Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aerodromi i letenje

Featured Replies

• 1 month later...
  • Replies 5.4k
  • Views 400.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• ToniAdams
    ToniAdams

ljudi, stigao je, hvala svima! mislim da je sve na mestu, iz nekog razloga je ruckica rajfeslusa pokidana.   moguce da sam malo vise izdramio, ali sve je toliko suludo od pocetka delova

• Pisao sam o kašnjenju leta na Kipar. Danas je stigla kompenzacija od ~270 e po osobi 

• Aerodrom ima neke vrlo konkretne probleme koji uvek iznerviraju a mogli bi da se (relativno lako) srede: Na ulazu u aerodrom imas jedan deo check-in a onda posle hodnika od 50 metara, drugi. N

Posted Images

На слици може бити: мапа и текст који гласи „Total number of passengers in 2025 Ljubljana 1.6M Zagreb 4.7M Rijeka 0.2M Pula 0.6M Banja Luka 0.5M Zadar Zadar1.6M 1.6M Belgrade 8.9M Tuzla 0.3M Split3.9M 3.9M Sarajevo 2.2M Nis 0.4M Performance vs 2024: BiH Dubrovnik 3.1M Tivat1.3M Tivat 1.3M Pristina 4.6M Podgorica 1.8M Kosovo +22% +13% +11% Slovenia N. Macedonia +10% Albania +9% Skopje 3.2M +7% Montenegro Croatia Tirana Tirana11.6M 11.6M Ohrid 0.3M +7% Serbia +7% Note: Only airports with more than 100, 100,000 000 passengers ace included. Source: Websites of regional airports, Europe“

Iskreno sam sokiran da Tirana ima vise putnika od Beograda. Kad smo bili na njihovom aerodromu delovao je bas malo a letovi za taj ceo dan su stali na jednu tablu.

3 minutes ago, Shan Jan said:

Iskreno sam sokiran da Tirana ima vise putnika od Beograda. Kad smo bili na njihovom aerodromu delovao je bas malo a letovi za taj ceo dan su stali na jednu tablu.

No image preview

Departures - Tirana International Airport

80 letova planirano za sutra, 22/02.

2 minutes ago, jms_uk said:

No image preview

Departures - Tirana International Airport

80 letova planirano za sutra, 22/02.

Zanimljivo... onda smo uleteli u neki mirni period. Opet, kako Tirana ima vise putnika od Beograda? Albanske gastose mrzi da voze do kuce?

Edit: vidim da im je najvise letova za Italiju a tamo im je i najveca dijaspora (neracunajuci Balkan).

Edited by Shan Jan

1 minute ago, Shan Jan said:

Albanske gastose mrzi da voze do kuce?

Moguce. Mada, postala je i popularna turisticka destinacija poslednjih par godina...

Just now, jms_uk said:

Moguce. Mada, postala je i popularna turisticka destinacija poslednjih par godina...

Da, samo sada bas nije vreme za turiste...

Putnici po mesecima u 2025. Nijednog meseca Beograd nije bio bolji.

Beograd

0En1Z2j.png

https://www.exyuaviation.com/2025/12/belgrade-airport-registers-busiest.html

Tirana (meseci idu redom od januara, zanemariti Guglove brljotine u prevođenju naziva)

ozqrSRT.png

https://scantv.mediadesk.ai/english/scan-intel/analiza/mesatarisht-185-fluturime-ne-dite-nga-tia-gjate-2025-es-londr-i29015 (prevod: Google Translate)

Fali decembar, ali se može proračunati na osnovu ovoga i izlazi oko 757 hiljada.

Tirana International Airport handled a total of 11.6 million passengers during 2025.

https://scantv.al/english/lajme/shqiperia/aeroporti-i-tiranes-mbyll-2025-en-ne-krye-te-rajonit-tia-rekord--i29365

HAorHyZXgAIVAtr?format=jpg&name=large

Edited by vememah

Mislim da su dva razloga za veci broj putnika iz Tirane:

• veci broj gajstosa u bogatim zemljama najvise u svajcarskoj

• Vece porodice sa puno starijih i onda im je lakse avionom.

