Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automobili na elektricni pogon

Featured Replies

Čini mi se da sam vidio negdje nedavno da Xiaomi gaji nekakvu novu 100kV tehnologiju gdje ti se baterija napuni s praznog napola za oko 15 min. To je super sve dok se ne sjetiš da i svi njegovi punjači moraju biti 100kV.

Opet, opet, autići su (uglavnom*) sve više super, infrastruktura je problem, kao i dugoročna održivost elektroenergetskog sistema pri ovakvim slabim ulaganjima u bilo koju tehnologiju stabilnog napajanja.

* uglavnom jer ako nešto prezirem to je da samo zato što misle da interijer EV mora izgledati kao nešto iz Demolition Mana bcos svjetla budućnost prave science fiction komande i dizajn koji mi aktivno ogađuje skoro svaki eV

• Replies 2.4k
  • Views 191.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Stigla Tesla. Očekivao Teslu iz Kine,poslali Teslu iz Nemačke.... prvi utisci fenomenalni ali to je sa svakim novim automobilom. Neverovatno se lako kreće, vrlo je "kompaktna" za automobil te veličin

• Po najnovijim studijama Harvarda i samog Volvoa, kupovina novih elektricnih automobila i njihova ekoloska opravdanost zavisi od toga da li ste konstantni ili povremeni vozac, procentualne kolicine ret

Posted Images

Ima onaj prastari "animirani" talk The Paradox of Choice gde ima zanimljiva opservacija

1. Biramo stvari koje biraju drugi i razmišljamo kakav će utisak naš izbor ostaviti na druge

2. Tražimo idealan izbor

3. Svaki izbor rezultuje nekim gubitkom, ono što nismo izabrali je neka izgubljena mogućnost

To je sve u kontekstu izbora kao nečega što je nazvano "anxiety provoking", ali mislim da objašnjava i ovde dosta toga.

1) Većina ljudi ima problem s tim da ih svrstaju u hipstere ili čak zelene fašiste kako je to rekao jedan fini pristojni normalni gospodin ovde.

2+3) Ljudi koji u suštini gotovo nikad ne idu na duži put su u agoniji od pomisli šta će raditi ako budu morali da idu na put duži od dometa baterije

Možda ne treba u životu ići grlom u jagode, ali sve to planiranje za idealno rešenje je ionako besmisleno. Kao što reče Mike Tyson, plan je nešto što imaš dok te neko ne udari u glavu. Problemi se rešavaju u hodu, možda odlazak na more sa sat vremena duže nije idealan, ali ako je to jednom godišnje, da li su sve ostale prednosti vredne tog sata? Možda padne broj poginulih jer ljudi voze manje umorni. Možda otkrijete da baš baš volite da je saobraćaj postao mnogo tiši, o čemu ranije niste razmišljali. Itd.

1 hour ago, Lancia said:

Sve mi ove price izgledaju smesne, kad se setim kakve smo krseve vozili, bubino ubrzanje od 0 do 80, kakvih crnih 100 i koliko je zabavno bilo da se 5 dvometrasa smesti u peglicu.

To je ok kad imaš 18 godina :D

16 minutes ago, Time Crisis said:

To je ok kad imaš 18 godina :D

Sto, mislis da vec sa 19 i kusur nije OK )?

Generalno jesmo razmazeni, razumem malo i ove mlade danas, kad ih uopste ne interesuje posedovanje kola.

Ali domet el. auta od 400-500 km se pri normalnoj brzini na autoputu smanji za 30-40% pa temperatura baterija ne dozvoljava tako brzo punjenje moraš da čekaš još 15 minuta (sem aut. koji imaju tečno hlađenje) Brzi punjači jako zagrevaju baterije pa se i tu usporava punjenje kako raste temperatura. Leti im smeta vrućina, zimi hladnoća.

Puno tu još stvari treba da se uradi da bi to bilo sedi vozi i ne razmišljaj. Ne želim da budem rob limene kante, želim da sednem, vozim i uživam a ne non-stop da nešto računam.

