Sandens Posted March 6, 2022 Share Posted March 6, 2022 5 hours ago, renne said: Popunio i ja, ali ima bezveznih pitanja Gde se mogu sećati od pre pedeset godina koji sma prvi strip pročitao, npr ja sam stavio da je veliki blek, mada moze biti i da je komandant mark. u stvari, baba mi je citala stripove kad sam imao oko 4-5 godina i engleze zvala engelezi. i od tada je krenula ljubav prema stripu, a zahvaljujuci njima sam da citam naucio mnogo pre nego sto sam posao u skolu. 1 Link to comment
variola Posted March 6, 2022 Share Posted March 6, 2022 Odgovorio i ja. Kad se pominju stripovi za mlađe, Kalvin i Hobs isto mogu biti zanimljivi. Opet, računam da su novim generacijama bliži i dalje superheroji ili čak mange (darkwood je imao nekih). Fibra je isto krenula sa nekim izdanjima baš za mlađu publiku, generalno nekakva ponuda postoji. 3 1 Link to comment
Svemir Zeka Posted March 6, 2022 Share Posted March 6, 2022 Popunila sam. Ima sad, osim navedenih, za klince i Garfild. To čitaju moji. Ja sam počela da čitam s 9 godina, Alana Forda. Čak se sećam donekle i priče. I ćera je jedno vreme čitala ALana Forda, čak kao nešto i sakupljala. Sad klinja čita ćerine Garfilde. Ne znam kako da se odredim prema recimo Dilanu Dogu, kog sam počela da čitam u 5. razredu, a dete mi je sad toliko. Kao, rated R je A imaju ih na izvolte, cela polica je u DD-ovima. 1 Link to comment
copkillah Posted March 6, 2022 Share Posted March 6, 2022 2 hours ago, Svemir Zeka said: Ne znam kako da se odredim prema recimo Dilanu Dogu, kog sam počela da čitam u 5. razredu, a dete mi je sad toliko. Kao, rated R je A imaju ih na izvolte, cela polica je u DD-ovima. Neka čita Dilana, neće ništa da joj fali, naprotiv. Ne znam kakav odnos imate u smislu o čemu razgovarate, ali možeš eventualno da joj kažeš da ima nekih specifičnih stvari, nasilja i golotinje i da sama odluči da li joj to prija ili ne. Mislim pola nas je to počelo da čita sa 7-8-9 godina 1 Link to comment
Svemir Zeka Posted March 6, 2022 Share Posted March 6, 2022 1 minute ago, copkillah said: Neka čita Dilana, neće ništa da joj fali, naprotiv. Ne znam kakav odnos imate u smislu o čemu razgovarate, ali možeš eventualno da joj kažeš da ima nekih specifičnih stvari, nasilja i golotinje i da sama odluči da li joj to prija ili ne. Mislim pola nas je to počelo da čita sa 7-8-9 godina Pa i ja sam, to kažem, a danas postoje drugi kriterijumi Mislim da je ranije izbegavala zbog prštećih mozgova, raspadajuće kože itd., ali je nedavno počela da gleda horore (sa mnom Golotinju su svakako učili, za to mi je u nekoj situaciji rekla, "ok mama, znam sve to, to on (brat) još ne zna, ali ja sam pobogu to učila". Link to comment
copkillah Posted March 6, 2022 Share Posted March 6, 2022 1 minute ago, Svemir Zeka said: Pa i ja sam, to kažem, a danas postoje drugi kriterijumi Mislim da je ranije izbegavala zbog prštećih mozgova, raspadajuće kože itd., ali je nedavno počela da gleda horore (sa mnom Golotinju su svakako učili, za to mi je u nekoj situaciji rekla, "ok mama, znam sve to, to on (brat) još ne zna, ali ja sam pobogu to učila". Dilan čak nije ni preterano eksplicitan, ima seksa, ima sisa, ali mislim da nije baš nešto što ona već (verovatno) nije videla ovako ili onako (da ne kažem učila u školi!) Mislim ja kao klinac sam to voleo da vidim ali ni tada nisam imao osećaj da je to sad nešto ne znam šta krupno. 1 Link to comment
Svemir Zeka Posted March 6, 2022 Share Posted March 6, 2022 (edited) 22 minutes ago, copkillah said: Dilan čak nije ni preterano eksplicitan, ima seksa, ima sisa, ali mislim da nije baš nešto što ona već (verovatno) nije videla ovako ili onako (da ne kažem učila u školi!) Mislim ja kao klinac sam to voleo da vidim ali ni tada nisam imao osećaj da je to sad nešto ne znam šta krupno. Da, u pravu si, kad malo razmislim, nije Dilan ne znam kako R. Najjače je što i ja, koja sam verovala kako sam openminded i drugačija keva dolazim u situacije da se zapanjim šta sve ovo starije dete zna, i još me kao poklopi, jao bre mama stvarno...... Uglavnom, imaju biblioteku stripova u kući, na raspolaganju im je Ja sam uglavnom bunarila kod starije braće, zavlačila se po ćoškovima.... Edited March 6, 2022 by Svemir Zeka 1 Link to comment
