Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aerodromi i letenje

Featured Replies

9 minutes ago, Venom said:

@jms_uk kupio sam karte kod Lufthanse pre par meseci za 500e. Sad vidim da su oko 1300, pogotovo prvi let je otišao na 350, povratni je još jeftin verovatno se nadaju da se Trump unormali (više karata). Šta bi se desilo kad bih im poslao mail da mogu da kupe karte nazad za 700 evra? lolol

Nema to uzimala-davala kod avio kompanija )

• Replies 5.4k
  • Views 400.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• ToniAdams
    ToniAdams

ljudi, stigao je, hvala svima! mislim da je sve na mestu, iz nekog razloga je ruckica rajfeslusa pokidana.   moguce da sam malo vise izdramio, ali sve je toliko suludo od pocetka delova

• Pisao sam o kašnjenju leta na Kipar. Danas je stigla kompenzacija od ~270 e po osobi 

• Aerodrom ima neke vrlo konkretne probleme koji uvek iznerviraju a mogli bi da se (relativno lako) srede: Na ulazu u aerodrom imas jedan deo check-in a onda posle hodnika od 50 metara, drugi. N

Posted Images

Just now, jms_uk said:

Nema to uzimala-davala kod avio kompanija )

Ne smeju ili neće? Ja planiram da letim, ali sam voljan nešto da zaradim. Oni mogu od mene da kupe nešto za 700 i prodaju za 1300, why not (ignorišemo PDV ako ga uopšte ime)

Gemini kaže da ne pristali, ali razlozi su klimavi

1) radije bi da se kockaju da neću doći jer su uradili overbooking. Ali to je BS, jer overbooking mogu da urade svejedno

2) ne žele da prave presedan da ljudi kupuju karte unapred da bi se kockali. Ali to je takođe BS, jer putnici ne mogu da trguju među sobom i avio kompanija nije u obavezi da nešto otkupi osim ako im nije u interesu. Možda bi se desilo da neko organizovano jeftino pokupuje sve karte, ali avio kompanije bi i tu dugoročno našle način da profitiraju, npr. kroz drastičan overbooking

3) navodno već sad bude putnicima tako nešto nude mailom, ali mislim da je to halucinirao, jer osim onih ponuda na aerodromu kad imaju previše putnika nisam to nikad čuo

Monopol

9 hours ago, Venom said:

Ne smeju ili neće? Ja planiram da letim, ali sam voljan nešto da zaradim. Oni mogu od mene da kupe nešto za 700 i prodaju za 1300, why not (ignorišemo PDV ako ga uopšte ime)

Gemini kaže da ne pristali, ali razlozi su klimavi

1) radije bi da se kockaju da neću doći jer su uradili overbooking. Ali to je BS, jer overbooking mogu da urade svejedno

2) ne žele da prave presedan da ljudi kupuju karte unapred da bi se kockali. Ali to je takođe BS, jer putnici ne mogu da trguju među sobom i avio kompanija nije u obavezi da nešto otkupi osim ako im nije u interesu. Možda bi se desilo da neko organizovano jeftino pokupuje sve karte, ali avio kompanije bi i tu dugoročno našle način da profitiraju, npr. kroz drastičan overbooking

3) navodno već sad bude putnicima tako nešto nude mailom, ali mislim da je to halucinirao, jer osim onih ponuda na aerodromu kad imaju previše putnika nisam to nikad čuo

Uvek postoji procenat putnika koji nece doci, pa se na osnovu te pretpostavke radi overselling.

Takodje, lakse im je da plate kompenz 600 evra za tog sto su ga sutnuli na sledeci let ako su ‘prodali’ njegovu kartu za 1500.

U Americi nude kintu da odes na sledeci let ponekad unapred (mejl, kiosk), a nekad je opcija da kazes da si spreman za to i das ponudu (£££) za koliko bi pristao. U Evropi nisam siguran da neko radi unapred.

Znam šta je overbooking i kako ga rade, ali nije pitanje vezano za overbooking. Mislim, naravno da ne bi pristali na random pitanje sad da zarade par stotina evra, više košta birokratija da se to završi, ali zanima me prosto da li ima neka suštinska prepreka da se to sprovede. Na papiru ne znam zašto ne bi kupili nešto za 700-800 evra i prodali za 1300.

Veći je problem naći kontakt. Rekao sam chat asistentu da pošalje mail, dao sam im ponudu za 800 evra :-).

Lol po meni ovo je prelako za avio-kompaniju. Kartu su već prodali. Lagano mogu da idu u overbooking i da isplate kompenz od 800 ako zatreba. Bolje nego tebi odmah da daju 800.

Al' aj bumo vidli.

6 hours ago, Venom said:

Na papiru ne znam zašto ne bi kupili nešto za 700-800 evra i prodali za 1300.

