Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automobili na elektricni pogon

Featured Replies

6 minutes ago, Time Crisis said:

Prvo, nisam ga ni pominjao, drugo, po čemu uporediv? Kupuješ kola na štopericu? Jesi siguran da si punoletan?

Nisi ti nego ja i na to si odgovorio. Ako nisi razumeo o čemu se priča, šta koji moj uopšte odgovaraš.

Evo još jednom: postavio sam pitanje, dobio odgovor. Ti si rekao, a ne to nije ista klasa. OK, nema problema. Onda sam postavio isto pitanje, ali da bude u istoj klasi, da ti budeš srećan. I tu smo stali, jer ti se nije svideo odgovor. Drugo je to. Nema problema, daj drugi primer koji je za tebe uporediv.

Ja mislim da je svaki EV spejs šatl u poređenju sa automobilom na tečno gorivo, nevezano za karakteristike motora. Ali brojke su nešto opipljivo i uporedivo. Možemo i o recimo i tišini u vožnji, i tu je svaki EV bliži Mercedesu nego jeftinoj Škodi. Al to se verovatno ne računa, jer električni motor ne pravi buku pa se ta prednost ne računa.

• Replies 2.4k
  • Views 191.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Stigla Tesla. Očekivao Teslu iz Kine,poslali Teslu iz Nemačke.... prvi utisci fenomenalni ali to je sa svakim novim automobilom. Neverovatno se lako kreće, vrlo je "kompaktna" za automobil te veličin

• Po najnovijim studijama Harvarda i samog Volvoa, kupovina novih elektricnih automobila i njihova ekoloska opravdanost zavisi od toga da li ste konstantni ili povremeni vozac, procentualne kolicine ret

Posted Images

S obzirom na to koliko nume u automobile, mislim da razumem na šta Venom cilja - ali snaga, obrtni moment i ubrzanje nikome nisu primarni parametri pri izboru automobila, inače bi svi vozili Holdene i one ostale australijske muscle sedane. Uglavnom, nije nešto za praviti ovoliku halabuku.

Inače sam ubeđen da je ograničenje ubrzanja i max. brzine neophodno, sa EV je došlo do situacije u kojoj se regular joe-evima i soccer moms-ama daju kola s perfomansama koje su do skora bile rezervisane samo za hiper-automobile. Da ne bude zabune, ograničenja bi trebalo da važe za sve.

Razumem ono što kažeš, ali ocena da je za psihoterapiju, kako kažeš je pogrešna: percepcija proizvoda (brenda) je jedan od principa na kojima počiva svet ekonomije danas.

I nisi ti jedini koji je nezadovoljan!

Zbog toga sam i napisao (na ovoj ili onoj susednoj temi) da ne mogu potrošači, niti proizvođači, niti njihov ovakav odnos uređivati strategije razvoja, jer nisu u skladu sa principima održivog razvoja: dovode do sumanute potrošnje resursa koji ne pripadaju njima, već svima nama. Regulacije su neophodne, proizvođači će se prilagođavati, a potrošači svakako neće ostati uskraćeni za mogućnost izbora, niti će njihove potrebe ostati nezadovoljene.

Edit.

@Venom ulete nekoliko postova

Edited by Ras

9 minutes ago, Venom said:

Ja mislim da je svaki EV spejs šatl u poređenju sa automobilom na tečno gorivo, nevezano za karakteristike motora. Ali brojke su nešto opipljivo i uporedivo. Možemo i o recimo i tišini u vožnji, i tu je svaki EV bliži Mercedesu nego jeftinoj Škodi. Al to se verovatno ne računa, jer električni motor ne pravi buku pa se ta prednost ne računa.

Ta prednost EV njačešće se zanemaruje, a ona je blagotvorna za sve nas koji živimo u urbanizovanim sredinama ili blizu saobraćajnica, aerodroma i slično. Sutra da se probudimo u Beogradu sa EV na ulicama nivo buke drastično bi opao sa nemerljivim blagodetima po naše zdravlje.