Valk Posted March 6, 2022 Share Posted March 6, 2022 Popunila. Za decu može i Hogar Strašni. Moj stariji sin lista Asterixa za sad, bogu hvala kuća nam je pećina sa strip-blagom tako da će moći da bira. 1 1 Link to comment
Ras Posted March 7, 2022 Share Posted March 7, 2022 (edited) 7 hours ago, Valkyrie said: Za decu može i Hogar Strašni. Rusofil, nije zgodno vreme... Edited March 7, 2022 by Ras Link to comment
Ras Posted March 7, 2022 Share Posted March 7, 2022 Hogar, Hamlet... sve je to isto Izvinjavam se, tek sam sada shvatio šta sam napisao! Link to comment
Valk Posted March 7, 2022 Share Posted March 7, 2022 Jasno je bilo na koga aludiraš al dosta je nategnuta fora pa sam je pustila da padne pored i izumre. Next time Link to comment
klimt Posted March 7, 2022 Share Posted March 7, 2022 Sećam se Prata Jako dobra knjiga. Pri kraju sam, još 20-ak strana. Fali samo Patricija Canoti, ali kako su je ostali kvalifikovali, verovatno nije dolazilo u obzir da se i ona ovde nađe. Autor : Mišel Žans (priredio) Izdavač : STALKER 2021 Knjiga „Sećam se Prata” sabira svedočanstva osmoro ljudi iz Pratovog najbližeg okruženja. To su članovi njegove porodice, saradnici, prijatelji od najranijeg detinjstva. Njihove uspomene otkriće nam njegovu ljudsku stranu – vrline i mane – koju nismo uvek mogli da razaznamo, često zaslepljeni mitom o Pratovoj genijalnosti i njegovoj romanesknoj biografiji, kao i identitetskom isprepletenošću s njegovim Kortom, čemu je on sam, svojim bezgraničnim pripovedačkim darom, ponajviše kumovao. Subjektivna svedočanstva ispričana u Malamoku, ostrvskom naselju na ulazu u Venecijansku lagunu, potkrepljena brojnim privatnim fotografijama, pomoći će nam da stvorimo objektivniju sliku o tome ko je bio Hugo Prat. Odlomak: Sećam se kako nam je jednom prepričao film koji je gledao u jednom od najbednijih venecijanskih bioskopa. Ulaz je bio jeftin, ali slika loša, a rolne često pomešane. Dakle, vratio se sav oduševljen i prepričavao nam japanski film o kamikazama… Toliko neobična stvar, toliko senzacionalna da smo svi otišli da pogledamo film. Teško razočaranje, otužna nebuloza… Našli smo Huga, nezadovoljni, a on će: „E pa, mnogo je bio bolji onaj film koji sam vam prepričao!” I bio je u pravu, njegov pripovedački talenat napravio je razliku, a u to vreme imao je tek sedamnaest-osamnaest godina… Ivo Pavone o Hugu Pratu 1 Link to comment
Ras Posted March 7, 2022 Share Posted March 7, 2022 6 minutes ago, klimt said: Odlomak: Sećam se kako nam je jednom prepričao film koji je gledao u jednom od najbednijih venecijanskih bioskopa. Ulaz je bio jeftin, ali slika loša, a rolne često pomešane. Dakle, vratio se sav oduševljen i prepričavao nam japanski film o kamikazama… Toliko neobična stvar, toliko senzacionalna da smo svi otišli da pogledamo film. Teško razočaranje, otužna nebuloza… Našli smo Huga, nezadovoljni, a on će: „E pa, mnogo je bio bolji onaj film koji sam vam prepričao!” I bio je u pravu, njegov pripovedački talenat napravio je razliku, a u to vreme imao je tek sedamnaest-osamnaest godina… Ivo Pavone o Hugu Pratu Tajna kvaliteta tog filma kojim je Prat bio oduševljen je u pomešanim rolnama! Odrastao sam na filmovima u provincijskom bioskopu, u kojem je Čepke, naš kinooperater, činio istu stvar - menjao redosled rolni, izostavljao nepotrebno i sl . Sve u svemu, dobro iskustvo! Recimo, kada ti kasnije u životu serviraju Linča, nemaš nikakvih problema da pohvataš konce- sve ti dođe prirodno. 1 Link to comment
klimt Posted March 7, 2022 Share Posted March 7, 2022 22 minutes ago, Ras said: Tajna kvaliteta tog filma kojim je Prat bio oduševljen je u pomešanim rolnama! Odrastao sam na filmovima u provincijskom bioskopu, u kojem je Čepke, naš kinooperater, činio istu stvar - menjao redosled rolni, izostavljao nepotrebno i sl . Sve u svemu, dobro iskustvo! Recimo, kada ti kasnije u životu serviraju Linča, nemaš nikakvih problema da pohvataš konce- sve ti dođe prirodno. kinooperater - montažer 1 Link to comment
Meazza Posted March 11, 2022 Share Posted March 11, 2022 Voleo bih da imamo pdf Stripovi, pitam se kako li bi to izgledalo, da li bi se pisalo vise o stripu... Link to comment
Recommended Posts