April 1, 20251 yr Na MacOS Sequoia je u Settings / General / Language & Region / Calendar.Kačim i sliku ekrana. Kod mene je gregorijanski, a ima svačega, tipa japanski kalendar.
April 1, 20251 yr bravo, bingo!i na monterey 12.7.4 je isto.ja se polomi u settingu za kalendar kad ono krompir
May 8, 20251 yr Za Zoom preko tockica na misu i ctrl treba ti eksterna aplikacija ili apple periferije. Najveci problem su mi i dalje precice na tastaturi.
June 4, 20251 yr Naručio mac mini M4... Imam MacBookPro M1 2020. godište koji još uvek radi kao zmaj, jedino 512Gb postalo tesno...Mini je konfigurisan sa 32Gb memorije, 2Tb SSD i 10Gb ethernet...
June 4, 20251 yr 4 hours ago, braca said:Naručio mac mini M4...Imam MacBookPro M1 2020. godište koji još uvek radi kao zmaj, jedino 512Gb postalo tesno...Mini je konfigurisan sa 32Gb memorije, 2Tb SSD i 10Gb ethernet...Jesi li uzeo M4 ili M4 Pro?
June 4, 20251 yr 58 minutes ago, jms_uk said:Jesi li uzeo M4 ili M4 Pro?Običan M4, stiže 13. juna Edited June 4, 20251 yr by braca
June 4, 20251 yr 7 hours ago, braca said:Imam MacBookPro M1 2020. godište koji još uvek radi kao zmaj, jedino 512Gb postalo tesno...512GB pozdravlja :) Edited June 4, 20251 yr by jms_uk
July 19, 2025Jul 19 Stigao novi poslovni MBP M4 . Sunce ti, kakva mašina, u TGV u poređenju sa 4 godine starim intel MBP koji sam koristio do sada.
July 19, 2025Jul 19 Haha, čestitam. Pa i m1 je otprilike nebo i zemlja. Sećam se kad sam prešao sa starog Intela na m2 pro (koji još imam i radi bez problema), i svakodnevni build se spustio sa 2 i po minuta na 20 sekundi. A mašina pritom ostala ladna k'o špricer.
July 21, 2025Jul 21 Ovde otprilike tri puta ubzan build, a lokalna simulacija sa dva docker kontejnera i pet podignutih servisa daje tačno 4 puta bolji response time. Plus mogu da sve to šerujem na google meet a da mi mašina ne umre.To je ovaj M4 Pro 24GB, ssd 512... 350k RSD na iStyle Konačno vraćen klasični MagSafe. Edited July 21, 2025Jul 21 by Zabalujev
July 21, 2025Jul 21 Periferije su oduvek bile kriminalne na Meku, bar od kad ja pratim. Večito u nekim adapterima, konektorima itd. Za mene je na mbp bio vrhunac 2015. Posle toga sva lutanja, redizajni, oni tačbarovi, a cene, huh, e sad sam konačno došao do makine koja vredi para.Što se MacOS tiče, nije mi više onako jednostavan kao nekada. Veći problem je što izgleda nema puno native MacOS aplikacija na tržištu, ali za programere i tradicionalno audio-video-dizajn, ovo je top.
July 21, 2025Jul 21 Ja sam se prošle godine pretplatio na Setapp, košta 10ak $ mesečno, a kroz njega mogu da se instaliraju raznorazne aplikacije, ima ih 100ak čini mi se - od jutilitija za održavanje kompa do foto editora, helper aplikacija, disk cleanup, database i FTP klijenti, PDF editor itd.Od svih koristim možda jednu ili dve na dnevnoj bazi, i još jednu ili dve na mesečnoj bazi, no kupovina tih appova bi me izašla preko 200$, plus periodične doplate za update itd. Uz ovo i svako malo uleti neka nova koju izakam pa posle obrišem.Šta znam, zgodno je jako, iako sam hejter subscription tipova naplate.