Zato sto mogu da prodaju za 1300 (ili vise), a da isplate 600 (mozda, ako se svi pojave).

Sve istina ali overbooking su već uradili, odnosno ako ima 100 mesta oni su prodali 103 ili koliko već. Ovo bi moglo da bude dodatno. Naravno, kvaka je u tome što oni u mom slučaju ne znaju da li bih ja stvarno otišao na put. Možda ne dođem kako god okreneš, verovatno kao i svaka "kuća" nisu u fazonu da se kockaju nego da imaju sigurnu zaradu. Ali recimo da im hipotetički još 10 putnika pošalje istu ponudu, to bi bilo isplativije nego tih par karata overbookinga.

U praksi mislim da im se ne isplati pre svega ad hoc, ne mogu da imaju zaposlene koji će da se jebavaju s tim za par stotina evra. Da imaju uhodan sistem bilo bi drugo, ako uopšte žele da ga imaju.

Verovatno sam o tome razmišljao jer poslednjih godina čitam Money Stuff newsletter koji piše Matt Levine za Bloomberg. Pre par godina kad su skočile kamate za kredite imao je tekst da li ljudi koji ranije otplate kredit za kuću treba da traže da im banka zapravo dodatno plati, jer banka dobija kapital nazad koji može uz veće kamate da opet pozajmi. Da im je u većem interesu da imaju kredit koji plaća 6% umesto 2%. Ne sećam se šta je bio zaključak. Uglavnom poslao sam mu mail sa ovim idejom i evo šta mi je odgovorio (na vašoj je strani)

ha. i feel like a lot of businesses are not optimized to do this sort of two-sided market trading, but airlines kind of should be. i feel like some airlines might bite at this.

one problem is that they probably build in some overbooking/cancellations so don't need to pay to resell.

36 minutes ago, Venom said:

Ali recimo da im hipotetički još 10 putnika pošalje istu ponudu, to bi bilo isplativije nego tih par karata overbookinga.

Ali to ima smisla samo ako imaju garantovano da mogu da (pre)prodaju te karte (za vecu cenu).

36 minutes ago, Venom said:

U praksi mislim da im se ne isplati pre svega ad hoc, ne mogu da imaju zaposlene koji će da se jebavaju s tim za par stotina evra. Da imaju uhodan sistem bilo bi drugo, ako uopšte žele da ga imaju.

To sigurno, airline revenue management je stvar razradjena do maksimuma...

On 21. 3. 2026. at 22:41, jms_uk said:

Uvek postoji procenat putnika koji nece doci, pa se na osnovu te pretpostavke radi overselling.

Takodje, lakse im je da plate kompenz 600 evra za tog sto su ga sutnuli na sledeci let ako su ‘prodali’ njegovu kartu za 1500.

U Americi nude kintu da odes na sledeci let ponekad unapred (mejl, kiosk), a nekad je opcija da kazes da si spreman za to i das ponudu (£££) za koliko bi pristao. U Evropi nisam siguran da neko radi unapred.

Vueling

5 hours ago, mlatko said:

Vueling

Thx

Nisam imao zadovoljstvo do sada, ali imam bukirana dva leta u avgustu.

E da pre par dana doleteo u Rim, ništa od slikanja i otisaka prstiju...

Biće da su gužve ipak "prelomni momenat"...

mala anegdota sa luftikom. proslog ponedeljka kupujem karte za BEG. nije islo preko sajta jer firewall u firmi nesto brlja. otvorim app, nadjem letove, sve popunim i na kraju vidim da imam nekih milja, povucem slider, kaze 16€. moze, daj. tapnem na Pay Now, odmah iskoci notifikacija of VISA da se paru za Luftiku uzete. obicno, u roku od 5 sekunde bude buking potvrdjen. milion puta to odradio. ali ne lezi vraze pojavi se samo "1 technical error". ni posle 2-3 sata nikakve potvrda, pare na kartici blokirane. probijem se kroz luftikin queue, popricam se nekom drugar'com koja me tesi, ah nije to nista sacekajte 24 sata i bice to. prodje i dodatnih 48. nista se dogadja. nazovem opet, objasnim, pita me druga drugar'ca da li sam koristio taj slider? jebiga, jesam. e, 'nate, imamo tehnickih problem sa sliderom za milje. i sta sad? ne brinite, za 7-10 dana ce VISA odblokirati iznos, a vi rezervisite ponovo let, ali bez slidera. a sta ako ne budu isti uslovi? nista mi tu ne mozemo. naravno da mogu, ali nisam imao zivaca da se proterujem.

dakle, slider je za slabice

Od leta je moguce sa Beckog aerodroma imati 2l u rucnom prtljagu umesto do sadasnjih 100 ml. Stigao novi skener.