Biće to sve okej jednog dana ali ja živim u sadašnjosti a sutra, sutra ko živ ko mrtav.

Mali gradski auto plus kućno punjenje bombona i umesto na to da se orijentišu i to da unapređuju sa sto većim dometo, oni sviraju kurcu sa nekim 5m automobilima od 2.5-3 tone.

@Venom To što je automobil skuplji apsolutno nikada nije značilo da je bolji.

Automatski menjač je uvek bio dosta skuplji od manuelnog, pošto je izrada komplikovanija. Da li je automatik bolji? Ne. Prosto ima ljudi koji preferiraju automatike i ljudi koji preferiraju manuelne.

Isto tako boja koja se doplaćuje 5000€ nije bolja od boje koja se ne doplaćuje ništa, prosto je stvar ličnih preferencija ili ukusa.

Panoramski krov ni na koji način nije bolji od klasičnog, ima ljudi koji ga vole (ja na primer) i ljudi koji ga mrze.

Pogon na sva 4 točka je skuplji i isto tako preferencija i stvar potrebe, a SUS auto s pogonom na sva 4 točka troši više jer je dosta teži, i održavanje je skuplje. Kome treba 4x4, taj nema problem da to plati. Kome ne treba, jer vozi isključivo po asfaltu, nema razloga to da plaća.

E pa isto tako EV Škoda nije zbog svog ubrzanja i konjaže ništa "bolja" od ne-EV Škode za 99% primene tog automobila. Preferencija je da li želiš EV i da smanjiš potrošnju, buku, zagađenje, i imaš dodatni benefit da ako želiš možeš da odeš na neku stazu za trkanje da testiraš performanse. Ogromna većina vlasnika automobila tog tipa to ne radi. A AMG Mercedes i ostali primerci na tu temu služe - za kurčenje. Škodom se niko ne kurči, šta je Škoda VRS znaju uglavnom entuzijasti Škode i oni koji žele thrill toga da nekad na semaforu mogu da startuju brže od nekog matorog Porschea.

Ovi što upoređuju škodu i mercedes jel ste se vozili u njima, nebo i zemlja nebitno koliko rasnih konja imaju. Jebote, mercedes vs škoda svašta.

1 hour ago, Venom said:

Ima onaj prastari "animirani" talk The Paradox of Choice gde ima zanimljiva opservacija

1. Biramo stvari koje biraju drugi i razmišljamo kakav će utisak naš izbor ostaviti na druge

2. Tražimo idealan izbor

3. Svaki izbor rezultuje nekim gubitkom, ono što nismo izabrali je neka izgubljena mogućnost

To je sve u kontekstu izbora kao nečega što je nazvano "anxiety provoking", ali mislim da objašnjava i ovde dosta toga.

1) Većina ljudi ima problem s tim da ih svrstaju u hipstere ili čak zelene fašiste kako je to rekao jedan fini pristojni normalni gospodin ovde.

2+3) Ljudi koji u suštini gotovo nikad ne idu na duži put su u agoniji od pomisli šta će raditi ako budu morali da idu na put duži od dometa baterije

Možda ne treba u životu ići grlom u jagode, ali sve to planiranje za idealno rešenje je ionako besmisleno. Kao što reče Mike Tyson, plan je nešto što imaš dok te neko ne udari u glavu. Problemi se rešavaju u hodu, možda odlazak na more sa sat vremena duže nije idealan, ali ako je to jednom godišnje, da li su sve ostale prednosti vredne tog sata? Možda padne broj poginulih jer ljudi voze manje umorni. Možda otkrijete da baš baš volite da je saobraćaj postao mnogo tiši, o čemu ranije niste razmišljali. Itd.

Ovde uzaludno cediš suvu drenovinu, uopšte ne razumem ovoliki zilotski pristup, kao da ti egzistencija zavisi od toga da li ćeš da ubediš ljude na jednom nebitnom diskusionom forumu da su EV u ovom trenutku najbolji izbor za svakoga, jer niti su, niti ćeš bilo koga da ubediš da jesu.

