Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automobili na elektricni pogon

Featured Replies

Meni ova rasprava liči na ViniPua, kad je srao po Cernobil seriji a nije je gledao.

• Replies 2.4k
  • Views 191.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Stigla Tesla. Očekivao Teslu iz Kine,poslali Teslu iz Nemačke.... prvi utisci fenomenalni ali to je sa svakim novim automobilom. Neverovatno se lako kreće, vrlo je "kompaktna" za automobil te veličin

• Po najnovijim studijama Harvarda i samog Volvoa, kupovina novih elektricnih automobila i njihova ekoloska opravdanost zavisi od toga da li ste konstantni ili povremeni vozac, procentualne kolicine ret

Posted Images

41 minutes ago, Venom said:

Zato što je Lancia rekao da je preskup i da bi mu pandan bio karoq benzinac sa motorom od 1.5L koji košta 25 hiljada ili tako nešto.

Ja mislim da je bliži Mercedesu nego Karoqu i da je u tom smislu cena opravdana i da ne može da se poredi sa benzincem od 25k.

I kodiaq i karoq i kamiq se prodaju više nego elroq i enyaq. Čak i ljubitelji škode više vole SUS verzije, a ti bi da ubediš kupce mercedesa da ih kupe?

https://www.skoda-storyboard.com/en/press-releases/h1-2025-skoda-auto-posts-solid-financial-results-and-becomes-europes-third-best-selling-car-brand/

Edited by Engineer

Meni se generalno ne svidja dominantan dizajnerski stil EV koji nekako forsira Kina (da im izmesas logo oznake, niko ne bi ni primetio), drago mi je sto je Reno sa svojim retro modelima malo prodrmao scenu, unutrasnjost mi je jos bitnija, pa kad vidim spartanski samo volan i ekran, moze da nosi oznaku koju hoce i da ima performanse do neba, to nikad ne bila moja kupovna opcija. Moj favorit je vec duze vreme Hyundai ioniq 5N, SUV sa omiljenom prakticnom Golf osnovom, nisam nikad ni seo u njega, kamoli vozio, ali vidim da su svi saglasni da je napravljen vrlo upravljiv auto, kom nije samo ubrzanje poenta, vec emocija u voznji. Koreanci su bukvalno ukrali VW-u Golf GTI u elektro verziji, dok su oni gubili vreme trazeci novi dizajnerski recnik. Sad su se napokon opametili i videli da u svojoj kuci imaju ono sto ljudi traze a ne da izmisljaju toplu vodu.

Elem sjajan auto i unutrasnjost skroz okrenuta vozacu. Puslica.

Hyundai%20Ioniq%205%20N%20JT-14.jpg

597784-hyundai-ioniq-5-n-2024-la-premier

28 minutes ago, Engineer said:

I kodiaq i karoq i kamiq se prodaju više nego elroq i enyaq. Čak i ljubitelji škode više vole SUS verzije, a ti bi da ubediš kupce mercedesa da ih kupe?

https://www.skoda-storyboard.com/en/press-releases/h1-2025-skoda-auto-posts-solid-financial-results-and-becomes-europes-third-best-selling-car-brand/

Ne razumem kakve to veze ima s tvojim pitanjem i mojim odgovorom odakle 25k. Ako misliš da je auto koji ima 340 konja i ubrzava za 5,4s od 0-100 u rangu automobila kojem treba 9s onda se ne slažemo i stvarno je bespredmeta diskusija. Pre nego što mi se neki selektivni čitač nakači, može da pročita moj prethodni post u kom kažem da je meni to lično svejedno, ali je besmislica da to nije karakteristika koja utiče na cenu. Ne moram da ponavljam ovo 200 puta. Ako se ne slažeš ok, ja se očigledno slažem i to je to.

Prodaja je argument koji se topi svakog dana. Za neke ljude je EV polarišuća tema i nešto što nikad neće kupiti, što se vidi jasno i na ovom forumu. Ali i to se menja i cenim da će do 2030 većina novih automobila biti EV.