Edited by Ras

sddefault.jpg?sqp=-oaymwEmCIAFEOAD8quKqQ

Jel čuješ?

-čujem čujem

Čuješ kurac moj. Radi, a ne čuje se.

Kure je kupio Škodu Elroq RS.

Mogu da posvedočim da je Šangaj gde dominiraju EV neverovatno tih. Jako, jako čudan vajb.

Ali sam tamo nekoliko puta za mesec dana zamalo stradao od električnih motora (ponašanje u saobraćaju još gore nego naši motociklisti i biciklisti, ide ulicom, biciklističkom stazom, trotoarom po nahođenju i ne jebe živu silu). Neki nivo buke da te upozori na nadolazeće vozilo je neophodan, makar ga veštački ubacivali.

Just now, Sammael said:

Mogu da posvedočim da je Šangaj gde dominiraju EV neverovatno tih. Jako, jako čudan vajb.

Ali sam tamo nekoliko puta za mesec dana zamalo stradao od električnih motora (ponašanje u saobraćaju još gore nego naši motociklisti i biciklisti, ide ulicom, biciklističkom stazom, trotoarom po nahođenju i ne jebe živu silu). Neki nivo buke da te upozori na nadolazeće vozilo je neophodan, makar ga veštački ubacivali.

To je već par godina propisana obaveza proizvođačima.

Fiat je svojevremeno na e500 (fića) ostavio mogućnost da kupuju melodije za svoj automobil - mislim da je i neki Verdi ili slično bila opcija.

Zar ova škoda el rocq rs ne košta 56 000 evra

Edited by Firefighter
Slovo

Te brojke i osecaj koji i sam obozavam kod SUS vozila su nesto sto je na vestacki nacin pumpalo cenu po principu "cija je pisa veca". Kupovina i pokazivanje prestiza na osnovu onoga sto se vozi.

Poenta EV nije u tome, a svi i dalje potenciraju tu pricu iako je to potpuno promasen kontekst. To je jedino sto mogu da prodaju za mnogo vise para - stari imidz. Svi bi i dalje da zadrze besmislenu ekskluzivnost i top brending i vrhunske performanse...

To nije poenta EV-a. Nema poente da ga vozis 150km/h na autoputu. Ogranicenje je 130 u vecini zemalja. To crpi bateriju bez potrebe. Poenta EV treba da bude efikasnost. Na njih ne vrsimo tranziciju da i dalje budemo egoisticni istripovani likovi sa 500 konja i ubrzanjem do 100 za 3 sekunde koji stuku 25 do 30 litara goriva divljajuci nego da umanjimo uticaj na zivotnu sredinu i sto efikasnije se prevezemo sa tacke A do tacke B.

Fokus treba da bude na razvoju sto laganijih i ekonomicnijih sasija, elektromotora i sistema za prenos energije od baterija do pogona. Bezbednost baterijskih modula isto tako. Odrzavanje istih koje uopste ne postoji prakticno sada.

Drndanje o SUV EV sa 500 konja je promasena tema. Ako zelite takvo nesto drzite se SUSa. Nema razloga za tranziciju. To nije poenta EV.

Isto tako je Skoda Suv od 60k evra promasena tema u odnosu na BYD ekvivalent od 40k evra sa sve carinom koja je naduvana. Jedini razlog da se kupi Skoda je ako zelite da podrzite EU autoindustriju u tranziciji. Mora se uloziti u razvoj da bi se stigla kineska autoindustrija - to nece doci bez ulaganja i debelog znojenja stolice. Kaska se dobrih 15 godina u razvoju.

Nema vise te ekskluzivnosti koja je nekada postojala. I bice je sve manje. Jos uvek ce u Kini pre kupiti luksuzni auto iz EU na konto stare slave ali to je vise da se pokaze ekskluzivnost u tamosnjem drustvu - racionalan razlog za to ne postoji.