1 minute ago, bags said:

Dodao bih i tezi i duzi put kolima nego za nekog gastosa iz Srbije.

38 minutes ago, Shan Jan said:

Dodao bih i tezi i duzi put kolima nego za nekog gastosa iz Srbije.

Sto bi rekao kolega turcin pa to nije ni tri dana voznje. gospode

Ja imam koleginicu iz Albanije njoj bukvalno svakih par nedelja stize grupa u posetu od 10+ ljudi.

Takodje na tenisu ima jedna porodica i oni uvek lete dole u grupi od 4,5 porodica iliti pola aviona.

2 hours ago, bags said:

Tako je bilo oduvek, ali Tirana je ispred Beograda po broju putnika izbila tek 2024.

Ima tu i do jeftinoće letova (dva ubedljivo najveća prevoznika na aerodromu u Tirani su lowcosteri), rasta albanskog standarda (rast BDP-a po glavni stanovnika sa 30% proseka EU na 42% proseka EU za samo 4 godine) i buma turizma (30% rasta broja noćenja u 2025. u odnosu na 2024, niko drugi u EU ni od kandidata nije imao dvocifren rast u procentima, Malta je bila prva sledeća sa 9,9%).

Evo nekih podataka:

Beograd:

2005: 2 mil putnika

2015: 4,8 mil putnika

2025: 8,9 mil putnika

Tirana:

2005: 0,8 mil putnika

2015: 2 mil putnika

2025: 11,6 mil putnika

Mesto na listi najvećih (u smislu broja putnika) evropskih aerodroma u poslednjih 5 godina:

Beograd (pik u 2023. pa stagnacija):

2025: 67.

2024: 67.

2023: 65.

2022: 77.

2021: 71.

Tirana (pik prošle godine, svake godine makar malo poboljšanje):

2025: 51.

2024: 53.

2023: 69.

2022: 79.

2021: 80.

Najveći prevoznici:

Beograd 2025:

1. Air Serbia oko 54%

2. Wizz Air oko 20%

Tirana 2025:

1. Wizz Air 54%

2. Ryanair 22%

Najzastupljenije odredišne države:

Beograd 2024:

Nemačka 1 milion

Turska 0,8 miliona

Crna Gora 0,6 miliona

Tirana 2025:

Italija 4,7 miliona

Nemačka 1,6 miliona

UK 1 milion

https://en.wikipedia.org/wiki/Belgrade_Nikola_Tesla_Airport

https://en.wikipedia.org/wiki/Tirana_International_Airport_N%C3%ABn%C3%AB_Tereza

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_busiest_airports_in_Europe

Edited by vememah

less

he searched once i searched 3 times

the algorithm saw me come back and charged me until i broke

the seat doesnt have a price

you have a price

and it goes up EVERY time you show interest

couldnt stop thinking about it so i tracked down someone who actually built pricing algorithms for a european carrier

asked him what happened to me

"you got profiled. the system assigned you an intent score after your second search and raised your ceiling every time you came back"

asked how to beat it

"most people think a VPN fixes it. thats 2015 advice. the algorithm fingerprints more than your IP now. it reads your device your browser your screen resolution your timezone. VPN to bucharest but your clock says london and your language is english? the algo knows youre faking and sometimes charges you more for trying"

"so what actually works?"

"you have to poison the entire profile. not just the location. the identity"

the protocol he gave me:

VPN AND match your timezone and language to the spoofed location. mismatched signals flag you and can trigger a price increase

use a fully clean browser. no history no saved passwords no google account. the algorithm fingerprints your session not just your cookies

one search one booking. the intent score activates on the second search. there is no safe way to look twice

book tuesday or wednesday 1-5am. lowest traffic means the least demand data for the algorithm to inflate against

if the price already spiked go dark for 72 hours minimum. not 24. the intent score on most carriers decays on a 3 day cycle. come back on a different device from a different network

"we spent $4 billion building these systems. theyre not going to lose to someone who opened an incognito tab"

$900 billion industry

the gap between what you pay and what the person next to you pays is not a bug

its the entire business model

stop letting an algorithm charge you for being predictable

https://x.com/scaling_shields/status/2026385904148033822

Edited by vememah