1 hour ago, Lancia said:

Moj favorit je vec duze vreme Hyundai ioniq 5N, SUV sa omiljenom prakticnom Golf osnovom, nisam nikad ni seo u njega, kamoli vozio, ali vidim da su svi saglasni da je napravljen vrlo upravljiv auto, kom nije samo ubrzanje poenta, vec emocija u voznji. Koreanci su bukvalno ukrali VW-u Golf GTI u elektro verziji, dok su oni gubili vreme trazeci novi dizajnerski recnik. Sad su se napokon opametili i videli da u svojoj kuci imaju ono sto ljudi traze a ne da izmisljaju toplu vodu.

Elem sjajan auto i unutrasnjost skroz okrenuta vozacu. Puslica.

Hyundai%20Ioniq%205%20N%20JT-14.jpg

597784-hyundai-ioniq-5-n-2024-la-premier

odličan ukus imaš lančo, ioniq 5 je moj favorit i u običnoj verziji. ali nije u golf klasi jbg, osetno je veći i vodi se zapravo kao nekakav crossover.

sviđa mi i električni gti koji je najavljen i ima neke zanimljive ideje, ali znajući koliko nemci zaostaju tehnološki ne gajim prevelike nade.

a u vezi onog što je ras spominjao o pravcu u kojem se nada da će EVs krenuti - aptera je definitivno trenutno jedan od najzanimljivijih projekata, i zapravo se bliži produkciji

Edited by Pokojni Ruxin

8 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

odličan ukus imaš lančo, ioniq 5 je moj favorit i u običnoj verziji. ali nije u golf klasi jbg, osetno je veći i vodi se zapravo kao nekakav crossover.

sviđa mi i električni gti koji je najavljen i ima neke zanimljive ideje, ali znajući koliko nemci zaostaju tehnološki ne gajim prevelike nade.

a u vezi onog što je ras spominjao o pravcu u kojem se nada da će EVs krenuti - aptera je definitivno trenutno jedan od najzanimljivijih projekata, i zapravo se bliži produkciji

Kako ti Rukso citas, dijagonalno ili u leopard stilu, kad vec poentiras sa tim jbg rolleyes?¿ Napisao sam ''sa omiljenom prakticnom Golf osnovom'' sto u prevodu znaci hatchback, pregledan i sa svedenim linijama (kakav je recimo i VW Polo) a ne da je u klasi Golfa. Jos napisem da je SUV a ti me mudrijaski podsecas da je crossover (btw, Hyundai ga je zvanicno klasifikovao kao elektricni SUV). Jedino sto si u pravu, imam odlican ukus tongue

Salu na stranu (dokon sam pa kenjkam) i meni se dopada elektricni GTI, dobar je i manji Polo, ne znam koliko realno kupca boli uvo da li VW zaostaje tehnoloski, ima nesto i u privrzenosti prilikom kupovine, kao i sta je to tacno tehnoloski u cemu zaostaju. Ako je Skoda Elroq jednoglasno hvaljena u svim segmentima i uz Hyundai Ioniq 3 glavni igrac na trzistu trenutno, ne verujem da ce buduci el. Golf biti losiji. Sto se tice Aptere, cisto sumnjam da ce to zaziveti, imali su i Nemci, slican start-up, doduse dizajnerski jednostavniji, najavljivan kao boom i sad ga nema nigde.

Edited by Lancia

izvinjavam se, promašio sam potpuno da si napisao suv (mada nem pojma kako je tačno suv, ali ajde svašta se danas suv-om naziva)

aptera je fino poodmakla u razvoju, eno vozili je tech influenceri pre neki dan. rekao bih da će definitivno dobaciti do proizvodnje, a da će da napravi ne znam kakav boom na tržištu to već sumnjam. ali je zanimljiva ideja i pravac koji je lepo videti. kao i ovaj novi dačijin koncept hipster, ovo mi isto baš super.

što se tiče zaostajanja, ok možda ja malo preterujem jer se su nemci prilično obrukali sa poslednjom EV generacijom. reklo bi se svakako da sad pristupaju malo ozbiljnije, ali evo šta trenutno kinezi nude za slične pare kao elroq

Edited by Pokojni Ruxin

6 hours ago, Venom said:

Ne razumem kakve to veze ima s tvojim pitanjem i mojim odgovorom odakle 25k. Ako misliš da je auto koji ima 340 konja i ubrzava za 5,4s od 0-100 u rangu automobila kojem treba 9s onda se ne slažemo i stvarno je bespredmeta diskusija.

