Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aerodromi i letenje

Featured Replies

Ne znam dal ste ispratili, easyjet ima liniju Beograd-Pariz. Upravo pazario povratne za sestru i njenu decu za uskrs 2026. za malo vise od 100 evrica po karti lalab

• Replies 5.4k
  • Views 400.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• ToniAdams
    ToniAdams

ljudi, stigao je, hvala svima! mislim da je sve na mestu, iz nekog razloga je ruckica rajfeslusa pokidana.   moguce da sam malo vise izdramio, ali sve je toliko suludo od pocetka delova

• Pisao sam o kašnjenju leta na Kipar. Danas je stigla kompenzacija od ~270 e po osobi 

• Aerodrom ima neke vrlo konkretne probleme koji uvek iznerviraju a mogli bi da se (relativno lako) srede: Na ulazu u aerodrom imas jedan deo check-in a onda posle hodnika od 50 metara, drugi. N

Posted Images

Dablinski aerodrom, terminali 1 i 2 tj. T1(stariji) i T2.

1000002712.jpg

1000002714.jpg

Aerodrom je u gradu, predrgadje Swords, ima dosta linija gradskog prevoza doduse nema sinske veze ali je cena karte dosta pristupacna, primera radi 2 eur do samog centra.

Ukupan broj putnika koji prodje kroz aerdrom raste i sada se krece 35-40 miliona godisnje. Sto nije cudno posto je Irska ostrva i vazdusni saobracaj je najvazni vid prevoza sa ostrva.

T1 je stari terminal koji je baza verovatne najvece evropske evio kompanije(moguce i irske po cistom profitu) trenutno Ryanair i opsluzuje Evropu i Mediteran, pre svega.

1000002717.jpg

T2 je novi terminal, koji se jos nadogradjuje, sto se vidi na slici, i on je dom za veliki broj linija prema Severnoj Americi i Aziji.

Tu je sediste drzavne irske avio kompanije, Aer Lingus, koja leti na velikom broju letova za Severnu Ameriku, bas ih ima dosta tipa NY, LA, Atlanta, Cikago, Boston, Baltimor, SF, Nesvil, Sijetl itd. Imate vise letova nego li iz mnogih americkih gradova

Ali i veliki broj americkih kompanija poput Delta, AA leti iz Dablina.

Dablinski aerodrom ima jos neke karakteristike koje mali broj aerdroma ima a to je kontrola za Britaniju i SAD. Kada prodjete kontrolu i pasosku proveru u Dablinu, kada slecete u Britaniju i SAD, vodite se kao unutrasnji let bez pasoske kontrole.

Inace je Ryanair hteo nekoliko puta da kupi Aer Lingus ali je odbijen.

Aer Lingus je sa irskog aerloingeas, sto znaci "vazdusna flota"

Beograd ima vecu tradiciju avio saobracaja od Irske i Dablina ali Aeroput, kao originalni naziv za srpskog(jugoslovenskog) avio prevoznika, nije uzimano u razmatranje.

Edited by Emerald

Inace je veliki broj ljudi sirom Evrope koje rade kao osoblje u Ryanair-u, puno ih se moze videti u uniformi Ryanair-a po Dablinu, kako jure sa ili na dablinski aerodrom.

Ryanair ima cistu zaradu od oko 5 miliardi eur godisnje. Kako su dosli do toga je drugo pitanje ali imaju veliki uticak na irsku privredu.

Nema pasoške kontrole kada se leti iz Dablina za UK. Tretira se kao domaći let zbog CTA dogovora, a isto važi i po sletanju u UK.

Aer Lingus nije državna kompanija, već je deo grupe IAG, kojoj pripada i British Airways, i još nekoliko kompanija.

Inače su spas za Sirsku i konekcijama iz BHD do GB, a bez njih bi jednostavno sve stalo i pored easyJet (BHD i BFS) i Ryanair (BFS).

IMG_2728.jpegP

Video sam da dosta ljudi iz Sev. Irske ide preko DUB i ima dosta autobuskih linija, skoro svaka koja ide za-iz Dablina prema Sev. Irskoj ide preko DUB. Kako Dublin Express, Aircoach do britanskog Translink-a, koji vozi po Sev. Irskoj.

