kiki Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 Naravno da si mi pomogao :).Pronašla sam većinu ovih programčića iz prve i poskidaću ih od kuće (nijedan nije veći od 100 mega i po pisanju korisnika rade). Čak sam pronašla da Perian podržava AVI fajlove što je meni izuzetno bitno (doduše, bilo je i logično da postoji tako nešto pošto je to ipak bitan format).Mislim da jeste, kada je u pitanju interner, u pitanju mrežni kabl. Prvo sam išla preko USB-a koji je štucao, a onda sam ne nekom forumu pročitala da je mnogo bolje preko mrežnog, kupila sam šta je trebalo i to je bilo to. Ništa, uzmem kabl, odem do prodavnice i vidim da li može da uđe tamo gde treba .Ovo za Commander-a si u pravu - ti 01, 02 fajlovi. Ok, i to je rešeno.Ako iz Findera mogu da se režu diskovi, zašto bih imala poseban program? šta je njihova prednost?Za Cryptload - mislim da sam negde pročitala da ima nešto što radi i za Mek, ali treba da se setim gde, tj. da ponovo to pronađem :).što se tiče Windowsa - znam da je to moguće. Mada vidim da se neki na ovom forumu žale na Parallels i da će pokušati sa Fusionom. Mada, ja bih volela da to nekako izbegnem. Pre svega zbog prostora. Nemam sad para da kupujem sa većim hardom (ili spoljnim), pa mi i nije baš potrebno da budžim i Windows na komp (a sve to mi nekako deluje komplikovano). Koliko inače zauzima Leopard (a i XP kad smo već kod toga)? Najviše bih volela kada bih imala neki lap top koji bi mi bio na Windowu i bog da me vidi. Naravno, u sledećih nekoliko meseci to je apsolutno nemoguće (a i ako ovaj dinara nastavi da pada - eno, već povećali cene iMac-a što meni ne odgovara jer finansijsku konsturkciju sklapam u dinarima).Pretpostavljam da iMac ne može da služi kao monitor PC-u?
braca Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 jms_uk ti je odgovorio skoro na sva pitanja, ja bih samo dodao : http://www.apple.com/downloads/da, da, ima gooomila stvari, sto free sto shareware (za to nadjes iSerialReader i poslednii serialbox)...za przenje, ako neces da se patis sa glomaznim Toast-om, imas besplatni Burn : http://burn-osx.sourceforge.net/
kiki Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 Znam za download sekciju, ali sam ja krenula sa onim stvarima koje često koristim i za koje mi treba preporuka. Ove ostale (doduše, nađoh msn mesenger, a verovatno je tu negde i skype) ću lagano da poskidam kada budem dobila komp. Uostalom, tako sam radila i do sada.Za narezivanje mi zaista nije potrebno ništa posebno. Mislim, šta će mi - označim šta želim, kliknem na dugmence, izaberem drajv, izaberem brzinu i to je to.
braca Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 a verovatno je tu negde i skype http://www.skype.com/download/skype/macosx/
henrik larsson Posted December 4, 2008 Author Posted December 4, 2008 Znam za download sekciju, ali sam ja krenula sa onim stvarima koje često koristim i za koje mi treba preporuka. Ove ostale (doduše, nađoh msn mesenger, a verovatno je tu negde i skype) ću lagano da poskidam kada budem dobila komp. Uostalom, tako sam radila i do sada.Ne treba ti. Imaš ovo, sa svim potrebnim IM protokolima osim Skajpa. I radi do jaja.
kiki Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 štos je što ja, u suštini, u 99,99% slučajeva koristim skajp :). Ovaj msn baš retko, a ostale nikako.Inače, odabrala sam sjajan trenutak kada želim da kupim komp - cene samo divljaju .Nego, ako neko zna, da li se ovo jednostrano primenjivanje trgovinskog sporazuma sa EU (i ukidanje carina) koje će početi od 1. januara odnosi samo na kola ili ima neke nade i za računare (ono, znam da je Apple iz Amerike, ali eto, nada umire poslednja).
jms_uk Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 Ne treba ti. Imaš ovo, sa svim potrebnim IM protokolima osim Skajpa. I radi do jaja.jos jedan glas za Adium. [kad ce da naprave iPhone/iPod verziju, da se ne zezam sa onim IM+]
Zmitjkoe Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 Da bi se to uskladilo, koristim TimeAdjuster koji menja vreme u prevodu.Ovde se to zove SubSyncX
kiki Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 (edited) Apsolutna frka. Svi digli cene (nešto iznad 97.000) osim ComTrade-a koji je na 87.000 (a ulaze mu i tastatura i miš što nije kod svih slučaj). Nemam dinare (ako bi došli, to bi bilo tek u pretposlednjoj nedelji decembra), ali ako sačekam, ovi će dići cenu (verovatno, ne znam šta su do sada čekali). Imam evre koje nisam želela da trošim. U stvari, frka mi je da li ću uspeti da izbunarim onu kombinaciju sa dinarima jer bih tako svalila trošak na šest meseci (odmah bih kupila evre i ovo nadoknadila, naravno). Jebem te živote. Kakav je ComTrade, ima li neko iskustva? Nemaju sad u prodavnici ali bi naručili (stiglo bi do ponedeljka - mada ja verujem i malo nešto kasnije). Kakva im je podrška (servis, pu-pu ne daj bože)?Edit: Kako se dodaju memorije na iMac-u? Po nekom cenovniku videla da postoji i ta stavka i da posao traje pola sata (a sat ruku je, recimo, oko 1500 dinara) . Ono, mogu li ja tu nešto da uradim ili ipak mora neko iskusan/čak samo serviser?Edit2: Postoji li uopšte potražnja za MM na našem tržištu? Ja bih to odmah prodala, neraspakovano - šta će mi? Edited December 5, 2008 by kiki
jms_uk Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 Edit: Kako se dodaju memorije na iMac-u? Po nekom cenovniku videla da postoji i ta stavka i da posao traje pola sata (a sat ruku je, recimo, oko 1500 dinara) . Ono, mogu li ja tu nešto da uradim ili ipak mora neko iskusan/čak samo serviser?relativno lako:http://support.apple.com/kb/HT1432?viewlocale=en_USEdit2: Postoji li uopšte potražnja za MM na našem tržištu? Ja bih to odmah prodala, neraspakovano - šta će mi?pogledaj oglase na macserbia.org
kiki Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 A, to je lako. Nego, ja tu ne vidim nikakvu razliku između gornjeg i donjeg slota.
jms_uk Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 A, to je lako. Nego, ja tu ne vidim nikakvu razliku između gornjeg i donjeg slota.sorry, to je za stare, bele iMacs.ovo je za 2008 model:http://support.apple.com/kb/HT1760
kiki Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 Koja je razlika između međunarodne i naše tastature? U Comtrade-u tastatura ipak ne ulazi u cenu (bilo bi previše dobro da je istinito :)).
henrik larsson Posted December 8, 2008 Author Posted December 8, 2008 Međunarodna nema odštampana naša slova tamo gde se ista nalaze, to je sve.
kiki Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 Ok, onda. Ja sam "desetoprstaš na slepo" pa mi to nije problem :).
Recommended Posts