Ne mislim to samo ja, već 95% kupaca koje ne zanima snaga motora i ubrzanje automobila. Ionako ga pola vremema voze u zoni 30. Moj trenutni auto ima manju snagu nego prethodni, a to mi ne pravi nikalvu razliku u korišćenju. Bilo bi mi isto i da ima veću. Zapravo i sada i ranije moram da pogledam u saobraćajnu da vidim kolika je tačno snaga motora

6 hours ago, Venom said:

Prodaja je argument koji se topi svakog dana. Za neke ljude je EV polarišuća tema i nešto što nikad neće kupiti, što se vidi jasno i na ovom forumu. Ali i to se menja i cenim da će do 2030 većina novih automobila biti EV.

Između ostalog i jer gomila gradova uvodi zabrane ulaska sa SUS motorom. I onda ako hoćeš da živiš život, moraš da se prilagodiš glupim propisima. Jer je najveći problem grada Minhena to što ću ja jednom u 5 godina doći tamo. A da, mogu i vozom koji nekad stigne tamo gde je krenuo, 20h kasnije, preko Albukerkija.

Tačno neću više ni putovati nigde, ima sve pare zarađene u Evropi da trošim na kineske gluposti sa temua i aliekspresa. To je valjda dobro za lokalnu ekonomiju.

Edited by Engineer

uzmi šaomi brate

1 hour ago, Engineer said:

Ne mislim to samo ja, već 95% kupaca koje ne zanima snaga motora i ubrzanje automobila. Ionako ga pola vremema voze u zoni 30. Moj trenutni auto ima manju snagu nego prethodni, a to mi ne pravi nikalvu razliku u korišćenju. Bilo bi mi isto i da ima veću. Zapravo i sada i ranije moram da pogledam u saobraćajnu da vidim kolika je tačno snaga motora

Između ostalog i jer gomila gradova uvodi zabrane ulaska sa SUS motorom. I onda ako hoćeš da živiš život, moraš da se prilagodiš glupim propisima. Jer je najveći problem grada Minhena to što ću ja jednom u 5 godina doći tamo. A da, mogu i vozom koji nekad stigne tamo gde je krenuo, 20h kasnije, preko Albukerkija.

Tačno neću više ni putovati nigde, ima sve pare zarađene u Evropi da trošim na kineske gluposti sa temua i aliekspresa. To je valjda dobro za lokalnu ekonomiju.

Ako je svet napredovao do te mere da je to ljudima nebitno, mislim da je to sjajno. Ostaje misterija zašto su automobili sa više KS generalno skuplji.

Ne znam šta je glupo u tome da ljudi mogu da uživaju u čistom vazduhu i tišini. Zabrane ulaska postoje odavno, npr. za starije dizele. Ni u Srbiji ne možeš više da uvezeš dizel golfa dvojku, ne ispunjava standarde. Isti princip važi i ovde. Lično ja već desetak godina pričam da EU treba da zahteva od proizvođača da auspuh uvek bude levo, jer nema razloga da purnjaju direktno u pluća prolaznicima na trotoaru ili biciklistima. Ali s druge strane pošto ionako ide u smeru da se ukine purnjanje u pluća ljudi onda je to minorni detalj.

38 minutes ago, Venom said:

Ako je svet napredovao do te mere da je to ljudima nebitno, mislim da je to sjajno. Ostaje misterija zašto su automobili sa više KS generalno skuplji.

Stvarno misterija.

Da nije zbog vecih troskova proizvodnje? 🤔

I pošto kupci inače plaćaju više za automobile sa jačim motorom, onda nije realno da EV Škoda od 340 KS košta kao neki kilavi benzinac. Valjda je to to.

Ford Focus ST je sa istim ili boljim performansama od nekih 38 hiljada... ali gaslightuj i dalje da je normalno da mali suv košta 60k ili više

38 i dalje nije 25, što je bio komentar na koji su odgovorio. Novi dan, nova šansa da razumeš o čemu uopšte pričamo.