23 minutes ago, Firefighter said:

Ali domet el. auta od 400-500 km se pri normalnoj brzini na autoputu smanji za 30-40% pa temperatura baterija ne dozvoljava tako brzo punjenje moraš da čekaš još 15 minuta (sem aut. koji imaju tečno hlađenje) Brzi punjači jako zagrevaju baterije pa se i tu usporava punjenje kako raste temperatura. Leti im smeta vrućina, zimi hladnoća.

Puno tu još stvari treba da se uradi da bi to bilo sedi vozi i ne razmišljaj. Ne želim da budem rob limene kante, želim da sednem, vozim i uživam a ne non-stop da nešto računam.

Biće to sve okej jednog dana ali ja živim u sadašnjosti a sutra, sutra ko živ ko mrtav.

Mali gradski auto plus kućno punjenje bombona i umesto na to da se orijentišu i to da unapređuju sa sto većim dometo, oni sviraju kurcu sa nekim 5m automobilima od 2.5-3 tone.

Ovo iz bolda ti je suština, bukvalno. SUS automobili ti daju neuporedivo veću slobodu i manje stvari o kojima treba da razmišljaš kada putuješ negde. Vozim i uživam bez stresa i nepotrebnih kalkulacija kada, gde i koliko moram da pauziram i punim auto.

Plus Firefighterova poslednja rečenica: da imam kuću sa dvorištem i garažom, apsolutno bih razmišljao o malom gradskom EV autu kao drugom autu. Druga, ozbiljnija svrha trenutno ne postoji.

1 hour ago, Venom said:

Problemi se rešavaju u hodu, možda odlazak na more sa sat vremena duže nije idealan, ali ako je to jednom godišnje, da li su sve ostale prednosti vredne tog sata? Možda padne broj poginulih jer ljudi voze manje umorni. Možda otkrijete da baš baš volite da je saobraćaj postao mnogo tiši, o čemu ranije niste razmišljali. Itd.

To što tu prenebregšuješ je tzv. sloboda odlučivanja. U mojem planiranju itinerera i trajanja putovanja auto je zadnji koji ima pravo glasa, a ne prvi. Ne želim da mi auto naređuje da 10-30 dodatnih minuta imam uživati u cvrkutu ptica ili poljupcima na parkingu. Tako bi trebalo bit dok bog hoda po zemlji kak se reče.

Nevezano za el. automobile ali ima veze sa upoređivanjem automobila raznih proizvođača.

Imao sam audi a3 star 10 godina sa pređenih 300.000 km ajde da ga prodam i kupim nešto mlađe cene otišle u pm i kupim pežo 2008 4 godine sa 100.000 km. mali lep auto pun opreme za razliku od audija. ljudi moji to je kanta na točkovima 17000 evra pa to ne bi trebalo da vredi ni 8000. Pada kiša pa to se čuje kao da si pored oluka izolacija 0 uto je jedna 0 u odnosu na krntiju od audija. Tako da manite se škode i mercedesa molim vas.

3 minutes ago, Firefighter said:

Nevezano za el. automobile ali ima veze sa upoređivanjem automobila raznih proizvođača.

Imao sam audi a3 star 10 godina sa pređenih 300.000 km ajde da ga prodam i kupim nešto mlađe cene otišle u pm i kupim pežo 2008 4 godine sa 100.000 km. mali lep auto pun opreme za razliku od audija. ljudi moji to je kanta na točkovima 17000 evra pa to ne bi trebalo da vredi ni 8000. Pada kiša pa to se čuje kao da si pored oluka izolacija 0 uto je jedna 0 u odnosu na krntiju od audija. Tako da manite se škode i mercedesa molim vas.