Ali moram reci da nisam dovoljno upoznat, samo sam video i putovao sa npr. Translink-om prema Deriju, i oni staju na DUB.

Pa nije bas vremenski lose, nekih sat vremena od DUB do Belfasta. Da zivis na jugu Dablina, pa da prodjes kroz grad od severa na jug, narocito u spicu, nije mnoga razlika. Ili u Londonu do Stensteda iz centra, mozda i vise treba.

Oko £10 je jednosmerna iz Belfasta za Dablinski aerodrom. A iz Belfasta do Belfast International (BFS) je £9! Doduše, za Belfast City George Best (BHD) važi obična gradska karta i tu si za 10 minuta, dok je onaj drugi oko 30-40 minuta vožnje. Do DUB aerodroma treba sat i kusur.

On 12. 11. 2025. at 23:04, jms_uk said:

Garaza je nekih 5-6 minuta hoda od aerodromske zgrade (original dela, T1?).

Malo je smor ako se ima puno prtljaga, pogotovo sto je Sixt na nivou 4/5.

bilo je very easy. prodje se kroz parking, pa preko ulice. mada je najsigurnije pored Waltera, pa onda preko jer zebre. sixt me prvo "obavestio" da im se fucka moja rezervacija preko booking.com i da more direktno kod njih, pa se sad vitlam sa bookingom da mi vrnu pare. pa me poslali do auta koji je, navodno, na nivou 4, a bio na nivou 5. ali sve u svemu nije neki problem. i pri vracanju easy, izbacio dame iz auta, odvezao auto na 4 nivo, vratio kljuceve i laganica do terminala

I oni i AVIS su se prosirili, zato napisah 4/5 sprat, posto se i meni desilo prosli put da me posalju na pogresan sprat.

Kako da nađem više informacija o ovom letu?

Kasnio je polazak iz Beča nekih 2h i sad je kružio oko Niša i vidim samo da leti za Sofiju.

Unervozio sam se jako, roditelji su mi tu, prvi put lete sami avionom. Nisu baš vešti sa stranim jezicima...

Screenshot_20251124_103729_Chrome.jpg

Edited by Have_Fun

Trebalo bi da im ponude transport do Niša busom ili avionom (pošto vidim da je avion postavljen da se vraća za Niš u 11:45).

Nadam se da si uspeo da se čuješ sa njima nakon što su sleteli u Sofiju...

Edited by smooth.Op
Edit vremenska zona

15 minutes ago, smooth.Op said:

Trebalo bi da im ponude transport do Niša busom ili avionom (pošto vidim da je avion postavljen da se vraća za Niš u 11:45).

Hvala smooth!

Čuli smo se pre par minuta.

Još su u avionu ali nikakve informacije ne dobijaju.

Navodno se razmišlja da li da ih vrate istim avionom za Niš.

Kažu mi da je razlog sletanja u Sofiju - magla u Nišu.

23 minutes ago, smooth.Op said:

Nađoh sad i ja isti avion i vidim da piše da je planiran za Nis.

Svaka čast na ideji smooth :)

Hvala!

Eto, za cenu prvog leta dobili su dva )

Nadam se da ih nije mnogo smorilo.

2 hours ago, jms_uk said:

Eto, za cenu prvog leta dobili su dva )

Nadam se da ih nije mnogo smorilo.

Sve je OK bilo jer su se istim avionom vratili za Niš ) malo su odsedeli u avionu i krenuli nazad.

Jedino je malo frke bilo dok su skontali šta se zbiva i dok su im saopštili kako dalje. Ja sam se malo uznemirio jer su prvi put putovali sami avionom pa sam se zabrinuo kako će se snaći ako bi morali da ostanu ili traže prevoz nazad ili šta ja znam )

On 21. 11. 2025. at 0:09, dragance said:

Nema pasoške kontrole kada se leti iz Dablina za UK. Tretira se kao domaći let zbog CTA dogovora, a isto važi i po sletanju u UK.

A obratno? Imam UK vizu i hteo sam da odem do Dablina, ali bih mogao prvo u London da se ne drkam sa irskom vizom jer je komplikovana.