Jump to content
IGNORED

Stripovi

precog

Recommended Posts

Hvala Tonara, goofs i Lezilebovich! 

Ma nije neka "ozbiljna" anketa, da ne kazem formalna. Vise informativno-subjektivna, cisto da se stekne 1 opsta slika™.

Edited by Sludge Factory

Popunio sam da prenosim ljubav ka stripovima na mlađi naraštaje, pa bih sad zamolio da i štampaju neke pogodne stripove za desetogodišnjakinje

Imas Strumfove, Miki Mausa i Paja Patka (mada su oni mozda i za nesto mladje), Asteriks i Talicni Tom mogu da prodju za taj uzrast, pa mozda i Princ Valijant ako je dete strpljivo i zavolelo je medij. Ali nesto modernije ne znam zaista sta ima (mada i slabije pratim u poslednje vreme). 

• +1 2

+1 na Asterixa, Talicnog Tomu i Umpah Paha

Dodao bih i Gaston, Spiru, ceo taj Frankenov opus. Iznoguda jos nisam procitao, ali cenim da je isto ok.

Zapravo Gaston je prvi strip koji bih ja dao nekom klincu, jer je formatom vrlo jednostavan, a ume da bude urnebesno smesan, pogotovo na taj neki klinacki fazon.

• +1 5

Kad ste malo oziveli temu, da bacim jos koju :)

Peanuts je isto odlican strip, za skolski uzrast (mada ih ja rado citam i danas). Mislim da niko nije redovno izdavao Snupija kod nas, ali imaju po internetima neka izdanja na engleskom, u sustini to je samo leksikon tabli koje su izlazile u novinama jedno, pa 40ak godina.

Slicno tome jos dva stripa su mi prirasla za srce - "Wizard of Id" i "B.C." od Johnny Harta. Isti princip, jedna tabla dnevno u nekim novinama. Jako tesko se nabavljaju, mislim da ni od stranih izdavaca niko se nije prihvatio ovoga u skorije vreme. 

wiz22_0306sc.jpg

• +1 1
1 hour ago, renne said:

Popunio i ja, ali ima bezveznih pitanja

Gde se mogu sećati od pre pedeset godina koji sma prvi strip pročitao, npr

Hvala. Ne trazi se tolika preciznost, vec okvirna informacija (tipa ako si u to vreme imao dodir sa recimo Asteriksom, Talicnim Tomom, Zagorom ili Alanom Fordom, stavis nesto od toga sto mislis da je predstavljalo tvoj pocetak druzenja sa stripom, koliko te secanje sluzi; ili sta je prvo ostavilo toliki utisak na tebe da ga pamtis kao prvi susret sa stripom; ili jednostavno preskocis pitanje :D ).

Ovaj upitnik sluzi kao zamena za intervju (da se ne bi sedalo uzivo sa gomilom ljudi i razgovaralo nasiroko o ovim pitanjima), da ubrza proces. Nije u pitanju nikakvo ozbiljno istrazivanje iz kog ce se izvlaciti detaljna statistika i duboki, sveobuhvatni zakljucci koji ce proizvesti neke znacajne posledice. Prosto sluzi kao pomoc i izvor nekih informacija za studentsku vezbu (i to ne iz metodologije naucnog istrazivanja ili sprovodjenja anaketa i obrade statistike).  

22 hours ago, Filozof manijak said:

Za taj uzrast - Umpah Pah

Može i Marsupilami, skoro su izašla prva dva toma kolekcije u tvrdom povezu.

• +1 1
5 hours ago, goofs said:

Kad ste malo oziveli temu, da bacim jos koju :)

Peanuts je isto odlican strip, za skolski uzrast (mada ih ja rado citam i danas). Mislim da niko nije redovno izdavao Snupija kod nas, ali imaju po internetima neka izdanja na engleskom, u sustini to je samo leksikon tabli koje su izlazile u novinama jedno, pa 40ak godina.

Slicno tome jos dva stripa su mi prirasla za srce - "Wizard of Id" i "B.C." od Johnny Harta. Isti princip, jedna tabla dnevno u nekim novinama. Jako tesko se nabavljaju, mislim da ni od stranih izdavaca niko se nije prihvatio ovoga u skorije vreme. 

wiz22_0306sc.jpg

Na Prepotopka sam se navukao početkom osamdesetih, neko od brotanskih izdavaća ga je radio u broširanom povezu malog formata, a Prosveta ga je uvozila i prodavala, za tadašnje pojmove nije bilo preskupo.  Vreme kada se kvalitetna strana knjiga naveliko uvozila, tako sam natrapao ii na MAD i Dona Martina.