Pezo je krntija i za Skodu wicked

do sad sam mislio da je pravilan pristup demonstrirati ljudima da su EVs superiorne mašine, ali kad vidim koliko ste razmaženi možda zapravo te mrske EU birokrate treba da biju još jače

kme, kme, odakle meni 15 minuta, kme, kme fantom

51 minutes ago, Sammael said:

@Venom To što je automobil skuplji apsolutno nikada nije značilo da je bolji.

Automatski menjač je uvek bio dosta skuplji od manuelnog, pošto je izrada komplikovanija. Da li je automatik bolji? Ne. Prosto ima ljudi koji preferiraju automatike i ljudi koji preferiraju manuelne.

Isto tako boja koja se doplaćuje 5000€ nije bolja od boje koja se ne doplaćuje ništa, prosto je stvar ličnih preferencija ili ukusa.

Panoramski krov ni na koji način nije bolji od klasičnog, ima ljudi koji ga vole (ja na primer) i ljudi koji ga mrze.

Pogon na sva 4 točka je skuplji i isto tako preferencija i stvar potrebe, a SUS auto s pogonom na sva 4 točka troši više jer je dosta teži, i održavanje je skuplje. Kome treba 4x4, taj nema problem da to plati. Kome ne treba, jer vozi isključivo po asfaltu, nema razloga to da plaća.

E pa isto tako EV Škoda nije zbog svog ubrzanja i konjaže ništa "bolja" od ne-EV Škode za 99% primene tog automobila. Preferencija je da li želiš EV i da smanjiš potrošnju, buku, zagađenje, i imaš dodatni benefit da ako želiš možeš da odeš na neku stazu za trkanje da testiraš performanse. Ogromna većina vlasnika automobila tog tipa to ne radi. A AMG Mercedes i ostali primerci na tu temu služe - za kurčenje. Škodom se niko ne kurči, šta je Škoda VRS znaju uglavnom entuzijasti Škode i oni koji žele thrill toga da nekad na semaforu mogu da startuju brže od nekog matorog Porschea.

Neko može da preferira ovo ili ono, i čoveku može da bude potrebno ovo ili ono, ali da li se sve te stvari koje su naveo (automatik, panoramski krov itd) dodatno plaćaju ili ne?

Ja sam se zapravo najdulje vozio s prijateljem u njegovom modelu Y (i malo ga i vozio) po Švici i sve je bilo kao pjesma. Sad malo gledam mapu i vidim da nije to bez vraga bilo tako lagodno

image.png

Superchargers everywhere.

Po Alzasu je već bilo manje komotno.

Baden Wurtemberg je izgleda zabranjena zona, Štucgart reprezent, dobro da nismo tamo zašli lolol

Infrastruktura, braćo, infrastruktura

Edited by Roger Sanchez

37 minutes ago, Roger Sanchez said:

To što tu prenebregšuješ je tzv. sloboda odlučivanja. U mojem planiranju itinerera i trajanja putovanja auto je zadnji koji ima pravo glasa, a ne prvi. Ne želim da mi auto naređuje da 10-30 dodatnih minuta imam uživati u cvrkutu ptica ili poljupcima na parkingu. Tako bi trebalo bit dok bog hoda po zemlji kak se reče.

Slobodu nemaš ni sad jer ti automobil diktira kad i koliko često ćeš da ga vodiš na pumpu npr. Neko ko ima EV i puni ga kod kuće, godišnje uštedi makar taj jedan sat tako što gotovo nikad ne mora da ide na pumpu i koji će da potroši na svom jednom dužem putovanju.

Drugim rečima nešto je drugačije ali to ga ne čini gorim. To što ćeš platiti na ćupriji, a ne na mostu, ne znači da si nešto uštedeo.

Ono što je zanimljivo je da i na ovom forumu ljudi koji imaju EV u svakodnevnom životu, kažu da se nisu pokajali i da je sad sve mnogo bolje. To se poklapa sa svim što sam čuo od drugih ljudi u ličnom kontaktu, uključujući i neke bivše skeptike. S druge strane upadljivo dominira mišljenje koje je doneseno unapred, iako je poznato da "the proof is in the pudding".