Svi alati, linije i tehnologije EU proizvodjaca vozila su vec razradjene u Kini jer su ti isti EU proizvodjaci imali pogone tamo. Baza znanja i iskustvo njihovog ljudstva je ogromna. I preneta je dalje uz dodavanje najnovijih tehnologija koje se ticu baterija i elektropogona. Tako su dobili odlicna vozila.

17 minutes ago, Firefighter said:

Zar ova škoda el rocq rs ne košta 56 000 evra

Počinje od 56 hiljada evra

1 hour ago, Venom said:

Nisi ti nego ja i na to si odgovorio. Ako nisi razumeo o čemu se priča, šta koji moj uopšte odgovaraš.

Čovek koji traži od chatgpta da mu objasni ko je auto u kojoj klasi pominje razumevanje :D Napiši mi molim te koliko puta si u saobraćaju ubrzavao 0-100

Just now, Time Crisis said:

Počinje od 56 hiljada evra

Čovek koji traži od chatgpta da mu objasni ko je auto u kojoj klasi pominje razumevanje :D Napiši mi molim te koliko puta si u saobraćaju ubrzavao 0-100

Nisam nigde pitao ništa slično, nikakve klase me ne interesuju. Jel možeš da napišeš koji je benzinac ekvivalent ovom EV-u i da li ima takav za 25 hiljada evra. To je ono o čemu sam ja pisao, na šta si odgovorio i to je zapravo tema koju sam počeo. Ako ne možeš to, možda možeš na neki drugi način da doprineseš temi. Evo ima par zanimljivih postova u kojima može nešto da se pročita, skoro sam zaboravio na daveže tvog tipa.

12 minutes ago, Venom said:

Nisam nigde pitao ništa slično, nikakve klase me ne interesuju.

Lol, pa osnovna stvar je da se porede kola iz iste ili slične klase inače poređenje nema smisla. Samim tim što porediš neuporedivo pokazuje da ni ne razumeš o čemu pričaš. Tog benzinca neka ti napiše onaj ko ga je i pomenuo, ja nisam.

A što baš 25k?

Zato što je Lancia rekao da je preskup i da bi mu pandan bio karoq benzinac sa motorom od 1.5L koji košta 25 hiljada ili tako nešto.

Ja mislim da je bliži Mercedesu nego Karoqu i da je u tom smislu cena opravdana i da ne može da se poredi sa benzincem od 25k. Kure više ne mora da kupuje BMW-a da bi imao auto koji radi, a ne čuje se, a pritom ubrzava bolje od tog istog BMW-a. Iako se slažem da to nije bitno i da bi bilo bolje da se svet razvija u drugom pravcu, prosto je činjenica da je brže generalno skuplje, isto kao što je tiše generalno skuplje, veće generalno skuplje itd. Opet, to što je nemoguće(*) napraviti bučan EV ne znači da to ne utiče na cenu. Kad svi budu beščujni EV više neće uticati na cenu, jer će svi biti isti. Dok se takmiče sa bučnom konkurencijom, to je faktor.

*Znam čoveka koji je radio za Fraunhofer institut, po struci je elektroinženjer specijalizovan za zvuk. Radio je sa auto firmama (mislim Opel itd) i testirao automobile da bi bili tiši u radu. Iz priče s njim zaključujem da je moguće napraviti bučan EV jer ima dosta faktora koji na to utiču, ali ovde govorim samo o buci motora.

Inače rekoše stručnjaci da je ovaj auto besmislen po ovoj ceni, kad ono jedan od najprodavanijih EV u Evropi već mesecima otkad se pojavio na proleće. Izgleda da ipak ima nešto u svemu tome i da je svet već danas mnogo drugačiji nego što je do skoro bio.

A pošto vidim da ovde ima mnogo iskusnih za volanom, mislim da kad vozite sigurno ne gledate sve vreme u retrovizor (u prošlost iz koje dolazite), nego ispred sebe (u budućnost u koju idete). Ali možda nisam u pravu.