samo glup...

Moram primetiti jedan zanimljiv fenomen na ovom kako upokojiti vampira topiku:

delu diskutanata koji kritikuje SFRJ i sistem koji je KPJ uspostavila se broje godine i spočitava kako nismo živeli u doba prave stare Juge da bi osetili njene blagodeti, ali se zato zdravo za gotovo uzimaju izjave kako je Kraljevina bila jedno opšte rasulo od države, zatucanog naroda, epitom kurupcije, bezakonja i kapitalističkog izrabljivanja. Pretpostavljam da ste svi vi koji to tvrdite živeli u to doba pa znate kako je tada bilo? Ili ste se možda napajali na izboru komunističkih udžbenika istorije i bili izloženi brutalnoj propagandi pobednika?

Ostaviću ovo da vam malo slegne....

PS: A posle se ljutimo na naše bake i deke što podležu vučićevskoj propagandi i ispiranju mozga.

Edited by Filozof manijak

4 hours ago, Peter Fan said:

Nazalost, nije se rjesavalo. Cak naprotiv - kradja je bila potpuno demokratizovana. Svima se dalo da kradu, svakom prema mogucnostima.

O da:

3 hours ago, milfisland said:

Ne bi bilo loše da te vrati vremenska mašina u rajsko doba Kraljevine Jugoslavije. Pa da osjetiš malo na sopstvenoj koži kakav je bio položaj žena, nekih 50% populacije. Kakav im je bio status, koje su im bile perspektive, čemu su se mogle nadat. Što su mogle naslijediti, koje su bile mogućnosti ako bi ih muž masakrira od batina na dnevnoj bazi ili mu jednostavno dosade pa ih išćera. Koje su im bile opcije za obrazovanje, rad, karijeru, poslove... Pa nam se vratiš i onda objasniš kako je drug Tito uništio taj zemaljski raj.

Ovolika kritičnost prema sistemu i liku pod čijim vođstvom su žene izvučene iz jedine moguće pozicije muževog roba & neudate lude tetke bratovog roba od strane ženskog forumaša mi je, najblaže rečeno, čudna.

Isto bi mi bilo ko i kod Tita ako sam na selu i bez svog pej checka.

To kazem ne da nipodastavam vrhunski pristup YU komunista zenskoj ravnopravnosti. Ona je bila mozda najveca u Evropi, ne znam za Skandinaviju ali svakako ispred zapadne Evrope.

Samo - zenska ravnopravnost nije krenula samo kod Tita pristigli su i zapadnjaci a ima najvise veze sa participacijom zena u industriji. A patrijarhalnost je sira prica od Ace palikuce i prisutna je i ziva i danas na celom evropskom kontinentu, u USA itd itd da ne pocinjemo o azijskim ili africkim zemljama.

Tako da je u tom smislu los kontraargument.

Ti si pricao o Aci palikuci kao nekome ko je da bi dosao na vlast pobio neke ljude konkretne da se instalira. To je potpuno fer i korektna kritika Ace palikuce, i treba da se o tome i zna i prica. Ja sam se osvrnula na to da je prica lansirana u nebo neke 2004te/5te iz ocilednih razloga. Ali koliko mi je poznato nije izmisljena.

E sad, ti jako dobro znas da su komunisti poklali vise Crbogoraca, i onih koji su se bunili protiv komunista i bili naoruzani, ali i potpuno mirnih civila, kao npr najpoznatiji primer Kolasin.. Te su ljude poklali hladnim oruzjem po pravilu uz izivljavanje, poskidali odecu cizme itsl sa njih, ponekad samo bacali u neobelezene rupe a ponekad izvodili i sociopatska seckanja dodatno. Sve to znas. Znaci Aco palikuca, Tito kama.

Tako da kad god se setis Ace palikuce, seti se i Tita jamara. I sta je on radio Crnogorcima takodje.

Klao Tito po Crnoj Gori ili su se djetici klali medjusobno?

Do duse, postade posle Milovan Djilas disident, a Jovo Kapicic liberal, cak i Cedu liberalnog podrzavao.